فرصت های جذب سرمایه گذاری خارجی در حوزه حمل ونقل

عصر خودرو- آخوندی گفت: در بحث ناوگان حمل و نقل دست ما کاملا باز است و از هر روشی که سرمایه‌گذار پیشنهاد کند می‌توانیم با او همکاری کنیم.

چهارشنبه ۱۳ آبان ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۶:۰۰

فرصت های جذب سرمایه گذاری خارجی در حوزه حمل ونقل

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل ازباشگاه خبرنگاران،  عباس آخوندی در نشست هم‌اندیشی رؤسای نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور که سه شنبه شب (12 آبان) در مرکز آموزش و مطالعات بین الملل وزارت امور خارجه و با حضور محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، علی سرحدی قائم‌مقام وی، مجید تخت‌ روانچی معاون وزیر امور خارجه و رؤسای نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران در بیش از 170 کشور و همچنین با حضور محمود حجتی وزیر جهاد‌کشاورزی و سیدمحسن پورسید آقایی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، با ابراز خوشوقتی از حضور در جمع مدیران ارشد وزارت امور خارجه، سفرا، سرکنسولگران و رؤسای نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور گفت: می‌خواهم در این نشست درباره فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حمل و نقل، مسکن و شهرسازی ایران و همچنین شرایط مناسبی که در دوران بعد از برجام فراهم شده توضیحاتی بدهم.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در شرایط جدید، توسعه ارتباطات با کشورهای همسایه را در رأس کارهای وزارت راه و شهرسازی قرار داده‌ایم، اظهار کرد: در نظر داریم تمام کریدورهای جاده‌ای و ریلی کشور را با بهره‌گیری از این سیاست که چگونه می‌توانیم به کریدورهای بین‌المللی متصل شویم، توسعه دهیم. ما الآن عضو شبکه آزادراه‌های آسیایی و همچنین عضو شبکه‌های راه‌آهن آسیایی، چارسیکا و شمال - جنوب هستیم که این ارتباطات و اتصالات در توسعه حمل و نقل کشور مهم هستند.

وی ادامه داد: با بازنگری‌ای که در طرح جامع حمل و نقل انجام داده‌ایم عمدتا اتصال به کریدورهای جاده‌ای رسمی بین‌المللی قابل سرمایه‌گذاری خارجی را در اولویت قرار داده‌ایم و اتصال به کریدورهای فرعی جاده‌ای نیز در اولویت بعدی ماست که در حال انجام و تکمیل این کریدورها هستیم.

ایجاد پنجره واحد با کشورهای همسایه

آخوندی با بیان اینکه در حال نوسازی تمام پایانه‌های مرزی کشور با لحاظ کردن همه بخش‌های مورد نیاز مانند گمرک هستیم، تأکید کرد: یکی از مهم‌ترین اقدامات در دست انجام وزارت راه و شهرسازی، ایجاد "پنجره واحد" با کشورهای همسایه در مرزهای جاده‌ای است؛ به این معنا که اگر کامیونی از کشور خارج می‌شود دیگر نیاز نباشد که یک بار در داخل ایران و این طرف مرز و یک بار هم در آن سوی مرز و از سوی مأموران کشورهای همسایه بازرسی شود؛ بلکه با حضور مأموران کشور همسایه در خاک ایران و فقط یک بار در داخل مرزها بازرسی صورت گیرد. همین موضوع نیز برای کامیون‌های خارجی رخ می‌دهد و کامیون‌هایی که می‌خواهند از مرزهای ایران عبور کنند، تنها یک بار و با حضور مأموران ایرانی در داخل مرزهای کشورهای همسایه بازرسی می‌شوند که در کاهش هزینه‌ها و زمان رانندگان بسیار اثرگذار است.

