عصر خودرو- با وجود اینکه مسئولان وزارت نفت تأکید دارند که فروش مکمل برای بنزین در جایگاههای عرضه مجاز نیست، در برخی از جایگاههای عرضه بنزین در اقصی نقاط کشور مکمل و اکتانافزا بهراحتی و آزادانه بازاریابی شده و به فروش میرسد.
به گزارش پایگاه خبری«عصر خودرو» به نقل از تسنیم، در برخی جایگاههای عرضه بنزین در نقاط مختلف کشور اقدام به فروش مکملهایی برای افزایش اکتان بنزین توزیعی میشود. کارکنان این جایگاهها در زمان سوختگیری، برای فروش مکمل اکتانافزا بازاریابی میکنند به این طریق که بنزین عرضه شده را فاقد اکتان مناسب و آسیبرسان به موتور خودرو معرفی میکنند و راهکار حل این مسئله را خرید یک اکتانافزا و ریختن آن در باک خودرو عنوان میکنند.
اخیراً در جایگاههای عرضه بنزین شمال کشور، اکتانافزاهایی عرضه میشود که از کشور آمریکا وارد شده است. سال گذشته نیز اخباری از فروش مکملهای اکتانافزا منتشر شده بود که "سیدعلی سیدمؤمنی" رئیس مهندسی فرآورده شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران در واکنش به این اخبار اعلام کرد: "بنزین تولیدی که در جایگاههای سوخت عرضه میشود، سوختی کامل است و همه موارد از جمله بالا بودن اکتان، فشار بخار مطلوب و جلوگیری از ایجاد صمغ در خودرو در آن پیشبینی شده است. مکملهای بنزین نهتنها کمکی به افزایش بهسوزی یا اکتانافزایی نمیکنند، بلکه به موتور خودرو خسارت میزنند؛ بنابراین استفاده از آنها مردود است و توصیه نمیشود".
سال گذشته مسئولان وزارت نفت از ممنوع بودن عرضه مکملها در جایگاههای عرضه فرآوردههای نفتی خبر داده بودند و اعلام کردند که "با آزمایشی که روی سه برند از مکملهای اکتانافزا در پژوهشگاه صنعت نفت انجام شد، مشخص شد که این مکملها فاقد هرگونه خاصیت اکتانافزایی بوده و آسیبرسان به موتور خودرو هستند".
با وجود این، در برخی جایگاههای عرضه بنزین در نقاط مختلف کشور، مکملهای اکتانافزا بهوضوح بازاریابی شده و به فروش میرسد.
در تهیه گزارشی میدانی از کارکنان برخی جایگاههای عرضه بنزین در شمال کشور علت فروش این مکملها، پایین بودن اکتان بنزین معمولی توزیع شده در شمال کشور عنوان شد. یکی از کارکنان جایگاه عرضه بنزینی در شمال کشور در این خصوص به تسنیم گفت: "اکتان بنزین معمولی توزیع شده در شمال ایران حدود 65 تا 70 است و این میزان اکتان برای کارکرد صحیح و مطلوب موتور خودرو کافی نیست، ازاینرو با خرید مکملهای اکتانافزا که مرغوبترین آنها اکتانافزای وارداتی از آمریکاست، میتوان از بروز صدمات برای موتور خودرو جلوگیری کرد".
صحت این مسئله را از «داوود عربعلی» سخنگوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران جویا شدیم. عربعلی ضمن رد نیاز فرآوردههای نفتی توزیع شده به مصرف هر نوع مکمل گفت: "جایگاههای عرضه بنزین به هیچ وجه حق توزیع اکتانافزاها و مکملها را ندارند. طبق استعلامی که از شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران که مسئولیت کیفیت فرآوردههای تولیدی را بهعهده دارد گرفتیم، به هیچ وجه فرآوردههای ما در کل کشور نیاز به مکمل ندارند".
سخنگوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران در پاسخ به اینکه آیا توزیع بنزین معمولی با اکتان 65 تا 70 صحت دارد و اساساً متوسط اکتان بنزین معمولی در کشور چهمیزان است، ما را به مشاهده ارقام درجشده در سایت این شرکت دعوت کرد.
همانطور که در تصویر بالا مشخص است، در سایت شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران میزان اکتان بنزین معمولی 87 درج شده است.