سیستم‌های خواب به خواب نرفتن در جاده

عصر خودرو : خواب آلودگی راننده، کابوسی است که همواره بر روح و جان مسافران سایه انداخته است. متاسفانه این کابوس در جاده‌های کشورمان در بیشتر موارد به واقعیت پیوسته و همواره شاهد از بین رفتن هموطنان در سطح جاده‌های کشور هستیم.

يکشنبه ۳۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۸:۰۰

سیستم‌های خواب به خواب نرفتن در جاده

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از صمت، ایران از لحاظ تلفات جاده‌ای رتبه نخست جهان را دارد و سالانه حدود 30هزار نفر در این حوادث، جان خود را از دست می‌دهند. گفتنی است این موضوع محدود به کشور ما نبوده و در سراسر جهان معضل تصادفات جاده‌ای وجود دارد. برطبق آخرین تحقیقات انجام شده توسط مرکز تحقیقات خواب Loughborough انگلیس، خستگی راننده یکی از عوامل اصلی تصادفات جاده‌ای منجر به مرگ یا آسیب‌های جدی در انگلیس است. در این زمینه، شرکت‌های بزرگی همانند فورد و ولوو، دست به کار طراحی سیستم‌هایی برای تشخیص خواب‌آلودگی راننده شده‌اند.


تئوری آزمون
سیستم‌های شناسایی خواب‌آلودگی با شبیه‌سازی رانندگی، از قابلیت شناسایی خواب‌آلودگی راننده و هشدار دادن به راننده خواب‌آلود برخوردارند. شبیه‌ساز مورد بحث، از یک دوربین دیجیتال با یک پردازشگر سیگنال (DSP) تشکیل شده است. این سیستم، درصد نزدیک شدن پلک‌ها به یکدیگر را اندازه گرفته و با مقایسه آن با زمان استاندارد، در صورت وجود اختلاف برای این عامل، از طریق بازخوردی که در سیستم تعریف شده، سیستم هشدار دهنده را فعال می‌کند. سیستم هشدار ممکن است به صورت یکی از روش‌های صوتی، لرزش صندلی یا غربیلک فرمان عمل کند.البته سیستم‌های دیگری نیز برای تشخیص خواب‌آلودگی رانندگان طراحی شده‌اند که عبارتند از حسگرهای تعیین محل سر راننده، سیستم شناسایی خیرگی چشم راننده، اندازه‌گیری سیگنال‌های مغزی (EEG)، اندازه‌گیری «امپدانس» سطح پوست و در نهایت تصویربرداری از سطح جاده است.


روش آزمون
«Copilot» سیستمی مبتنی بر ویدئواست که برای ثبت تعداد دفعات افت‌های آهسته پلک به کار می‌رود. این سیستم، از تجهیزات روشنایی برای شناسایی چشمان راننده استفاده می‌کند و با استفاده از دوربین، دو تصویر متوالی از راننده می‌گیرد.بر این اساس با استفاده از یک منبع روشنایی مادون قرمز 850 نانومتری تهیه می‌شود که پرتویی متمایز از مردمک چشم راننده (اثر چشم قرمز) ایجاد می‌کند. همچنین از یک منبع روشنایی مادون قرمز 950 نانومتری برداشته می‌شود که تصویری با مردمک تیره را ایجاد می‌کند. این دو تصویر، به استثنای روشنی مردمک، با یکدیگر یکسان هستند که با محاسبه اختلاف این دو تصویر، چشمان روشن را تشخیص می‌دهد. با اعمال حد بر روشنایی (پیکسل) تصویر، چشمان راننده در این تصویر شناسایی می‌شود.در اصل، تصویر چشم روشن و چشم تیره یکسان هستند به استثنای مردمک‌های درخشان در تصویر چشم روشن. تصویر متفاوت، تمامی مشخصه‌های تصویری به استثنای مردمک‌های روشن را حذف کرده است.«Copilot» برای نصب روی داشبورد و سمت راست فرمان، طراحی شده است. این سیستم مجهز به پایه‌ای چرخان با 2 درجه آزادی است تا تنظیم سیستم به‌وسیله راننده را امکان‌پذیر کند و نمای جلویی دستگاه، مشابه ترکیب آینه عقب ساخته شده است. به راننده آموخته می‌شود که جهت دستگاه خود را همانند آینه عقب تنظیم کند. زمانی که راننده تصویر خود را در صفحه دستگاه می‌بیند، دستگاه تنظیم است. میدان دید، به حدی باز است که حرکات مهم سر را دربرمی‌گیرد. در فاصله 30 سانتیمتری دوربین، یک تصویر چهارگوش به اندازه 30 سانتی‌متر به‌دست می‌آید. این اندازه اجازه می‌دهد تصویر 42 سانتیمتری نمای سر را در حالی منتقل کند که حداقل یک چشم در میدان دید باقی می‌ماند.