وی با بیان اینکه در خصوص کریدورهای ریلی نیز اقداماتی مشابه اقدامات مذکور در‌حال انجام است، خاطرنشان کرد: بسیاری از مشکلاتمان با کشورهای همسایه برای اتصال به کریدورهای ریلی و جاده‌ای منطقه حل شده که از جمله آنها حل مشکلاتی است که در مرز ریلی با آذربایجانی‌ها داشتیم؛ بنابراین قطارهای باری ایرانی می‌توانند با یک بار بارگیری در تهران مستقیما به آذربایجان بروند و دیگر نیازی به تغییر قطار و تخلیه بار در مرز ایران و مجددا بارگیری در آن سوی مرز آذربایجان نیست.

وزیر راه و شهرسازی در ادامه سخنان خود در جمع سفرا، سرکنسولگران و رؤسای نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور به موضوع جذب سرمایه‌گذار خارجی در حوزه‌های زیرساخت و ناوگان حمل و نقل اشاره و بیان کرد: در حوزه زیرساخت نظر ما بر این است که اتکا به مفهوم FDI کاملا بی‌معناست. در حوزه زیرساخت آنچه عملی است سرمایه‌گذاری به دو روش BOT و BLT است.

عضو کابینه دولت تدبیر و امید ادامه داد: در روش BOT سرمایه‌گذار، جاده‌ای در ایران می‌سازد و سپس از محل دریافت عوارض، اصل و سود پول خود را برمی‌دارد و با انقضای زمان قرارداد، جاده به ما منتقل می‌شود. البته در حوزه زیرساخت حمل و نقل ریلی نمی‌توانیم چنین کاری کنیم چون راه آهن یک سیستم بسته است و هر یک لوکوموتیوی هم که در خط آهن قرار می‌گیرد باید از سوی سیستم مرکزی کنترل شود و مانند جاده نیست که یک سیستم باز باشد و اپراتور خودرو، خودِ راننده باشد بلکه در سیستم حمل و نقل ریلی، اپراتور، "مدیریت متمرکز کنترل خطوط" است بنابراین نمی‌توانیم مدیریت مرکزی خطوط را به سرمایه‌گذار واگذار کنیم. در تمام کشورهای دنیا هم به همین شکل است که کنترل خطوط ریلی به صورت متمرکز و از سوی دولت‌ها انجام می‌شود.

وی سپس راه حل دیگری برای سرمایه‌گذاری در زیرساخت راه آهن مطرح و اظهار کرد: ما در این حوزه سیستم BLT را پیشنهاد کرده‌ایم به این معنا که سرمایه‌گذار خطوط را بسازد ولی به جای آنکه خودش بهره‌بردار باشد، ما پس از اتمام ساخت و ساز بلافاصله کل پروژه را به صورت اجاره به شرط تملیک از او خریداری می‌کنیم؛ این روش در سیستم‌های بسته مانند راه آهن کاربرد دارد.

خبرهای خوب سال 2016

آخوندی پس از تشریح فرصت‌های جذب سرمایه‌گذاری خارجی در حوزه‌های زیرساخت حمل و نقل به فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه ناوگان اشاره کرد و گفت: در بحث ناوگان حمل و نقل دست ما کاملا باز است و از هر روشی که سرمایه‌گذار پیشنهاد کند می‌توانیم با او همکاری کنیم که شامل ایجاد شرکت‌های مشترک ایرانی خارجی، اجاره به شرط تملیک، فروش مستقیم و ... می‌شود.

براساس گزارش وزارت راه و شهرسازی، وی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع توسعه ناوگان هوایی ایران اشاره کرد و افزود: سیستم ناوگان هوایی کشورمان جزء فرسوده‌ترین و مسن‌ترین ناوگان هوایی دنیاست و امسال که توانسته‌ایم عمر این ناوگان را یک سال کاهش دهیم، به میانگین 20 سال رسیده‌ایم.

وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: اگر بخواهیم به دنبال خرید هواپیما برویم این امکان برای کشورمان فراهم نیست چون برای توسعه ناوگان هوایی دور و متوسط برد، 400 فروند و برای توسعه ناوگان هوایی کوتاه برد با هدف استفاده در فرودگاه‌های کوچک داخلی نیز حداقل 100 فروند و در مجموع 500 فروند هواپیما نیاز است که با یک حساب سرانگشتی مجموعا 50 میلیارد دلار برای تامین آن‌ها نیاز داریم؛ در حالی که این میزان پول اصلا در ایران وجود خارجی ندارد؛ بنابراین به سراغ روش اجاره به شرط تملیک (لیزینگ) رفته‌ایم.

وی با بیان این‌که مذاکراتی در این خصوص با کشورهای سازنده هواپیما داشته‌ایم و آقای ظریف هم در جریان است، گفت: امیدواریم اتفاقات خوبی در این زمینه در سال 2016 رخ دهد.

آخوندی افزود: در حوزه ناوگان ریلی سرمایه‌گذاری خارجی راحت‌تر امکان‌پذیر است ما هم می‌توانیم به صورت لیزینگی ناوگان ریلی بخریم و هم امکان تشکیل شرکت‌های مشترک از سوی سرمایه‌گذاران خارجی با شرکت‌های ایرانی وجود دارد؛ ضمن اینکه سرمایه‌گذاران می‌توانند در حوزه ناوگان ریلی به صورت BOT نیز ورود یا در ایران شرکت حمل و نقل ریلی تأسیس کنند.

وی در ادامه به بحث ناوگان جاده‌ای اشاره و اظهار کرد: این بخش عمدتا به حوزه صنایع مرتبط می‌شود که ارقام مالی این حوزه بسیار بالاست. ما 127 هزار کامیون بین 25 تا 40 سال سن داریم در حالی که کامیون‌ها عمدتا بعد از 10 سال فرسوده می‌شوند. این تعداد کامیون فرسوده کشورمان، مصرف سوخت بسیار بالایی هم دارند به طوری که در هر 100 کیلومتر، 60 لیتر گازوئیل مصرف می‌کنند حال آنکه کامیون‌های زیر 10 سال سن، در هر 100 کیلومتر 30 لیتر گازوئیل می‌سوزانند. به عبارت دیگر هزینه‌ای که دارندگان کامیون‌های فرسوده برای گازوئیل پرداخت می‌کنند در هر دو سال معادل قیمت خود کامیون است. البته برای جذب سرمایه‌گذاری در این حوزه نیز دستمان از نظر قانونی کاملا باز و هر روش و مدلی که سرمایه‌گذار پیشنهاد دهد، قابل بررسی و انجام است.

وزیر راه و شهرسازی سپس به تشریح فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه حمل و نقل دریایی پرداخت و گفت: در چند ماه اخیر لاینرهای خارجی شروع به پهلوگیری مستقیم در بنادر ایران کرده‌اند در حالی که تا پیش از این، همگی به بنادر جنوب خلیج فارس می‌رفتند و از آنجا کالاها با کشتی‌های فیدری به بنادر ایران حمل می‌شد؛ اما در حال حاضر 16 کشتی لاینری مستقیما به بنادر ایران می‌آیند که با این اقدام، هزینه‌های کشتی‌رانی و حمل و نقل دریایی ایران کاهش یافته است.

وی ادامه داد: اما برای آنکه بتوانیم فضای رقابت کشتی‌ها و شرکت‌های کشتی‌رانی ایرانی را با لاینرهای خارجی با توجه به قدرت مالی طرف‌های خارجی فراهم کنیم به جای آنکه تسهیلات خاصی به ایرانی‌ها بدهیم به خارجی‌ها اعلام کرده‌ایم که اگر می‌خواهند در بنادر ایران پهلو بگیرند، باید 50 درصد کالاهای ایران و 50 درصد کالاهای کشورهای دیگر را با خود حمل کنند تا از بنادر ایران به مقاصد کشورهای منطقه "ترانشیپ" یا "ترانزیت" شود تنها در این صورت است که از لاینرهای خارجی حمایت کرده و به آنها "ویندو" می‌دهیم.

