عصر خودرو- بدون تردید اگر از شما بپرسند که چه کارهایی را برای کارکرد صحیح خودروی خود انجام میدهید، پاسخ شما تعویض روغن، بررسی تایرها و تعویض تسمهها خواهد بود. انجام سرویسهای دورهای موجب میشود تا سلامت خودروی شما تضمین شود.
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از شبکه، نباید فراموش کرد که شیوه رانندگی تاثیر زیادی در سلامت و طول عمر خودروی شما دارد. برخی از عادتهای رانندگی سبب میشود تا سلامت خودرو در درازمدت به خطر بیافتد. در ادامه به بررسی عادات منفی و رایج در رانندگی خواهیم پرداخت.
1- هرگز دست خود را روی اهرم تعویض دنده قرار ندهید
قرار دادن دست روی اهرم تعویض دنده فشار مضاعفی را بر روی بوشها و مکانیزم سنکرونیز جعبه دنده وارد کرده و به مرور زمان، آنها را فرسوده خواهد کرد. همواره هر دو دست خود را روی فرمان قرار دهید و تنها در هنگام نیاز دست را بر روی اهرم تعویض دنده بگذارید.
2- از ترمز پارک استفاده کنید
غفلت در خصوص استفاده از ترمز پارک باعث می شود که تمام وزن خودروی شما بر روی مکانیزم پارک جعبه دنده اعمال شود. این قطعه یک زبانهی کوچک فلزی در داخل جعبه دندههای خودکار است. چنین کاری به مرور میتواند سبب آسیب دیدن و حتی شکستن این قطعه شود و در این صورت حالت P در جعبه دنده خودرو شما کاملا از کار خواهد افتاد. سعی کنید همواره از ترمز پارک استفاده کنید؛ چون هیچ دلیل موجهی برای عدم استفاده از آن وجود ندارد.
3- با اتومبیلتان وزن اضافه حمل نکنید
حتی اگر شما راننده یک خودروی لوتوس نباشید، مساله سادهسازی و سبکسازی خودرو در خصوص هر نوع اتومبیلی صادق است. اما منظور ما از سبک سازی این نیست که صندلیهای عقبی و یا عایقهای صوتی را از جای خود خارج کنید؛ بلکه شما باید از حمل وسایل اضافی که به آنها نیازی ندارید، پرهیز کنید. هر کیلوگرم وزن اضافه در اتومبیل مصرف سوخت و پایداری خودرو را تحت تاثیر قرار میدهد و همچنین تاثیر منفی بر روی سیستم تعلیق، ترمز و انتقال نیرو خواهد داشت. پس با بررسی داخل خودرو و صندوق عقب، مطمئن شوید که وسایل غیرضروری در خودرو وجود ندارد.
4- همواره باک بنزین خود را پر نگه دارید
برخی اوقات هزینه پرکردن کامل باک خودرو با بودجهی شما همخوانی ندارد و به همین خاطر ممکن است تنها 5 یا 10 لیتر بنزین بزنید. بسیاری از رانندگان نمیدانند که چنین کاری میتواند باعث آسیب جدی به اتومبیل شود. پمپهای بنزین جدیدی که در خودروها به کار میروند توسط بنزین موجود در باک خنک میشوند؛ بنابراین زمانی که بنزین موجود در باک کم است پمپ نمیتواند به درستی حرارت خود را دفع کند و همین مورد باعث آسیب دیدن آن میشود. سعی کنید همواره باک بنزین خود را پر نگه داریدو یا حداقل نگذارید میزان آن از یک چهارم پایینتر برود.
5- از حرکتها و توقفهای سریع بپرهیزید
این یکی واقعا پر خطر است. شاید فشار دادن ناگهانی پدال گاز لذت بخش باشد؛ اما این کار مصرف سوخت خودرو را به طرز چشمگیری افزایش میدهد. اگرچه توقفهای ناگهانی هم گاهی اوقات اجتنابناپذیرند؛ اما باعث فرسایش سریعتر لنت و دیسک ترمز خواهند شد. بهترین استراتژی این است که همواره حواسمان به جلو باشد و برای شرایط پیش رو آماده باشیم و پدالها را نیز به آرامی و نرمی فشار دهیم.
