مروری بر کارنامه کاری یان کالوم به بهانه خداحافظی او با جگوار؛

مردی برای تمام فصول

عصر خودرو -اوایل ماه ژوئن سال جاری بود که یان کالوم، سرطراح بزرگ، شناخته‌شده و اسطوره‌ای جگوار اعلام کرد که پس از بیست سال حضور در این کمپانی به‌عنوان مدیر بخش طراحی، در اول جولای ۲۰۱۹ بازنشسته خواهد شد.

شنبه ۰۲ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۵:۱۷:۰۰

مردی برای تمام فصولمردی برای تمام فصولمردی برای تمام فصولمردی برای تمام فصولمردی برای تمام فصولمردی برای تمام فصولمردی برای تمام فصولمردی برای تمام فصولمردی برای تمام فصولمردی برای تمام فصول

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» ، اگر بخواهیم فهرستی  20 یا حتی 15 نفرِ از برترین طراحان خودرو در تمام دوران تهیه کنیم، بدون تردید یان کالوم با طرح‌های موفق و دستاوردهای ارزشمندش جایی در این فهرست خواهد داشت. او به‌راستی یکی از مفاخر دنیای طراحی و از مردان بزرگ تاریخ صنعت خودرو بریتانیا است بنابراین عجیب نیست اگر خبر خداحافظی وی با جگوار توجه رسانه‌های خودرویی زیادی را به خود جلب کند. حالا همه به آینده طراحی محصولات جگوار بدون کالوم و مأموریت دشوار و مسئولیت بسیار سنگینی که بر دوش جانشین وی یعنی جولیان تامسون قرار دارد، می‌اندیشند. تامسون پیش‌ازاین مدیر بخش طراحی خلاقانه جگوار بوده و از سال 2000 به تیم طراحی این خودروساز انگلیسی پیوسته است و درست مثل یان کالوم فعالیت حرفه‌ای خود را از فورد آغاز کرده است و همچنین حضور در لوتوس به‌عنوان سرطراح و ریاست بخش طراحی خارجی در مرکز طراحی کانسپت گروه فولکس‌واگن در بارسلونا را در کارنامه دارد.

جایزه خودروی سال اروپا در دستان هنرمند یک اسطوره؛ جگوار I-PACE، یکی از مهم‌ترین، بهترین و استراتژیک ترین محصولاتی که در زمان ریاست کالوم در بخش طراحی جگوار توسعه‌یافته، در رقابتی فوق‌العاده تنگاتنگ و نفس‌گیر با آلپین A110 و درحالی‌که امتیاز دو خودرو پیشتاز برای اولین بار در تاریخ این رقابت‌ها برابر شده بود و تنها به دلیل تعداد آرای اول بیشتر(18 در مقابل 16) موفق به کسب این جایزه مهم و ارزشمند می‌شود تا اولین پیروزی جگوار در تاریخ 55 ساله رقابت گزینش خودروی سال اروپا رقم بخورد. I-PACE همچنین دومین خودرو تمام الکتریکی است که موفق به کسب این جایزه می‌شود. این کراس اوور خوش استیل تمام الکتریکی از بدو عرضه با تحسین‌های فراوان و نقدهای بسیار مثبتی از سوی کارشناسان و متخصصان روبرو شد و جوایز متعددی ازجمله جایزه خودروی سال جهان، جایزه خودروی سبز سال جهان و جایزه طراحی سال خودروی جهان را برای سازنده‌اش به ارمغان آورد. یان کالوم از همان ابتدا نقش محوری و بسیار پررنگی در مجاب کردن مدیران رده‌بالای JLR برای سرمایه‌گذاری روی این پروژه و عرضه I-PACE تمام الکتریکی داشت و خود او همواره از I-PACE به‌عنوان یکی از مهم‌ترین خودروهای تاریخ جگوار یاد می‌کند. تفکرات و اصرار کالوم برای عرضه چنین محصولی، نه‌تنها نشان از آینده‌نگری و بینش صحیح وی دارد، بلکه سبب شده تا جگوار در اقدامی بسیار به‌موقع و ستودنی، زودتر از رقبای مدعی و نامدار آلمانی، رقیبی شایسته و قابل‌احترام را به میدان رقابت با تسلا بفرستد و در بین رقبایش در ردیف پیشتازان پیوستن به “انقلاب الکتریکی” قرار بگیرد.
کانسپت جگوار C-X75 از طرفی یکی از درخشان‌ترین آثار کارنامه کاری یان کالوم و از طرفی دیگر بزرگ‌ترین حسرت او در دوران حضورش در جگوار به شمار می‌رود. جگوار ابتدا برنامه داشت تا این خودرو استثنایی را در تیراژی بسیار محدود و با قوای فنی پلاگین هایبرید روانه بازار کند اما بار مالی سنگین این پروژه و بحران‌های مالی و اقتصادی در سطح جهانی منجر به لغو کامل پروژه ساخت و عرضه این سوپر کار شد. C-X75 در بیست و چهارمین فیلم از مجموعه فیلم‌های جیمزباند یعنی Spectre نیز حضور یافته است.

