عصر خودرو- شاید اگر چند سال پیش ایده فروش خودروهای هاچبک جمعوجور شهری را در ایران مطرح میکردید، بسیاری پیشبینی شکست این خودروها را میکردند اما وضعیت در حال حاضر تغییر کرده است؛ ترافیک سنگین شهرها، معضل یافتن جای پارک و مسائل دیگر باعث شده بازار این خودروها در ایران گرم باشد و کیا پیکانتو، خودروی کوچک و دوستداشتنی کیا در ایران اصلیترین رقیب این بازار است.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، این خودرو که اکنون با شرایط متنوع نقدی و اعتباری از سوی اطلس خودرو در بازار کشورمان عرضه میشود، هنوز هم توانسته محبوبیت خود را حفظ کند و علاقهمندان زیادی را بهسوی خود بکشد. شاید به نظر برسد خریداران این خودرو، پیکانتو را بهعنوان خودرو دوم و خودروی شهری انتخاب میکنند اما بررسیها نشان میدهد این خودرو برای بخش قابلتوجهی از خریدارانش بهعنوان خودرو اصلی است و شاهد سفرهای بینشهری با آن هم هستیم. در این بخش مروری کوتاه بر قابلیتهای مهم این خودرو خواهیم داشت.
ابعاد جمعوجور: رانندگی در شهرهای شلوغ ایران یک دردسر واقعی است و این مسئله بهویژه در زمان راندن یک خودرو بزرگ بیشتر هم میشود اما پیکانتو دقیقا برای چنین مواقعی طراحی شده است. این خودرو به لطف ابعاد بدنه جمعوجورش بهراحتی میتواند در ترافیکها حرکت کند و از این نظر استرس کمتری به راننده وارد میشود. با طول 3.6 متر، یک هاچبک جمعوجور واقعی است و با عرض 1.4 متر نگرانی چندانی برای عبور از کوچههای تنگ و از میان خودروها نخواهید داشت. مزیت بزرگ دیگر این خودرو پارککردن آسان است. یافتن جای پارک در شهرهای بزرگ ایران این روزها به یک معضل جدی تبدیل شده اما نه وقتی سوار بر پیکانتو باشید؛ چراکه به لطف ابعاد جمعوجور و البته سیستم کمکی پارک بهراحتی میتوانید در فضاهای محدود پارک کنید.
فضای داخلی مناسب: هرچند پیکانتو یک هاچبک جمعوجور است اما طراحان کیا موفق شدهاند با طراحی مناسب این خودرو، فضای داخلی قابل قبولی را در آن ایجاد کنند. برای این منظور، چرخهای این خودرو تا حد امکان به گوشهها منتقل شده است تا فضای داخلی خودرو بیشتر شود. بهعلاوه ارتفاع سقف خودرو هم مناسب است و به این ترتیب 4 نفر بزرگسال بهراحتی میتوانند داخل پیکانتو جای گیرند و حتی در مسافتهای کوتاه میتوان برای نفر پنجم هم جا باز کرد. به این ترتیب پیکانتو توانسته ترکیبی مناسب را در این زمینه ایجاد کند. فضای داخلی این خودرو آنقدر هست که حتی بتوان آن را برای یک مسافرت دو یا سه نفره هم استفاده کرد تا این هاچبک کوچک غیر از کاربردهای شهری، بتواند در نقش خودرو خانواده هم حاضر شود.
توان موتور: روی کاتالوگ وقتی به حجم موتور این خودرو نگاه کنید شاید غافلگیر شوید چراکه پیشرانه 4 سیلندر آن تنها 1.25 لیتر حجم دارد اما وقتی نوبت به توان موتور میرسد، پیکانتو تواناییهای خود را نشان میدهد چراکه از این پیشرانه کم حجم میتواند 85 اسب بخار قدرت و 120 نیوتنمتر گشتاور بگیرد تا به این ترتیب توانی در حد و اندازه موتورهای 1.5 لیتری داشته باشد. قدرت این موتور از طریق گیربکس اتوماتیک به چرخها میرسد که تعویض دندههای نرمی دارد. با این توان و البته در نظر گرفتن وزن کمتر از 900 کیلوگرمی پیکانتو، حتی با وجود سرنشینان هم احساس ناتوانی در این خودرو نخواهید داشت و بهراحتی میتواند در ترافیکها پا به پای دیگر خودروها حرکت کند.
