شغل من «جامانده‌بر» است!

عصر خودرو: گزارشی از رانندگانی که کارشان در طول روز شناسایی مسافرانِ از قطار جامانده و رساندن آن‌ها به ایستگاه قطار بعدی است، را بخوانید.

جمعه ۱۳ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۷:۰۰

شغل من «جامانده‌بر» است!

به گزارش پایگاه خبری «عصرخودرو» به نقل از مهر،  تصور کنید برای سفر، بلیط قطار گرفته اید. در همان تاریخ و ساعت حرکت قطار اتفاقی غیر قابل پیش بینی می‌افتد که شما نمی توانید سر ساعت حرکت به ایستگاه راه آهن برسید و زمانی به ایستگاه می رسید که قطار رفته است. در این لحظه بلیط به دست می مانید که چه کار کنید. از یک طرف به سفرتان نرسیده اید و از طرف دیگر هزینه ای که بابت بلیط کرده اید را هم برباد رفته می بینید و اگر جایی هم برای ماندن تا حرکت قطار بعدی نداشته باشید، دیگر دستتان به هیچ جا بند نیست.

با چنین تفکرات ناامید کننده ای از در ایستگاه راه آهن خارج می شوید. شخصی پیش شما می آید و می گوید: «از قطار جا مانده ای؟» شما هم شاید تنها با حرکت سرتان به سوال او پاسخ بدهید و او در جواب شما بگوید: «چقدر می دهی تو را به ایستگاه بعدی قطار برسانم؟» لحظه خوشایندی است و شما می بنید که هنوز امیدی برای رسیدن به قطار وجود دارد؛ اما باید بابت رسیدن به ایستگاه بعدی باید از 150 تا 250 هزارتومان هزینه کنید. با یک حساب سرانگشتی به این نتیجه می رسید که شاید این مقدار هزینه برایتان صرف داشته باشد؛ چون به قطاری که فکر می کردید دیگر بلیط اش سوخته است خواهیدرسید. به این کار «جامانده بر» می گویند. ممکن است تا چنین اتفاقی برایتان نیفتد، هیچ وقت با شغلی به نام «جامانده بر» آشنا نشوید و حتی نامش هم به گوشتان نخورد. رانندگانی که کارشان این است  که مقابل درب ورود و خروج ایستگاه راه آهن بیاستند تا مسافرانی که از قطار جامانده اند را به ایستگاه بعدی اش آن هم 100درصد تضمینی برسانند. حتی اگر به ایستگاه بعدی بروند و باز هم به قطار نرسند؛ مسافر را بدون آنکه ریالی از او بگیرند به جای قبلی اش برمی گردانند. نام و نوع شغل «جامانده بر» آنقدر جذاب بود که ما را کنجکاو کرد تا به ایستگاه راه آهن رفته و از چند و چون این کار سردربیاوریم.

از قطار جامانده ای؟

در هر ساعتی از روز به ایستگاه راه آهن که وارد می شویم شلوغ است و پر رفت و آمد. عده ای از سفر آمده اند و در حال سوار شدن تاکسی و ماشین برای رسیدن به خانه هایشان هستند و عده ای هم بار سفر از صندوق عقب ماشین ها خالی می کنند تا سفر با قطارشان را شروع کنند. به سراغ یکی از رانندگانی که در حال گشت زدن در محوطه برای پیدا کردن مسافر هستند، رفتیم و از او درباره اینکه رانندگان جامانده بر کجا مستقر هستند می پرسیم که با عجله می گوید: «از قطار جامانده ای؟» و قبل از اینکه اجازه پاسخ دادن به ما بدهد، به سمتی می رود تا ما هم او را همراهی کنیم: «با من بیا» و با فریاد شخصی به نام «علی گربه» را صدا می کند. علی گربه جایی مقابل در ایستگاه راه آهن مشغول به صحبت کردن با باربرهای آنجا بود. وقتی متوجه شد که می خواهیم از او به عنوان راننده جامانده بر گفت و گو کنیم به هیچ عنوان تمایلی برای صحبت کردن نشان نداد و در کمتر از ثانیه ای غیبش زد. در همین زمان بود که متوجه می شویم چرا به او لقب گربه داده اند!