بیراه نیست اگر جگوار F-TYPE را یکی از زیباترین خودروهای معرفی‌شده در دهه دوم قرن بیست و یکم خطاب کنیم؛ خودروی کوپه‌ای که از سال 2013 میلادی به بازارهای جهانی عرضه شد و به‌نوعی جانشین و میراث دار معنوی مدل کلاسیک و افسانه‌ای جگوار E-TYPE به شمار می‌رود. خودرو شخصی خود یان کالوم نیز یک دستگاه F-TYPE کانورتبیل آبی‌رنگ است.
یان کالوم در کنار برادر کوچک‌ترش مورای کالوم، رئیس بخش طراحی فورد

هنگامی‌که استون مارتین DB7 در اتوشو ژنو 1993 رونمایی شد، با استایل خیره‌کننده‌اش توجهات بسیاری را به خود جلب کرد و تحسین بسیاری از بازدیدکنندگان را برانگیخت. نمونه‌های اولیه این خودرو در ابتدا توسط یان کالوم برای جگوار طراحی‌شده بود اما نهایتاً به دلایلی جگوار از پذیرش و توسعه این طرح منصرف شد. این طرح اولیه با اعمال تغییراتی به خودرویی با برند استون مارتین تبدیل شد که از پلتفرم و برخی اجزای فنی ساخته‌های جگوار ازجمله XJS بهره می‌برد (جگوار و استون در آن زمان هر دو زیرمجموعه فورد بودند). DB7 حدود ده سال روی خط تولید استون مارتین قرار داشت و درنهایت با فروشی بیش از 7000 دستگاه، در سال 2004 جایش را به DB9 داد که آن‌هم توسط کالوم طراحی‌شده بود. البته در بسیاری از منابع از هنریک فیسکر به‌عنوان طراح DB9 نام‌برده شده اما کالوم در مصاحبه با نشریه Car & Driver گفته که بدون ذره‌ای شک و تردید طراحی DB9 را خودش بر عهده داشته است. کالوم طراحی استون مارتین ونکوییش را نیز در کارنامه دارد( که این‌یکی بین تمامی خودروهایی که طراحی کرده هنوز هم جزو طرح‌های محبوب در نزد شخص خودش قرار دارد) تا تعدادی از مهم‌ترین ساخته‌های دیگر خودروساز انگلیسی نیز با قلم جادویی و ذهن خلاق او جان گرفته باشند. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که کالوم با طراحی DB9 برای یک دهه خط مش طراحی و حجم پردازی ساخته‌های استون مارتین را تعیین کرد.
همواره در بین آثار نامدارترین و بهترین طراحان خودرو هم بعضاً طرح‌های منفور، انتقاد برانگیز، جنجالی و پرحاشیه به چشم می‌خورند اما پیدا کردن خودرویی که طراحی ضعیف، دور از انتظار و بحث‌برانگیزی داشته باشد و لکه ننگی برای طراح و سازنده‌اش محسوب شود در کارنامه کاری یان کالوم کار چندان آسانی نیست؛ حتی اگر بخواهید با سختگیری هرچه‌تمام‌تر ذره‌بین به دست بگیرید یا عینک بدبینی به چشمتان بزنید! و این خود اثبات‌کننده بزرگی و جایگاه دست‌نیافتنی او در دنیای طراحی است.