خواب و تصادفات
از آنجا که کسب اطلاعات در زمینه حالات فیزیولژیکی راننده خواب‌آلود، الزام اولیه این آزمایش بود، این واقعیت که درصد بالایی از افراد یک یا چند رویداد خواب بیشتری را نشان می‌دادند، برای ما به منزله تایید مثبت طراحی آزمایش بود.

الگوی انتخاب
برای انجام آزمایش، جمعی متشکل از 60 مرد سالم در بین 22 تا 28 سال سن، از میان 220 متقاضی انتخاب شدند. به این افراد توصیه می‌شد هرگونه غیرواقعی بودن شبیه‌سازی را نادیده گرفته و برطبق مقررات ترافیکی جاده (محدودیت‌های سرعت و مانند آن) رانندگی کنند. به این افراد چیزی درباره طول یا مسافت آزمایش در دست انجام گفته نشد. اهداف و مقاصد آزمایش نظیر خواب‌آلودگی، تشخیص و مانند آن به افراد گفته نشد و سئوالات مربوط به این موضوعات به‌طور مودبانه بی‌پاسخ می‌ماندند. افراد باید این مسیرها را در شبیه‌ساز می‌پیمودند تا بتوان در ادامه تحقیقات از نتایج حاصل سود برد.خط مبنا: مسیری 4 کیلومتری، بدون هیچ‌گونه مه، پیچ و خم و ترافیک.استرس: 120 کیلومتر مسیر مه‌آلود (با 50 متر وضوح میدان دید) و پیچ‌های ناگهانی و ترافیک کم.کنترل و تست: مسیری 10 کیلومتری با پیچ و خم‌های زیاد و سراشیبی در محیط واقعی خیابان (با ترافیک و عابران) و کمی مه‌آلود.

رویدادهای خواب
رویدادهای خواب، موقعیت‌هایی هستند که در آنها راننده چشمانش را در مدتی بیش از یک ثانیه، بسته نگه می‌دارد. در سرعت 50 کیلومتر در ساعت، خودرو مسافتی حدود 15 متر را در مدت یک ثانیه طی می‌کند. صدها رویداد از این دست، بین 69 درصد از افراد ثبت شد که طولانی‌ترین رویداد، در مسافتی حدود 120 متر، به مدت 8 ثانیه بود. تعداد افزایش رویدادهای خواب، بر حسب طول زمان رانندگی در منطقه مه‌آلود و استرس بدون محرک، به حداکثر 60 تا 110 کیلومتر می‌رسد. نیل به این حد، از چند طریق قابل‌توجیه است. نخست اینکه 9 نفر خوابشان برد و تصادفات شدیدی را موجب شدند. به این افراد اجازه داده نمی‌شد آزمایش را کامل کنند، بنابراین هیچ سهمی در کل آمارهای به‌دست آمده نداشتند. همچنین برخی رانندگان، خوابشان می‌برد و به مرحله ایجاد تصادف، بسیار نزدیک می‌شدند، اما موفق شدند خودرو خود را کنترل کرده و آزمایش را با هوشیاری خاصی ادامه دهند.

تصادفات ناشی از خواب
حدود 45 درصد از سوانح شدید، نتیجه بدون واسطه و منحصربه‌فرد خواب‌آلودگی راننده است. هر راننده‌ای که چندین ثانیه را با چشمان بسته رانندگی می‌کرد، یا با انبوهی از خودروهای در حال حرکت تصادف کرد یا با عابر در حال گذر از خیابان برخورد داشت. درصورتی که رانندگی در منطقه کنترل شده، در هیچ یک از آزمایش‌ها مشکلی ایجاد نکرد. از این‌رو می‌توان نتیجه گرفت که تصادف ناشی از خواب آلودگی و استرس، در منطقه استرس‌زا رخ می‌دهد.