«جامانده بر»ی از کار در آژانس باصرفه تر است

با کمی گشت زدن با راننده دیگری روبرو می شویم که او هم مسافران جامانده از قطار را به ایستگاه بعدی می رساند. نامش حسن است و 4-3 سالی می شود این کار را انجام می دهد. تا قبل از آن هم در آژانس راننده بوده. می گوید به طور اتفاقی با این شغل آشنا شده و برایش از کار کردن در آژانس با صرفه تر است. برای همین دیگر آن کار را کنار می گذارد و در طول روز منتظر می ماند تا یک مسافر جامانده به پستش بخورد. آن‌ها شغلشان با نام «جامانده بر» چندان رسمیت ندارد و این نام بین خودشان مرسوم است و برای استرحت و گذران باقی روز که مسافر ندارند در ماشین هایشان هستند.

آدم های بلیط به دست را شناسایی می‌کنیم

حسن آقا حتی در همان زمانی که با ما هم کلام می شود سرش در لحظه ای از حرکت باز نمی ماند و تمام آدم هایی که در حال رفت و آمد هستند از نظرش دور نمی ماند. حتی در بین صحبت هایمان به مسافران اشاره می کند و می گوید: «تاکسی؟» از او درباره اینکه مسافران جامانده را چگونه شناسایی می کنند می پرسیم جواب می دهد: «بعضی از آنها که خودشان به سراغمان می آیند و می گویند از قطار جامانده اند. اما همه شان که نمی دانند ما اینجا هستیم. به همین دلیل مقابل درب ایستگاه می ایستیم. آنهایی که بلیط به دست هستند یا قیافه ای پریشان دارند و کاملا مشخص اند که از ایستگاه جا مانده‌اند یا از اطلاعات پرسیده اند باید چه کار کنند؟ اطلاعات هم به آنها گفته باید به ایستگاه بعدی مثلا ایستگاه محمدیه قم خودشان را برسانند. پیش آنها می رویم و با مبلغی تضمین شده او را به ایستگاه بعد می رسانیم.»

کار ما برای جامانده‌ها هم به صرفه‌تر است!

ایستگاه های محمدیه قم،‌گرمسار و سمنان از جمله ایستگاه هایی هستند که رانندگان جامانده بر مسافران جامانده را به آنجا می برند. او درباره نرخ ها می گوید: «بسته به اینکه آنها کدام ایستگاه می روند، نرخ ها فرق می کند. معمولا از 150 هزارتومان تا 250 هزار تومان، توافق می کنیم.» می پرسیم قیمت بالا نیست که در جواب می گوید: «اگر مسافر جامانده یک نفر باشد شاید چندان برایش صرف نکند. اما شما فکرش را بکنید آن کسی که جامانده شهرستانی باشد و جایی هم برای ماندن ندارد. از یک طرف بلیط اش سوخته از طرف دیگر باید برای جای خواب هزینه کند. از سوی دیگر هم باز هزینه ای بابت خرید مجدد بلیط کند. می بیند که با این حساب و کتاب چنین مبلغی برایش نباید زیاد باشد. چون هم بلیطش نمی سوزد و هم نیاز نیست یک شب در جایی بماند که هم وقتش برود و هم پولش.»

شغل ما کم طرفدار است

با وجود آنکه شغل رانندگان جامانده بر، شغل کم درآمدی نیست؛ اما راننده کمی پیدا می شود که بخواهد چنین شغلی را تجربه کند. حسن آقا در این زمینه می گوید: «ما 4-3 نفر بیشتر نیستیم. قدیمی ترینمان هم 20 سال می شود که کارش همین است و مسافران جامانده را به ایستگاه می برد. شاید در برخی موارد درآمدش از رانندگان خطی و آژانس بهتر باشد؛ اما تمایل رانندگان برای این کار کمتر است. آن هم به چند دلیل. اول اینکه این سبک رانندگی ریسک زیادی دارد. باید هم تند برویم و هم مراقب دوربین ها و پلیس بین راه هم باشد. ما تقریبا تمام مسیر کف دستمان است و می دانیم کجا می توانیم تند برانیم و کجا دوربین یا پلیس قرار دارد. از سوی دیگر امکان تصادف هم هست که خدارا شکر تا به امروز چنین اتفاقی نیفتاده. از سوی دیگر راه را باید به خوبی بلد باشیم و چم و خم جاده دستمان باشد. نکته دیگری که باید به آن اشاره کنم این است که ماشین باید قدرت داشته باشد تا بتواند چنین سرعتی را در جاده تحمل کند. معمولا خودرویی که ما داریم یا پژو است یا سمند. پیکان و پراید و امثال این نوع ماشین ها نمی توانند در جاده پاسخگوی ما باشند. نکته آخر اینکه ممکن است به قطار نرسیم و در این صورت مسافر را بدون اینکه هزینه ای از او بگیریم باید برگردانیم.»