مصرف سوخت اقتصادی: برای خریداران هاچبکهای جمعوجور غیر از ابعاد بدنه و راحتی در پارککردن، مصرف سوخت پایین هم یکی از اولویتهاست. مهندسان کیا توانستهاند موتور این خودرو را بهگونهای تنظیم کنند که در کنار توان مناسب، مصرف سوخت پایین هم داشته باشد. این خودرو در آزمونهای عملی و در شرایط واقعی توانسته به مصرف سوخت جاده 4.5 لیتر در 100 کیلومتر برسد و در شهر و تحت فشار کامل مصرف سوخت آن در محدوده 7 لیتر بوده است تا به این ترتیب مصرف سوخت ترکیبی 5.6 لیتر برای آن ثبت شود. این خودرو به سیستم Eco هم مجهز است که با فشردن آن میتوانید در مصرف سوخت خودرو صرفهجویی کنید.
ایمنی بالا: هرچند پیکانتو یک خودرو کوچک است که بیشتر برای کاربردهای شهری طراحی شده اما این موضوع اصلا به معنای آن نیست که کیا ایمنی آن را نادیده گرفته است. پیکانتو در بخشهای مختلف بدنه از فولاد بهره میبرد که باعث میشود در زمان تصادف، شاسی خودرو بهخوبی بتواند در مقابل ضربه مقاومت کند. بهعلاوه نقاط شکست بدنه آن به گونهای طراحی شده که ضربه تصادف را مستهلک کند و مانع از رسیدن آن به اتاق خودرو شود. موتور و گیربکس نیز به گونهای نصب شدهاند که در تصادفات شدید به زیر خودرو میروند تا به اتاق و سرنشینان فشار نیاورند. با بهرهگیری از این طراحیها و البته امکانات ایمنی، این خودرو 4 ستاره ایمنی را از EuroNCAP دریافت کرده است.
امکانات ایمنی: هرچند بدنه و شاسی پیکانتو ایمن است اما کیا تجهیزات ایمنی کاملی را نیز روی این خودرو نصب کرده که بعضی از آنها را تنها در خودروهای کلاسهای بالاتر میبینیم. پیکانتو با سری کامل ایربگها عرضه میشود که شامل ایربگهای جلو، جانبی، پردهای و حتی ایربگ زانو است که این آخری را تنها در خودروهای گرانقیمت بازار میبینیم. البته همه اینها برای موقعی است که تصادفی رخ دهد اما مهندسان کیا به دنبال آن بودند که قبل از وقوع تصادف جلوی آن را بگیرند یا تا حد امکان شدت آن را کم کنند و به همین دلیل پیکانتو بهصورت استاندارد به سیستم ترمز ضدقفل ABS، سیستم ترمز کمکی BAS، سیستم کمکی آغاز حرکت در سربالایی HAC، سیستم کنترل پایداری الکترونیکی ESC و سیستم مدیریت پایداری خودرو VSM مجهز است.
