عصر خودرو- حدود سه هفته پس از انتشار گزارش خبرگزاری ایرنا از تخلفات گسترده مجری 'طرح پارکبان' کرمانشاه، اجرای این طرح و فعالیت مجری پرحاشیه آن متوقف شد.
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از ایرنا، محسن زاهدی، دبیر شورای ترافیک کرمانشاه اعلام کرد که به دلیل تخلف های مکرر در اجرای طرح پارکبان، مجری آن چندین بار از سوی شهرداری جریمه و در نهایت اجرای طرح متوقف شد.
مجری طرح پارکبان کرمانشاه، 'شرکت توان تلاشگر باختر' است که از 6 خرداد 93 در قراردادی '10 میلیارد ریالی' با شهرداری، کار خود را آغاز کرده بود اما به دنبال تخلف های مکرر و نارضایتی گسترده شهروندان، در فاصله حدود 20 روز تا پایان قرارداد، فعالیتش متوقف شده است.
به گفته زاهدی، از هفته گذشته اجازه فعالیت و فروش 'کارت شارژ' به مجری طرح داده نشده و او تنها اجازه دارد که اعتبار فروخته شده در قالب کارتها را جمع آوری کند.
در نیمه اول سال 94، خرید جای پارک به صورت پرداخت پول نقدی به پارکبان انجام میشد سپس این کار به صورت خرید 'کارت شارژ' انجام شد؛ همانند خرید شارژ برای سیم کارت های اعتباری تلفن همراه.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری کرمانشاه هم توقف طرح پارکبان را تایید کرد و گفت که شرکت توان تلاشگر باختر از 15 اردیبهشت ماه اجازه فعالیت ندارد.
افشین لرزنگنه اضافه کرد که شرکت توان تلاشگر باختر به دلیل ارتکاب تخلف، پنج 6 بار با مبالغ 10 تا 15 میلیونی جریمه شده بود و همین موضوع سبب انصراف مجری از ادامه فعالیت شد؛ هر چند که زمانی به پایان قراردادش نمانده بود.
البته آنچنان که دبیر شورای ترافیک استان کرمانشاه عنوان کرد، پیگیری این شورا از شهرداری بوده که آنان را وادار به جریمه مجری طرح کرده است.
* ضرر ماندن از نفع آن بیشتر بود
زاهدی گفت که عملکرد شرکت توان تلاشگر باختر 'بد' و ضرر ماندنش از نفع آن بیشتر بوده است.
بنابر اظهارات وی، این شرکت تعداد زیادی کارت شارژ را به عوامل اجرایی و پارکبانان خود می داد و تاکید می کرد که مثلا هر مقدار بیشتر از 80 درصد کارت ها را فروختید، برای خودتان بردارید و همین موضوع سبب تلاش برای فروش گسترده و یک درآمد زیاد برای شرکت می شد.
نبود نظارت مستمر و میدانی و اعمال نشدن یک نرخ ثابت و مشخص برای پارک خودرو، طرح پارکبان را به فضایی برای سودجویی مجری و بخشی از عوامل اجرای طرح تبدیل کرده و اعتراض بسیاری از شهروندان را برانگیخته بود.
گرفتن پول اضافی، فروش اجباری کارت شارژ به رانندگان، دادن اطلاعات غلط در باره میزان موجودی شارژ، رعایت نکردن قانون پارک رایگان زیر نیم ساعت، گسترش محدوده طرح به معابر غیرمصوب، برخورد نامناسب با شهروندان و نقض قوانین طرح پارکبان از مهمترین تخلفات مجری سابق این طرح بود که کم توجهی مدیران شهری و نبود نظارت موثر، سبب تداوم و تشدید این تخلفات شده بود.
گزارش خبرنگاران ایرنا از سطح شهر کرمانشاه حاکیست که طی روزهای اخیر در بیشتر محورهای اجرای طرح پارکبان، اثری از پارکبانان نیست و این موضوع با ابراز تعجب همراه با خوشحالی شهروندان همراه شده است.
آنچنان که داوود محمدی، مجری طرح پارکبان شهر کرمانشاه در آذرماه 94 به ایرنا گفت، کل نیروهای این شرکت که در قالب طرح پارکبان فعالند، حدود '90 نفر' هستند.
* انتخاب پیمانکار جدید؛ بزودی
هنوز وضعیت تعیین مجری جدید برای اجرای طرح پارکبان مشخص نیست اما دبیر شورای ترافیک استان کرمانشاه گفت که 'به شهرداری گفته ایم که هر چه زودتر پیمانکار مورد نظر خود را برای اجرای طرح به شورای ترافیک معرفی کند.'
بنابر اظهارات زاهدی، شهرداری هم گفته است که هفته آینده پیمانکار جایگزین را معرفی می کند اما نهایی شدن تعیین مجری جدید زمان بر و نیازمند طی مراحل قانونی است.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری کرمانشاه هم به ایرنا گفت که انتخاب پیمانکار جدید طول می کشد و قطعا به 6 خرداد نمی رسد اما ما در اولین فرصت اقدام به برگزاری مزایده و انتخاب پیمانکار جدید می کنیم.
