20 هزار تراکتور تا پایان سال توزیع می شود
عصر خودرو- رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: تا پایان سال قرار است 20 هزار تراکتور در اختیار متقاضیان قرار گیرد.
عصر خودرو- رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: تا پایان سال قرار است 20 هزار تراکتور در اختیار متقاضیان قرار گیرد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از باشگاه خبرنگاران؛ آقای محمد جواد عسگری در برنامه صف اول به موضوعاتی در حوزه قانون هوای پاک تا قانون افزایش بهره وری در بخش کشاورزی پاسخ داد.
چرا اجرای قانون هوای پاک کمتر از 10 درصد بوده است؟
آقای عسگری: در بحث قانون هوای پاک تعدادی از دستگاه ها همچون وزارت صمت، وزارت کشور و وزارت جهاد مکلف به اجرای احکامی بودند که متاسفانه تنها 20 حکم اجرا و 200 احکام اجرا نشده یا ناقص اجرا شده است.
در وزارت کشور با دستگاه های متولی جلساتی گذاشتیم و همواره به دستگاه ها تذکر دادیم که موضوع را پیگیری کنند. بسیاری از دستگاه ها مشکلات مالی و پشتوانه مالی را مطرح می کنند و همچنین اشاراتی دارند که از لحاظ ظرفیتی نتوانستند فضا را دنبال کنند. به عنوان مثال وزارت نفت باید سوخت استاندارد تولید میکرد که وزیر نفت به بحث تحریم ها و پشتوانه مالی اشاره کردند، اما ما نپذیرفتیم.
در بودجه 1401 مشکلاتی بوجود آمد که سازمان برنامه و بودجه که هنوز تخصیص اعتبار نداده است و ایرادی گرفتیم که اگر بودجه ای اختصاص ندهیم، قطع به یقین ایراداتی می افتد.
از سال 96 تاکنون قانون هوای پاک باید اجرا شود، گرچه بودجه 1401 تخصیص نیافته، اما از سال 96 به بعد اگر هرسال مقداری انجام شود، قطعا اتفاقات بهتری می افتد.
مجلس در قالب قانون وظایف خود را انجام داده و به دستگاه های متولی اعلام کردیم که کدام دستگاه ها کار خود را انجام ندادند.
قانونی که مجلس تصویب کرده از ضمانت اجرایی کافی برخوردار نیست؟
آقای عسگری: وظیفه مجلس قانون گذاری است و اینکه فضای نظارتی را دنبال کند، ایرادات و کم کاری ها احصاءکردیم که طبق قانون باید به دستگاه های مرتبط با حوزه نظارت بدهیم.
دستگاه های متولی باید پیگیر باشند و همواره برخوردهای لازم را انجام دهند.
با توجه به آنکه اجرای قانون هوای پاک نیازمند 100 هزارمیلیارد تومان اعتبار است، اما تنها 300 میلیارد تومان اعتبار تخصیص داده شده که با این وجود دستگاه ها چطور می توانند کار کنند؟
آقای عسگری: دستگاه ها می توانستند کار را شروع کنند چرا که از مجموع 220 احکام در ارتباط با قانون هوای پاک، تنها 20 احکام اجراشده است. براین اساس ما اعلام کردیم که کدام دستگاه ها کار خود را انجام ندادند و دستگاه های نظارتی هم تذکرات لازم را دادند و باید طبق قانون برخورد کنند چرا که در حوزه قانون هوای پاک، کم کاری صورت گرفته و دستگاه های متولی به بهانه کمبود منابع مالی کم کاری کردند، درحالیکه بخشی از این کم کاری سو مدیریتی است چرا که همیشه پول و اعتبار کارساز نیست.
در ارتباط با هوای پاک آنچه که منافع مردم و پیشرفت کشور است، به قانون تبدیل کردیم. حال اینکه دستگاه ها اجرا نکردند، طبق قانون برخورد می کنیم.
طبق قانون 24 منابع طبیعی موظف است اقداماتی را در راستای جلوگیری از بیابانزایی انجام دهد، تاکنون چقدر عملیاتی شده است؟
آقای عسگری: در بحث ریزگردها، قانون برای سازمان جنگل ها مساحتی در نظرگرفته که باید درخت کاری به منظور مقابله با ریزگردها انجام دهد، هرچند این سازمان کارخود را آغاز کرده، اما به سبب آنکه تکمیل نکرده است، باید پاسخگو باشد.
مجلس در حوزه قانون هوای پاک و ریزگردها به وظایف خود عمل کرده است.