آخوندی در ادامه با اشاره به وجود فرصت‌های سرمایه‌گذاری خارجی در بخش‌های مسکن و شهرسازی کشورمان، موضوع برگزاری همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حمل و نقل مسکن و شهرسازی را در روزهای سوم و چهارم اکتبر (یک ماه قبل) را مطرح کرد و افزود: در این همایش 121 پروژه به همراه پاسخ کامل پرسش‌هایی که ممکن است برای سرمایه‌گذار ایجاد شود اعم از سؤالات حقوقی، مالی، میزان جذابیت پروژه و ... را در قالب متن و لوح فشرده به سرمایه‌گذاران ارائه کردیم.

وی خاطرنشان کرد: مجموع این پروژه‌ها به 125 میلیارد یورو می‌رسد که در حوزه‌های مختلف حمل و نقل مسکن و شهرسازی است. در این کنفرانس بیش از 100 شرکت خارجی به ایران آمدند و استقبال خیلی خوبی از پروژه‌ها شد که همچنان از سوی خارجی‌ها در حال پیگیری است و قصد داریم جزئیات این پروژه‌ها را به بخش بازرگانی سفارتخانه‌های ایران در دیگر کشورها هم ارائه بدهیم.

تشریح چند پروژه مهم

وزیر راه و شهرسازی سپس چند پروژه مهم را به صورت خلاصه تشریح کرد و افزود: برای ساخت فرودگاه تهران با سرمایه‌گذار خارجی صحبت کرده‌ایم که به جاهای خوبی رسیده‌ایم. همچنین ساخت ترمینال سلام فرودگاه امام خمینی (ره) که با بهره برداری از آن در سال آینده، سالانه 5 میلیون مسافر به حجم مسافرتی آن افزوده می‌شود را در دست اقدام داریم. ضمن اینکه برای ساخت ترمینال دوم این فرودگاه با ظرفیت سالانه 25 میلیون مسافر با فرانسوی‌ها به توافق رسیده‌ایم.

وی به موضوع ساخت فرودگاه بین المللی جدید مشهد اشاره کرد و گفت: برای ساخت این فرودگاه نیز با یک شرکت فرانسوی دیگر در حال رایزنی هستیم.

آخوندی پروژه‌های ریلی را یادآور شد و افزود: چند پروژه اصلی در بخش زیرساخت ریلی داریم که مهم‌ترین آن برقی‌کردن قطار تهران- مشهد است و 2 میلیارد دلار سرمایه می‌خواهد؛ با بهره‌برداری از این پروژه، سرعت قطارهای تهران مشهد به 180 کیلومتر در ساعت می‌رسد. پروژه اولویت‌دار ریلی دیگر نیز برقی کردن قطار گرمسار -اینچه برون است که برای ساخت آن به یک میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز داریم.

وی ادامه داد: در بخش ناوگان ریلی به دنبال خرید دو هزار و 800 واگن مسافری هستیم که اگر خرید هر واگن یک میلیون و 200 هزار دلار هزینه داشته باشد در مجموع بیش از سه میلیارد دلار پول می‌خواهد. همچنین به دنبال خرید پنج هزار واگن باری هستیم.

در پایان این نشست تعدادی از رؤسای نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور مطالبی مطرح کردند که آخوندی به آنها پاسخ گفت. از جمله این مطالب می‌توان به "ارائه پیشنهاد شرکت‌های بندرساز سنگاپوری برای ساخت بنادر جدید در ایران از سوی رئیس نمایندگی ایران در این کشور"، "ارائه پیشنهاد برقراری خط هوایی و دریایی مستقیم میان ایران و آفریقا برای بهره‌مندی کالاهای ایرانی از بازار این قاره و نیز واردات تکنولوژی ساخت بدنه ایرباس 320 از تونس به عنوان یکی از سازندگان بدنه هواپیما از سوی رئیس نمایندگی ایران در تونس"، "درخواست رئیس نمایندگی ایران در جمهوری آذربایجان از آخوندی برای تسریع در ساخت خط آهن قزوین -رشت- آستارا با توجه به اتمام ساخت خط آهن باکو- آستارا از سوی طرف آذری"، "درخواست رئیس نمایندگی ایران در ارمنستان از وزیر راه و شهرسازی برای توسعه پایانه مرزی ایران و ارمنستان و جایگزینی آن با مرز جاده‌ای ایران و ترکیه با توجه به بروز مشکلاتی برای رانندگان ایرانی در ترکیه" اشاره کرد.

