به ازای هر ۳نفر، یک خودرو شخصی در خیابان‌های دومین کلانشهر کشور تردد می‌کند

ناکامی حمل‌ونقل عمومی در رقابت با خودروهای شخصی

عصر خودرو : کلانشهر مشهد با وجود جمعیت بالای ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار نفری و در حالی که سالانه پذیرای بیش از ۲۷میلیون زائر و گردشگر است، سیستم حمل‌ونقل عمومی مطلوبی ندارد.

يکشنبه ۱۵ شهريور ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۸:۰۰

ناکامی حمل‌ونقل عمومی در رقابت با خودروهای شخصی

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از صمت، مسئولان شهری به این مسئله معترفند و می‌گویند برای جبران این ضعف، در امسال شورای شهر توانسته حدود 1400میلیارد ریال به توسعه مترو اختصاص دهد تا بخشی از مشکلات ترافیکی این شهر حل شود.
براساس آمار موجود، مجموع ناوگان اتوبوسرانی مشهد، 2هزار و595 دستگاه است که هزار و 534 دستگاه از این تعداد، کولر و سیستم سرمایشی ندارند. شاید به همین دلیل باشد که تردد خودروهای شخصی در مشهد به یک مسئله برای مسئولان شهری تبدیل شده است و به گفته آنها درحال‌حاضر حدود 800هزار خودرو در این شهر تردد می‌کند؛ یعنی به ازای هر 3 نفر، یک خودرو در این شهر درحال تردد است. آنطور که هادی عطارزاده طوسی، مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی مشهد گفته است، هزار اتوبوس فرسوده با عمر بالای 10سال در این شهر وجود دارد و هر سال 10درصد به میزان اتوبوس‌های فرسوده این شهر اضافه می‌شود.


چندی پیش محمدرضا رییسی، رییس سازمان نظام‌مهندسی ساختمان خراسان رضوی در همایش تخصصی حمل‌ونقل و ترافیک شهری مشهد از اینکه در این شهر خانواده‌ها استفاده از خودرو شخصی را به حمل‌ونقل عمومی ترجیح می‌دهند، انتقاد کرد و افزود: حمل‌ونقل عمومی در جذب خانواده‌ها ضعیف عمل کرده است.
مشکلات ترافیکی مشهد با توجه به حضور سالانه تعداد زیادی زائر و گردشگر در این شهر، بیشتر جلوه‌گر شده است. آنطور که رییسی تاکید دارد، خانواده‌ها به خاطر ضعیف بودن سیستم حمل‌ونقل عمومی، بیشتر از وسایل شخصی استفاده می‌کنند و حتی گاه خانواده‌ای 4نفره با یک موتورسیکلت به بیرون شهر می‌روند اما حاضر به استفاده از اتوبوس نیستند. رییس سازمان نظام مهندسی مشهد معتقد است باید مسائل شهرسازی در کنار مباحث ترافیکی در نظر گرفته شود زیرا بیشتر مشکلات ترافیکی ناشی از مشکلات شهرسازی است. به باور وی راهکارهای توسعه استفاده از حمل‌ونقل عمومی، در نظر گرفتن مشوق‌هایی برای مردم است. برای نمونه در صورت استفاده از خدمات حمل‌ونقل عمومی و استفاده از اتوبوس و مترو از خدماتی مانند تخفیف خرید بهره بگیرند. برای مشکلات حمل‌ونقل عمومی مشهد دلایل زیادی می‌توان برشمرد. باید توجه کرد که سالانه بیش از 27میلیون گردشگر و زائر وارد مشهد می‌شود و می‌توان گفت هر 3سال یکبار کل جمعیت ایران وارد مشهد می‌شوند. این جمعیت به زیرساخت‌های مطلوب حمل‌ونقلی و طراحی مناسب فضای شهری نیاز دارد.
این نظر سید عبدالکریم جوادی، رییس کمیسیون امور اقتصادی، سرمایه‌گذاری و مشارکت شورای اسلامی شهر مشهد است که درباره مشهد اظهار می‌کند: حرم امام رضا(ع) هسته مرکزی شهر مشهد به حساب می‌آید اما راه‌های ورود و خروج از این هسته مرکزی، در بدو شکل‌گیری ایجاد نشده است و با اینکه تراکم و حجم جمعیت مسیرهایی که به حرم امام رضا(ع) منتهی می‌شود، زیاد است اما در مقایسه با سایر نقاط شهر، از نظر ابعادی کمتر برخوردار است.