تابستان فصل جامانده‌برهاست

تابستان، فصل پردرآمدی برای رانندگان جامانده بر است. حسن آقا می گوید: «همیشه هم مسافر جامانده پیدا نمی شود. ممکن است در یک هفته یک نفر هم نباشد که بخواهیم او را به قطار برسانیم. اما شده در یک روز دو سه سرویس هم برده باشیم. به طور معمول مسافر جامانده در فصل تابستان و فصل های گرم سال بیشتر است و در فصل زمستان شاید اصلا مسافر جامانده نداشته باشیم. بنابراین درآمدمان هم بالا و پایین دارد. یک زمانی خیلی خوب می شود و یک زمانی شاید هزار تومان هم از این کار در نیاوریم.» صحبت هایمان که تمام می شود باز هم مقابل درب ایستگاه راه آهن می ایستد و چشم انتظار کسانی می شود که با اضطراب و بلیط به دست از داخل ایستگاه به بیرون می آیند تا از او بپرسد: «از قطار جامانده ای؟»

جامانده برها از اضطراب مردم سوءاستفاده می کنند

اطلاعات ایستگاه راه آهن در خصوص رانندگان جامانده بر می گویند: «این رانندگان از شرایط اضطراب و نگرانی مسافران جامانده سوءاستفاده می کنند. در صورتی که اگر همین مسافر، مقداری دیگر روی پولش بگذارد به راحتی می تواند بلیط هواپیما بگیرد و به مقصد مورد نظرش برسد؛ اما آنها در این لحظه تنها به این موضوع فکر می کنند که بلیطشان سوخته است و با هزینه کردن مثلا 150 هزارتومان می توانند به قطار برسند.»