 

برای آگاهی از تازه های جهان خودرو، جدیدترین قیمت ها و بازار خودرو ایران اینستاگرام خودرو امروز را دنبال کنید و جهت دریافت آخرین اخبار از طریق تلگرام به کانال اختصاصی عصر خودرو (https://telegram.me/asrekhodro ) بپیوندید. برای دریافت آخرین نسخه از نرم افزار تلگرام اینجا را کلیک کنید.

برچسب ها

حمل ونقل عمو می
مطالب مرتبط بیشتر
آزادسازی قیمت‌ها در بخش حمل و نقل راهکار مبارزه با آلودگی هوا پایین بودن بهره وری در حمل و نقل تصاویری از جابجایی های عجیب پیشنهاد جدید شهرداری برای حل مشکل اتوبوس‌های فرسوده توسعه مترو به شرط ساماندهی تاکسیرانی شهرداری تنها ۱۶ میلیون پول داده جزئیات نرخ گذاری کرایه‌های سال ۹۵ وسایل حمل و نقل عمومی ساماندهی پایانه های ورودی شهر رشت چه زمانی اتوبوس های واحد رایگان می شوند؟ افزایش تعداد تاکسی‌های ون در خطوط پرتردد منطقه انتقاد فرمانده پلیس راه از کمبود شدید اتوبوس در مهران نجات تهران از آلودگی هوا از مسیر توسعه حمل و نقل عمومی می‌گذرد تامین سوخت خودروها تا بازگشت زائران به کشور ادامه می یابد تعداد تاکسی های ناوگان حمل ونقل عمومی زنجان افزایش یافت زائران در مرز چذابه به صورت رایگان تا اهواز منتقل می شوند آماده باش بیش از ۳۰۰۰خودرو از کرمانشاه برای انتقال زائرین کربلا خط قرمز برای رانندگان اتوبوس های حامل زائران استقرار ۴۰۰۰ دستگاه اتوبوس در پایانه‌های مرزی مهران، چذابه و شلمچه حمل و نقل، عمده‌ترین مشکل زائران اربعین در بازگشت به کشور کرایه‌های نجومی اربعین عجیب ترین وسایل نقلیه دنیا در نمایشگاه ICAP مترو در اربعین تعطیل نیست جابجایی رائران حسینی با کامیون و تریلر ساعات کار قطارهای نیمه‌شمالی خط۳ مترو تهران افزایش یافت ۱۰۸ دستگاه اتوبوس از شیراز به مهران اعزام شدند سالانه ۵۰۰ خودرو فرسوده به تاکسیرانی اصفهان اضافه می‌شود مشهد میزبان نمایشگاه تخصصی خدمات شهری و حمل و نقل ترافیک می شود از مافیای دلال‌ها تا یکه‌تازی معتادان و قاچاقچیان خودروهای مسافربرهای شخصی در چالوس ساماندهی شود جاده ها بسته شود، پذیرایی می کنیم اختصاص ۲۰ هزار دستگاه اتوبوس برای سفرهای اربعین استاندارگیلان بر توسعه همکاری با باکو در حوزه حمل و نقل تاکید کرد تمام مینی‌بوس‌های تهران آلاینده هستند خون تازه در رگ‌های حمل‌ونقل خصوصی انجام مطالعات خط ۲ متروی اصفهان اعزام ۸۰۰ دستگاه اتوبوس در اربعین صاحبان مینی‎بوس‌های فرسوده می توانند وارد ناوگان تاکسیرانی شوند با ظرفیت ترین وسایل نقلیه جهان معاون شهردار تهران با مترو به نمایشگاه مطبوعات می رود استقرار هیات بازرسی در معاونت حمل ونقل ترافیک شهرداری تهران لزوم افزایش ظرفیت حمل‌ونقل جهت انتقال زائران اربعین