اجرای ناموفق طرح زوج و فرد
آنطور که جوادی می‌گوید، طرح زوج و فرد از طرح‌هایی بوده که برای کنترل این مسئله از سوی مدیریت شهری اعمال شده است اما این طرح نیز از نظر وی درمان دائمی مشکلات نبوده و نیست. این عضو شورای شهر مشهد می‌گوید: زائر یا گردشگری که وارد مشهد می‌شود، شاید تنها یک روز فرصت برای زیارت و گردش در شهر داشته باشد، در حالی که با طرح زوج و فرد، در همان یک روز هم برای او محدودیت ایجاد می‌شود، بنابراین راهکار مناسبی نیست. او با تاکید بر لزوم برنامه‌ریزی برای پاسخگویی به مطالبات مردم و زائران در حوزه حمل‌ونقل می‌افزاید: طرح‌هایی همچون زوج و فرد یک درمان موقت برای گره‌های کور ترافیکی مشهد بوده است و باید هر چه زودتر یک طرح جامع، جایگزین آن شود.


استقبال کمرنگ مشهدی‌ها از مترو
یکی از راهکارهای مناسب به‌عنوان جایگزین طرح زوج و فرد از نظر این عضو شورای شهر مشهد، توسعه مترو است. به گفته او، شورای چهارم شهر مشهد از آغاز شکل‌گیری، پروژه قطار شهری مشهد را که در دوران مدیریت قبلی به گل نشسته بود، پیگیری و احیا کرده است و اکنون شورا، شهرداری و پیمانکار مترو، پروژه را به خوبی پیش می‌برند.
به‌دلیل پرترافیک بودن کریدور شرقی ـ غربی مشهد، متروی این شهر در این مسیر راه‌اندازی شده است. تا پیش از راه‌اندازی مترو، تقریبا 100 دستگاه اتوبوس شهری در این مسیر تردد داشتند اما بعد از راه‌اندازی خط یک، تعداد این اتوبوس‌ها به 20دستگاه رسیده است. این را قاسم طاهری، مدیرعامل شرکت بهره‌برداری متروی مشهد به صمت می‌گوید و یادآوری می‌کند که مترو نیز با استقبال مشهدی‌ها مواجه نبوده است. به گفته او، در حالی که ظرفیت جابه‌جایی روزانه متروی مشهد 170هزار نفر است، تنها 130هزار جابه‌جایی در روز با این شیوه حمل‌ونقل اتفاق می‌افتد.
او می‌افزاید: از آنجا که مشهد یک شهر زیارتی است، بسیاری از مسافران از سیستم‌های حمل‌ونقل دیگری مانند تاکسی و اتوبوس استفاده می‌کنند. از سوی دیگر این شهر خیابان‌های عریضی دارد و مردم تمایل دارند از خودرو شخصی استفاده کنند. البته مهم‌ترین دلیل استقبال نکردن مردم از مترو این است که سیستم حمل‌ونقل ما تکمیل نشده است و از آنجا که مشهد سیستم حمل‌ونقل عمومی یکپارچه‌ای ندارد، مردم استفاده از خودروی شخصی را ترجیح می‌دهند. به گفته او، برای مشهد 4 خط مترو درنظر گرفته شده که تاکنون تنها یک خط بهره‌برداری شده است. خط 2 که شمال و جنوب را به هم متصل می‌کند، قرار است در 2سال آینده تحویل داده شود. کلنگ خط 3 نیز به‌تازگی به زمین خورده و خط 4 هم در مرحله مناقصه
است.


1400 میلیارد ریال برای توسعه مترو
به نظر می‌رسد، شورای اسلامی شهر مشهد راهکارهایی برای جبران موفق نبودن حمل‌ونقل عمومی در کاهش استفاده از خودروی شخصی دارد. جوادی، رییس کمیسیون اقتصادی شورای شهر معتقد است این مسئله تا حدی از ضعف سرمایه‌گذاری فرهنگی در این حوزه در مدیریت‌های قبلی شهری مشهد آب می‌خورد. این عضو شوای شهر مشهد توضیح می‌دهد که با تلاش شورای شهر، در امسال بودجه بسیار ناچیز مدیریت‌های شهری قبلی مشهد در حوزه حمل‌ونقل به هزار و400میلیارد ریال افزایش یافته که در مقایسه با گذشته رقم قابل‌توجهی
است.
برای حل معضلات ترافیکی مشهد، ارائه برخی برنامه‌ها در دستور کار شورای شهر است. جوادی در این‌باره می‌گوید: در حال ارائه چند پژوهش و برنامه برای حل مشکلات هسته مرکزی شهر هستیم؛ ازجمله ممنوع کردن تردد خودرو در محدوده‌ای مشخص از خیابان‌های متنهی به حرم امام رضا(ع). البته در این زمینه، ابتدا باید زیرساخت ایجاد شود. به عنوان نمونه باید به میزان کافی پارکینگ احداث کرد. از سوی دیگر باید زیرساخت لازم برای تردد زائران از محل پارکینگ تا حرم ایجاد شود، مانند منوریل یا نقاله یا حمل‌ونقل عمومی مناسب و کافی.

