عصر خودرو- امروز در تهران بیش از ۳ و نیم میلیون موتور تردد میکنند که به دلیل نبود فرهنگسازی مناسب و اعمال قوانین کارآمد، یک چهارم فوتی های تصادف ها را به خود اختصاص دادهاند.
به گزاش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از خبرآنلاین، طبق مصوبه هیات وزیران در خصوص الزام دستگاههای اجرایی برای مقابله موثر با آلودگی هوا در تاریخ 24 فروردین سال 93، وزارت صنعت و معدن و معاونت راهنمایی و رانندگی تکلیف شده بود تا ظرف 6 ماه برنامه جایگزینی موتورسیکلتهای برقی به جای بنزینی را ارایه دهند و دستگاه ناظر نیز سازمان حفاظت محیط زیست تعیین شده است. از مصوبه منع تولید و شمارهگذاری موتورسیکلتهای کاربراتوری نیز سه سال میگذرد اما تا امروز سهمیه موتورسیکلتهای برقی در میان موتورسیکلتهای دیگر ناچیز بوده است. این در حالی است که طبق برآوردهای شرکت کنترل کیفیت هوا موتورسیکلتها سهمی 18 درصدی در میان آلایندههای متحرک شهر تهران دارند.
تردد 3.5 میلیون موتور در تهران
سردار تقی مهری رئیس پلیس راهور کشور می گوید: در کشور بیش از 11.5 میلیون موتور توسط پلیس پلاک گذاری شده است. در هر مقطعی بر اساس استانداردسازی وزارت صنعت یا سازمان ملی استاندارد، موتورها مجوز می گیرند و شماره گذاری شده و در سطح معابر تردد می کنند.
وی اضافه می کند: در خصوص ساماندهی و نظم و انضباط آنها هم این موضوع در شورای عالی ترافیک کشور با حضور وزیر محترم کشور مطرح و پیگیری شده و تصمیمات خوبی گرفته شده است. از سویی دیگر، ساماندهی موتورسیکلت ها در استان هم به استاندارد ابلاغ شده است.
سردار مهری تاکید می کند: با این حال بر اساس آمارهای دیگر، حدود 3.5 میلیون موتورسیکلت در پایتخت تردد میکنند. این موتورها دیگر صرفا وسیله رفت و آمدهای روزمره نیستند، و خیلی از آن ها کارکرد درآمدزایی دارند.
سهم 24درصدی موتورسیکلت ها در تصادفات رانندگی
در ده سال گذشته، میزان مرگ و میر جاده ای درکشور کاهش چشمگیری داشته و به یک چهارم رسیده است اما با این حال هنوز آمار تصادفات جاده ای بسیار بالاتر از میانگین جهانی است.
برمبنای آمار سازمان بهداشت جهانی درخصوص تصادفات جادهای در سال 2018 هر 24 ثانیه یک نفر در جادههای جهان کشته میشود و تصادفات رانندگی، قاتل شماره یک گروه سنی 5 تا 29 سال است.
در آخرین بخش این گزارش اعلام شده است به ازای هر 100 هزار نفر در کشورها، سهم سوئد تنها 2.49 و سهم هلند 2.81 و آلمان نیز 3.54 است که نشان میدهد کشورهای اروپایی در آستانه صفر کردن آمار تصادفات جاده ای هستند. اما این آمار در ایران نزدیک به 20هزار کشته در سال است.
سردار تقی مهری با اشاره به آمارهای مربوط به آن ها در تصادفات می گوید: ما روزانه 44/5 نفر را در تصادفات از دست می دهیم. 970 نفر روزانه در تصادفات رانندگی مجروح می شوند یعنی در سال 16200 نفر جانشان را در تصادفات رانندگی از دست می دهند و 335 هزار نفر مجروح می شوند.
وی تاکید می کند: سهم موتورسوارها 20 تا 24 درصد است. این عدد، عدد بزرگی است.
همیشه پای موتور در تصادفات دیده می شود
در حال حاضر بیش از سه میلیون موتور شماره گذاری شده فقط در تهران تردد می کنند که یک چهارم تصادفات منجر به فوت را به خود اختصاص داده اند.
