گیت‌های عوارض کدام آزادراه‌ها امسال جمع می‌شوند؟

عصر خودرو- به زودی گیت‌های عوارضی از جاده‌ها جمع آوری می‌شود و پرداخت الکترونیک جای آنها را می‌گیرد.

Friday 21 December 2018 - 16:49:00

گیت‌های عوارض کدام آزادراه‌ها امسال جمع می‌شوند؟

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» ، روزنامه شهروند نوشت: «مسیر ٣ ساعته را ١ ساعت در راه بودیم» این دیالوگ مشترک بسیاری از مسافران جاده‌ای است که معمولا در روزهای تعطیل دل به جاده می‌زنند، اما حجم بالای ترافیک آزادراه در روزهای تعطیل، همچنان حسابی سوژه می‌شود. در این میان صف‌های طولانی پشت گیت‌های عوارضی به ترافیک سنگین جاده‌ها دامن می‌زند. این موضوع درحالی رخ می‌دهد که حالا امیر امینی، معاون اقتصاد و برنامه‌ریزی وزیر راه و شهرسازی می‌گوید: «بناست عوارض را الکترونیک دریافت کنند و گیت‌ها از جاده‌ها جمع‌آوری شوند.» او توضیح می‌دهد: «با الکترونیکی‌شدن پرداخت عوارض دیگر نیازی به توقف و پرداخت نقدی نیست و به محض این‌که وارد آزادراه‌ها و از زیر گیت‌های ETC  رد می‌شوید، پلاک شما ثبت و عوارض مربوطه از حساب شما کسر می‌شود.»

ترافیک زیاد، درآمدمان را کم می‌کرد

اما این تنها مردم نیستند که از صف‌های طولانی پشت گیت‌های عوارض دل خوشی ندارند. برخلاف تصور عموم مردم، مسئولان سازمان راهداری از کاهش درآمد عوارضی‌ها در روزهای تعطیل و پرترافیک خبر می‌دهند: «تعطیلات که می‌شود، حجم ترافیک پشت گیت‌های عوارض به چند کیلومتر می‌رسد، بعدش  به دستور پلیس ناچاریم گیت‌های عوارضی را باز کنیم  و از بخش زیادی از درآمدمان چشم بپوشیم. این اتفاق در شرایطی رخ می‌دهد که میزان تردد خودرو‌ها در روزهای تعطیل بیشتر از چند ماه است.»

آنگونه که زمانیان، مدیرکل بهره‌برداری از آزادراه  می‌گوید: «این مسأله اعتراضات زیادی را در میان سرمایه‌گذاران ایجاد کرده است.» او با اشاره به این‌که مهمترین درآمد یک آزادراه دریافت عوارض از کاربران آن است، ادامه می‌دهد: «ساخت هر کیلومتر آزادراه در دشت به‌طور متوسط ٨ الی ١ ‌میلیارد تومان، در مناطق نیمه‌کوهستانی متوسط ١٥ الی ٢ ‌میلیارد تومان و در کوهستان‌های سخت بالای ٣ میلیارد تومان هزینه دارد. در کوهستان‌هایی همانند البرز با در نظر گرفتن احداث تونل، این رقم به هر کیلومتر ٦ ‌میلیارد تومان هم می‌رسد. با توجه به این هزینه‌ها نمی‌توان انتظار داشت سرمایه‌گذاران این بخش از درآمدشان چشم‌پوشی کنند.»

درآمد ٨ میلیاردی عوارضی‌ها در پارسال

 میزان درآمد آزادراه‌ها از تردد ٢٤٥‌میلیون خودرو در ‌سال گذشته ٨ ‌میلیارد تومان بوده، اما حالا با الکترونیکی شدن اخذ عوارض پیش‌بینی می‌شود این درآمد رشد چشمگیری خواهد داشت. در حال حاضر ٢٤ کیلومتر آزادراه در کشور وجود دارد. به گفته منطق زمانیان ٣ الی ٣٥‌درصد درآمد حاصل از عوارضی‌ها صرف تعمیر و نگهداری  آزادراه‌ها می‌شود.