آنطور که جوادی می‌گوید یکی از نتایج نامطلوب ضعف در سیستم حمل‌ونقل عمومی مشهد، کاهش ماندگاری گردشگر در این شهر است که به اقتصاد زائرمحور این شهر ضربه وارد و هزینه‌های مضاعف برای مدیریت شهری ایجاد کرده است. در این راستا به گفته او، مترو از مهم‌ترین گزینه‌هایی است که برای حل این مشکل پیش روی مسئولان شهری مشهد قرار دارد. از سوی دیگر آنطور که این عضو شورای شهر مشهد می‌گوید، درحال‌حاضر طرح نوسازی ناوگان تاکسیرانی مشهد در دست اقدام است و قرار است در فاز اول نوسازی، هزار دستگاه تاکسی نو وارد ناوگان تاکسیرانی شود. این عضو شورای شهر مشهد با اشاره به مصوبه شورا برای خرید 100 دستگاه اتوبوس شهری یادآوری می‌کند: با توجه به اینکه قیمت هر اتوبوس حدود 600میلیون تومان است، در راستای افزایش بهره‌وری از این زیرساخت گران‌قیمت، ایجاد و توسعه خطوط «بی‌آرتی» در دستور کار قرار گرفت تا به این ترتیب هم از آلودگی هوا جلوگیری و هم رفت و آمد سریع‌تر انجام شده و مردم به حمل‌ونقل عمومی تمایل بیشتری نشان دهند. به گفته او، خطوط اتوبوس تندرو در چند خیابان اصلی و ورودی حرم بهره‌برداری شده و همچنان در حال توسعه است.

