آپشن های فنی خودرو

بال عقب (Spoiler) چیست و چه کاربردی دارد؟

عصر خودرو- اسپویلر قطعه مهمی است که در اتومبیل‌های امروزی و اتومبیل‌های مسابقه‌ای، نقشی حیاتی را در سرعت‌های بالا بر عهده دارد.

Tuesday 10 November 2020 - 14:13:00

بال عقب (Spoiler) چیست و چه کاربردی دارد؟

به گزارش  پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از تسنیم، شاید تابه‌حال نام اسپویلر یا براگیر را شنیده باشید. این قطعه نسبتا مهم در اتومبیل‌های روزمره و بسیار مهم در اتومبیل‌های مسابقه‌ای، نقشی حیاتی را در سرعت‌های بالا بر عهده دارد. وظیفه اصلی اسپویلر‌ها کنترل هوای اطراف اتومبیل، خصوصا عقب آن است. اسپویلر می‌تواند نیروی تولید شده در حرکت که باعث می‌شود اتومبیل از مسیر خود خارج شود، خنثی کند. در حقیقت اسپویلر از ایجاد هوای ناموزون در اطراف و یا عقب اتومبیل جلوگیری کرده و سبب می‌شود تا اتومبیل در سرعت‌های بالا هم در وضعیتی پایدار قرار بگیرد.

وقتی خودرو در سرعت‌های بالا حرکت می‌کند از جاده جدا می‌شود که علت این اتفاق حالت قسمت عقب و حرکت جریان هوا روی بدنه است؛ به همین دلیل برای رفع این مشکل و حفظ تعادل خودرو روی جاده لازم است که قطعه‌ای در آن وجود داشته باشد تا جریان هوا را به سمت پایین خودرو هدایت کند.

به قطعه‌ای که این عمل را انجام می‌دهد بال عقب و به نیروی که در اثر عملکرد آن به وجود می‌آید نیروی چسبندگی یا فورس داون گفته می‌شود.

این کار باعث می‌شود که قسمت عقب اتومبیل سبک نشود و در سرعت بالا و سر پیچ‌ها کنترل بهتری روی راندن خودرو وجود داشته باشد. علاوه بر این در اتومبیل‌های معمولی شهری نیز از اسپویلر یا بال عقب به عنوان نوعی قطعه تزئینی برای تیونینگ استفاده می‌شود.

اسپویلر قطعه ای است که وظیفه ی کاهش برآ را بر عهده دارد. حتما به بالا های هواپیما نگاه کردید ، انحنای قسمت بالای بال بیشتر از پایین بال می باشد این موضوع باعث می شود که هوایی که از روی بال حرکت می کند نسبت به هوایی که از زیر بال عبور می کند مسیر طولانی تری داشته باشد و برای جبران این موضوع باید سرعتش زیاد تر شود این افزایش سرعت، در بالای بال ها خلاء ایجاد می کند و هواپیما را از زمین بلند میکند.

گرچه نباید اسپویلر را با باله اشتباه گرفت، باله وسیله‌ای آیرودینامیکی است که تنها وظیفه آن ایجاد نیروی Down Force است. بگذارید برایتان یک مثال بزنم، باله عقب اتومبیل‌های فرمول 1 هنگامی‌که DRS فعال می‌شود تبدیل به باله می‌گردند، اما در حالت معمول و بدون فعال بودن DRS نقش یک اسپویلر را بازی می‌کنند. اگر دقت کرده باشید وقتی DRS فعال می‌شود سرعت اتومبیل فرمول 1 بسته به نوع آن 20 تا 50 کیلومتر بر ساعت افزایش می‌یابد.

مواد سازنده اسپویلر عموما 4 دسته‌اند، پلاستیک ABS، فایبرگلاس، فیبرکربن و سیلیکون. بیشتر اسپویلر‌ها از پلاستیک ABS ساخته شده‌اند، چراکه قیمت و شکل مناسبی دارند. تنها اشکال این نوع از اسپویلر‌ها شکننده بودن آن است که بعد از مدتی ممکن است خودبه‌خود ترک بردارد. فایبرگلاس هم جنس خوبی دارد و هم می‌تواند به‌خوبی شکل بگیرد، اما تولید خود ماده فایبرگلاس هزینه‌بر است. سیلیکون هم به‌تازگی وارد این عرصه شده و به‌احتمال‌زیاد به سبب شکل‌پذیری عالی آن و طول عمر بیشتر می‌تواند رقیبی جدی در آینده برای پلاستیک ABS باشد. فیبر کربن هم دوست داران خودش را دارد ولی به دلیل قیمت بالا تنها می‌توان آن را در اتومبیل‌های سوپر اسپرت دید.

اسپویلر اگر نامناسب طراحی شود و یا اصلا وجود نداشته باشد، امکان دارد که اتومبیل تعادل کافی در سرعت‌ بالا نداشته باشد. اگر مایل به نصب یک اسپویلر هستید تنها به زیبایی آن و اسپرت شدن اتومبیل خود اتکا نکنید چرا که باید با داشتن طراحی خوب، بتواند اغتشاشات هوایی و نیروی پسا را کاهش دهد. همچنین در انتخاب اسپویلر نباید فکر کرد که هرچه بزرگ‌تر، بهتر! بلکه برعکس هرقدر اسپویلر کوچک‌تری استفاده کنید، نتیجه بهتری خواهید گرفت. اگر قصد نصب کردن یک باله روی اتومبیل خود دارید، باید بدانید که چنین کاری فقط باید توسط متخصص آن صورت پذیرد چراکه کاری بسیار دقیق و مهم است و در صورت اشتباه نصب کردن، ممکن است نتیجه عکس بدهد و تنها باعث از بین رفتن لذت رانندگی و حتی خود اتومبیل شود.