تحلیل نتایج
برای تشخیص اتوماتیک افت پلک، بسته نرم‌افزاری اختصاصی موسوم به ALISA (تصویر یادگیری انطباقی و تحلیل سیگنال) برای تصاویر IR دوربین به کار رفت. همچنین تصویر متوالی از چهره راننده در کنار تصاویر عادی‌سازی شده به‌وسیله ALISA به کار برده شد. اندازه نقاط سیاه همزمان با تغییر اندازه نقاط مورد کنترل چشم تغییر می‌کند. زمانی که پلک کاملاً بسته می‌شود، نقطه سیاه نیز ناپدید می‌شود. تعیین حد طول زمان4، پلک‌زدن عادی را از شروع خواب متمایز می‌کند.خواب آلودگی بیشتر، به مرور زمان افزایش می‌یابد. بر این اساس این نرم‌افزار، به ما قدرت تحلیل نتایج به‌دست آمده از آزمایش شبیه‌ساز Copilot را می‌دهد.

نتیجه‌گیری
در انگلیس افزون بر 25درصد از تصادفات و به‌طور خاص حدود 60درصد تصادفات جاده‌ای، ناشی از خستگی راننده در هنگام رانندگی است. در ایران، شرایط متفاوت از انگلیس بوده، اما درصدی از تصادفات جاده‌ای، ناشی از خواب‌آلودگی و خستگی رانندگان بوده است.در این زمینه، انجام عکس‌العمل بسیار ضروری به نظر می‌آید. از طرفی با توجه به تحقیقات انجام شده، سیستم یادشده از قابلیت مناسبی در شناسایی و اعلام اخطار به راننده خواب‌آلوده برخوردار است.سیستم‌های مشابه این سیستم، در خودروهای روز دنیا به شکل تجاری نیز درآمده است؛ به‌طور مثال در خودروی فورد و سیتروئن C4. از این‌رو پیش‌بینی می‌شود استفاده از این سیستم در 10 سال آینده، رشد بسیار چشمگیری داشته باشد. همچنین، با ترکیب این فناوری با سیستم GPS می‌توان نتایج بسیار مطلوب‌تری را درباره ایمنی سرنشینان وسایل نقلیه پیش‌بینی کرد.با این حال عوامل متعددی در بروز حوادث رانندگی موثر و دخیل هستند که خواب‌آلودگی؛ آن هم در جاده‌ها شایع‌ترین‌آنها است. در این بین استفاده از فناوری‌های نوین در صنایع خودروسازی می‌تواند به میزان قابل‌توجهی از بروز حوادث رانندگی بکاهد.