تعیین نرخ عوارض براساس کیلومتر

«تنها ١ کیلومتر بعد از آزادراه تهران-ساوه وارد یکی از جاده‌های فرعی آن می‌شوم، اما ناچارم کل مبلغ عوارض را  پرداخت کنم.» محمد که یک زمین کوچک کشاورزی در اتوبان ساوه دارد می‌گوید: «بعضی اوقات ناچارم از گیت‌های عوارضی چند بار گذر کنم  و هر بار ماموران اخذ عوارض می‌گویند که باید دوباره عوارضی پرداخت کنم. چندین بار خواسته‌ایم برای مردمان محلی که روزانه از این آزادراه تردد می‌کنند، تخفیف‌هایی در نظر گیرند، اما این اتفاق هیچ‌گاه نیفتاده است.»

او ادامه می‌دهد: «طول  این آزادراه حدود ١١٥ کیلومتر است، برای کسی که می‌خواهد کل این مسیر را طی کند، ٤‌هزار تومان توجیه دارد، اما من که کمتر از ١ کیلومتر از آن استفاده می‌کنم، چرا باید به اندازه کسی که  از کل ١١٥ کیلومتر آن استفاده می‌کند، عوارض پرداخت کنم.» این تنها محمد نیست که نسبت به ناعادلانه‌بودن بهای عوارض آزادراه‌ها گله می‌کند. هم اکنون به دلیل پرداخت سنتی عوارض فرقی نمی‌کند که در کجا وارد آزادراه و در کجا خارج می‌شوید. اما در فاز بعدی این طرح پرداخت عوارض براساس مسافتی است که طی می‌کنید. آنگونه که مدیرکل بهره‌برداری از آزادراه‌ها می‌گوید: «ممکن است در فاز بعدی این طرح برای محلی‌هایی که هر روز ناچارند چندین بار از این آزادراه‌ها عبور کنند، معافیت‌هایی در نظر گرفته شود.»

به گفته این مقام مسئول در فاز بعدی میزان دریافت عوارض از وسایل نقلیه سنگین براساس تن کیلومتر محاسبه خواهد شد و عوارضی که یک کامیون خالی پرداخت می‌کند، با عوارضی که یک کامیون با بار سنگین پرداخت می‌کند، متفاوت خواهد بود.

گیت‌های عوارض کدام آزادراه‌ها امسال جمع می‌شوند؟

بر اساس آن‌چه امیر امینی، معاون وزیر راه‌وشهرسازی می‌گوید برخی از گیت‌های اخذ عوارض آزادراه‌ها  تا پایان امسال جمع‌آوری می‌شوند. به گفته او، هفته گذشته در آزادراه تهران-ساوه نمونه آزمایشی این گیت‌ها اجرا شد و در مرحله آزمایش نرم‌افزار قرار دارد. اما آزادراه‌های دیگری که تا پایان امسال با سیستم سنتی خداحافظی می‌کنند، کدامند؟ مدیرکل بهره‌برداری از آزادراه‌ها می‌گوید: «هشت آزادراه تهران-قم، تهران-ساوه، تهران-پردیس، قزوین–رشت، ارومیه-تبریز و تبریز-زنجان در اولویت قرار داشته و تا پایان امسال مجهز به اخذ عوارض به صورت ETC می‌شوند.» به گفته داوودی ٢ آزادراه دیگر تا پایان خرداد ‌سال ٩٨ از شر صف‌های طولانی  پشت گیت‌های دریافت عوارض خلاص می‌شوند.

چقدر برای الکترونیکی‌کردن عوارض‌ها هزینه شد

به گفته مدیرکل بهره‌برداری از آزادراه‌ها اعتبار اولیه برای اجرای طرح ETC ٣ ‌میلیارد تومان بود. البته با بالارفتن نرخ ارز این رقم و اعتبار اجرای این طرح بیشتر شده، ولی هنوز هیچ برآورد دقیقی در این رابطه صورت نگرفته است. به گفته داووی درحال‌حاضر در کشورهایی همچون ترکیه، کانادا و تایوان هم برای دریافت عوارض از کاربران آزادراه‌ها، از سیستم‌های ETC استفاده می‌شود.

فرصت ٢٤ ساعته برای پرداخت عوارض

از زیر گیت‌های اخذ عوارض که رد می‌شوید، پلاک خودروی شما به صورت خودکار ثبت می‌شود. بعد از آن اگر حساب خود را شارژ کرده باشید، یک SMS از سازمان راهداری دریافت می‌کنید که  فلان مبلغ از حساب شما بابت عوارض استفاده از آزادراه کسر شد. اما چنانچه حساب خود را شارژ نکرده باشید، پیامکی دریافت می‌کنید با این محتوا که عوارض‌شما بابت استفاده از این آزادراه فلان مبلغ شده و ٢٤ ساعت فرصت دارید نسبت به پرداخت این عوارض  اقدام کنید، در غیر این صورت هم باید جریمه تعیین‌شده توسط قانون را پرداخت کنید و هم عوارض را. مدیر بهره‌برداری از آزادراه‌ها می‌گوید: «در صورتی که کاربری عوارض خود را پرداخت نکند، علاوه بر جریمه، مبلغ عوارض به دیون مالک خودرو افزوده می‌شود که هنگام فروش خودرو معمولا تسویه خواهد شد.»

