فونیکسریمکسبهتام

با هدف ارزآوری و تحقق اقتصاد مقاومتی صورت می‌گیرد

افزایش صادرات ایران‌خودرو به بازارهای منطقه

عصر خودرو- رونق صنعت خودروسازی به عنوان یکی از مؤلفه‌های اصلی اقتصاد کشور موجب رشد شاخص‌های اقتصادی در سطح کلان می‌شود. تولید صادرات محور یکی از ارکان اصلی خودروسازی است که با مشارکت‌های بین‌المللی خودروسازان در حال تحقق یافتن است.

افزایش صادرات ایران‌خودرو به بازارهای منطقه
نسخه قابل چاپ
سه شنبه ۰۹ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۵:۰۴:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از جوان خودرو ، گروه صنعتی ایران خودرو که پیشانی صنعت خودروسازی کشور است در این زمینه پیشگام بوده و درصدد است با تولید محصولات با کیفیت و صادرات محور، بازارهای خود را گسترش داده و با کسب درآمد ارزی به وضعیت بالانس ارزی رسیده و از منابع دولتی بی‌نیاز شود. این شرکت با اجرای توافقات بین‌المللی قصد دارد محصولات مشترک تولیدی با خودروسازان مطرح جهان را به زنجیره توزیع آنان صادر کرده و بازار 80 میلیونی داخل را به بازار 300 میلیونی منطقه پیوند زند.

    ارزآوری یکی از ظرفیت‌های مهم صنعت خودروسازی است و صادرات خودرو یکی از مباحث مهمی است که توسط همه خودروسازان مطرح جهانی پیگیری می‌شود. کسب سود از طریق فروش خودرو، لوازم یدکی و همچنین خدمات پس از فروش هدفی است که همه خودروسازان به دنبال آن هستند. در مقوله صادرات شرایط برای همه خودروسازان یکسان نیست و صادرات خودرو با فراز و فرود بسیاری مواجه می‌شود. ایران خودرو به عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان خودرو در خاورمیانه در سال‌های اخیر در این بخش حضور نسبتاً موفقی را داشته است.

    این شرکت با مشارکت‌های بین‌المللی قصد توسعه بازار محصولات خود را دارد. ایران خودرو محصولات تولید مشترک با پژو را به صورت جداگانه به برخی کشورها صادر خواهد کرد. در مجموع در سال گذشته صادرات خودرو در کشور به دلیل وضع تعرفه‌های مالیاتی و گمرکی جدید در عراق به عنوان بزرگ‌ترین بازار صادرات صنعت خودرو ایران با کاهش مواجه شد، به گونه‌ای که مونتاژ خودرو در این کشور را با عدم توجیه اقتصادی همراه می‌کرد.درحال حاضر، مشتری اصلی صادرات ایران خودرو عراق است. ایران خودرو در عراق خط تولید احداث کرده و محصولات را به صورت SKD(نیمه منفصله) ارسال می‌کند. دولت عراق از ابتدای سال گذشته تعرفه واردات SKD را از صفر درصد، معادل CBU و به 25 درصد افزایش داد اما با مذاکرات بسیاری که از سوی سفیر ایران در عراق و همچنین وزیر صنعت با مقامات عراقی صورت پذیرفت و پس از گذشت یک سال و در اواخر اسفندماه سال گذشته بخشنامه جدید در عراق صادر شد و وضعیت گمرکات به روال گذشته بازگشته است.

    برنامه ایران خودرو برای توسعه صادرات
    از جذابیت هایی که موجب ایجاد و توسعه بازار برای محصولات خودروسازان می‌شود، استانداردهای آلایندگی یورو 6، حجم بالای موتور و گیربکس اتوماتیک است. برای این منظور ایران خودرو برنامه‌های متعددی را برای دستیابی به شرایط مطلوب صادرات محصول تدارک دیده است. از جمله اینکه قرار است محصولات اتوماتیک تا پایان سال از طریق واحد تحقیق و توسعه ایران‌خودرو به سبد محصولات اضافه شود. طبق بررسی‌های صورت گرفته، تقاضا در بازار‌های لبنان، سوریه، عراق، الجزایر و تونس روی خودروهای اتوماتیک است.

    در مجموع، در حال حاضر نیاز بازارهای صادراتی برای محصولات اتوماتیک بر خودروهای دستی غالب است، در بازارهایی مثل آفریقا نیز که محصولات ایران خودرو مشکلی از نظر سطح استاندارد ندارد، تقاضای غالب بر خودروهای اتوماتیک است. برهمین اساس ایران خودرو تلاش می‌کند تا محصولات خود را با گیربکس اتوماتیک تولید و عرضه کند. درحال حاضر مذاکراتی با شرکت پژو صورت گرفته تا پژو 207 اتوماتیک در آینده‌ای نزدیک وارد بازار شود. پروژه دیگر ایران خودرو تولید پارس اتوماتیک است که امسال وارد بازار خواهد شد.
    ایران خودرو با رسیدن به این اهداف و برخورداری از محصولات اتوماتیک صادرات 20‌هزار دستگاهی در سال جاری را به ثبت خواهد رساند که البته این آمار بدون در نظر گرفتن محصولات پژو خواهد بود. طبق قرارداد 30 درصد از محصولات پژو باید صادر شود.