برچسب ها

تکنولوژی
مطالب مرتبط بیشتر
علاقه به انحراف در چهارمین روز برگزاری دومین نمایشگاه خودرو تهران؛ اسپری آبگریز خودرو و موتورسیکلت نانووا رونمایی شد این ویزور دوچرخه سواری ۹۸ درصد اشعه های مضر را دفع می کند تکنولوژی هایی که صنعت خودرو را متحول کردند تکنولوژی حرف اول فروش خودرو در دنیا انتقال تکنولوژی باید سرفصل سرمایه گذاری‌ها باشد بررسی سیستم اتوپارک؛ پارک خودرو از دیروز تا امروز معرفی خودروهای آینده توسط یک شرکت ژاپنی (+عکس) مروری بر تاثیر سیر تکامل بال عقب در خودرو و چگونگی عملکرد آن؛ آیرودینامیک خودرو به زبان ساده مخابرات خودرویی فرمان خودروهای آینده از خودرو مراقبت می کند فناوری تازه خودروها را بینا می کند اختراع تویوتا برای دید ۳۶۰ درجه رانندگان جاده ها حذف می شوند! تولید ملکه باتریها برای خودروهای برقی تولید فیلترهای خودرو با فناوری نانو توسط محققان کشور استرالیایی‌ها با ته سیگار آسفالت ساختند هدست واقعیت مجازی ؛کوله پشتی ویژه طراحی خودرو راهکار جهانی انتقال فناوری در خودروسازی در این خودرو دست‌اندازها احساس نمی‌شود MIVEC ،تکنولوژی اختصاصی خودروهای میتسوبیشی تولید نرم افزاری برای جلوگیری از هک شدن خودروهای هوشمند از این پس گوگل به شما می گوید کی به دل جاده بزنید اپلیکیشنی که خودروها را شناسایی می‌کند هدایت آرسی از طریق ذهن دستگاه فروش خودکار ۴۷ متری ماشین های لوکس در کشور سنگاپور افتتاح شد صنعت به تکنولوژی روز دنیا تجهیز شود تاکسی‌هایی که روی آب حرکت می‌کنند +عکس پاکسازی هوا با بیلبوردهای تبلیغاتی! تکنولوژی کلید شکوفایی اقتصادی است پیشرفته ترین خودروهای سال ۲۰۱۷ +عکس این پیاده‌رو شارژ می‌شود نقشه دیجیتالی امکان یافتن پارکینگ را برای رانندگان فراهم می کند اپلیکیشنی برای جا نماندن از اتوبوس و مترو دوستی خودرو‌ها با هم آیا شیشه های بنز و ب ام و جلوی ابتلا به سرطان را می گیرند؟ خودروهای هوشمند و خودران چگونه هدایت می‌شوند؟ آماده‌سازی ایستگاه فضایی بین‌المللی برای ورود تاکسی‌های فضایی رونمایی از اولین سیستم صوتی هوشمند سونی برای خودرو سازگار با اندروید و آی‌او‌اس باتری با قدرت شارژ دو برابر در راه است ساخت نانوپوشش‌های ضد حریق با کاربرد در صنایع هوافضا و خودروسازی روبات خودروسازی با خطای کمتر از ۱۰۰ میکرومتر مذاکرات دو خودرو ساز بخش خصوصی با ایتالیا، کره و آلمان چند دقیقه داخل مدل جدید شاسی بلند MVM FNR، شبح جدید جنرال موتورز استفاده از تفاله قهوه به جای آسفالت سفر جادویی با سرعت ۱۰۰۰ کیلومتر بر ساعت! راه‌اندازی سیستم تحویل کالا به خودرو بدون نیاز به حضور راننده خودروهای برقی به صورت وایرلس شارژ می‌شوند توسعه یک آلیاژ سبک و کم هزینه برای بهبود مصرف سوخت خودرو تویوتا و مایکروسافت شریک شدند الزامی شدن یک فناوری جدید در خودروهای اتحادیه اروپا ساخت نسل جدیدی از چراغ قوه به قدرت چراغ خودرو پلتفرم تعاملی جدید آلمان‌ها برای ماشین‌های پلیس در نمایشگاهCeBIT ۲۰۱۶ عرضه نسخه اولیه جویشگر نقشه در نیمه اول ۹۵ ابداع فناوری جدید برای تبدیل خودروها به سالن نمایش فیلم سینمایی تویوتا پوشیدنی جدیدی برای جابجایی نابینایان می سازد فناوری بی‌سیم، ارتباط خودروها و جذب انرژی خورشید از بدنه تجهیز ۹۰ درصد خودروها به اینترنت چین با خودروهای سیار آزمایشگاهی به جنگ ایدز رفت توقف امکانات خودروی هوشمند نیسان برای جلوگیری از نفوذ هکرها تجهیز خودروها به فناوری «تلماتیک» طراحی آینه‌های هوشمند نمایش دهنده ترافیک، اخبار و آب و هوا وقتی هابلوت و فراری ساعت می سازند ردیابی انتقال فناوری در قراردادهای خودرویی در این جاده دیگر لیز نمی خورید خودرو چند بعدی در ژاپن حرکت موتورسیکلت های کاربراتوری به سمت تکنولوژی انژکتوری چطور آفلاین از نقشه گوگل استفاده کنید؟ ساخت موتورسیکلت با قابلیت تبدیل به جت‌ اسکی خداحافظی با آینه خودروها استفاده همزمان اطلاعات و سرگرمی در خودرو ورود خودرویی‌ها به بازار ICT زنجیر چرخ لاستیکی در مرکز رشد دانشگاه آزاد همدان رونمایی شد لذت رانندگی در حالت بی وزنی اتصال خودرو و گوشی هوشمند با نمایشگر «وینت» فیلترهای نانویی خودرو با قابلیت بهبود عملکرد موتور فناوریهای خاص در خودروهای فردا افزایش تعداد مراجعان به اینترنت هنگام رانندگی با خودرو ۱۲ تکنولوژی شگفت انگیز در خودروها یک ماهه خودرو بدون سرنشین بهتر از تسلا ساختم رونمایی از نخستین خودرو کنترل ذهنی در چین خودرویی که با مغز کار می کند تمایل تولیدکنندگان تراشه‌های الکترونیکی را به سوی خودروسازان وقتی شیشه‌های جلوی اتومبیل‌ هوشمند می‌شود فروش نقشه نوکیا به خودروسازان آلمانی نهایی شد ابداع فناوری جدید برای برقراری ارتباط میان خودروهای هوشمند و عابران پیاده سرعت خود را در هنگام حرکت بسنجید استفاده از نانو ابرخازن در خودروهای بدون سرنشین نسل جدید چراغ‌های هوشمند خودرو روشن کردن خودرو با موبایل این ماشین خیابان‌ها را سنگفرش می‌کند ساخت جت‌پک سبک با کارایی بهتر آپشن تثبیت سرعت خودرو در مسیرهای طولانی ساخته شد صندلی خودرویی که نوار قلب می‌گیرد شوفر رباتی هم به بازار آمد تولید اتومبیل ۵۳ هزار دلاری با استفاده از چاپگر سه بعدی روباتی که رقیب پیک‌های موتوری می‌شود رونمایی از باتری‌های پرقدرت جدید برای خودروهای برقی تاکسی‌های پرنده؛ رویایی که به واقعیت تبدیل می‌شود امکان ردیابی خودرو به صورت آنلاین استفاده از فرامین صوتی در خودرو موجب حواس پرتی رانندگان می شود احتمال جریمه ۱۰۰ هزار دلاری هکرها خودرو خورشیدی غزال ایرانی مجوز ورود به مسابقات جهانی گرفت این خودرو باند فرود پهپاد دارد صدای بوق خودروهای ناپدید شونده می‌آید! تولید چتر تغییر شکل دهنده با الهام از سیستم تعلیق خودرو نیسانی که سلفی می‌گیرد پیدا کردن جای خالی پارک خودرو به کمک اینترنت ساخت سیستم هشداردهنده انحراف از مسیر به سایر رانندگان کنترل خودرو با ساعت هوشمند راه اندازی اولین کارواش خودرو همراه با فن آوری نانو در کنگاور ابتکار عمل اینتل برای مقابله با هک کردن خودروها خودرو عنکبوتی که از شیب ۷۰ درصد هم بالا می‌رود لیزر می‌تواند خودروهای هوشمند را از کار بیندازد ناسا به دنبال ساخت پرتوی کششی با فناوری خودرو فراصوت رونمایی از نخستین خودرو فراصوت جهان خودرویی که تغییر شکل می‌دهد نانوژنراتوری برای تولید انرژی از اصطکاک لاستیک خودرو سامسونگ برترین شرکت فناوری در زمینه پتنت‌ خودرو استخدام دو هکر خودرو در شرکت تاکسی یاب اوبر تبدیل خودرو عادی به خودرو هوشمند با اکسپلوراید بی‌ علاقگی رانندگان به استفاده از امکانات فناوری خودروها پیاده‌روی پرهیجان با کفش‌های باله‌دار اسکیت کلاهی که ضربه وارده به سر را شناسایی می‌کند ربات حمل و نقل قطعات برای کاربری در صنایع مختلف طراحی شد سلول های خورشیدی با کاربرد در صنعت خودرو ساخته شد سریع‌ترین خودرو مسابقاتی خورشیدی ساخت خودرو رکابی مجهز به پوسته محافظ کاربر مایکروسافت با این نرم‌افزار اخبار را حین رانندگی برایتان می‌خواند نخستین خودرو کیفی جهان طراحی شد واک کار، وسیله نقلیه‌ای بهتر از هاوربرد لکسوس؟! خودرویی با حجم یک کوله پشتی! این خودرو در کیف جا می گیرد چرا خودروسازها به نقشه‌های نوکیا سه میلیارد دلار پول دادند؟ محققان چینی برای کنترل خودرو از امواج مغزی استفاده کردند رادیوی خودرو هک‌پذیر زیر ذره‌بین رفت نانوتورنادو، ماشین پرنده بدون پره ابداع فناوری «حفاظت هوشمند» برای درب خودروها‎ قرارداد تولید موتور نسل جدید همسو با محیط‌ زیست امضا شد هک کردن خودرو در حال حرکت خودروسازان را شوکه کرد ساخت جاده‌های پلاستیکی در هلند رانندگی در دنیای مجازی سه‌بعدی با هدست فناورانه با سیستم EYES هرچه جلو ماشین مقابل هست را ببینید! تولید خودرو با فناوری چاپ سه بعدی در کارخانه های فشرده تهیه آب آشامیدنی سالم با استفاده از نمک و باتری خودرو امکان اتصال پرداخت الکترونیکی به خودرو فراهم شد ساخت فرمان هوشمند برای تشخیص خواب آلودگی راننده کاهش آلودگی صوتی و تولید انرژی پاک با موانع رنگی تولید شورولت‌های جدید با سیستم خنک‌کننده موبایل تولید انرژی خورشیدی با موانع صوتی بزرگراه‌ها نانو ژنراتوری که اصطکاک چرخش لاستیک های خودرو را به انرژی تبدیل می کند موفقیت فناوران کشور در ساخت دستگاه کاهش‌ آلایندگی موتورهای بنزینی ساخت نخستین خودرو پرسرعت با چاپگر سه بعدی اتومبیل فوق حفاظت، قدرت یا ترس! ۱۰ فناوری نوآورانه در جدیدترین خودروها ساخت هشدار دهنده خستگی و حواس پرتی برای رانندگان در دانشگاه تبریز با ویلچر از پله ها بالا بروید گوشی های هوشمند بلای جان رانندگان روغن خوراکی به سوخت پاک تبدیل می‌شود تامین نیروی خودرو با انرژی بخار آب و هاگ فناوری جالب برای کامیون ها با این وسیله جالب و شگفت‌انگیز برای یافتن خودرو پارک شده اذیت نمی شوید تجهیز ۷۷ میلیون خودرو به سیستم‌های گوگل و اپل خودرو را با تلفن همراه هدایت کنید چاله های خیابانی دیگر دردسر رانندگان نخواهند بود احساسی شبیه لامبورگینی نصب سیستم جلوگیری از برخورد در خودروهای سبک ساخت حسگری برای توقف خودرو رانندگان مست راه حل تازه فناوری اطلاعات برای یافتن جای پارک خودرو طراحی نسل جدید ساعت مچی با الگوبرداری از خودروهای اسپرت جلوگیری از رانندگی در زمان مستی با حسگر جدید استفاده از فناوری هوشمند آندروید اوتو در خودروها برای نخستین بار اطلاعات حمل و نقل عمومی شهرها به نقشه‌های آیفون اضافه می‌شود نقشه‌های اپل به‌روز می‌شود خودروهای تاشو در راهند پیشنهاد سه میلیاردی «ابر» برای خرید خدمات نقشه نوکیا برنامه‌های نرم‌افزاری کنترل خودرو برای فراموشکاران و والدین نگران باز کردن قفل خودرو با ساعت اپل ممکن شد پدال‌ هوشمندی که به تعیقب سارقان می‌رود سامانه هشدار زودهنگام خواب آلودگی راننده ساخته شد پرقدرت‌ترین و کوچکترین بولدوزر جهان تولید سوخت از آب و دی اکسید کربن تاکسی که در آسمان پرواز می‌کند انقلاب فناوری در بزرگترین بازار خودرو جهان فناوری خودرو وارد یخچال سوپرمارکت‌ها شد سیستم مسدود کننده تلفن همراه در داخل خودرو طراحی شد دستبند مایکروسافت با امکانات ویژه‌ برای دوچرخه‌سواران ابداع فناوری ارتباطی خودرو توسط اچ‌تی‌سی رونمایی از عینک شگفت‌انگیز BMW ابداع فناوری جدیدی که حرکات اشتباه راننده را هشدار می دهد ساخت و طراحی سیستم تخلیه آب موتور و رادیاتور
برگشت به بالا