یکی از ابهامات فعلی، سرنوشت مبالغ پرداختی شهروندان در ازای کارت هایی است که هنوز از شارژ آنها استفاده نکرده اند.
دبیر شورای ترافیک استان کرمانشاه در این باره گفت که این شارژها در حساب شهروندان خواهد ماند و امکان استفاده از آنها پس از انتخابات پیمانکار جدید هم وجود دارد.
* قانون مهمی که در کرمانشاه اجرا نمیشود
شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور که متولی و مرجع اصلی تصمیم گیر در حوزه ترافیک است، در مصوبه خود در باره اجرای طرح پارکبان، موارد مختلفی به تصویب رسانده که بیشتر آنها در کرمانشاه رعایت نمی شوند.
اگر از نبود خط کشی استاندارد برای پارک، ایجاد نشدن فضای مختص خودروهای معلولان و جانبازان و رایگان نبودن پارک زیر نیم ساعت چشم پوشی کنیم، جای یک اصل دیگر هم در کرمانشاه خالی است؛ اینکه دریافت حق توقف و انجام هرگونه تراکنش مالی توسط رانندگان و عوامل متصدی باید با 'استفاده از سامانه های پرداخت الکترونیکی' باشد.
در ابلاغیه دولت یازدهم هم که بهمن ماه 94 منتشر شد، تاکید شده است که از ابتدای سال 95 دریافت حق توقف و انجام هرگونه تراکنش مالی توسط رانندگان و عوامل پارکبان، تنها با استفاده از سامانه های پرداخت الکترونیک برون خط و با رعایت قوانین و مقررات نظام بانکداری الکترونیکی انجام شود و درآمد حاصل از توقف خودرو در پارک حاشیه ای به حساب خزانه واریز خواهد شد تا در همان شهر هزینه شود.
این اصول هیچ یک تاکنون در کرمانشاه رعایت نشده است اما دبیر شورای ترافیک استان کرمانشاه به ایرنا گفت که در تلاشیم به سمت الکترونیکی کردن اجرای طرح پارکبان قدم برداریم و شرکتی را به عنوان پیمانکار انتخاب کنیم که توان این کار را داشته باشد.
به اعتقاد زاهدی، شاید بتوان زیرساختی ایجاد کرد که شهروندان بتوانند از یک کارت شارژ، هم به عنوان کارت پارک و هم بلیط اتوبوس استفاده کنند؛ 'البته هنوز به این نتیجه نرسیده ایم و در حال بررسی ابزار و امکانات موجود هستیم.'
او همچنین تاکید کرد که برخلاف پیمانکار سابق، پیمانکار جدید باید در استخدام عوامل اجرایی خود شرایطی از جمله تایید صلاحیت عمومی و گرفتن آزمایش اعتیاد را رعایت کند.
البته شورای عالی هماهنگی ترافیک کشور در مصوبه خرداد 93 خود، برای جذب و بکارگیری عوامل پارکبان توسط متصدی، شروط بیشتری گذاشته است که آن هم تاکنون در کرمانشاه رعایت نشده؛ از جمله داشتن مدرک دیپلم، نداشتن سوء پیشینه مؤثر کیفری، گذراندن دوره آموزشی مربوط و نداشتن اعتیاد به مواد مخدر و الکلی.
* از ایرنا متشکرم
به گفته زاهدی، عوامل متعددی در توقف فعالیت مجری متخلف طرح پارکبان موثر بوده اند که یکی از آنها تلاش رسانه ها از جمله خبرگزاری ایرنا بوده است.
او از خبرگزاری جمهوری اسلامی تشکر کرد و گفت که گزارش حدود یک ماه پیش ایرنا در پایان دادن به فعالیت شرکت توان تلاشگر باختر 'صد در صد موثر بوده است'.
ایرنا روز 26 فروردین ماه 95 در گزارشی مفصل با عنوان 'طرحی که صدای همه را درآورده اما کسی برای اصلاح آن پیش قدم نمیشود'، همه ابعاد و تخلفات متعدد طرح پارکبان را بررسی و بی توجهی مجری و مدیران شهری به مصوبات و قوانین مصوب در این باره را تشریح کرده بود.
در طرح پارکبان که چهار سال است به تبعیت از سایر کلانشهرها در استان کرمانشاه هم اجرایی شده، هر راننده ای که خودروی خود را در محدوده اجرای طرح پارک کند، باید به ازای زمان توقف خودرو، مبلغی را بپردازد.
طبق مصوبه شورای عالی ترافیک استان، معابری که برای اجرای طرح پارکبان در نظر گرفته شده، در ابتدا 12 خیابان اصلی بود که با حذف یک خیابان (محدوده نواب) به 11 معبر کاهش پیدا کرد.