برچسب ها

حمل و نقل درون شهری
مطالب مرتبط بیشتر
تخصیص سهمیه سوخت عملکردی به ناوگان حمل باردرون شهری براساس باربرگ سهم جابجایی مسافران با مترو و اتوبوس باید به ۵۰ درصد برسد هفت هزار دستگاه اتوبوس درون شهری خریداری یا بازسازی می شود ۳ راهکار جدید برای حل مشکل "تاکسی‌های فرسوده" شرط افزایش سن فرسودگی تاکسی ها ثبت بیش از ۱۴ میلیون سفر در متروی تهران در هفته اول مهرماه چهارعامل تاثیرگذار بر روند آلودگی هوا تغییر در برنامه حرکت قطارهای خط ۵ متروی تهران و حومه در روز جمعه روزانه یک میلیون سفر درون شهری در قزوین انجام می شود فرسودگی بیش از ۷۰درصد ناوگان اتوبوسرانی تا پایان ۱۴۰۰ از طرح ترافیک آژانس‌ها چه خبر؟ واگذاری ۵۰۰۰ تاکسی به فرزندان ایثارگر در انتظار اعلام بنیاد شهید حمل و نقل شهری با قایق‌های هوشمند خودران تاکید نمایندگان و اعضای شورای شهر تهران بر لزوم تقویت حمل و نقل شهری روایت حمل‌ونقل در ایران؛ از چاپار تا تاکسی اینترنتی ناوگان عمومی با یک میلیون صندلی مسافران نوروزی را جابجا می کند ۵۵۰۰ میلیارد تومان سال آینده به حمل و نقل عمومی کشور اختصاص می یابد منوی شهرداری برای استارت‌آپ‌ها راهکار پیش‌گیری از بحران شدید ترافیک تقویت ناوگان حمل ونقل عمومی در نقاط پرمسافر جنوب تهران پانزدهمین نمایشگاه بین‌المللی حمل و نقل تهران افتتاح شد تاکسی‌های خودران تسلا در دبی ناوگان فرسوده حمل و نقل روستایی گلستان نوسازی می شود قیمت بلیت اتوبوس ویژه ایام نوروز ورود اتوبوس‌های روز گردشگری جهان به ایران اجرای طرح نوسازی ناوگان تاکسیرانی در کشور نرم افزارهای موبایلی و مسافرکش‌های شهری عامل ترافیک تغییر مسیرهای خطوط اتوبوسرانی منتهی به محل حادثه "پلاسکو" اجرایی شدن سامانه هوشمند جاده ای راهکاری موثر در مدیریت حمل و نقل اختصاص ۵۰ میلیارد تومانی اعتبار به متروی هشتگرد حل مشکل تردد شهرهای اقماری مشکل ترافیک پایتخت را حل می کند بهبود سامانه حمل و نقل عمومی اصفهان بازنگری در مسیر خطوط حمل ونقل عمومی پایتخت خودروهای جدید تا ۲ ماه دیگر به مالکین تاکسی فرسوده تحویل می شود نظارت بر پارکینگ‌های عمومی شهر اراک افزایش می‌یابد حمل و نقل درون شهری یکی از شاخص‌های توسعه است اولین خودرو پرنده در بازار اتصال خط ۳ و ۱ از ایستگاه نوبنیاد به تجریش در آینده‌ای نزدیک مخالفت مجدد فرمانداری تهران با افزایش نرخ کرایه تاکسی، اتوبوس و مترو جابجایی خط اتوبوسرانی رسالت- ونک بازنگری طرح جامع ترافیک روی میز کمیسیون حمل و نقل شورای شهر مترو شهر آفتاب تا دو هفته دیگر به بهره برداری می‌رسد نرخ خدمات حمل و نقل درون شهری مشهد افزایش یافت افزایش ۳۰ درصدی کرایه تاکسی‌ها سال ۹۵ در رشت تاکسی‌های جدید سال آینده به ناوگان حمل و نقل شهری زنجان افزوده می‌شود تمهیدات اتوبوسرانی برای پنجشنبه آخر سال نصب تابلوهای نشاندهنده موقعیت مکانی در بزرگراه های تهران تجهیز تاکسی‌های پایتخت به دستگاه‌های کارتخوان در مراحل پایانی تجمع تاکسیرانان در اعتراض نسبت به عدم پرداخت سهم حق بیمه نرخ واقعی کرایه اتوبوس‌ها ۳ تا ۴ هزار تومان است کمبود ۳۵۰ دستگاه اتوبوس شهری در کلانشهر اهواز کپسول گاز مانعی برای ارائه خدمات تاکسی به معلولین با ویلچر است بانک خصوصی بخش حمل و نقل تأسیس شود توسعه حمل‌ونقل عمومی در سال ۹۵ ۵۳۰۰ تاکسی پیکان فرسوده در شهر تهران تردد می‌کنند بازنشسته شدن ناوگان حمل و نقل عمومی پایتخت کمبود ۲۵۰۰ دستگاه اتوبوس در ناوگان اتوبوس‌رانی پایتخت بلاتکلیفی ۱۷ هزار تاکسی فرسوده بواسطه اختلاف ستاد سوخت و ایران‌خودرو تاکید بر ضرورت استفاده از کارت پارک در معابر تعیین شده شهر تبریز جولان خودروهای تاریخ مصرف گذشته در پایتخت نصب زمان سنج در ایستگاه‌های اتوبوس پایتخت چاره اندیشی شورا برای حل مشکلات رانندگان تاکسی احتمال تغییر نرخ اتومبیل‌های کرایه‌ای فعالیت ۲۷۹ اتوبوس برای جابه‌جایی مسافران درون‌شهری