بحث مدیریت پسماند، قانون آن به 20 سال قبل بازمی گردد، تفکیک زباله از مبدا تا چه حد قابل قبول بوده است؟
آقای عسگری: در بحث پسماند ابتدا باید تفکیک انجام شود و سپس از ظرفیت های حوزه تبدیلی به منظور تبدیل به کمپوست و تولید گاز استفاده کرد تا آلودگی ایجاد نشود. در قالب قانون این کار را انجام دادیم و دستگاه ها باید انجام دهند.
دربازدیدی که از شمال داشتم وقتی سوال پرسیدم که چرا این کار انجام نشده است، خیلی از سرمایه گذاران اعلام وردند که برای تبدیل به کمپوست یا گاز با مشکل اعتباری روبرو هستند.
ایران جزء کشورهای صادرکننده مرغ و تخم مرغ است
با توجه به آنکه برنامه ریزی تولید با وزارت جهاد کشاورزی است، آیا در خصوص مرغ برنامه ریزی درستی نداشته که در شرایط کنونی با مازاد تولید روبرو هستیم؟
آقای عسگری: در خصوص پروتئین سفید و قرمز با مشکلی مواجه هستیم چرا که در گذشته ارز ترجیحی در قالب واردات نهاده های دامی داده می شد و فضایی شکل می گرفت که تولیدکننده با آرامش خاطر کار را دنبال می کرد، اما در بحث حذف ارز و جراحی اقتصادی باید با شیب ملایم این کار صورت میگرفت تا مشکلی در تولید و مصرف ایجاد نمی شد. اما متاسفانه وزارت جهاد نتوانست بخشی از این کار را در بحث مرغ مازاد انجام دهد.
ما جزء کشورهای صادرکننده مرغ و تخم مرغ هستیم، طی سال های متمادی تولید خوب و با کیفیت بود که مازاد آن به راحتی صادر می شد. اما متاسفانه حذف ارز آسیبی وارد کرد که بخشی از آن به مدیریت بازمی گردد که وزارت جهاد باید پاسخگو باشد.
در شرایط کنونی قیمت تمام شده هرکیلو مرغ 42 هزارتومان است، اما متاسفانه با نرخ 33 هزارتومان به فروش می رسد که این زیان تولیدکنندگان، اثر خود را در بلندمدت می گذارد.
با پشتیبانی امور دام و وزارت جهاد کشاورزی جلسات متعددی داشتیم که در قالب خرید تضمینی، مازاد خرید را انجام دهند، اما متاسفانه در این حوزه هم دوستان وزارت جهاد بی تدبیری کردند.
ما در قالب وظیفه ذاتی خود بیش از 50 نامه مکتوب خدمت ریاست جمهور دادیم و در جلسه سران قوا هم رئیس مجلس موضوع و اتفاقاتی که رخ داده، مطرح کردند.
با توجه به ظرفیت هایی که داریم، اگر مدیریت خوبی لحاظ شود، می توان تولید خوبی داشت به طوریکه مازاد تولید را صادر کرد چرا که بخشی از مازاد تولید ناشی از سوء مدیریت است.
دستگاه متولی وزارت جهاد است و کار را باید دنبال کند و در مکاتبات حتی به مصداق ترک فعل هم اشاره کردیم. اخیرا رئیس تولیدکنندگان جوجه اعلام کرد که 15 تا 16 میلیون قطعه جوجه معدوم شده است که وزارت جهاد باید پاسخگو باشد تا تولید آینده دچار مشکل نشود.
وزارت جهاد طبق نقشه راه باید حرکت کند و در مناسبت های مذهبی و جشن ها که مصرف بالاتر است، باید میزان تولید را مدیریت کند.
با مرغداران بارها صحبت کرده ایم که سامانه سماصط اطلاعات را جمع آوری می کند، اما نمی تواند پردازش کند. همانند سامانه بازارگاه که اسما خوب است، اما خروجی مناسبی نداشت. کمااینکه تولیدکنندگان ماه ها پول پرداختند و نهاده در اختیارشان قرار نگرفت. وظیفه ما این است که ایرادات را تذکر دهیم و خدمت وزیر جهاد مکاتبات زیادی داشتیم.