فورد اسکورت RS کازورث که به بال عقب بزرگ و هواکش‌های بیضی‌شکل روی کاپوتش معروف است، پروژه‌ای بود که کالوم در آن با پیتر هوربری، سرطراح فعلی جیلی و سابق ولوو همکاری داشت. نسخه‌های مسابقه‌ای این خودرو بین سال‌های 1993 تا 1998 در گروه A رالی جهانی به رقابت می‌پرداختند. هوربری و کالوم در طراحی نسل اول ولوو C70 نیز با یکدیگر همکاری داشتند.

یان کالوم در سال 1954 در دامفرایس اسکاتلند به دنیا آمد. او از سنین پایین به طراحی اشیا علاقه‌ای وافر نشان می‌داد و سعی می‌کرد وسایل مختلف اطراف خانه‌شان را کپی کند. طبق گفته‌های خودش، نقطه آغاز تصمیم او برای گام گذاشتن در وادی طراحی خودرو، زمانی بود که یک دستگاه پورشه 356 را دید. بااین‌حال اکثر معلم‌های مدرسه خیلی روی خوشی به این علاقه وی نشان نمی‌دادند. دوران مدرسه به پایان می‌رسد و کالوم پس از دوره‌ای ناموفق در کورس طراحی خودرو پلی‌تکنیک لنچستر، به اسکاتلند و کالج هنر آبردین برمی‌گردد و سپس برای مدت 3 سال در گلاسکو مشغول به تحصیل در رشته طراحی صنعتی می‌شود. سپس کالوم بورسیه‌ای را از سوی فورد برای تحصیل در رویال کالج لندن دریافت می‌کند اما در پذیرش آن به شک و تردید میافتد چراکه قلب او با دیگر خودروساز بزرگ آمریکا یعنی جنرال موتورز است. به سبب ارتباطات پدرش، این شانس را پیدا می‌کند که با طراح افسانه‌ای GM یعنی وین چری گفت‌وگویی داشته باشد. وین چری آثار کالوم را می‌پسندد و مایل است که او تحصیلاتش را در آرت سنتر کالیفرنیا ادامه دهد اما کالوم نهایتاً  در دقیقه 90، پیشنهاد فورد را قبول می‌کند و پیش از آغاز فعالیت در فورد(در اواخر دهه 70 میلادی) به قول خودش" دو سال رویایی"را در رویال کالج تجربه می‌کند.
کالوم اولین و دومین چیزی را که برای فورد طراحی کرده خیلی خوب به خاطر می‌آورد: آینه‌های جانبی برای فورد ترانزیت! او حدود 12 سال در استودیو طراحی فورد به فعالیت می‌پردازد که حاصل آن خودروهایی همچون فورد RS200، فورد Ghia Via کانسپت و فورد اسکورت RS کازورث است.  سپس در اوایل دهه 90 میلادی به‌عنوان طراح ارشد به TWR Design (مخفف  Tom Walkinshaw Racing) نقل‌مکان می‌کند و در آنجا برای چند کمپانی ازجمله فورد، ولوو، استون مارتین و نیسان مدل‌هایی نظیر فورد پوما، ولوو C70، استون مارتین DB7 و نیسان R390 GT1 Le Mans را طراحی می‌کند.