در ارومیه پای دست‌فروشان به اتوبوس‌های شهری رسید خروج ۱۰۰۰ دستگاه اتوبوس فرسوده از سیستم اتوبوسرانی ماجرای مرخصی‌های ۵ هزار تومانی در پایتخت تمهیدات دانشگاه علامه برای تسهیل تردد دانشجویان گاز سوخت اول امارات در حمل و نقل و زیرساخت‌ها می‌شود خارج کردن تاکسی‌های فرسوده در کرج در دستور کار است آغاز طرح کنترل و نظارت بر تاکسی‌های شهر همدان توسعه حمل و نقل شهری رشت هزینه‌بر است راه‌اندازی ناوگان تاکسی زائر برای ارائه خدمات به مسافران خدمت‌رسانی شرکت واحد اتوبوسرانی در ایام برگزاری نمایشگاه مطبوعات خط فرامنطقه‌ای صادقیه-هفت تیر بدون هیچ تغییری احداث می‌شود عدم هماهنگی، طرح LEZ را به اجرا نرساند توزیع ۸۰۰ هزار بلیط الکترونیکی در شهر همدان ۶۰ دستگاه از اتوبوس‌های همدان بازسازی شد بهره‌برداری از ۱۰۰ دستگاه اتوبوس حمل و نقل شهری در اصفهان صدور کارت شناسایی برای رانندگان تاکسی در ساری خطوط ویژه تاکسی و اتوبوس در اراک راه‌اندازی می‎شود تاکسیرانی بروجرد با مسافرکش های شخصی برخورد می کند اقدام جالب تاکسی‌های بی‌سیم‌ یاسوج چالش‌ها و ارائه راهکارهای حمل ونقل عمومی بانه بررسی شد جابه‌جایی ترمینال مرکزی اتوبوسرانی شهر بوشهر نرخ کرایه اتوبوس درون شهری قزوین ۲۰ درصد افزایش یافت تحویل کیف پر از پول و طلای یک پیرزن توسط راننده تاکسی تبریز میزبان بیست و هشتمین مجمع تاکسیرانان شهری کشور استفاده یکپارچه کارت بلیت بانک شهر در سیستم حمل و نقل عمومی شیراز اتوبوس‌های برقی تهران به زودی راه اندازی می شود ارتقاء خدمات حمل و نقل در اولویت شورای شهر شهریار خروج ۶ هزار و ۲۰۰ دستگاه پیکان تاکسی از شهر تهران ممنوعیت استفاده از تلفن همراه در تاکسی آغاز صدورکارت هوشمند رانندگان تاکسی و حمل و نقل باری در قزوین تجهیز نیمی از ناوگان اتوبوسرانی یزد به کولر آبی!! برگزاری ۸ مناقصه ناموفق برای خرید فیلترهای جذب دوده اتوبوس‌‌های شهری بلاتکلیفی نرخ کرایه‌های تاکسی در دماوند حذف بلیط کاغذی تا پایان سال غیبت دولت در حمایت از حمل و نقل عمومی ناوگان اتوبوسرانی تهران در شرایط اضطراری اداره می‌شود سهم تهرانی‌ها از اتوبوس یک سوم استاندارد جهانی است ناوگان اتوبوسرانی شهرضا آماده خدمت‌رسانی در عید فطر است مسیرهای ناوگان اتوبوسرانی اصفهان در روز عید فطر اعلام شد اختصاص ۴۵۰ تاکسی برای جا به جایی نمازگزاران عید فطر جابه جایی نمازگزاران زنجانی با ۱۰۰ دستگاه اتوبوس در عید فطر فعالیت مترو و اتوبوسرانی از ساعت۵:۳۰ روز عیدفطر ساماندهی مسیر تاکسی ها در میدان ونک پیگیری تداوم روند نو‌سازی ناوگان تاکسیرانی اصفهان ۱۰۰۰ خودرو هیبریدی به ناوگان تاکسیرانی کشور اضافه می شود ۲۰ درصد ناوگان تاکسی کرمان نیازمند نوسازی است افزایش کرایه تاکسی ها در بجنورد اجرایی شد اجرای طرح نصب تابلوهای جدید اطلاع‌رسانی در ۴ هزار ایستگاه اتوبوس تامین ۱۷ هزار خودرو ناوگان حمل و نقل درون شهری از محل کمک‌های وزارت نفت تاکسی‌های شهری مشهد به سامانه GPS متصل می‌شوند‌ نوسازی ناوگان اتوبوسرانی ارومیه نیازمند کار جهادی است تشدید فعالیت اکیپ های بازرسی تاکسیرانی همدان در شهر نرخ کرایه تاکسی در قزوین افزایش می یابد ناوگان اتوبوسرانی دزفول نوسازی می‌شود تجهیز ۴ هزار تاکسی در شیراز به دستگاه کارت‌خوان تاکسی‌های خطی و گردشی برچسب‌ جدید کرایه‌ دریافت کردند اتمام تست مخازن CNG اتوبوس‌های شرکت واحد زمان اجرای نرخ جدید کرایه تاکسی‌ها دیر اعلام شد ۲۵۰۰ دستگاه تاکسی پلاک‌اروند به ناوگان تاکسیرانی اهواز جذب می‌شود نداشتن پول خرد چقدر به مسافران تاکسی در تهران ضرر می زند؟ کوتاهی تاکسیرانی در نصب برچسب نرخ کرایه تاکسی در برخی خودروها زمزمه افزایش کرایه تاکسی و اتوبوس در تبریز ۵۰ دستگاه اتوبوس به ناوگان اتوبوسرانی اصفهان افزوده می‌شود تمهیدات اتوبوسرانی برای روز ارتش طرح جامع حمل‌و‌نقل در زنجان بررسی می‌شود
برگشت به بالا