پرداخت الکترونیکی عوارض چگونه است؟

اگر خواهان پرداخت عوارض بدون هیچ توقفی هستید، کافی است حساب کاربری خود را شارژ کنید. در این طرح صاحب وسیله نقلیه با خرید یک برچسب (Tag) و شارژ و چسباندن آن روی شیشه جلوی خودرو بدون توقف از دروازه ETC عبور می‌کند و به صورت خودکار مبلغ عوارض از حساب آن کسر می‌‌شود. البته  با توجه به برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، امکان پرداخت الکترونیکی عوارض از طریق اپلیکیشن‌های مختلف هم امکان‌پذیر خواهد بود. به‌عنوان مثال اپلیکیشن آپ منویی را تحت عنوان پرداخت عوارض آزادراه به منوهای خود اضافه کرده و صاحبان وسایل نقلیه می‌توانند با استفاده از این اپلیکیشن عوارض خود را پرداخت کنند. البته اگر خواهان پرداخت عوارض هنگام توقف هستید باید به دستگاه‌های شارژ عوارض، همچنین در مجتمع‌های خدماتی رفاهی، پمپ بنزین‌ها مراجعه و مشخصاتی همچون پلاک خودرو خود را وارد کنید. در واقع مردم برای استفاده از هر یک از این روش‌ها ٢٤ ساعت فرصت دارند تا بدون آن‌که در صف‌های طولانی منتظر بمانند و وقت و انرژی زیادی را از دست بدهند، عوارض خود را پرداخت کنند.

مزایای استفاده از پرداخت الکترونیکی

در قالب این طرح، رانندگان می‌توانند با تهیه یک چسب پرداخت الکترونیکی عوارض و نصب آن پشت شیشه خودروی خود، از تمام مزایای این طرح شامل موارد زیر بهره‌مند شوند:

* روان‌سازی ترافیک آزادراه‌ها از طریق عدم نیاز به توقف خودروها در محل ایستگاه‌های عوارضی

* احساس آرامش خاطر و رضایتمندی در رانندگان با کاهش زمان توقف خودروها

* عبور بدون توقف از خطوط اختصاصی این پروژه در محل ایستگاه‌های عوارضی در نتیجه کاهش زمان سفر و مصرف سوخت

* کاهش میزان آلودگی هوا و دیگر مشکلات زیست‌محیطی در ایستگاه‌های اخذ عوارض

* حذف نیاز به همراه داشتن پول نقد هنگام عبور از آزادراه‌ها و پرداخت پول نقد و امکان مدیریت تعداد عبور و پرداخت‌ها با مشاهده

* کاهش مشکلات ایمنی ناشی از تصادفات در ایستگاه‌‌های اخذ عوارض

* انجام تراکنش‌های مرتبط از طریق درگاه اینترنتی و در نتیجه کاهش مصرف کاغذ

 