حسینی نودو پنجمین ایستگاه مترو تهران دوشنبه افتتاح می‌شود اجرای ۵خط اتوبوسرانی فرامنطقه ای در پایتخت ۳۴۸هزار تردد مسافر در پایانه بیله سوار ثبت‌شده است جابه‌جایی روزانه ۳۱۳۰۰۰۰ ایرانی با ۲۱۷ کیلومتر مترو خدمت‌رسانی شرکت واحد اتوبوسرانی تهران در ایام برگزاری نمایشگاه مطبوعات افتتاح ایستگاه مترو نعمت آباد در آینده‌ای نزدیک حمل و نقل در ایران «مفت» است ضرورت ارتقا کیفی ناوگان حمل‌ونقل اردبیل قطاری متفاوت در چین هر ۷۶۰۰ تهرانی یک واگن مترو حکایت معادله چندمجهولی تاکسی‌ها در روزهای بارانی! ضرورت برگزاری دوره های آموزشی برای رانندگان حمل و نقل همگانی بازبینی طرح جامع حمل و نقل تجهیزات حمل و نقل تهران از فرآیند مناقصه تامین می‌شود پروژه احداث مترو به سرعت اجرایی شود وضعیت اتوبوس‌های شهر تهران بحرانی است ممنوعیت تردد تاکسی های فاقد کارنامه هوشمند در محدوده طرح ترافیک بیشترین تخلف رانندگان تاکسی در قزوین دریافت کرایه اضافی است مسافربرهای شخصی ساماندهی شوند نصب تدریجی کاتالیست بر روی تاکسی ها خط ۳ مترو، افتتاحی عجولانه بدون تامین واگن ساماندهی آژانس‌های مسافربری روی میز شورا آیین‌نامه ستاد مدیریت حمل‌و نقل و سوخت تغییر کرد مناسب سازی امکانات حمل و نقل برای افراد معلول و نابینا امری ضروری است. ۵۰درصد اتوبوس‌های تهران درسن بازنشستگی آمادگی اتوبوسرانی و تاکسیرانی مشهد برای سرویس دهی به عزاداران حسینی تامین وسایل حمل‌ونقل به تعداد زائران در مرز مهران تاکسی داران مشهد سوگواران را رایگان جابجا می کنند سرویس‌های ویژه‌ای به عزاداران حسینی ارائه می‌شود فعالیت شبانه‌روزیBRT در تاسوعا و عاشورای حسینی سرویس‌رسانی سامانه معلولان و جانبازان به جشنواره پارالمپیک استقرار خودروهای عمومی در مهران چرخ حمل‌ونقل تندتر می‌چرخد انتقال ایستگاه‌های تاکسی اطراف میدان راه‌آهن تا پایان سال متروی تهران رکورد زد ورود خودروهای شخصی به پایانه های تاکسیرانی ۵۰۰ هزار ریال جریمه دارد کالابرهای استاندارد جایگزین چرخ دستی‌ها می‌شوند افزایش ناوگان جاده‌ای برای اربعین امسال امکانپذیر نیست در توسعه مترو از برنامه عقب هستیم حمل و نقل عمومی و زیرساخت های گردشگری اصفهان نیازمند اصلاح است ترویج فرهنگ استفاده از حمل و نقل عمومی ایستگاه مترو نعمت‌آباد به زودی آماده بهره‌برداری می‌شود ترکیب سرمایه‌های داخلی و خارجی، راهبرد اصلی عرصه حمل‌ونقل افزایش ساعت سرویس دهی در خط سه مترو تهران ۱۰ هزار تاکسی فرسوده نوسازی می شوند عمده حمل و نقل روستایی با تراکتور انجام می‌شود بودجه حمل‌ونقل؛ یک‌دهم نیازهای سالانه حضور فرانسویان در حمل‌و‌نقل ایران سرمایه‌گذاری ۹۸ هزار میلیارد تومانی در حوزه‌های حمل و