نگاهی به لندکروزر سری ۹۰ و آشنایی با آن؛
محروم از ارث و نـام
عصر خودرو- برخی محصولات از یک کمپانی، به علت شرایط و ویژگیهای خاصی که دارند، میتوانند به یک اعتبار و حتی برند برای آن شرکت تبدیل شوند و البته عکس این قضیه نیز ممکن است رخ دهد و یک محصول، ضربه مهلکی به ساختار یک کمپانی تولیدی بزند.
جمعه ۰۶ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۱:۰۲:۰۰
به گزارش پایگاه خبری«عصر خودرو»،در بین محصولات مختلفی که از شرکتهای خودروسازی در دنیا وجود دارد، برخی نامها در طول سالیان تولید و در گذر از نسلهای مختلفش، همیشه زبانزد خاص و عام بوده است. لندکروزر که فرزند تویوتاست، دقیقا همین حالت را داشته و همیشه بیانگر خودرویی پرقدرت و نامی در دنیای خودروهای شاسیبلند و بیابانگرد بوده و هست. معروفیت این خودرو در تمام نسلهای آن وجود دارد به جز یک نسل که حتی برخی از مراجع و منابع خودرویی از آن به عنوان یک لندکروزر اصیل، نام نمیبرند و بیشتر آن را یک لندکروزر پرادو میدانند تا یک لندکروزر؛ یعنی حلقه مفقودی بین سری 80 و 100 لندکروزر به نام سری 90.
از لندکروزر تا پرادو
لندکروزر خودرویی پرقدرت و همهجارو محسوب میشد. تا اینکه کمپانی تویوتا به فکر ساخت نسخهای سادهتر و ارزانتر از لندکروزر برای افرادی که قصد هزینهکردن کمتری دارند اما به دنبال نام لندکروزر هستند، افتاد و به این ترتیب پرادو با مشتق شدن از سری 70 لندکروزر به عنوان اولین نسل از آن با پیشرانههای ضعیفتر وارد بازار شد. اما نسل دوم آن بیشتر یک پرادو بود تا یک لندکروزر؛ به این معنی که آغازگر راه جدا شدن لندکروزر و پرادو شد؛ محصولی که از سال 1996 تا سال 2002 روی خط تولید بود. این بار پیشرانههای 6 سیلندر نیز برای خریداران در دسترس قرار گرفتند.
پرادو نسل دوم با کد J90 شناخته میشود و در دو نوع 5در و 3در طراحی شد. سیستم تعلیق جلو به صورت مستقل طراحی شد و کار آن را کمپانی هینو انجام داد. این بار تویوتا، پرادو را نه بر اساس لندکروزر و بلکه بر اساس تویوتا تاکوما و هایلوکس بنا کرد. این اتفاق باعث شد تا پرادو تا همین نسل، همیشه خودرویی باریک و بلند باشد که در برخی مانورهای نسبتا سنگین احساس ناپایداری را به راننده منتقل کند. اما یکی از مهمترین تکنولوژیهایی که در سیستم رانش این نسل پیاده شد، حالت دائم چهارچرخ آن بود که این خودرو را به سمت لوکسبودن، پیش میبرد. این خودرو در برخی از بازارها به جای تویوتا فوررانر هم معرفی شده بود که بازار انگلستان یکی از آنها بود.
پیشرانه و قوای فنی
در این سری از لندکروزر پرادو، موتورهای6 سیلندر بنزینی هم وارد میدان شدند. موتور سبکتر با حجم 2.7لیتر با هایلوکس مشترک بود که این رویه هنوز هم اجرا میشود و موتور قویتر یک نمونه بنزینی 6 سیلندر خورجینی با حجم 3.4 لیتر شد. موتور 2.7 لیتری قدرتی برابر با 150 اسب بخار به همراه گشتاور 240 نیوتنی دارد و این در حالی است که پیشرانه 6 سیلندر، قدرت و گشتاوری به ترتیب برابر با 190 اسب بخار و 298 نیوتنمتر دارد. همچنین امکان سفارش گیربکس از بین نمونه 4 سرعته خودکار و یا 5 سرعته دستی نیز ممکن شد. ضمن اینکه موتورهای دیزل نصب شده روی این خودرو نیز دو نمونه 4 سیلندر بودند. نمونه ضعیفتر یک پیشرانه 2.8 لیتری تنفس طبیعی بود و پیشرانه قویتر نیز یک موتور 3 لیتری توبوشارژ شده و مجهز به اینترکولر بود.
نمای داخل و خارج
نمای خارجی سری 90 لندکروزر را میتوان هم نمونه بهبودیافته سری قبل با تغییرات اساسی دانست و هم محصولی با نیمنگاهی به یک رقیب بزرگ آن به نام میتسوبیشی پاجرو؛ رقابتی که خود تویوتا نیز به آن اعتراف دارد. شکل ظاهری همان حالت جعبهایشکل را دارد و از این نظر میتوان آن را کمی قدیمیتر از سری 80 لندکروزر دانست که باز هم اشاره به جدا کردن راه لندکروزر از راه لندکروزر پرادو هست. با این حال طراحی آن در کنار محافظهکاربودنش، ساده و برای آن روزها زیباست. اما نمای داخلی هم رگههایی از حضور میتسوبیشی پاجرو دارد. خصوصا اگر نگاهی به ترکیب مجموعه پشت آمپر و مجموعه شیبسنج و ارتفاعسنج وسط کنسول بیندازیم، این شباهت به پاجرو دوچندان میشود؛ شباهتی که تویوتا آن را از یک رقیب قدیمیتر گرفته است تا باز هم حرکت تویوتا روی این نسل از لندکروزر پرادو، کمی کمکاری باشد.
و اما داستان سری 90
تویوتا در سری 90 استراتژی تولید پرادو را عوض کرد. نسل اول کاملا نمایی شبیه به لندکروزر داشت و بر اساس آن ساخته شده بود هر چند پیشرانههای ضعیفتری سهم آن بود. اما در نسل دوم، پرادو از لندکروزر فاصله گرفت و سعی کرد تا برای کاهش قیمت پرادو، از پلتفرم وانتهای آن یعنی هایلوکس و تاکوما بهره بگیرد. ضمن اینکه همان طور که گفتیم در این نسل پرادو در برخی بازارها، جای محصولات دیگری نیز عرضه شده بود هر چند باز هم نام لندکروزر را همراه خود داشت. به همین خاطر کمتر کسی از این نسل پرادو به عنوان یک لندکروزر یاد میکند هر چند که خود تویوتا آن را در لیست سریهای لندکروزر خود قرار میدهد؛ یعنی لندکروزر سری 90؛ لندکروزری که اصلا در حد و اندازه سری قبلی خود یعنی سری 80 نخواهد بود و با همه ویژگیهای مثبتی که دارد، یک افت در مقابل خیز سری 80 به حساب میآید.
برای آگاهی از تازه های جهان خودرو، جدیدترین قیمت ها و بازار خودرو ایران اینستاگرام خودرو امروز را دنبال کنید و جهت دریافت آخرین اخبار از طریق تلگرام به کانال اختصاصی عصر خودرو (https://telegram.me/asrekhodro ) بپیوندید. برای دریافت آخرین نسخه از نرم افزار تلگرام اینجا را کلیک کنید.