برچسب ها

عوارضی
مطالب مرتبط بیشتر
چرا اخذ الکترونیکی عوارض در همه آزادراه‌ها محقق نشد؟ نرخ جدید عوارضی‌ها برای بررسی‌ به کمیته تخصصی ارسال شده است پیشنهاد افزایش 28 درصدی نرخ عوارض آزادراه‌ها نرخ جدید عوارض آزادراهی تا دو هفته آینده اعلام می‌شود عوارض آزادراهی تا بعد از اربعین گران نمی‌شود اعمال نرخ های جدید عوارضی آزادراه‌ها تعلیق شد نرخ جدید عوارض آزادراهی از امروز در کشور اجرا می‌شود افزایش 20 درصدی عوارض آزاد راه‌ها هنوز به تایید وزیر راه نرسیده است عوارض آزادراه ها 20 درصد افزایش می یابد اخذ عوارض آزادراه‌های کشور تا پایان خرداد الکترونیکی می‌شود ارایه خدمات پرداخت الکترونیک عوارض آزادراهی در نوروز تکلیف مجلس به وزارت راه و شهرسازی برای الکترونیکی کردن اخذ عوارض در آزادراه ها عوارض جاده‌ای الکترونیکی می شود جریمه خودروهایی که عوارض آزادراه را ندهند از لایحه بودجه حذف شد عوارض عبور از آزادراه‌ها امسال هم افزایش می‌یابد؟ جزییات جریمه رانندگان بدحساب در آزادراه‌های کشور الکترونیکی شدن عوارض آزادراه‌ها، وعده‌ای که تکمیل نشد نرخ عوارض آزادراه خرم‌آباد - بروجرد اعلام شد عوارض آزادراه‌های الکترونیکی مختل نشده است پیشنهاد صندوقی برای الکترونیکی‌شدن عوارض آزادراهی الکترونیکی شدن عوارض آزادراه‌ها با اعتبار200 میلیاردی تنها 30 درصد باجه‌های عوارضی‌ آزادراه‌ها الکترونیکی شدند رانندگان بدحساب سد راه الکترونیکی‌شدن عوارض آزادراهی کرونا هم زورش به باجه‌های عوارضی‌ آزادراه‌ها نرسید بررسی جا به جایی عوارضی تهران _ قم تخفیف 25 درصدی رییس جمهور برای عوارضی آزادراه غدیر آغاز دریافت الکترونیکی عوارض آزادراهی با برچسب هوشمند تخفیف 30 درصدی عوارض آزادراه تهران-پردیس برای خودروهایی با عبور بیش از 40 بار در ماه مهلت پرداخت عوارض الکترونیکی آزادراه‌ها 7 روز شد باجه‌ عوارضی آزادراه‌ها تا پایان امسال جمع می‌شود؟ عوارض آزادراه خرم‌آباد – پل زال افزایش یافت باجه‌های عوارضی از آزادراه‌ها جمع می‌شود؟ جریمه بدهکاران آزادراهی مشخص شد اولین پروژه کلان آزادراهی کشور آماده افتتاح شد جریمه پرداخت نکردن عوارض الکترونیکی آزادراه‌ها اعلام شد عوارض آزادراه تهران-شمال دوباره الکترونیکی می‌شود؟ 50 درصد پول عوارضی‌های الکترونیکی برنگشت ارسال پیامک برای بدهکاران آزادراهی الکترونیکی شدن عوارض تمام آزادراه‌ها تا پایان آبان ماه چند میلیون راننده بدهکار آزادراهی جریمه می‌شوند؟ مردم عوارض الکترونیکی را پرداخت نکنند جریمه می‌شوند دریافت الکترونیکی عوارض به 7 آزادراه توسعه یافت جریمه در انتظار رانندگانی که عوارض الکترونیک را پرداخت نمی کنند عوارضی‌ کدام آزادراه‌ها جمع‌ می‌شود؟ جریمه بدهکاران آزادراهی از امروز 60 درصد عوارض الکترونیکی آزادراه‌های دولتی پرداخت نشد تردد از 10 بزرگراه کشور پولی می شود آزادراه 1300 میلیارد تومانی اصفهان آماده افتتاح + مبلغ عوارض اخذ عوارض از بزرگراه‌ها و کمربندی شهرها بزرگراه‌ها هم در کنار آزادراه‌ها، عوارضی‌دار می‌شوند تردید در موفقیت طرح عوارضی الکترونیکی آزادراه مخالفت وزیر با بازگشت باجه‌های عوارضی به آزادراه‌های الکترونیکی باجه‌ها به عوارضی آزادراه تهران-شمال برگشتند آمادگی مشروط برای الکترونیکی کردن 4 آزادراه + مسیرهای اضافه توافق با نیروی انتظامی برای جریمه بدهکاران آزادراه‌ها دوربین‌های الکترونیکی عوارض آزادراه تهران به قزوین فعال می‌ شود کاهش ترافیک و افزایش سرعت عبور در عوارضی آزادراه‌ها تعدیل نرخ عوارض آزادراه‌های دولتی عوارض آزادراه‌ها در روزهای کرونایی چگونه دریافت می‌شود؟ اخذ عوارض الکترونیکی از تمام آزادراه‌ها تا پایان زمستان امسال نرخ عوارضی برخی آزادراه های دولتی اصلاح شد عوارض جدید آزادراه‌ها هنوز ابلاغ نشده است عوارض آزادراه تهران-قم و کرج-قزوین 1200 تومان شد چه اقداماتی در آزادراه‌ها برای مقابله با کرونا می‌شود؟ عدم رعایت الزامات مقابله با شیوع کرونا در گیت‌های عوارضی آزادراه‌ها عوارض آزادراهی پیمایشی شد+ جزئیات قسطی شدن عوارض الکترونیکی خودروهای عمومی و سنگین 60 درصد عوارض الکترونیکی آزادراه‌ها پرداخت نشده است استفاده مسافران از جاده‌های قدیمی به دلیل گرانی عوارض آزادراهی 20 مهر آخرین مهلت تقسیط بدهی عوارض آزادراهی برنامه‌ای برای جابجایی عوارضی تهران - قم نداریم گران‌ترین عوارضی باز هم گران‌تر شد نحوه ارتباط مردم با سامانه‌ عوارض الکترونیک آزادراهی عوارض آزادراه تهران-شمال باید حداکثر 10 هزار تومان باشد تمام گیت‌های نقدی پرداخت عوارض آزادراهی تا پایان سال جمع می‌شود دریافت عوارض 10 آزاد راه تا پایان تیر الکترونیکی می‌شود موافقت وزیر راه برای معافیت تاکسی‌های حومه‌ای در پرداخت عوارض آزادراهی ماجرای پیامک‌ پرداخت عوارض آزادراه کارکنان عوارضی‌ها در خدمات جدید آزادراهی به کار گرفته می‌شوند عوارض آزادراهی افزایش نخواهد یافت جزئیات اخذالکترونیکی عوارض آزادراه‌ها در نوروز کدام آزادراه‌ها تا پایان سال الکترونیکی عوارض می‌گیرند؟ توقف پرداخت نقدی عوارضی آزادراه‌ها از تابستان 98 تجهیز آزادراه‌های بزرگ کشور به عوارض الکترونیکی تا قبل از عید نوروز گیت‌های اخذ عوارض در آزادراه‌ها جمع‌آوری می‌شود پرداخت عوارض در تمامی آزادراه‌ها الکترونیکی می‌شود زمان الکترونیکی شدن پرداخت عوارض در آزادراه‌ها جزییات الکترونیکی شدن عوارض آزادراهی+ جزییات پرداخت پایان انتظار خودروها در صف‌های عوارضی تاخیر 7 ماهه الکترونیکی شدن اخذ عوارض در آزادراه‌های کشور آزادراهی برای پولدارها اعتراض ایران به افزایش 50 درصدی عوارض کامیون‌های ایرانی توسط ترکمنستان افزایش 20 درصدی عوارض آزادراه‌ها + نرخ‌های جدید تایید و تکذیب مسئولین وزارت راه از گرانی عوارض در جاده ها عوارض الکترونیکی در جاده‌های ایران چگونه کار می‌کند؟ پارسال عوارض آزادراه‌ها را افزایش ندادیم توضیحات وزیر راه درباره دلیل افزایش عوارض اتوبان‌ها استقبال رانندگان از جاده مرگ با گرانی عوارض آزاد راه گام آخر تا خداحافظی با باجه‌های عوارضی جاده‌ها عوارض آزادراه‎ها 20درصد گران شد عوارضی یا «سرِ گردنه»؟!/وزارت راه: ارزان می‌گیریم عوارضی تهران - همدان، سرگردنه شده عوارض آزادراه خرم آباد - پل زال افزایش یافت تکذیب دریافت عوارض در جاده چالوس مجوز دولت برای الکترونیکی کردن عوارضی های کشور عوارض ورودبه قشم بیش از 112هزار ریال کاهش یافت بخشودگی کلیه جرایم عوارض خودرو در تبریز تا پایان سال تخفیف ویژه شارژ برچسب پرداخت الکترونیکی عوارض معابر کاهش 45 درصدی عوارض آزادراه قزوین - رشت چراغ سبز مجلس برای گران شدن عوارض آزادراه‌ها نرخ عوارض آزادراه‎ها گران می‎شود اما و اگرهای تصویب طرح اخذ عوارض در بزرگراه‌های پایتخت توضیحات معاون شهردار پیرامون اخذ عوارض تردد در بزرگراه های پایتخت احتمال افزایش عوارض تهران- قم ورود پولی به بزرگراه های تهران دریافت عوارض در