aghaye Asadi, [24.08.19 14:38]
پس از فوت ناگهانی جفری لاوسون سرطراح سابق جگوار در سال 1999، (و طبق درخواستی که جی مایز رئیس فورد پیش از درگذشت لاوسون از کالوم برای بازگشت به فورد این بار در جایگاه و سمتی تازه و مقامی بالاتر داشت) ریاست و سرپرستی بخش طراحی جگوار به یان کالوم می‌رسد. برای بازه زمانی نسبتاً کوتاهی کالوم به‌طور هم‌زمان سمت سرطراح را در هر دو برند جگوار و استون مارتین بر عهده می‌گیرد (چراکه هر دو خودروساز در آن زمان زیرمجموعه گروه فورد به شمار می‌آمدند البته در حال حاضر جگوار زیرمجموعه گروه تاتا است). اولریش بز(رئیس استون مارتین) حس می‌کرد که کالوم وقت، توجه و تمرکز بیشتری را به کار برای جگوار اختصاص می‌دهد بنابراین از کالوم می‌خواهد تا یکی از این دو کمپانی را برای ادامه فعالیت برگزیند و قطعاً این جگوار است که انتخاب اوست. کالوم در جگوار هدفی والا و رسالتی بزرگ را پیش روی خود می‌بیند، گذر سبک و سیاق طراحی ساخته‌های جگوار از سنت به مدرنیته بطوریکه خدشه‌ای به اصالت، شکوه و اعتبار این خودروساز انگلیسی وارد نشود و خروجی نهایی کار تیم طراحی در میدان رقابت با رقبای سرسخت( خصوصاً آلمانی‌ها) حرف‌های زیادی برای گفتن داشته باشد. اولین مدل جگوار که به‌طور کامل تحت تأثیر تفکرات کالوم شکل می‌گیرد، نسل دوم XK کوپه (با کد X150) است که در میانه‌های دهه قبل معرفی می‌شود( البته دراین‌بین نباید مدل مفهومی تأثیرگذاری همچون جگوار RD6 کانسپت که در سال 2003 معرفی شد را نادیده گرفت). مدتی بعد، از سدان لوکس XF رونمایی می‌شود که برخی عناصر ظاهری آن در کلیات و جزییات ازجمله جلوپنجره، یادآور مدل‌های کلاسیک جگوار در دهه 60 و 70 میلادی نظیر سری‌های مختلف XJ نسل اول است. XF در برنامه راهبردی کالوم برای دگرگونی چهره ساخته‌های جگوار نقشی محوری دارد و آغازگر موج تحولات تازه‌ای خواهد بود که در ادامه به طراحی و عرضه مدل‌هایی همچون سدان فول سایز لوکس XJ نسل X351(که به‌طور تمام و کمال نشانگر ورود جگوار به عصری جدید است)، کوپه F-TYPE، F-PACE(اولین شاسی‌بلند تاریخ جگوار)، کراس اوور E-PACE و کراس اوورI-PACE (اولین خودرو تمام الکتریکی تاریخ کمپانی) ختم می‌شود که همگی از پویایی و گیرایی خاصی در استایل ظاهری برخوردارند و ازآنجاکه در حجم پردازی آن‌ها از پیچیدگی زیاد و خطوط و فرم‌های اغراق‌آمیز اکیداً صرف‌نظر و پرهیز شده است، از آن دسته طرح‌هایی هستند که گذر زمان تازگی، ابهت و جذابیتشان را چندان تحت تأثیر قرار نداده و کمتر رنگ و بوی کهنگی به خود می‌گیرند. اگر می‌خواهید به ارزش کار کالوم و تیم تحت هدایتش پی ببرید، کافی است نگاهی به نظرات و انتقادات کارشناسان و مشتریان در مورد طراحی ساخته‌های جگوار و سایر رقبایش در بیست سال اخیر بی اندازید؛ از مرسدس-بنز و ب ام و گرفته تا آئودی، لکسس و ... همگی در برخی مقاطع زمانی یا با انتقاداتی شدید و جزئی یا کلی مواجه شده‌اند یا اینکه نتوانستد آن‌طور که بایدوشاید کارشناسان را به وجد بیاورند اما اکثر قریب به‌اتفاق ساخته‌های جگوار و خصوصاً آفریده‌های یان کالوم، در این مدت ازلحاظ طراحی و استایل ظاهری چیزی جز تعریف و تمجید نشنیده‌اند.
تصمیم برای خداحافظی
آنچه کالوم درباره جدایی‌اش از جگوار می‌گوید