وزیر جهاد هفته آینده باید موضوع میوه شب عید را تعیین تکلیف کند
وزارت جهاد برای تنظیم بازار میوه شب عید چه برنامه ای دارد؟
آقای عسگری: سال گذشته اتفاقاتی که در بحث میوه شب عید افتاد، بسیار نگران کننده بود. براساس قانون میوه شب عید باید میوه را بخریم و پس از انتقال به سردخانه، سورتینگ و بسته بندی کنیم. اما سازمان تعاون روستایی بدون سورتینگ این کار را انجام داد که به اطلاع آقای وزیر رساندیم که چه اتفاقاتی در حال وقوع است. هفته گذشته به وزیر جهاد و دستگاه های متولی اعلام کردیم که برای میوه شب عید چه برنامه ای دارید، آنها اعلام کردند که در اختیار بخش خصوصی می گذاریم، اما ما قبول نکردیم. وزارت جهاد با چه تضمینی می خواهد این کار را انجام دهد. لذا با توجه به آنکه زمان زیادی تا پایان سال باقی نمانده، این هفته باید بیایند و پاسخگو باشند تا جنع بندی نهایی صورت گیرد.
با توجه به آنکه سال گذشته بحث تنظیم بازار میوه شب عید در اختیار وزارت جهاد مشکلاتی ایجاد کرد ، نپذیرفتیم که امسال در اختیار بخش خصوصی باشد. به همین خاطر قرار است این هفته وزیر به مجلس بیاید و توضیح دهند که چه کاری می خواهند انجام دهند.
اعمال تعرفه برای صادرات محصولات کشاورزی ممنوع است
چرا صادرات تخم مرغ محدود شده است؟
آقای عسگری: بنابر احکام دائمی قانون برنامه پنجم و ششم، گذاشتن تعرفه برای صادرات محصولات کشاورزی ممنوع است. کشوری که 500 میلیون نفر جمعیت اطراف علاقه مند به محصولات کشاورزی هستند، این موضوع فرصت خوبی است که باید از آن استفاده کرد.
ما معتقدیم که در بخش صادرات محصولات کشاورزی قابلیت هایی خوبی داریم که باید از آن استفاده کرد و از هرگونه اتخاذ تصمیمات خلق الساعه پرهیز کرد.
استحصال بی رویه از سفره های زیرزمینی از دهه 60 به بعد
علت خالی شدن سفره های زیرزمینی چیست و چه اقداماتی باید انجام شود؟
آقای عسگری: از دهه 60 به بعد بدون برنامه ریزی از سفره های زیرزمینی استحصال کردیم به طوریکه اگر هزار متر مکعب ورودی آب داشتیم، 10 هزار متر مکعب استحصال داشتیم که در نهایت این امر موجب شد خیلی از دشت ها از منطقه بحرانب عبور کند.
بنابر برگزاری جلسات متعددی که داشتیم، استان ها باید پای کار بیایند و همواره از ظرفیت های استانی استفاده کرد. اکنون سهم هر استان را مشخص کردیم که به تناسب استان ها باید کار را شروع کنند. بر همین اساس خیلی جاها پیمانکار گرفتند و قرارداد هم منعقد شده است، اما نیاز است پشتوانه مالی شکل بگیرد.
طبق بازدیدهای میدانی کارهای آبخیزداری عملیاتی و اجرا می شود.
آیا 90 میلیون هکتار از اراضی کشور نیاز به اجرای عملیات آبخیزداری دارند و این موضوع طی چند سال محقق می شود؟ چرا که با استمرار روند فعلی 90 سال طول می کشد.
آقای عسگری: در بحث طرح های آبخیزداری برنامه ای دنبال کردیم که بخش خصوصی باید به کمک سازمان جنگل ها بیاید. هرچند بسیاری از سرمایه گذاران بخش کشاورزی بدنبال مهار آب هستند و اعلام آمادگی کردند که از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کنیم.
ما بدلیل استحصال بیش از حد آب سفره های زیرزمینی شاهد فرونشست دشت ها هستیم، براین اساس باید نگاه ویژه ای به آبخیزداری صورت گیرد چرا که از احکام برنامه ششم عقب هستیم.
27 هزار متقاضی تراکتور داریم
در خصوص وضعیت تراکتورسازی تبریز توضیح دهید؟
آقای عسگری: مدیرعامل تراکتورسازی تبریز به کمیسیون کشاورزی دعوت کردیم.
27 هزار متقاضی تراکتور داریم، بانک کشاورزی آوردیم و قرار شد در 6 ماهه دوم ( تا پایان سال) 20 هزار تراکتور تامین شود که خوشبختانه حرکت خوبی صورت گرفته است.
بنابر بررسی های صورت گرفته 12 هزار تراکتور تولید شده که بتدریج توزیع می شود. اکنون آمار دقیقی از توزیع نداریم، اما حرکت خوبی صورت گرفته که از ظرفیت تراکتورسازی تبریز استفاده کنیم.