برچسب ها

حمل ونقل عمو می
مطالب مرتبط بیشتر
آزادسازی قیمت‌ها در بخش حمل و نقل راهکار مبارزه با آلودگی هوا پایین بودن بهره وری در حمل و نقل تصاویری از جابجایی های عجیب پیشنهاد جدید شهرداری برای حل مشکل اتوبوس‌های فرسوده توسعه مترو به شرط ساماندهی تاکسیرانی شهرداری تنها ۱۶ میلیون پول داده جزئیات نرخ گذاری کرایه‌های سال ۹۵ وسایل حمل و نقل عمومی ساماندهی پایانه های ورودی شهر رشت چه زمانی اتوبوس های واحد رایگان می شوند؟ افزایش تعداد تاکسی‌های ون در خطوط پرتردد منطقه انتقاد فرمانده پلیس راه از کمبود شدید اتوبوس در مهران نجات تهران از آلودگی هوا از مسیر توسعه حمل و نقل عمومی می‌گذرد تامین سوخت خودروها تا بازگشت زائران به کشور ادامه می یابد تعداد تاکسی های ناوگان حمل ونقل عمومی زنجان افزایش یافت زائران در مرز چذابه به صورت رایگان تا اهواز منتقل می شوند آماده باش بیش از ۳۰۰۰خودرو از کرمانشاه برای انتقال زائرین کربلا خط قرمز برای رانندگان اتوبوس های حامل زائران استقرار ۴۰۰۰ دستگاه اتوبوس در پایانه‌های مرزی مهران، چذابه و شلمچه حمل و نقل، عمده‌ترین مشکل زائران اربعین در بازگشت به کشور کرایه‌های نجومی اربعین عجیب ترین وسایل نقلیه دنیا در نمایشگاه ICAP مترو در اربعین تعطیل نیست جابجایی رائران حسینی با کامیون و تریلر ساعات کار قطارهای نیمه‌شمالی خط۳ مترو تهران افزایش یافت ۱۰۸ دستگاه اتوبوس از شیراز به مهران اعزام شدند سالانه ۵۰۰ خودرو فرسوده به تاکسیرانی اصفهان اضافه می‌شود مشهد میزبان نمایشگاه تخصصی خدمات شهری و حمل و نقل ترافیک می شود از مافیای دلال‌ها تا یکه‌تازی معتادان و قاچاقچیان خودروهای مسافربرهای شخصی در چالوس ساماندهی شود جاده ها بسته شود، پذیرایی می کنیم اختصاص ۲۰ هزار دستگاه اتوبوس برای سفرهای اربعین استاندارگیلان بر توسعه همکاری با باکو در حوزه حمل و نقل تاکید کرد تمام مینی‌بوس‌های تهران آلاینده هستند خون تازه در رگ‌های حمل‌ونقل خصوصی انجام مطالعات خط ۲ متروی اصفهان اعزام ۸۰۰ دستگاه اتوبوس در اربعین صاحبان مینی‎بوس‌های فرسوده می توانند وارد ناوگان تاکسیرانی شوند با ظرفیت ترین وسایل نقلیه جهان معاون شهردار تهران با مترو به نمایشگاه مطبوعات می رود استقرار هیات بازرسی در معاونت حمل ونقل ترافیک شهرداری تهران لزوم افزایش ظرفیت حمل‌ونقل جهت انتقال زائران اربعین حسینی نودو پنجمین ایستگاه مترو تهران دوشنبه افتتاح می‌شود اجرای ۵خط اتوبوسرانی فرامنطقه ای در پایتخت ۳۴۸هزار تردد مسافر در پایانه بیله سوار ثبت‌شده است جابه‌جایی روزانه ۳۱۳۰۰۰۰ ایرانی با ۲۱۷ کیلومتر مترو فرصت های جذب سرمایه گذاری خارجی در حوزه حمل ونقل خدمت‌رسانی شرکت واحد اتوبوسرانی تهران در ایام برگزاری نمایشگاه مطبوعات افتتاح ایستگاه مترو نعمت آباد در آینده‌ای نزدیک حمل و نقل در ایران «مفت» است ضرورت ارتقا کیفی ناوگان حمل‌ونقل اردبیل قطاری متفاوت در چین هر ۷۶۰۰ تهرانی یک واگن مترو حکایت معادله چندمجهولی تاکسی‌ها در روزهای بارانی! ضرورت برگزاری دوره های آموزشی برای رانندگان حمل و نقل همگانی بازبینی طرح جامع حمل و نقل تجهیزات حمل و نقل تهران از فرآیند مناقصه تامین می‌شود پروژه احداث مترو به سرعت اجرایی شود وضعیت اتوبوس‌های شهر تهران بحرانی است ممنوعیت تردد تاکسی های فاقد کارنامه هوشمند در محدوده طرح ترافیک بیشترین تخلف رانندگان تاکسی در قزوین دریافت کرایه اضافی است مسافربرهای شخصی ساماندهی شوند نصب تدریجی کاتالیست بر روی تاکسی ها خط ۳ مترو، افتتاحی عجولانه بدون تامین واگن ساماندهی آژانس‌های مسافربری روی میز شورا آیین‌نامه ستاد مدیریت حمل‌و نقل و سوخت تغییر کرد مناسب سازی امکانات حمل و نقل برای افراد معلول و نابینا امری ضروری است. ۵۰درصد اتوبوس‌های تهران درسن بازنشستگی آمادگی اتوبوسرانی و تاکسیرانی مشهد برای سرویس دهی به عزاداران حسینی تامین وسایل حمل‌ونقل به