برچسب ها

آپشن خودرو
مطالب مرتبط بیشتر
اختصاص یک درصد تولید ماهانه ایران خودرو به خودروهای سفارشی فراخوان شناسایی تأمین کنندگان قطعات آپشن سنسور دنده عقب خودرو چیست و چه کاربردی دارد ؟ سیستم درب کیلس خودرو چگونه عمل می‌کند و چه کاربردی دارد؟ کاربرد هواکش روی کاپوت خودرو چیست ؟ انواع سیستم های مولتی مدیا خودرو تفاوت خودروهای هیبرید با پلاگین هیبرید و تمام برقی در چیست؟ سیستم هشدار خواب آلودگی راننده دنده پشت فرمان چیست؟ سیستم تشخیص ترافیک در بخش عقبی خودرو هشدار برخورد از جلو (Fcw) همه چیز در مورد کیلومتر شمار دیجیتال و آنالوگ خودرو آپشن‌های ماهانه بی‌ام‌و نوربالای خودکار(AHB) چگونه عمل می‌کند؟ سیستم هشدار دهنده‌ انحراف از مسیر و نقطه‌ی کور چیست؟ حسگر باران چگونه عمل می‌کند ؟ تفاوت‌های سقف پانوراما با سانروف و مونروف در چیست؟ دکمه حالات مختلف رانندگی در خودرو چیست؟ نمایش اطلاعات صفحه کیلومتر خودرو روی شیشه جلو خودرو چراغ‌های تطبیق شونده با مسیر چیست؟ قابلیت شخصی‌سازی از راه دور اتومبیل Evija برای خریداران توسعه بازار محصولات آپشنال ایران خودرو در سال 99 دوربین 360 درجه در خودرو چه کاربردی دارد؟ آپشن «کروز کنترل» چیست؟ حذف آپشن چقدر روی قیمت خودروها تاثیر دارد؟ این آپشن خودرویی کشته می‌دهد! حذف تعمدی یا خودسرانه آپشن وارداتی‌ها عجیب‌ترین آپشن‌ها در خودرو‌ها بازار آپشن های جدید خودروهای تولید داخل + فهرست قیمت معمای بازار لوکس فروشان چرا خودروهای ملی آپشن‌های ضروری ندارند؟ اسباب‌بازی ثروتمندان خاص‌ترین‌های آلمانی‌خاص بررسی آپشن خودروهای خاص و گران‌قیمت نصب اقلام آپشن خارج از شبکه نمایندگی‌ها موجب باطل شدن گارانتی خودرو می‌شود قیمت‌گذاری دستوری مانع افزودن «آپشن» بررسی آپشن‌های خودروهای‌ هیبرید بازار ایران؛ کم‌مصرف اما مجهز از پیدایش تا تکامل سیستم تهویه مطبوع خودرو گزارش تصویری گردهمایی خودروهای سفارشی شرکت آپکو نیسان مورانوهای جدید 2018 پرآپشن می‌شوند (+عکس) 10 مورد از محبوب‌ترین آپشن‌های خودرو‍ مشروط کردن ارائه آپشن در خودروهای فروخته شده تخلف است جعبه‌های تکنولوژی بازار اندکـــی هزینه برای رفاه بیشتر آپشنولوژی ب ام و سری 5 نصب آپشن‌ خودروهای سواری با گارانتی سایپایدک جراحی زیبایی خودرو جلب توجه به روش آپشن! امکاناتی برای خاص بودن! نوبرانه‌های پرآپشن هدایای بازار بـرای برلیانس‌ســواران از عرش تا فرش آپشن‌های لذت‌بخش آپشن‌های غیرضروری و افراطی خودروهای لوکس پله‌های پـارکابی آپشن جدید و جالب بنز برای کلاس سری E بزرگـمرد کوچک لوکس خوش‌شانس چاشنی‌های متنوع برای خانواده برلیانس ستاره های بنز با لباس MEC در راه ایران گران ترین و عجیب ترین آپشن های خودرو خاص الزام‌هایی که به نام «آپشن» حذف می‌شوند تندر سفارشی با ارزان‌ترین قیمت! تخفیف ویژه نصب قطعات آپشن برای محصولات سایپا لوکس‌سواری با پژو 206 گرانترین آپشن‌های خودروهای لوکس+تصاویر نواری از فیبرکربن بر پیکر ساحره های افسونگر داج! نگهبانی گرانبها برای خودرو آخرین کشش! دریچه‌ای رو به آسمان طراحی سیستم هوشمند مختص به خودروهای پژو 405 و پرشیا کدام آپشن‌ها از نظر خریداران ایرانی، کاربرد کمتری دارند؟ چشم و چـراغ راننده آپشن‌شناسی به سبک ایـرانی محافظین نامرئی! چادر خودرو، نسل جدید محافظ خودروها شد
Back to top