درب رادیاتور و کارکردهای مهم آن را بشناسیم
درب پرماجــــرا
عصر خودرو- درب رادیاتور سیستم خنکساز پیشرانه، در عین سادهبودن اما دارای کارکرد مهم و موثری است که گاهی مواقع عملکرد نادرست آن میتواند پیشرانه را زمینگیر کند. درب رادیاتور در واقع تنها عضو این مجموعه است که قابلیت جدا شدن و حرکت را دارد و به همین خاطر عدم آببندی صحیح آن در حین بستهبودن و یا ایراد در عملکرد آن، منجر به بروز خسارتهای زیادی میشود.
پنجشنبه ۰۴ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۶:۲۲:۰۰
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، روی این درب اطلاعاتی نوشته شده است که یکی از این اطلاعات، درباره بالاترین فشاری است که درب میتواند تحمل کند. بعد از عبور از این فشار، سوپاپ زیر درب عمل کرده و آبی که درون سیستم رادیاتور قرار دارد به بیرون حرکت خواهد کرد. در اکثر سیستمهای خنکساز پیشرانه، وقتی فشار درون سیستم خنکساز به مرحلهای رسید که بالاترین از حد استاندارد این سیستم باشد، باید به نحوی این فشار خنثی شده و کنترل شود. این افزایش فشار معمولا ناشی از عدم استفاده از ضدیخ و کارکرد نادرست سیستم خنکساز موتور و در نهایت به جوش آمدن آب این بخش است که ایجاد فشار مضاعفی خواهد کرد. همچنین ایراد در واشر سرسیلندر و نفوذ کمپرس موتور به این بخش، در بسیاری از موارد باعث بروز چنین رویدادی خواهد شد. در این زمان مجاری به شدت تحت فشار قرار خواهند گرفت و در اینجا درب رادیاتور اهمیت خود را نشان خواهد داد. در این زمان سوپاپ زیر درب رادیاتور عمل کرده و فشار هوای زیادی درون موتور به بیرون باید منتقل شود. البته در صورت خرابی واشر سرسیلندر، این فشار هیچ وقت کاملا تخلیه نخواهد شد و به همین خاطر در زمان بازکردن درب رادیاتور در زمان سرد بودن موتور، صدای خروج هوا را باز هم میتوان شنید.
از طرفی وقتی آب در حین چرخش در موتور و گرم شدن اضافه حجم پیدا میکند، با عبور از سوپاپ درب رادیاتور و رفتن به مخزن انبساط، از وجود فشار در سیستم جلوگیری میشود. این اضافه حجم آب باز در زمان سردشدن، میتواند توسط سیستم به درون رادیاتور مکش شود به شرطی که ساختار کلی سیستم و خصوصا منبع انبساط کاملا درست عمل کند. حال میتوان به اهمیت سلامت درب رادیاتور و کارکرد سوپاپ زیر آن به خوبی پی برد.
چککردن آب رادیاتور
در برخی خودروها میتوان وضعیت آب درون بخش خنککاری پیشرانه را با نگاه به ظرف انبساط بررسی و کنترل کرد. اما در بعضی از پیشرانهها این امکان وجود ندارد و درب رادیاتور نیز جدا از درب ظرف انبساط است. با این حال این گفته افراد فنی است که در هر حالتی از اطمینان داشتن به عملکرد صحیح پیشرانه خودرو، باز هم لازم است تا به طور مداوم آب و روغن موتور را چک کنیم.
دقت کنیم که نباید درب رادیاتور را در زمان گرمبودن موتور باز کرد چراکه هم امکان پاشش آب داغ به بیرون وجود دارد و هم در هواگیری مجدد آن دچار اشکال میشود. حتی به فرض اگر مجبور به باز کردن درب هستیم، بهتر است تا یک پارچه بزرگ را روی درب انداخته و آهسته درب را با احتیاط کامل باز کنیم تا به این صورت از پاشش آب و بخار داغ به اطراف جلوگیری شود. همچنین همیشه رادیاتور را در زمان سردبودن هواگیری کنیم چراکه آبی که گرم شده خود دچار افزایش حجم است و هواگیری به درستی انجام نخواهد شد.
واشرزدگی
درب رادیاتور و همچنین دهانه آن یکی از بهترین راههای فهمیدن مشکل واشر سرسیلندر است. در زمانی که واشر سرسیلندر دچار سوختگی میشود، چرب شدن درب رادیاتور و برفکی شدن آن و همچنین قهوهای شدن آب درون رادیاتور نشان از خرابی واشر سرسیلندر است. حضور دود و گازهای متراکم سیلندر به درون آب باعث قهوهای شدن رنگ آب و همچنین شیری شدن درب رادیاتور نیز ناشی از حضور روغن درون آب است.
درب رادیاتور ترموستاتیکی
این درب رادیاتور دارای فنر ترموستاتیکی است که با گرم شدن و رسیدن به دمای مشخصی، اقدام به باز شدن میکند. همچنین این فنر تحت فشار هوای درون سیستم نیز عمل خواهد کرد تا از این طریق دقت و صحت عملکرد درب رادیاتور مطمئنتر باشد. دماسنج بالای درب، گرمای دقیق آب را در بالای رادیاتور نمایش میدهد.