6- هنگام سرد بودن پیشرانه خودرو، دور موتور را بالا نبرید
بهتر است که در زمان سرد بودن پیشرانه، یک یا دو دقیقه اجازه دهیم تا خودرو در حالت درجا کار کند، این کار سبب گرم شدن پیشرانه و بهبود روغن کاری آن میشود. به هر صورت بهتر است دور موتور را در هنگام سرد بودن پیشرانه بالا نبرید. افزایش دور موتور باعث تغییرات ناگهانی دما در داخل پیشرانه میشود که میتواند به قطعات داخلی پیشرانه آسیب بزند. در ضمن این کار باعث فرسایش بیمورد قطعاتی میشود که هنوز به طور کامل روغنکاری نشدهاند. پیشرانه خودرو پس از گرم شدن، به نرمی و با صدای بهتری دورگیری خواهد کرد.
7- در چراغقرمزها و مواقع توقف، پدال کلاچ را پائین نگه ندارید
فرض کنید با خودرویی که دارای جعبه دنده دستی است در پشت چراغ قرمز قرار دارید، شما پدال کلاچ را در زیر پایتان پایین نگه داشتهاید تا در هنگام سبز شدن چراغ فورا حرکت کنید. در تمام مدتی که پدال کلاچ را پایین نگه داشتهاید، قطعاتی مانند صفحه کلاچ، بلبرینگ کلاچ و اهرم کلاچ در حال آسیب دیدن هستند. پایین نگاهداشتن کلاچ باعث میشود که صفحات آن خورده شده و دچار فرسایش شوند، چنین موردی میتواند باعث بروز ناگهانی ایراد در اتومبیل شود. بهترین کار این است که در هنگام توقف کلاچ را گرفته و دنده را در حالت خلاص قرار دهید و در هنگام سبز شدن چراغ نیز، با گرفتن دوبارهی پدال کلاچ دنده را جا زده و حرکت کنید.
8- تا خودرو توقف کامل نکرده، از دنده عقب به جلو حرکت نکنید
زمانی که میخواهید در یک فضای کوچک پارک کنید به طور معمول شاید بارها دنده را از حالت عقب به جلو ببرید در حالی که خودرو هنوز در حال حرکت به سمت عقب است. چنین کاری باید به خاطر هزینههای زیادی که دارد، کنار گذاشته شود. این کار باعث واردآمدن فشار زیادی روی سیستم انتقال نیرو میشود؛ چراکه قطعات را مجبور میکند تا در خلاف جهت حرکتشان حرکت کنند. پیشگیری از چنین آسیبی ساده است، تنها کافی است تا چند لحظه وقت بیشتری را صرف کرده و در هنگام تعویض دندهها از توقف کامل خودرو مطمئن شوید.
9- در سرپایینیها و خیابانهای شیبدار، خودرو را با ترمز کنترل نکنید
پایین آمدن از شیب میتواند تا حدودی دلهرهآور باشد. در چنین هنگامی شما پای خود را روی پدال ترمز نگه میدارید تا در صورتی که نیاز به توقف شد بتوانید به سرعت خودرو را متوقف کنید؛ اما این کار باعث افزایش حرارت و همچنین فشار آمدن به سیستم ترمز میشود و قطعاتی مانند لنت و دیسک ترمز ساییده خواهند شد. به جای این کار، در سراشیبیها شما باید خودرو را در دنده سنگین قرار دهید. این کار باعث میشود تا خودرو در وضعیت ترمز موتوری (Engine Braking) قرار گرفته و تنها با استفاده از فشار موجود در سیستم انتقال نیرو از افزایش سرعت خودرو جلوگیری شود. با امتحان کردن این کار متوجه میشوید که خاصیت ترمز موتوری میتواند درست به اندازه ترمز گرفتن در سراشیبیها موثر باشد.
10- صداهای ایجاده شده در خودرو را نادیده نگیرید
نادیده گرفتن صداهای اضافی مانند صدای جیر جیر و یا تق تق در خودرو کار آسانی است. اما باید توجه داشت که این صداها علائمی هستند که حاکی از وجود مشکل در خودرو هستند. در هنگام شنیدن چنین صداهایی از خودرو، بهتر است وقت را تلف نکنید؛ چون شرایط میتواند بدتر هم شود. زمانی که خودروی شما صدای اضافه دارد، بهتر است در اولین فرصت آن را مورد بررسی قرار دهید؛ چون این صداها علائمی هشداردهنده هستند.