عصر خودرو- در هفتههایی که گذشت مجدداً شاهد افزایش چشمگیر قیمت بسیاری از خودروهای وارداتی و خصوصاً مدلهای لوکس و گرانقیمت بودیم که دلیل اصلی آن، عرضه برخی از خودروهایی بود که پیشتر در گمرک مانده بودند و حالا تحت شرایط تعیینشده و البته با نرخ جدید ارز ترخیص شدهاند.
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» ، اگر در هفتههای اخیر نگاهی به آگهیهای فروش خودروهای لوکس در سایتهای شناختهشده و یا قیمت آنها در اتوگالری ها انداخته باشید، حتماً متوجه شدهاید که قیمتها در این بازار برای چندمین بار پیاپی و با اختلافی قابلتوجه نسبت به گذشته افزایشیافته است و بهواقع مشخص نیست که سفینه فضایی و سرگردان قیمت این خودروها در کدام ناحیه قصد توقف دارد! شاید تصور شود ازآنجاییکه مشتریان این بازار از اقشار مرفه و پردرآمد جامعه هستند، لزومی چندانی وجود ندارد که حساسیت یا نظارت خاصی در مورد قیمتها اعمال شود اما در حقیقت تجربه نشان داده است که تغییرات در هر بازه قیمت، بر روی بازههای پایینتر نیز تأثیر محسوسی دارد و بهنوعی افزایش قیمت در هر بخش، چراغ سبزی را برای دیگر خودروها روشن میکند که موجب بیثباتی و افزایش دامنه قیمتها میشود.
افزایش قیمت از کجا آغاز شد؟
بازار خودروهای وارداتی و خصوصاً خودروهای لوکس در سالهای اخیر، بهندرت طعم کاهش یا حتی ثبات قیمت را چشیده است و معمولاً قیمتها به دلایل مختلفی ازجمله بالا رفتن نرخ ارز، تغییر در ضوابط و تعرفهها و یا محدودیتهای اعمالشده (مانند ممنوعیت واردات مدلهای دارای حجم موتور بالای 2500 سیسی یا قیمت بیش از 40 هزار دلار) افزایشیافته است، اما آنچه از سال گذشته موجب افزایش ناگهانی قیمتها شد، بحث ممنوعیت واردات خودرو بود که باعث شد مدلهای صفرکیلومتر وارداتی و حتی نمونههای دستدوم آنها جهش قیمتی قابلتوجهی داشته باشند و اگرچه بخشی از این تحولات با توجه به میزان تقاضا و کاهش عرضه (به دلیل توقف واردات)، منطقی به نظر میرسید اما بهتدریج قیمتها از رنج متعارف و پیشبینیشده خارج شد و مرتباً افزایش یافت. در این میان، جوسازی برخی فروشندگان در آگهیهای فروش نیز کاملاً قابلتوجه بود بهطوریکه برخی مدلهای لوکس، یکشبه و بهطور ناگهانی توسط برخی فروشندگان (شخصی یا نمایشگاهی) باقیمتی بالاتر در سایتهای شناختهشده آگهی میشدند و به طبع آن، دیگر مالکان و فروشندگان نیز برای عقب نماندن از این رقابت، بهتدریج قیمت خودروهای مشابه را افزایش میدادند. جالب است که این افزایش قیمتها نهفقط در مدلهای صفرکیلومتر (که با شرایط و یا نرخ جدید ارز واردشده بودند) بلکه در میان نمونههای دستدوم که چند سال از تولید و واردات آنها میگذرد نیز به همان شدت دیده میشود و ظاهراً در این شرایط، بحث میزان کارکرد و سال تولید برای برخی از مدلها به فراموشی سپردهشده است، بهطوریکه حالا قیمت برخی از خودروهای لوکس 2013 یا 2014 در آگهیهای فروش ، از مرز 1 یا حتی 2 میلیارد تومان عبور کرده و به محدوده قیمت دیگر مدلهای همکلاس و صفرکیلومتر 2018 نزدیک شده است! البته همچنان بسیاری از فروشندگان معتقدند که در اکثر معاملات، قیمت واقعی خریدوفروش، پایینتر از اعداد و ارقامی است که این روزها در آگهیها ذکر میشود.
موج جدید افزایش قیمتها
در هفتههایی که گذشت مجدداً شاهد افزایش چشمگیر قیمت بسیاری از خودروهای وارداتی و خصوصاً مدلهای لوکس و گرانقیمت بودیم که دلیل اصلی آن، عرضه برخی از خودروهایی بود که پیشتر در گمرک مانده بودند و حالا تحت شرایط تعیینشده و البته با نرخ جدید ارز ترخیص شدهاند. بدین ترتیب مجدداً فروشندگان و نمایشگاه داران قیمت مدلهای صفرکیلومتر و دستدوم خود را نیز به جهت نزدیک شدن به قیمت مدلهای تازه ترخیص شده، افزایش دادند که در این میان، قیمت برخی از مدلهای لوکس صفرکیلومتر یا حتی کارکرده، چند صد میلیون تومان افزایشیافته است. نظر برخی فروشندگان و فعالان بازار در مورد این تحولات این است که تلقی کردن خودرو بهعنوان یک کالای سرمایهای در ایران موجب شده است که در این شرایط، فروشندگان و مالکان خودروهای کارکرده (یا مدلهایی که از قبل در بازار موجود بودند) نیز قیمت خودروهای خود را همگام با خودروهای تازهوارد و بدون در نظر گرفتن دیگر معیارها افزایش میدهند تا بدین ترتیب برای جایگزینی مدل فروختهشده و یا فرآیند تبدیل آن به یک مدل جدیدتر و صفرکیلومتر، با اختلاف قیمت کمتری روبرو شوند و این در حالی است که در بسیاری از کشورها، میزان کارکرد و سال ساخت خودرو، تأثیر بسیار زیادی در افت قیمت نمونههای دستدوم آن دارد. بههرحال به نظر میرسد که در شرایط فعلی، عرضه خودروهای تازه ترخیص شده نهتنها تأثیری در مهار قیمتها ندارد، بلکه افزایش قیمت آنها (با توجه به شرایط جدید ترخیص) نسبت به قبل، یک موج افزایشی جدید را در این بازار ایجاد کرده است.