خاطرات خیامی، موسس ایران ناسیونال؛ قسمت چهل و چهار
کمک هویدا برای تاسیس فروشگاههای کوروش
عصر خودرو- اولین فروشگاهها در خیابانهای قصرالدشت شیر و خورشید، مولوی، جوادیه فرح آباد میدان شهناز و میدان خراسان ساخته شد و برنامه این بود که فروشگاههای بزرگ چنان مجهز باشند که تا دهها سال بتوان از آنها استفاده کرد. لذا تمام فروشگاهها مجهز شدند به چندین پله برقی و دستگاههای تهویه و قفسههای سردخانه دار، و بهترین قفسهبندی برای آنها در نظر گرفته شد.
Friday 15 November 2024 - 18:32:00
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از انتخاب، کتاب «پیکان سرنوشت ما» با گردآوری و نگارش مهدی خیامی توسط نشر نی در سال 97 منتشر شده است. این کتاب، خاطرات احمد خیامی، موسس ایران ناسیونال (ایران خودرو)، فروشگاههای کوروش و بانک صنعت و معدن است.
تأسیس فروشگاههای کوروش
به سرعت شروع کردم به خرید زمین برای ساخت فروشگاههای بزرگ در نقاط مختلف تهران و سایر شهرستانها در مدتی کمتر از یکی دو ماه توانستم در پانزده نقطه دیگر در تهران زمین که آن روزها ارزان بود اما مرتباً قیمت آن بالا میرفت، بخرم چون حمید کاشانی حاضر به ادامه کار فروشگاه نبود، سهام ایشان را به اضافه 75 درصد از سهام او در شرکت جامکو که در آن به منظور تولید انواع لباس شروع به ساختمانسازی کرده بودند با قیمت خوبی از نظر ایشان خریدم فروشگاه مقابل خیابان رادیو و تلویزیون ملی ایران را به خود آنها واگذار کردم و گفتم شما سابقه بسیاری در کار فروشگاههای بزرگ دارید و دولت حاضر است در این زمینه بسیار کمک کند.
ضمناً قبل از آنکه شروع به خریدن زمین برای ساختمان فروشگاههای بزرگ بکنم، در تمام روزنامههای کثیرالانتشار، ضمن تشریح منافع فروشگاههای بزرگ، از کسانی که حاضر بودند در این رشته سرمایهگذاری کنند دعوت به همکاری کردم پس از یک ماه فقط نامهای از شخصی از تبریز به دستم رسید که حاضر شده بود زمینی را که بر سر مالکیت آن با دولت اختلاف داشت به عنوان سرمایۀ سهام فروشگاههای بزرگ کوروش که آن را به تازگی به ثبت رسانده بودم در اختیار بگذارد و به این شکل مشارکت کند.
هویدا هم با درج یک آگهی بسیار کوچک آمادگی خود را برای کمک به شرکتهایی که قصد تأسیس فروشگاههای بزرگ داشتند اعلام کرده بود. اما با وجود کمکهای دولت هیچ کس حاضر به سرمایهگذاری در این زمینه نشد. دویست هزار متر از زمینهای ایران ناسیونال را که به برادرم واگذار کرده بودم و در محلی بسیار نامناسب قرار داشت گرفتم قسمتی در کنار جاده قدیم قزوین و مقدار زیادی در کنار خیابانی که بین جاده مخصوص کرج و جاده قزوین قرار داشت و آن محل را تبدیل به انبار بزرگ فروشگاههای کوروش کردم خیلی زود کار ساخت ساختمان هشت فروشگاه در جنوب شهر و محلههایی که درآمد ساکنانش بالا نبود آغاز شد.
اولین فروشگاهها در خیابانهای قصرالدشت شیر و خورشید، مولوی، جوادیه فرح آباد میدان شهناز و میدان خراسان ساخته شد و برنامه این بود که فروشگاههای بزرگ چنان مجهز باشند که تا دهها سال بتوان از آنها استفاده کرد. لذا تمام فروشگاهها مجهز شدند به چندین پله برقی و دستگاههای تهویه و قفسههای سردخانه دار، و بهترین قفسهبندی برای آنها در نظر گرفته شد با وجود داشتن یک کارخانه بزرگ برای تولید شبانه روزی صد تن نان در کلیه فروشگاهها کارخانه تولید نان و شیرینی به ظرفیت دو تن در روز تأسیس شد و این کارخانه غرفهای در سطح فروش داشت که مشتریان میتوانستند در حال خرید طرز کار تهیهکنندگان نان را هم مشاهده کنند.
فروشگاهها انبارهای مجهز به سردخانه بزرگ و وسایل حفظ کالای فاسد شدنی برای یک هفته داشتند در شش فروشگاه چند طبقه باید پارکینگ ساخته میشد. ادارهای نیز برای تأمین وسایل ساختمانی و سفارش وسایل مورد نیاز چند مهندس سابقه دار در کار فروشگاهسازی ایجاد کردیم انبار مرکزی وسیعی نیز برای دستگاههای بستهبندی و نانوایی و قصابی مجهز به سردخانه برای فروشگاههای بزرگ ساخته شده بود. فروشگاه کوروش اول دارای پنجاه هزار متر مربع مساحت بود و، با احتساب سالنهای مخصوص انبار مرکزی نسبتاً بزرگی باید بنا میشد که این کار را در مدتی کمتر از دو سال به پایان رساندیم در فروشگاهها کالاهای عمومی باید با قیمت مناسب عرضه میشدند برای کارکنان و کارمندان فروشگاه باید رختکن مردانه و زنانه و همچنین محل استراحت و غذاخوری و نمازخانه در نظر میگرفتیم. اصولاً ساختن فروشگاههای بزرگ احتیاج به تأسیسات و ساختمانهای مخصوصی دارد که قبل از شروع تمام آنها باید در نظر گرفته شوند تا در موقع شروع کار با مشکلاتی مواجه نشویم کار مخصوصاً برای من که فروشگاهها را برای آن روز نمیساختم، بلکه معتقد بودم اینهای برای آیندگان ساخته میشوند.
در این باره با مدیران چندین فروشگاه بزرگ اروپایی و آمریکایی تماس گرفته بودم و درباره فروشگاههایی که برای آینده در نظر داشتند بسازند تحقیق کرده و از تجربه آنها بهره برده بودم انسانها هیچ وقت از آموختن نمیتوانند بی نیاز باشند و هرکس که فکر میکند همه چیز را درباره کار خود میداند کاملاً در اشتباه است. من هر بار که در زندگی در کاری موفق نشدم دلیل آن فکر نکردن به جوانب مسأله و توجه نکردن به مشکلات آن کار بوده است. لذا به تمام جوانانی که میخواهند وارد کار و تجارت بشوند توصیه میکنم ابتدا با دقت درباره آن کار اطلاعات لازم را به دست بیاورند و تا جایی که میتوانند در رفع مشکلاتی که ممکن است در میانه راه با آنها روبه رو شوند بکوشند و موقعی که تصمیم به اجرای کار گرفتند با قدرت پیگیریاش کنند و از هیچ مشکلی نهراسند اعتماد به نفس در انجام کارها نیز یکی از شرایط مهم موفقیت در زندگی است؛ اما با اعتماد به نفس صرف هم نمیتوان وارد کشاکش زندگی شد، بلکه قبل از شروع کار باید درباره تمام جوانب کار فکر کرد و تا آنجا که ممکن است اطلاعات لازم را به دست آورد.