تعداد زائران در مرز مهران تاکسی داران مشهد سوگواران را رایگان جابجا می کنند سرویس‌های ویژه‌ای به عزاداران حسینی ارائه می‌شود فعالیت شبانه‌روزیBRT در تاسوعا و عاشورای حسینی سرویس‌رسانی سامانه معلولان و جانبازان به جشنواره پارالمپیک استقرار خودروهای عمومی در مهران چرخ حمل‌ونقل تندتر می‌چرخد انتقال ایستگاه‌های تاکسی اطراف میدان راه‌آهن تا پایان سال متروی تهران رکورد زد ورود خودروهای شخصی به پایانه های تاکسیرانی ۵۰۰ هزار ریال جریمه دارد کالابرهای استاندارد جایگزین چرخ دستی‌ها می‌شوند افزایش ناوگان جاده‌ای برای اربعین امسال امکانپذیر نیست در توسعه مترو از برنامه عقب هستیم حمل و نقل عمومی و زیرساخت های گردشگری اصفهان نیازمند اصلاح است ترویج فرهنگ استفاده از حمل و نقل عمومی ایستگاه مترو نعمت‌آباد به زودی آماده بهره‌برداری می‌شود ترکیب سرمایه‌های داخلی و خارجی، راهبرد اصلی عرصه حمل‌ونقل افزایش ساعت سرویس دهی در خط سه مترو تهران ۱۰ هزار تاکسی فرسوده نوسازی می شوند عمده حمل و نقل روستایی با تراکتور انجام می‌شود بودجه حمل‌ونقل؛ یک‌دهم نیازهای سالانه حضور فرانسویان در حمل‌و‌نقل ایران سرمایه‌گذاری ۹۸ هزار میلیارد تومانی در حوزه‌های حمل و نقل پیگیری متروشهرهای اقماری تهران افتتاح بلندترین خط متروی خاورمیانه با حضور رییس جمهور توسعه حمل و نقل عمومی، تنها راهکار شکست چالش آلودگی هوا نیمه شمالی خط ۳ مترو سه شنبه به بهره برداری می‌رسد احداث ۴ ایستگاه جدید در بخش جنوبی خط ۶ مترو افتتاح متروی مهرآباد تا پایان سال آمادگی حمل و نقل شمال تهران برای مهر ماه تخفیف ۵۰ درصدی مترو و اتوبوس برای دانش‌آموزان و دانشجویان فعالیت تاکسی‌تلفنی‌های کرمان زیر نظر صنف جرثقیل‌داران آینده حمل و نقل تغییر می‌کند؟ تقویت ناوگان اتوبوسرانی مستلزم کمک دولت است اتوبوس‌رانی شهر اندیشه ساماندهی می‌شوند بهره‌برداری از هشت ایستگاه خط ۷ مترو در خرداد ۹۵ مترو در روز اول مهر برای دانشجویان و دانش‌آموزان رایگان است افتتاح ۴ ایستگاه خط ۳ مترو تا اوایل مهرماه ورود ۲۶۰ دستگاه اتوبوس جدید به ناوگان اتوبوسرانی در آغاز مهر ورود ۲۰۰ اتوبوس دو کابین به پایتخت تاسیس صندوق توسعه حمل‌ونقل تصویب شد طرح فهام بسترساز ورود خودروهای برقی به حمل و نقل است اتصال خط سه مترو به خط یک توزیع یک میلیون کتاب در مترو و اتوبوس نظام معاینه فنی اتوبوس‌ها باید تغییر کند بازدید اعضای مجمع شهرداران آسیایی از مترو حمل و نقل الکترونیکی در شهرهای آسیایی تقویت شود پیشرفت ۷۰درصدی خط ۷ مترو در بخش تونل ۴۴هزار تاکسی در چالش با مسافرکش‌های شخصی لندن گران‌ترین سیستم حمل‌ونقل عمومیِ جهان را دارد قول مساعد شهرداری و شورای شهر برای پرداخت هزینه ایاب و ذهاب دانش‌آموزان استثنایی تهران میزبان مدیران حمل و نقل شهری ۱۵ کشور آسیایی زمان کاهش سر فاصله حرکت قطارهای خط سه مترو افتتاح چهار ایستگاه مترو در بخش شمالی خط ۳ مترو تبریز پس از توقف ۳ ساله در ایستگاه وعده افتتاح شد عذرخواهی مترو تهران از تاخیر امروز حرکت قطار در خط یک نقص فنی و قطعی برق در خط یک مترو تاکسی بانوان و امنیت روانی انجام مانور دوره‌ای واکنش در شرایط اضطراری در سه پایانه مترو تکمیل خط ۳ مترو تا نیمه شهریورماه اختصاص ۳۰ دستگاه خودرو ون برای حمل و نقل روستایی در قم اعطای تسهیلات چهاردرصدی برای خرید ناوگان حمل و نقل روستایی بررسی آخرین وضعیت پیشرفت پروژه های خطوط ۶ و ۷ مترو تهران ۲۰۰۰خلبان جوان مسافرکِش شدند مترو یک رسانه است بودجه مصوب مجلس برای ساخت ۱۵۰۰ متر مترو کفایت می کند وضعیت قطار شهری کرج توسط مسئولان کشوری و استانی بررسی شد ضرورت بازتعریف نگاه حاکم بر حمل‌ونقل آیا قطار جدید وارد ناوگان حمل و نقل مترو می شود؟ تغییر نام یکی از ایستگاه های مترو برای چهارمین بار تسریع در عملیات پروژه متروی قم به‌عنوان زیرساخت مهم حمل و نقل شهری
برگشت به بالا