موتور در تهران، صرفا وسیله ای برای انجام امور شخصی نیست. ورود موتورسیکلت به منطقه طرح ترافیک هم از مسائل قابل توجه است؛ بر اساس آمار نزدیک به 800 هزار موتور تنها در منطقه12 و محدوده بازار، تردد می کنند. حجم بالایی از این وسایل نقلیه دودزا را هم می توانید در سر چهارراه ها بویژه در منطقه طرح ترافیک مشاهده کنید.
سردار رحیمی رئیس پلیس پایتخت در گفتگو با خبرآنلاین با اشاره دلایل اقبال تهرانی ها به موتور می گوید: در حال حاضر در نصف تصادفات تهران، پای موتورها به میان است. چرا علیرغم واردات و تولید موتورهای برقی از این موتورسیکلتها استفاده نمیکنیم؟ موتورهایی که هم آلودگی تولید نمی کنند و هم به دلیل سرعت پایین تر، ایمنی بیشتری دارند.
وی تاکید می کند: تعلل در ساماندهی این وسیله نقلیه جای تعجب دارد، آن قدر حوادث مربوط به این وسیله زیاد است که باید هر چه سریع تر در اولویت قرار گیرد و قوانین مربوط به آن اجرایی شود.
طرح ترافیک به موتورها هم برسد
یکی از دلایل فراوانی موتور در کلانشهر تهران را مباحثی مانند طرح ترافیک می دانند. سردار محمدرضا مهماندار در گفتگو با خبرآنلاین می گوید: استفاده از موتورسیکلت در سطح شهر تهران موضوع بسیار پیچیدهای است که با اقتصاد، فرهنگ و اجتماع ما گره خورده است. عدهای از موتورسیکلت برای باربری و مسافرکشی استفاده میکنند، عدهای نیز از طریق موتورسیکلت ایاب و ذهاب میکنند و دیگر موتور از حالت تفریحی خارج شده و به یک وسیله برای منبع درآمد تبدیل شده است.
وی در عین حال تاکید می کند: هیچ تفاوتی میان مبلغ جریمه موتورسیکلت و خودرو وجود ندارد، برای مثال جریمه عبور از چراغ قرمز برای خودرو و موتورسیکلت 200 هزار تومان است، سرعت غیرمجاز، عبور از چراغ قرمز و تجاوز به گذرگاه عابر پیاده از جمله تخلفاتی است که برای موتورسیکلت سواران از طریق دوربین های هوشمند ثبت تخلف موجود در سطح شهر تهران ثبت و ضبط خواهد شد.
رییس پلیس راهور تهران بزرگ می گوید: بیش از یک هزار دوربین هوشمند ثبت تخلفات رانندگی در سطح پایتخت مکانیزه شده است؛ با توجه به اینکه طرح ترافیک باعث شده موتورها بیشتر در بخش مرکزی فعالیت کنند، برنامه ما این است که این موضوع را برای موتورها هم لحاظ کنیم.
تاکید بر فرهنگسازی موتورسواران/تاخیر داشته ایم
ضرورت فرهنگسازی موتورسواران موضوعی است که رئیس پلیس راهور ناجا به آن اشاره می کند: ما بحث آموزش و فرهنگ سازی را به ویژه در سالهای اخیر برای موتوسواران به صورت پررنگ داشتیم. در تهران چادرهایی در سطح شهر نصب کردیم و به موتورسوارانی که تخلفات بسیار به ویژه حادثه ساز داشته اند، آموزش های اجباری دادیم. با این حال، ما هم معتقدیم نوع تولید موتور در کلان شهرها نیاز به بازنگری دارد. در حوزه آموزش همگانی استفاده از بیمه، کلاه ایمنی و غیره شرایط نسبت به گذشته بسیار بهتر شده است اما واقعیت این است که شرایط موجود، مطلوب پلیس نیست.
سردار مهری می گوید: البته قبول دارم که فرهنگسازی در حوزه موتورسوارها دیرتر آغاز شده و نتایج آن چندان مطلوب نیست.