فونیکسریمکسبهتام

بنزین«۲۰۸۵»

سایه آلوده بنزین بر سوخت پاک CNG

عصر خودرو- مزایای مصرف گاز طبیعی فشرده ( CNG ) در کشور زیر سایه بنزین مغفول مانده و ظرفیت‌های ایران برای تولید و عرضه CNG از سوی مصرف کنندگان با استقبال روبرو نشده است.

سایه آلوده بنزین بر سوخت پاک CNG
نسخه قابل چاپ
سه شنبه ۲۱ فروردين ۱۳۹۷ - ۰۸:۵۵:۰۰

     به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از ایسنا، از سال 1385، CNG ناجی بخش حمل و نقل سبک کشور شد و سهم مصرف 1.4 میلیون متر مکعب در روز تا سال 1390 به 17 میلیون متر مکعب در روز رسید و توانست روزانه از واردات 17 میلیون لیتر بنزین جلوگیری کند و این راه حلی مناسب برای جایگزین انرژی بخش حمل و نقل با نگاه زیست محیطی است.

    طبق آخرین اخبار اعلام شده، در حال حاضر روزانه 21 میلیون مترمکعب سی ان جی در کشور مصرف می‌شود، در حالی که جایگاه‌های موجود می‌تواند تا میزان 42 میلیون مترمکعب را نیز پوشش دهد، به عبارت دیگر نیمی از این ظرفیت مغفول می‌ماند. به طور کلی 2425 جایگاه CNG در کشور وجود دارد و  ظرفیت کنونی سی ان جی دو میلیون و 800 مترمکعب برساعت است.در واقع کشور در تولید و عرضه CNG مشکلی ندارد بلکه ریشه مشکل در عدم توجه خودروسازها به ساخت خودرو با موتور پایه گاز سوز و همچنین عدم استقبال صاحبان خودروی دوگانه سوز از CNG است.

    در ایام نوروز 1397 مصرف بنزین کل کشور با میانگین روزانه 97 میلیون و 100 هزار لیتر نسبت به مدت مشابه سال 96،   13 درصد افزایش یافت. این افزایش مصرف درحالی رخ داد که تغییر محسوسی در مصرف روزانه CNG مشاهده نشد. البته تحقق این امر نیازمند تغییر دیدگاه‌ها و سیاست‌های اتخاذ شده و همچنین استفاده از ماشین‌هایی با قابلیت استفاده سی‌ان‌جی است. در این زمینه باید شرایط بهتری برای فروش خودروهای گازسوز فراهم شود. در حال حاضر حدود 3,5 میلیون خودروی گازسوز در کشور وجود دارد که بخشی از آن تولید کارخانه‌ای و بخشی تبدیل کارگاهی است که لازم است در این زمینه ایجاد تقاضا شود.

    تشریح اقدامات صورت گرفته برای فراهم کردن زمینه لازم مصرف CNG

    در راستای فراهم کردن زمینه لازم برای مصرف CNG، اواسط زمستان سال 1395 بیژن زنگنه، وزیر نفت نامه ای خطاب به وزیر صنعت برای تولید خودروهای پایه گازسوز ارسال کرد. همچنین آلمانی‌ها از گاز ایران برای ساخت خودرو نمونه‌گیری کردند و پنج خودروساز خارجی برای ساخت خودرو پایه گازسوز برای ایران اعلام آمادگی کردند.

    در این میان برخی از کارشناسان بر این باورند مسئولان وقت قیمت این انرژی پاک را حدود هشت برابر افزایش دادند و قیمت این سوخت در ایران به بالاترین قیمت در بین کشورهای مصرف کننده CNG تبدیل شد. در سالهایی که CNG در حال توسعه بود نرخ رشد مصرف بنزین منفی 4 درصد بود و با افزایش قیمت CNG مجدد نرخ رشد بنزین به 10 درصد رسید و واردات بنزین رونقی مجدد گرفت.

    از سوی دیگر قیمت گاز طبیعی تحویلی به جایگاه های CNG کشور بیش از 3 برابر قیمت بخش خانگی است و کارشناسان بر این باورند باید  با ارائه پیشنهادی به وزارت نفت خواستار کاهش 150 تومانی  قیمت CNG شد. کاهش 150 تومانی قیمت CNG منجر به ارزان شدن بهای این حامل انرژی پاک از 414 تومان فعلی به ازای هر مترمکعب به کمتر از 300 تومان شود.

    در صورت موافقت وزارت نفت با کاهش 150 تومانی  قیمت CNG در طول چند هفته تقاضا برای مصرف گاز در خودروها 4 تا  7 میلیون مترمکعب در روز افزایش می یابد و در مدت 3 ماه بین 7 تا 9 میلیون متر مکعب افزایش میابد و به مرز 30 میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.

    موضوعی که چندی پیش نیز از سوی منصور ریاحی، مدیرعامل وقت شرکت ملی فراورده‌های نفتی نیز مطرح شد.

    به گفته وی باید برای تشویق مردم جهت استفاده از این سوخت جذابیت ایجاد کنیم در این راستا پیشنهادی را جهت فاصله قیمتی بین سوخت مایع و گاز ارائه کرده و منتظر مصوبات وزارتی هستیم.

    مزایای استفاده از CNG

    موانع استفاده از CNG درحالی در کشور بی شمار است که پاک، ایمن و ارزان بودن CNG سه ویژگی مهم این سوخت محسوب می‌شود. علاوه بر آن دولت می‌تواند با افزایش مصرف سی‌ان‌جی تا میزان قابل توجهی هزینه‌های خود را در بخش سوخت‌رسانی کاهش دهد. به‌طور مثال به ازای یک لیتر بنزین، حدود 600 تومان صرفه‌جویی یارانه‌ای در مقابل فروش سی‌ان‌جی برای دولت رقم می‌خورد. اگر 20 میلیون مترمکعب گاز مصرفی را افزایش دهیم به صورت روزانه صرفه‌جویی خوبی در سبد سوخت حمل و نقل برای دولت اتفاق می‌افتد.

     

    برچسب ها
    کرمان موتوراکستریم
    مطالب مرتبط