    توزیع محصولات ایکاپ
    منافع و عواید حاصل از صادرات ایکاپ به صورت مشترک برای دو شرکت ایران خودرو و پژو خواهد بود. محصولات مشترک در شبکه توزیع پژو صادر خواهد شد و طبق توافقات صورت گرفته در برخی از بازارهای منطقه که ایران خودرو بر آن تسلط و شناخت کافی دارد، صادرات به صورت انحصاری برعهده این شرکت خواهد بود و بدیهی است صادرات و توزیع در بازارهایی که پژو از شبکه گسترده و نمایندگی برخوردار است صرفه بیشتری خواهد داشت.

    احیای بازارهای صادراتی ایران خودرو
    از سوی دیگر در سال جاری با توجه به رفع محدودیت گمرکی در عراق، خط تولید سمند جدید در این کشور راه‌اندازی شده است. سمند جدید از داشبورد مدل سورن بهره می‌برد و اولین محموله آن نیز صادر شده است. صادرات به بازار کردستان عراق نیز به دلیل بالارفتن سطوح استانداردی آنها، در سه سال اخیر متوقف شده بود. ایران خودرو موفق شد در این بازار صادرات خود را با محموله‌ای از پارس و 405 مجدداً آغاز کند. صادرات به بازار سوریه هم از سال گذشته دوباره فعال شده و ایران خودرو قصد دارد در نمایشگاه خودروی این کشور در سال جاری با سه محصول جدید 207 اتوماتیک، هایما و اچ‌سی کراس حضور پیدا کند.

    با تلاش‌ها و پیگیری‌های صورت گرفته، ایران خودرو موفق شد در سال گذشته استاندارد EAC (استاندارد اتحادیه اوراسیا) را برای شش محصول به دست آورد و در کنار آن مذاکراتی را برای صادرات به قزاقستان برای تأمین شبکه تاکسیرانی این کشور انجام داده است. همچنین در سال گذشته 300 دستگاه دنا به الجزایر صادر کرده و در حال حاضر مراحل همولوگیشن یا همان اخذ تأییدیه استاندارد محصول رانا در این کشور در دست اقدام است.
    از سویی دیگر مراحل همولوگیشن رانا در کشور تونس پایان یافته و به زودی مذاکرات نهایی برای صادرات این خودرو صورت خواهد گرفت. همچنین همولوگیشن دنا نیز در تونس درحال پیگیری است. این در حالی است که سطح استاندارد در این کشور بسیار بالاست. همچنین ایران خودرو در نظر دارد بازار کشور افغانستان را به عنوان بازاری که در این سال‌ها مغفول مانده، از طریق ایجاد نمایندگی مستقیم راه‌‌اندازی کند.

    راه‌اندازی خط تولید ایران خودرو در کشورهای هدف
    تغییر رویکرد ایران خودرو از سرمایه‌گذاری مستقیم به ارائه خدمات فنی و مهندسی و سرمایه‌گذاری طرف مقابل در کشورهای هدف صادراتی، موجب شده تا در سال‌های اخیر با کشورهای مختلف مذاکراتی را برای احداث سایت تولیدی انجام دهد.  بر همین مبنا طبق مذاکراتی که میان ایران خودرو با آذربایجان صورت گرفته، به زودی سایت تولیدی در شهر نفت‌چاله این کشور راه‌اندازی می‌شود. درحال‌حاضر عملیات ساختمانی احداث سایت به خوبی پیش رفته و تجهیز خطوط درحال پیگیری است. با توجه به شناخت مردم آذربایجان از خودروی سمند، این خودرو اولین محصول تولیدی این سایت خواهد بود. در فاز دوم نیز در قالب برنامه‌ای سه‌ساله سایر محصولات ایران‌خودرو شامل دنا و سورن در این خط تولید خواهد شد. با بررسی‌های بازار که توسط ایران خودرو صورت گرفته، اولویت این شرکت در صادرات، اتحادیه گمرکی اوراسیا شامل روسیه، قرقیزستان، بلاروس، ارمنستان و قزاقستان است. ایران خودرو در سال گذشته از طریق اداره استاندارد قزاقستان موفق شد تقریباً روی تمام محصولات خود شامل سورن، سورن توربو، دنا و رانا گواهی این اتحادیه را کسب کند. این شرکت از طریق بلاروس و قزاقستان وارد این اتحادیه شده است.

    جمهوری اسلامی ایران قصد دارد از طریق دولت به این اتحادیه بپیوندد. ایران خودرو درصدد است مونتاژ در بلاروس را آغاز کند تا بتواند در این حوزه بدون پرداخت گمرک فعالیت کند.
    گروه صنعتی ایران خودرو با رویکرد فعلی در صادرات محصول به صورت احداث سایت با سرمایه طرف مقابل یا ارسال کامل محصول در کنار مشارکت‌های بین‌المللی که صادرات 30 درصدی محصولات مشترک را هدف قرار داده است، به دنبال نقش‌آفرینی در بازارهای بین‌المللی و کسب سهم مناسب از آن است. این امر نیز مستلزم تولید رقابتی و با کیفیت است که با توسعه محصولات و عرضه محصولات مدرن و به‌روز محقق خواهد شد.

    برچسب ها
    کرمان موتوراکستریم
    مطالب مرتبط