معاون وزیر راه و شهرسازی مطرح کرد؛

کاهش هزینه رویه آسفالت با استفاده از روش های نوین

عصر خودرو- خادمی گفت: با استفاده از روش‌های نوین در بخش رویه‌های آسفالتی توانسته‌ایم هزینه‌ها را به شکل چشمگیری کاهش دهیم .

سه شنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۵:۰۰

کاهش هزینه رویه آسفالت با استفاده از روش های نوین

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، خیرالله خادمی معاون وزیر راه و شهرسازی در همایش ملی و نمایشگاه قیر، آسفالت و ماشین آلات با بیان اینکه 60 درصد رویه آسفالتی کشور‌ها در بخش وزارت راه و شهرسازی و راه‌ها و بزرگراه‌ها استفاده می‌شود، گفت: شرکت ساخت و توسعه زیربنا‌های حمل و نقلی سعی کرده در بخش رویه‌های آسفالتی از فناوری‌های نوین استفاده کند البته شهرداری تهران و سایر کلان‌شهر‌ها هم در بخش استفاده از فناوری‌های نوین در رویه‌های آسفالتی اقدامات خوبی را انجام داده است.
او با اشاره به اینکه با استفاده از روش‌های نوین در بخش رویه‌های آسفالتی به ویژه در بخش راهداری توانسته‌ایم هزینه‌ها را به شکل چشمگیری کاهش دهیم، گفت: البته اقدامات بسیاری باید در این بخش صورت گیرد.

خادمی با اشاره به اینکه در چند سال گذشته در چنین همایشی هشدار افزایش قیمت قیر را مطرح کردم و در یکی دو سال گذشته شاهد نادرترین افزایش قیمت‌ها در بخش قیر بوده‌ایم، افزود: با افزایش قیت قیر نمی‌توانیم مطابق با شرایط سابق آسفالت را طراحی و اجرا کنیم بنابراین باید به کارگیری فناور‌های نوین را در دستور کار قرار دهیم.

معاون وزیر راه و شهرسازی توضیح داد: در گذشته هزینه رویه آسفالتی 20 تا 30 درصد از کل هزینه‌های تمام شده بود، اما هم اکنون با افزایش قیمت قیر هزینه رویه آسفالتی 50 درصد از کل هزینه‌های جاده سازی را در بر می‌گیرد.

او تصریح کرد: در گذشته قیمت قیر 5 درصد افزایش داشت، اما به مرور افزایش قیمت قیر به 35 تا 40 درصد رسیده بنابراین ناچار هستیم که رویه استفاده از رویه‌های آسفالتی را تغییر دهیم و این اقدام را تبدیل به یک حرکت ملی کنیم.

خادمی با اشاره به اینکه باید با کاهش هزینه‌های اقتصادی و استفاده از فناوری‌های نوین عمر آسفالت را افزایش دهیم و بهره وری از آن را اقتصادی‌تر کنیم، بیان کرد: متأسفانه ریسک پذیری در این بخش بسیار پایین است و بسیاری از پروژه‌ها طبق روال سنتی و سابق انجام می‌شود این در حالی است که ما باید استفاده از روند رویه‌های آسفالتی را تغییر دهیم.

بیشتر بخوانید: اختصاص 300 میلیون دلار برای خط ریلی مشهد به چابهار

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه روال سنتی در این بخش دیگر قابل ادامه نیست، گفت: با هماهنگی سازمان راهداری در حال تدوین و ابلاغ اقداماتی هستیم که بتوانیم هزینه استفاده از رویه‌های آسفالتی را کاهش دهیم و ما در این بخش ناچار هستیم که این اقدامات را در دستور کار قرار دهیم و به سمت استفاده از فناوری‌های نوین پیش برویم.

او یادآور شد: در بخش نگهداری، پروژه‌ای در استان خراسان جنوبی صورت گرفت که تنها با 30 درصد از کل هزینه‌ها رویه‌های آسفالتی بسیار زیبایی با استفاده از مصالح کم، مصرف شد بنابراین باید چنین رویه‌ای در بخش عمده‌ای از کشور انجام شود تا ما شاهد کاهش حجم مصرف آسفالت باشیم.

خادمی استفاده از قیر‌های بهتر و فناور‌های نوین می‌تواند علاوه بر عمر آسفالت در آب و هوا‌های مختلف کشور هم موثر باشد.

معاون وزیر راه و شهرسازی توضیح داد: در چند سال گذشته راهکار‌هایی در کمیته‌های فنی مطرح شده و البته واقعیت آن است که باید در بحث اجرایی با استفاده از فناوری‌های نوین هزینه نگهداری از راه‌ها را کاهش دهیم.

او اظهار کرد: برای کاهش هزینه‌ها باید در کارخانه‌جات پروسه تولید را در دستور کار قرار دهیم و در بخش اجرایی هم باید کار‌های بهتر و از مشاوران خبره‌تر استفاده شود.