"من دوران کاری خارق‌العاده‌ای را در جگوار داشتم. یکی از درخشان‌ترین کارهایم خلق XF بود چراکه این مدل نشانگر آغاز دوران تازه‌ای در جگوار برای گذر از سنت‌ها و رسیدن به یک طراحی و استایل  امروزی بود و نقطه تحول پراهمیتی در تاریخ جگوار به شمار می‌آمد. طراحی F-TYPE برای من درست مثل رویایی بود که به حقیقت پیوست و I-PACE فرصتی بود برای آفرینش چیزی بسیار نوآورانه که قضاوت و درک موجود از جگوار را به چالش می‌کشد و موفقیت آن گواه اوج شکوه و کمال جگوار است.
من این نقش را بر عهده گرفتم  تا طراحی جگوار را به جایگاهی برگردانم که لیاقتش را دارد، جایگاهی  که باید در آن قرار داشته باشد، کاری که بیست سال زمان برد اما من باور دارم به آن اهدافی که در نظر داشتم، دست‌یافته‌ام. با توجه به سطحی که محصولاتمان در آن قرار دارند و توانایی که در اعضای تیم طراحی وجود دارد، چه ازنظر شخصی و چه ازنظر حرفه‌ای، احساس کردم که حالا زمان مناسبی برای ترک این موقعیت و جستجو برای پروژه‌ها و تجربه‌های جدید است. طراحی خودروهای جگوار رویای دیرینه‌ای تمام عمر من بود و بسیار خوشنودم که به‌عنوان مشاور هنوز هم درگیر امور جگوار هستم. من  حدود 18 سال همکاری نزدیکی با جولیان تامسون ( سرطراح جدید جگوار) داشته‌ام، او طراح بسیار بااستعدادی است و قطعاً بهترین گزینه برای هدایت طراحی ساخته‌های جگوار به سرفصل بعدی آن خواهد بود"
یان کالوم بعد از دوران جگوار

بازنشستگی یان کالوم از کار در جگوار، به معنای پایان کار وی در دنیای دیزاین نیست چراکه او از آن دسته افرادی نیست که به دنبال دوران بازنشستگی بی‌دردسر و سراسر راحتی و تفریح هستند؛ او هنوز هم باعلاقه‌ای وصف‌ناپذیر و انگیزه‌ای بالا به دنبال چالش‌های جدید است و همیشه در رویای این بوده که روزی برای خودش کار کند. این طراح 65 ساله به‌تازگی اقدام به تأسیس کمپانی خودش بانام CALLUM  کرده است که در آن با همراهی برخی از همکاران و یاران سابقش در جگوار-لندروور، در عرصه طراحی و مهندسی محصولات خاص و تولید محدود فعالیت خواهد کرد. البته دامنه فعالیت آن تنها محدود به خودرو نخواهد بود بلکه شامل محصولاتی نظیر ساعت‌ها و سایر اشیای لوکس نیز می‌شود.گفته‌شده که اولین پروژه‌ این کمپانی تازه تأسیس در سپتامبر امسال رونمایی خواهد شد.


