فونیکسریمکسبهتام

چه کسی به رئیس‌جمهور درباره خودروهای هیبریدی اطلاعات غلط داد؟

عصر خودرو- چه فرد یا افرادی به رئیس‌جمهور اطلاعات غلط داده اند؟ افزایش تعرفه خودروهای هیبریدی چه سودی برای آنها دارد که جرات می‌کنند به رئیس‌جمهور اطلاعات غلط بدهند.

چه کسی به رئیس‌جمهور درباره خودروهای هیبریدی اطلاعات غلط داد؟
نسخه قابل چاپ
يکشنبه ۰۸ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۳:۴۰:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از تسنیم ، گفتگوی تلویزیونی آقای رئیس‌جمهور برای کسانی که تحولات بازار خودرو را پیگیری می‌کنند، نکته ویژه‌ای داشت. در آخرین سوال گفتگو، مصاحبه‌گر از رئیس‌جمهور درباره افزایش 1100 درصدی تعرفه خودروهای هیبریدی پرسید و پاسخی از او گرفت که تامل‌برانگیز بود. رئیس‌جمهور گفت: بر اساس گزارشی که در دولت به او داده‌اند، خودروهایی که تعرفه آنها گران شده، خودروهای هیبریدی نیستند، اینها همان خودروهای معمولی هستند که به اسم هیبریدی وارد کشور می‌شوند و اگر خودروی هیبریدی واقعی وارد کشور شود، دولت کمک خواهد کرد!

    از جمله عجیب رئیس‌جمهور دوگونه برداشت ممکن است؛ برداشت اول اینکه عده‌ای از واردکنندگان خودروی بنزینی وارد کشور می‌کنند اما در گمرک به دروغ آن را هیبریدی اظهار می‌کنند که با توجه اندازه فیزیکی خودروها و بازرسی‌های مرسوم و دم و دستگاه عریض و طویل گمرک، معلوم است که نمی‌تواند درست باشد.

    برداشت دوم هم این است که خودروسازهای معتبر دنیا به دروغ ادعا می‌کنند برخی مدل‌های تولیدی‌شان هیبریدی است که باز این هم از آن حرف‌هاست.

    جهت اطلاع آقای رئیس‌جمهور پرفروش‌ترین خودروی هیبریدی دنیا و یکی از پرفروش‌ها در ایران، تویوتا پریوس است که در هر 100 کیلومتر حدود 4 لیتر بنزین مصرف می‌کند. چیزی کمتر از نصف بنزینی که خودروهای تولید داخل مصرف می‌کنند. مصرف بنزین مدلهای هیبریدی سوناتا، کمری، لکسوس و ... هم تقریبا به اندازه نصف نمونه‌های غیرهیبریدی این خودروهاست و طبعا به همین نسبت آلایندگی آنها کمتر است.

    با این تفاسیر حالا سوال مهمی که پیش می‌آید این است که چه فرد یا افرادی به رئیس‌جمهور اطلاعات غلط می‌دهند؟ افزایش تعرفه خودروهای هیبریدی چه سودی برای آنها دارد که جرات می‌کنند به رئیس‌جمهور اطلاعات غلط بدهند و او را در مقابل افکار عمومی کم‌اطلاع نشان بدهند؟

    این البته اولین بار نیست که مسئولان دولتی درباره تعریف و کارکرد خودروی هیبریدی دچار سوء تفاهم شده‌اند، چند روز پیش رسانه‌ها از قول رئیس سازمان برنامه و بودجه نوشتند که در پاسخ به انتقادات از افزایش نجومی تعرفه واردات خودروهای هیبریدی، گفته است: خودروهای هیبریدی در سرعت‌های پایین و ترافیک از نیروی بنزین استفاده می کنند و لذا در درون شهر فرق چندانی با خودروهای بنزینی ندارند. اظهارنظر عجیبی که دقیقا برعکس بود و تا چند روز اسباب طنز و تمسخر کاربران شبکه‌های اجتماعی را فراهم کرد. انتساب این اظهارنظر به سخنگوی دولت البته چند روز بعد تکذیب و معلوم شد که معاون ایشان چنین جملاتی را بر زبان آورده‌اند. این تکذیبیه هم البته چیزی از انتقادها کم نکرد. چرا که مسئله انتقادکنندگان نه گوینده جمله که محتوای غلط آن بود. با یک جستجوی ساده در اینترنت روشن می‌شود که مکانیسم عملکرد خودروهای هیبریدی دقیقا برعکس چیزی است که از سوی معاون سازمان برنامه و بودجه بیان شده است. این خودروها در سرعتهای پایین و ترافیک و درون شهر و به طور کلی در جاهایی که به قدرت بالایی نیاز نیست، از نیروی محرک برقی استفاده می کنند و در نتیجه آلایندگی بسیار کمتری دارند.

    قبل‌تر معاون سازمان برنامه و بودجه هم یکی از مدیرکل‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت باز در اظهارنظری عجیب و طنزآمیز مدعی شده بود که خودروهای وارداتی موسوم به هیبریدی، عملا هیبریدی نیستند چرا که در کنار باطری الکتریکی، از یک موتور بنزینی استفاده می‌کنند! از بد حادثه فرد یاد شده از موثرین در تدوین فهرست جدید تعرفه بود و همین فعالان صنعت خودرو را به تعرفه‌های جدید که ادعا می‌شد پس از ساعت‌ها کار کارشناسی مصوب شده، بدبین‌تر کرد. همان موقع رسانه‌های مختلف به مدیر مربوطه- که متاسفانه تفاوت خودروی برقی و هیبریدی را نمی‌دانست یادآور شدند که اصولا هیبرید به معنای استفاده ترکیبی از نیروی محرکه برقی و بنزینی است و آنچه او به عنوان نقطه ضعف خودروهای هیبریدی وارداتی به کشور مطرح کرده بود، در واقع تعریف هویت خودروهای هیبریدی در تمام دنیاست.

    آنچه روشن است، عده‌ای با استدلال‌های مغشوش و بی‌پایه مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت را مجاب کرده‌اند تعرفه خودروهای هیبریدی را بر خلاف روال رایج در تمام دنیا و البته بر خلاف سیاست‌های بالادستی کشور در زمینه مقابله با آلودگی هوا، به شکل نجومی افزایش دهند. همین افراد ظاهرا برای حفظ تعرفه‌های نجومی اصرار دارند و در این مسیر از ارائه اطلاعات به مقامات اصلی کشور هم ابایی ندارند.

    با شکل‌گیری موج انتقاد رسانه‌ها و واکنش‌های مسئولان، حالا روشن شده که هیچ استدلال متقن و قابل دفاعی هم پشت این تصمیم‌گیری نبوده است. تعداد خودروهای هیبریدی وارداتی به کشور هم به قدری نیست که افزایش تعرفه واردات‌ این نوع خودروها درآمد دندانگیری را نصیب دولت کند. لذا دولت عملاً این موج وسیع انتقادات را خوشبینانه به دلیل یک اشتباه و بدبینانه برای منافع عده‌ای سودجود تحمل می‌کند. اما جلوی ضرر را هر جا بگیری منفعت است. دولت می‌تواند پیش از اینکه مجلس به ماجرای تعرفه‌ها ورود کند و همه تعرفه‌ها را کاهش دهد، خودش راساً تعرفه خودروهای هیبریدی به جای سابق برگرداند. خصوصاً اینکه زمزمه‌های طرح دوفوریتی در مجلس هم به گوش می‌رسد.

    رضا عباسی / کارشناس صنعت خودرو

    برچسب ها
    کرمان موتوراکستریم
    مطالب مرتبط