امکانات رفاهی: کرهایها در سالهای اخیر در زمینه امکانات رفاهی خودروهایشان دست و دلباز عمل کردهاند و پیکانتو هم از این مسئله جدا نیست بهویژه که نمونههای عرضهشده در ایران با بالاترین سطح امکانات وارد کشور شدهاند. این خودرو بهصورت استاندارد سیستم ورود و استارت بدون کلید، سانروف، گرمکن صندلیهای جلو و فرمان، تهویه مطبوع اتوماتیک، بلوتوث و کنترل سیستم صوتی از روی فرمان، کروز کنترل، آیینههای جانبی با تنظیم و تاشو برقی، روکش چرمی فرمان، داشبورد دورنگ، صفحه کیلومتر سوپرویژن، کنترل خودکار روشنایی، ورودی AUX و USB و کابل iPod و حافظه 800 مگابایتی سیستم صوتی، روکش فلزی پدالها، نورپردازی داخلی و ... عرضه میشود تا از این جهت هم کمبودی را حس نکنید.
طراحی ظاهری: طراحی یک خودرو جمعوجور هرچند در ظاهر ساده به نظر میرسد اما پیچیدگیهای زیادی دارد چراکه باید در عین حال که خودرو در بیرون بدنه جذاب و البته جمعوجور است، فضای داخلی مناسبی داشته باشد. این مسئله بهویژه وقتی قرار است خودرو را در بازارهای جهانی عرضه کنید، سختتر هم میشود چراکه رقابت در این کلاس بهویژه در قاره اروپا بسیار سخت است و با رقبای زیادی که در بازار هستند، کیا باید واقعا محصول جذابی را برای موفقیت عرضه میکرد. طراحی ظاهری پیکانتو قطعا توانسته همه اینها را ترکیب کند. چراغهای LED جلو، کشیدگی چراغها تا گوشههای خودرو، طرح چراغهای عقب و کاربرد گسترده LED در آنها و طراحی سپر بزرگ از جمله خصوصیاتی است که باعث میشود خودرو در نگاه اول بزرگتر از آنچه هست، دیده شود. همه این عوامل باعث شده کیا پیکانتو بتواند جایزه معتبر طراحی RedDot را در سال 2012 از آن خود کند که تاییدی است بر طراحی و کاربردی بودن این خودرو.
فضای بار: طبیعتا نباید از یک هاچبک کوچک شهری انتظار زیادی در زمینه فضای بار داشته باشیم اما پیکانتو در این زمینه فراتر از انتظار عمل میکند. در حالت استاندارد فضایی به اندازه 200 لیتر در صندوق عقب در اختیار خواهید داشت که فقط اندکی کوچکتر از فضای عقب هاچبکهای بزرگتر از خود است. ابعاد این فضا بهگونهای است که حتی میتوان یک چمدان را به همراه ساک دستی بهصورت عمودی در آن قرار داد. چنین فضایی برای یک کاربرد شهری کاملا کافی است اما اگر میخواهید پیکانتو را به سفر ببرید و یا بارهای حجیمتر را با آن حمل کنید، کافی است صندلیهای عقب (که به نسبت 40/60 تقسیم شدهاند) را بخوابانید تا فضای بزرگی در اختیارتان قرار گیرد.
رانندگی راحت: پیکانتو برای یک رانندگی راحت در ترافیک شهری طراحی شده است و این مسئله در تمام بخشهای آن دیده میشود. در کنار ابعاد جمعوجور که رانندگی در شهر را راحتتر میکند و البته سنسورهای عقب که دغدغه پارککردن را کاهش میدهد، پیکانتو در کل هم خودروی نرم و راحتی است ضمن آنکه توان موتور آن باعث میشود بهراحتی بتوانید پا به پای دیگران در ترافیک شهری برانید. فرمان خودرو برقی است تا به این ترتیب در سرعتهای پایین کاملا نرم باشد و در سرعتهای بالا برای حفظ تعادل سفتتر میشود. این فرمان یک ویژگی مهم دیگر هم دارد و آن هم عدم دریافت نیرو از موتور خودرو است چراکه نیروی کمکی فرمان به جای هیدرولیک از انرژی الکتریکی تامین میشود. دید اطراف خودرو به لطف شیشههای بزرگ، درب موتور کوتاه و البته آیینههای جانبی خوب است و دغدغهای از این نظر نخواهید داشت.
نویسنده: مهندس بابک وفائی