آزادراه قزوین - زنجان تا اطلاع ثانوی ممنوع شد تمامی آزاد راه‌های کشور به عوارض الکترونیکی مجهز می‌شوند افزایش قیمت بنزین و عوارض خروج از کشور نگرانی‌هایی ایجاد کرده است سامانه پرداخت عوارض تردد بدون توقف آزادراهی رونمایی شد هزینه پایین استفاده جاده در کشور درخواست افزایش 15 درصدی نرخ عوارض آزادراهی هزینه نگهداری جاده‌ها عامل دریافت عوارض در طرح‌های نیمه تمام اعلام جزییات طرح الکترونیکی شدن عوارض بزرگراه ها دریافت عوارض تمام آزادراه‌های کشور تا 5 ماه آینده الکترونیکی می شود عوارض تهران- قم باید به 1500 تومان برسد افزایش نرخ کرایه کامیون‌‌های جاده‌ای از شهریورماه دولت در تعیین نرخ عوارض یک طرفه عمل نکند عوارض آزادراه تهران - شمال تعیین نشده است مسیرهای منتهی به حرم امام خمینی (ره) در 14 خرداد رایگان است رایگان بودن عوارضی در مسیرهای منتهی به حرم امام خمینی (ره) در 14 خرداد عوارض آزادراه تهران ـ شمال سنگین خواهد بود؟ حق دریافت عوارض تنها از سه آزادراه دولتی فقط از آزادراه‌ها عوارض دریافت می‌شود عوارضی اتوبان تهران- قم به بعد از فرودگاه امام خمینی منتقل می شود افزایش نرخ عوارض آزادراهی به نفع مردم است معافیت زائران اربعین از پرداخت عوارض در آزاد راه ساوه - همدان افزایش مجدد عوارض آزاد راه پردیس پرداخت عوارض خودرو از طریق سامانه 137 مقایسه نرخ عوارض جاده‌ای ایران با سایر کشورها پاسخ سازمان راهداری به خبر آزادراه‌های بدون خدمات نرخ عوارضی آزادراه‌ها‌ گران شد تهران–پردیس روزبه‌روز گران‌تر می‌شود آذربایجان کامیون های خارجی را از پرداخت عوارض جاده ای معاف کرد درآمد عوارضی تهران‌-قم 35 درصد هزینه نگهداری آزادراه است انتقال عوارضی تهران ـ قم به بعد از فرودگاه امام(ره) عوارضی تهران-قم جمع می‌شود معافیت بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب از پرداخت عوارضی طرح اخذ عوارض در ادامه بزرگراه شهید صیاد تا شهید متوسلیان اجرایی می‌شود عدم دریافت عوارض در عوارضی تهران-قم طی برگزاری نمایشگاه کتاب جابجایی عوارضی تهران قم، قبل از افتتاح شهرآفتاب مخالفت شورای شهر با لایحه اخذ عوارض تردد خودروها بررسی لایحه اخذ عوارض تردد خودروها از برخی بزرگراه‌ها در کمیسیون‌های شورا عوارض عبور از جاده باید وضع شود استقبال خارجی‌ها از سرمایه‌گذاری در ساخت آزادراه عوارضی تهران - قم جمع آوری نمی شود تغییر مکان گیت عوارضی آزادراه تهران-قم چه کسانی باید در جاده‌ها عوارض بدهند؟ نرخ عوارض جاده‌ای تغییر می‌کند؟ جابه جایی عوارضی تهران -قم در اولویت قرارگیرد اخذ عوارض از تونل ها و بزرگراه‌ها مغایرتی با حقوق شهروندی ندارد عوارض در جاده چالوس ممکن نیست مخالفت پلیس با «پولی شدن» جاده چالوس نسخه ویزایی جاده سبز را نجات نمی دهد عوارضی جاده چالوس تکذیب شد عاقبت عوارض جاده چالوس چه شد؟ دریافت عوارض از بزرگراه‌ها بررسی می‌شود درآمد صدها میلیارد تومانی عوارضی تهران ــ پردیس متنوع‌سازی نرخ عوارضی آزاد‌راه‌ها گرانی 80درصدی عوارض آزادراه‌ها در 18 ماه اخیر عوارض آزادراه تهران-پردیس 3000 تومان شد عوارض آزادراه قزوین-رشت مجدد 33 درصد گران شد عوارضی تهران - قم جابه‌جا می‌شود عوارضی تهران - قم به بعد از فرودگاه امام خمینی (ره) منتقل می‌شود جزییات تازه ازلایحه اخذعوارض از معابر خاص شهری کدام تونل ها و معابر در اولویت اخذ عوارض هستند قیمت‌گذاری جدید عوارض آزادراهی از اول تیر
Back to top