خادمی با اشاره به اینکه در شورای عالی شرکت ساخت برای رونق و توسعه بخش‌های اجرایی آزمون‌هایی را در دستور کار قرار داده‌ایم، آزمون‌های مختلفی را برای ناظران در نظر گرفته‌ایم که از طریق آن گواهی نامه منطبق به آن‌ها ارائه می‌شود، گفت: برای توسعه زیرسازی و تقویت بخش اجرایی چاره‌ای جز برگزاری آزمون و ارائه گواهی نامه نداشته‌ایم، زیرا که اگر پیمانکاری در بخش اجرایی خوب عمل نکند به هیچ عنوان کار مطلوبی به مرحله اجرایی نمی‌رسد.

معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: یکی از مشکلات رویه‌های آسفالتی ناهمواری است که متأسفانه به دلیل آن که در ماهیت و اجرا متخصصان توجه کافی نداشتند شاهد افزایش ناهمواری‌ها در رویه‌های آسفالتی هستیم.

او گفت: برخی عنوان می‌کنند که ماشین آلات کنونی و یا مسائل نسبت به گذشته بی کیفیت است، اما بررسی‌ها نشان داده است که تنها استفاده از افراد بی تجربه زمینه‌ساز افزایش ناهمواری‌ها در جاده‌ها شده است.

برچسب ها

آسفالت
مطالب مرتبط بیشتر
لزوم توجه جدی به لکه‌گیری آسفالت خیابان‌ها پایش آسفالت پایتخت بیش از یک میلیون مترمربع از سطح معابر پایتخت روکش آسفالت شد احتمال وقوع پدیده قیرزدگی در سطح جاده‌ها آسفالت معابر زنجان، چالش اساسی خدمات شهری تولید آسفالت هادی سیگنال‌های الکترونیکی و مقاوم در برابر یخ‌زدگی مصرف سالانه یک میلیون تن آسفالت در تهران آمار دقیقی از وضعیت آسفالت راه‌های شهرهای مختلف در دست نیست ۱۰۰کیلومتر از جاده های شرق گلستان آسفالت می شود استفاده از روش‌های پیشگیرانه عمر آسفالت را ۵ سال افزایش می‌دهد استفاده از رویه‌های بتنی جدید باید جایگزین آسفالت‌های سنتی شود مصرف آسفالت به ۱۲ میلیون تن کاهش یافت آسفالت‌های معمولی که سرمایه‌های ملی را می‌بلعد افزایش نرخ هر کیلومتر آسفالت جاده‌ای تا ۳۰۰ میلیون تومان تعویض آسفالت خطوط ویژه با آسفالت الیافی نوع آسفالت جاده چالوس مناسب نیست پایین بودن عمر مفید آسفالت، چالش راه‌سازی مرمت و نوسازی روکش آسفالت معابر مرکزی شهر تهران در آستانه سال جدید راهکار محققان کشور برای افزایش عمر جاده‌ها با نانوذرات سنجش دقیق مقاومت روکش آسفالت توسط محققان کشور پخش ۳۶۰۰ تن آسفالت درطرح لکه گیری و روکش آسفالت محور همدان- سنندج روغن آفتابگردان جاده ها را هموار می کند! ترافیک سنگین در چالوس به دلیل آسفالت‌کاری عبور و مرور خودروهای سنگین عامل اصلی تخریب جاده های بانه است ۳ پرسش بی‌پاسخ در مورد ایمنی متروی فرودگاه امام (ره) استرالیایی‌ها با ته سیگار آسفالت ساختند پاسخ معاون شهردار درباره سرانجام «به‌سازی» آسفالت خطوط «بی. آر.تی» آغاز دور جدید پایش واحدهای آسفالت شهرستان قدس استفاده از آسفالت خودترمیم شوند در خیابانهای هلند خیز دو معاونت شهرداری برای بهبود آسفالت ایستگاه‌های BRT «به‌سازی» آسفالت چین خورده ایستگاه‌های «BRT» ۹۵ درصد روستاییان از راه‌ آسفالته برخوردار می‌شوند برخورداری روستاهای بالای ۵۰خانوار چهارمحال و بختیاری از راه‌ آسفالت خیابان سازی و آسفالت معابر شهرک صنعتی تبریز با اعتبار ۱۲ میلیاردی خیابان های تبریز با فناوری روسی آسفالت می شود استفاده از پنل خورشیدی به جای آسفالت در جاده‌ها یک میلیون جمعیت با یک مسیر دسترسی به تهران افزایش نظارت بر وضعیت آسفالت‌ریزی در زنجان عملیات عمرانی در بخشی از جاده «کرج - چالوس» ۲۱ هزار مترمربع از محلات نایسر آسفالت و بهسازی شد آسفالت معابر اولویت اجرای پروژه های شهرداری همدان در سال جاری است
برگشت به بالا