نقل پیگیری متروشهرهای اقماری تهران افتتاح بلندترین خط متروی خاورمیانه با حضور رییس جمهور توسعه حمل و نقل عمومی، تنها راهکار شکست چالش آلودگی هوا نیمه شمالی خط ۳ مترو سه شنبه به بهره برداری می‌رسد احداث ۴ ایستگاه جدید در بخش جنوبی خط ۶ مترو افتتاح متروی مهرآباد تا پایان سال آمادگی حمل و نقل شمال تهران برای مهر ماه تخفیف ۵۰ درصدی مترو و اتوبوس برای دانش‌آموزان و دانشجویان فعالیت تاکسی‌تلفنی‌های کرمان زیر نظر صنف جرثقیل‌داران آینده حمل و نقل تغییر می‌کند؟ تقویت ناوگان اتوبوسرانی مستلزم کمک دولت است اتوبوس‌رانی شهر اندیشه ساماندهی می‌شوند بهره‌برداری از هشت ایستگاه خط ۷ مترو در خرداد ۹۵ مترو در روز اول مهر برای دانشجویان و دانش‌آموزان رایگان است افتتاح ۴ ایستگاه خط ۳ مترو تا اوایل مهرماه ورود ۲۶۰ دستگاه اتوبوس جدید به ناوگان اتوبوسرانی در آغاز مهر ورود ۲۰۰ اتوبوس دو کابین به پایتخت تاسیس صندوق توسعه حمل‌ونقل تصویب شد ناکامی حمل‌ونقل عمومی در رقابت با خودروهای شخصی طرح فهام بسترساز ورود خودروهای برقی به حمل و نقل است اتصال خط سه مترو به خط یک توزیع یک میلیون کتاب در مترو و اتوبوس نظام معاینه فنی اتوبوس‌ها باید تغییر کند بازدید اعضای مجمع شهرداران آسیایی از مترو حمل و نقل الکترونیکی در شهرهای آسیایی تقویت شود پیشرفت ۷۰درصدی خط ۷ مترو در بخش تونل ۴۴هزار تاکسی در چالش با مسافرکش‌های شخصی لندن گران‌ترین سیستم حمل‌ونقل عمومیِ جهان را دارد قول مساعد شهرداری و شورای شهر برای پرداخت هزینه ایاب و ذهاب دانش‌آموزان استثنایی تهران میزبان مدیران حمل و نقل شهری ۱۵ کشور آسیایی زمان کاهش سر فاصله حرکت قطارهای خط سه مترو افتتاح چهار ایستگاه مترو در بخش شمالی خط ۳ مترو تبریز پس از توقف ۳ ساله در ایستگاه وعده افتتاح شد عذرخواهی مترو تهران از تاخیر امروز حرکت قطار در خط یک نقص فنی و قطعی برق در خط یک مترو تاکسی بانوان و امنیت روانی انجام مانور دوره‌ای واکنش در شرایط اضطراری در سه پایانه مترو تکمیل خط ۳ مترو تا نیمه شهریورماه اختصاص ۳۰ دستگاه خودرو ون برای حمل و نقل روستایی در قم اعطای تسهیلات چهاردرصدی برای خرید ناوگان حمل و نقل روستایی بررسی آخرین وضعیت پیشرفت پروژه های خطوط ۶ و ۷ مترو تهران ۲۰۰۰خلبان جوان مسافرکِش شدند مترو یک رسانه است بودجه مصوب مجلس برای ساخت ۱۵۰۰ متر مترو کفایت می کند وضعیت قطار شهری کرج توسط مسئولان کشوری و استانی بررسی شد ضرورت بازتعریف نگاه حاکم بر حمل‌ونقل آیا قطار جدید وارد ناوگان حمل و نقل مترو می شود؟ تغییر نام یکی از ایستگاه های مترو برای چهارمین بار تسریع در عملیات پروژه متروی قم به‌عنوان زیرساخت مهم حمل و نقل شهری
برگشت به بالا