نویسنده: علی کریمی

برچسب ها

جگوار
مطالب مرتبط بیشتر
جگوار جدید در راه هند جگوار تا سال ۲۰۲۵ تمام الکتریکی می‌شود جگوار و رونمایی از خاص ترین نسخه اف- تایپ R+ عکس جگوار ایی-پیس؛ کراس اوور لوکس انگلیسی با تغییرات ۲۰۲۱ +عکس عرضه جگوار برقی در هند XF مدل ۲۰۲۱؛ سدان لوکس ۳۰۰ اسب بخاری با طراحی اختصاصی+عکس اف-پیس ۲۰۲۱؛ شاسی بلند جدید جگوار با کابین فوق لوکس +تصاویر جگوار اف-تایپ پی۳۸۰؛ از زیباترین خودروهای اسپرت ۲۰۲۱+تصاویر صفحه نمایشگر بدون لمس جگوار تبدیل تهدید به فرصت در جگوار ضرر عظیم برگزیت برای جگوار معرفی خودروهای الکتریکی با بیشترین توان پیمایش مرخصی با حقوق برای کارکنان جگوار مرخصی نیمی از کارکنان جگوار جدال نفس‌گیر جگوار اف تایپ و پورشه ۹۱۱ +فیلم جدیدترین اتومبیل شرکت جگوار دیده شد + تصاویر خودروی خودران جگوار برای حمل و نقل شهری تولید خودروهای برقی جگووار متوقف شد! صندلی خودرو راه رفتن را شبیه سازی می کند افول جگوار در ۲۰۱۹ بررسی فنی فیس‌لیفت جگوار F سری جدید + مشخصات پیشنهاد جگوار برای شراکت با ب ام‌ و گربه انگلیسی بازگشت از مرگ در کمتر از ۳۰ سال! تجربه هیجان‌انگیز خودرو جگوار در پلی‌استیشن ۴ توقف تولید جگوار بعد از برگزیت آیا ب ام‌ و می‌تواند جگوار لندروور را بخرد؟ پلت‌فرم ب ام‌ و برای جگوار جدید کسب سه جایزه جهانی خودروی جگوار + تصاویر جگوار خودروی برقی تازه ای می سازد پرفروش‌ترین خودروها در اروپا جگوار در انگلیس خودرو الکتریکی تولید می‌کند افزایش آزمایش خودرو برقی "جگوار" توسط "وایمو" گران ترین خودروهای کلاسیک در بازار جهانی همکاری جگوار و ب ام‌ و در توسعه برقی‌ها یان کالوم؛ مدیر طراحی جگوار از سمت خود کناره‌گیری خواهد کرد محبوبان خلاف‌کاران! راهنمایی رانندگان جگوار با گرما جگوار لندرور، اطلاعات ترافیکی و فنی خودروهای خود را می‌خرد افراد با این فناوری هنگام رانندگی پول در می آورند ۱۰ خودروی استیشن برتر سال ۲۰۱۹ (+عکس) جذاب‌ترین کلکسیون «جگوار» حراج شد جگوار F-Type سوپر اسپرتی که در جاده‌ها می‌درخشد کمپانی جگوار؛ سال‌ها ماندگار ظرافت، وسعت، سرعت جگوار هم پای خود را از بریتانیا بیرون کشید! سال خودروهای الکتریکی در سال میلادی جدید +عکس سریال ادامه‌دار ضرر خودروسازان خارجی در پی جنگ تجاری چین و آمریکا سیستم هشدار صوتی خودروهای برقی جان عابران را نجات می دهد طعم تلخ نوستالژی! اعلام کاندیداهای «خودروی سال» ۲۰۱۹ جگوار' درباره پیامدهای برگزیت به نخست‌وزیر انگلیس هشدار داد زیباترین خودروی الکتریکی جهان ۲۰۱۹ تولید می شود برند تجاری جدید با همکاری جگوار و چری متولد می‌شود قایق تمام الکتریکی جگوار رکورد زد جگوار در پی آفرود خودران ماشین پرماجرای عروسی سلطنتی جزئیاتی در مورد شاسی بلند ۲۰۱۹ جگوار تصویری از حضور جگوار در منطقه آزاد انزلی ۳ خودروی هیجان‌انگیز ۲۰۱۹ کدامند؟ خودروی لوکس و تمام الکتریکی جگوار رونمایی شد تولید جگوار برقی در انگلستان ۱۰ خودروی الکتریکی هیجان انگیز دنیا در سال ۲۰۱۸ (+عکس) پورشه و جگوار هم به تولید خودروهای برقی پیوستند سریع ترین خودروهای ادوار تاریخ پس از جنگ جهانی اول بهترین شاسی بلندهایی که درسال ۲۰۱۸ می‌بینیم (+عکس) امیدواری جگوار به استیشن خوش استیل خود در بازار شاسی‌بلند پسند آمریکا جگوار ۵۸ ساله ۴۰۰ میلیونی در ایران+عکس سریع‌ترین و قوی‌ترین خودرو جگوار را بشناسید جگوار E-Pace را ببینید + ویدئو جگوار E-Pace معرفی شد استقبال جگوار از تولید خودروهای کوچک تر استقبال جگوار از تولید خودروهای کوچک تر تنیسور کانادایی سفیر جگوار شد معرفی زیباترین خودروهای شاسی‌بلند جهان در سال ۲۰۱۷ همکاری جگوار با اندی ماری برای معرفی اسپرت بریک XF جگوار-لندرور مرکز خودروهای کلاسیک دایر کرد کانسپت جگوار فیوچرتایپ: نمایی از آینده خودروها یک تیـــر و چند نشــان جدیدترین ساخته جگوار رونمایی شد+عکس ب ام و iNext رقیب جگوار I-Pace خودران خواهد بود دفاع مدیرعامل جگوار-لندرور از موتورهای دیزلی سنت شکنی در خودرو جدید جگوار بهترین خودروی سال ۲۰۱۷ مشخص شد بازگشت جگوار به مسابقات GT پس از ۵۰ سال هدیه ۴۰ اسب‌بخار به جگوار رقابت شاسی‌بلندسازهای تازه‌کار +عکس جگوار سال ۲۰۳۰ را ببینید تولید پراید صبای جدید از سال آینده در صورت تأیید موسسه استاندارد جگوار سهام یک شرکت فناوریهای خودرویی را می خرد شب برفی جاسم کرار کنار خودرواش در تبریز پلیس‌های اسپرت سوار +تصاویر هیولای پست‌مدرن نبـــرد گربه‌ســان‌ها! خودرو زنانه سال ۲۰۱۶ (+عکس) دیپلماسی نه‌چندان صلح‌آمیز اسپرت سازها رونمایی جگوار از یک SUV الکتریکی مفهومی رقابت جگوار S و پورشه ماکان GTS (+عکس) استیشن جدید جگوار شکار دوربین‌ها شد رونمایی از جگوار F-Type Sمدل۲۰۱۷ +تصاویر تست خودروهای متصل توسط جگوار-لندروو و فورد گزارش تصویری از غرفه برند جگوار در نمایشگاه خودرو پاریس ۲۰۱۶ جگوار XF استیشن را در آستین دارد تصاویر جاسوسی از شاسی بلند جدید جگوار با موتور ۵ لیتری V۸ جگوار لیزری +عکس جگوار XF را از نمای نزدیک ببینید جگوار XE را از نمای نزدیک ببینید تولید خودروهای الکتریکی جگوار+ عکس جگوار با XJ به فکر رقابت با پورشه پانامرا است نبرد اف- پیس جگوار و ماکان پورشه ژانگولر بازی با ماشین جگوار راه‌اندازی نخستین‌ کارخانه خارجی جگوار لندروور در برزیل شکایت جگوار بابت کپی‌کاری مدل معروف محصولات جگوار و لندروور را بیشتر بشناسید شتاب زیر ۵‌ثانیه با مرسدس GLC کلاس بررسی محصولات تاتا موتورز به بهانه خبر ورود این شرکت به بازار خودرو کشور رازهای «جگوار» که از آن بی خبرید! شکار نهنگ جگوار در رشت نگاهی به جگوار F-Face سال ۲۰۱۷ +تصاویر ستارگان نمایشگاه بین المللی خودروی پکن شناخته شدند یک جگوار لوکس، باب میل ثروتمندان چینی جگوار دیگر استیشن نمی سازد جگوار نسخه مسابقه ای F-Pace را می سازد جگوار XF۳۵TR سال ۲۰۱۶ +تصاویر جگوار XE ۲۰۱۷ رقیب خوش قیمت ب ام و سری ۳ را ببینید+تصاویر گران‌ترین خودروهایی که سال ۲۰۱۵ فروخته شدند خودرو جگوار Cranks را ببینید عضو جدید گروه خودرو های پرسرعت را بشناسید اس‌وی‌آر، سریع‌ترین عضو خاندان جگوار مشخصات جگوار SVR منتشر شد جگوار بهترین کارفرمای انگلیس شناخته شد انصراف سه خودروساز از حضور در نمایشگاه دیترویت تصاویری از جگوار ۲۰۱۷XE جگوار پروژه سری "جهش ۴.۵" را پیش گرفت آخرین شاهکار جگوار به جیمزباند می‌رسد جگوار ایکس اف را ببینید نخستین شاسی بلند جگوار به نام "اف پیس" انتشار تصویر تیزر نخستین شاسی بلند جگوار جگوار ۱۵۰ هزار دلاری ستاره هالیوود ورود جگوار ۲۰۱۵ به ایران جگوار XK کوپه چدید در راه است
برگشت به بالا