عصر خودرو-معاون ترافیک و حمل و نقل شهرداری تهران در یک نشست خبری به بیان جزییات طرح ترافیک جدید پرداخت.
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از خبرآنلاین، محسن پورسید آقایی معاون ترافیک و حمل و نقل شهرداری تهران در نشست خبری خود به بیان جزییات طرح ترافیک جدید و ورود خودروها به محدوده زوج و فرد (کنترل آلودگی هوا) پرداخت.
او در ابتدای سخنانش با اشاره به اینکه سال گذشته شاهد اجرای مرحله طرح ترافیک بودیم و این طرح با سئوالات و ابهامات زیادی شروع شد، گفت: همانطور که حدس زده می شد، با دیده مخالفت به آن نگاه کردند. دایره سئوالات و ابهامات زیاد بود ولی با اجرای کار، همانطور که قول داده بودیم نتایج آن همه را قانع کرد طرح خوبی بود و ارزش داشت بعد از 38 سال، طرح هوشمند را به جای طرح قبلی اجرا کنیم. ابعاد این طرح و هوشمندی آن را همه می شناسید. از نظر سامانه، نحوه محاسبات و دوربین ها، پا به پای بهترین شهرهای دنیا، شهر تهران چنین سیستمی را داراست و بر اساس نوع خودرو، معاینه فنی و زمان ورود و خروج، عوارض را تشخیص داده و از حساب شهروندان برداشت کند. کمترین اعتراض را به خاطر برداشتهای مالی و دقیق از حساب افراد داشتیم که معمولا مربوط به مخدوش کردن برخی پلاکها بود و دوربینها وقتی پلاک دستکاری شده را می خواندند، متاسفانه برای پلاک دیگری جریمه نوشته می شد که اینها هم با مراجعه افراد به دفاتر، حل شد. نتیجه نهایی طرح سال گذشته، کاهش آلودگی تهران در بعد سواری ها و کاهش ترافیک در مجموعه مرکزی شهر بود. بر اساس آخرین آمار تردد خودروها، در نیمه دوم سال گذشته 22 درصد کاهش تردد را در محدوده مرکزی شهر به دست آوردیم.
از اول تیر، طرح جدید اجرا می شود
پورسیدآقایی با بیان اینکه گام دوم و تکمیلی طرح ترافیک به اجرا در می آید، گفت: زوج و فرد 14 سال به دلیل کنترل آلودگی شدید هوای تهران اجرایی شد تا تردد را نصف کنند. اما به مرور چون تعداد خودروها دو برابر شد، عملا زوج و فرد فایده ای نداشت و نمی توانست کنترل کننده آلودگی هوای تهران باشد. نتیجه گرفتیم زوج و فرد کارایی خود را از دست داده است و باید برای کاهش آلودگی هوا طرح دیگری جایگزین شود. پس از مطالعات مفصل، در شورای ترافیک به اتفاق آرای وزارت کشور، استانداری، پلیس و شهرداری به این جمع بندی رسیدیم که طرح زوج و فرد را لغو کنیم.
او در بیان جزییات طرح جدید گفت: پلاک خودروها دیگر مهم نیست زوج یا فرد باشد. هر خودرویی خارج از شماره پلاک آن، 20 روز در هر فصل تردد در محدوده زوج و فرد سابق، یعنی محدوده کنترل آلودگی هوا داشته باشد. در طرح قبلی، پلاکهای فرد، حدود 26 روز و پلاکهای زوج 36 روز مجاز بودند. الان هر روزی که مردم کار دارند، تا 20 روز اجازه دارد وارد این محدوده بشود. مزیت دیگر این است که اگر کسی طرح ترافیک می گیرد و وارد محدوده مرکزی می شود و عوارض می دهد، جزء آن 20 روز محاسبه نمی شود. 20 روز صرفا برای تردد در محدوده زوج و فرد (کنترل آلودگی هوا) است و اگر عوارض ورود به محدوده طرح ترافیک را داشت، آن روز را برای خودرو، جزو 20 روز سهیه اش محاسبه نمی کنیم.
معاون شهردار گفت: اگر خودرویی عوارض بدهد و وارد محدوده شود، می تواند 20 روزش را ذخیره کند. اگر هم مازاد بر 20 روز به هر دلیلی نیاز به حضور در محدوده کنترل آلودگی هوا داشت، در گذشته، عوارض کل طرح ترافیک را باید پرداخت می کرد. الان بر اساس مصوبه شورای شهر، اگر بیش تر از 20 روز در فصل لازم به حضور در محدوده زوج و فرد داشته باشد، نیمی از عوارض را باید پرداخت کند که نسبت به سال گذشته، عوارض پایین تری را پرداخت می کنند.
وضع عوارض برای پول درآوردن نیست
او با اظهار امیدواری درباره اینکه همه شهروندان در سامانه «تهران من» ثبت نام کنند، گفت: شرط شمارش 20 روز تردد مجاز شهروندان، ثبت در سامانه «تهران من» است. هر روزی که خودروی ثبت شده در این سامانه وارد محدوده شود، برای آن در سامانه، عدد مشخص می شود. ما مایل نیستیم کسی بیاید و عوارض پرداخت کند. وضع عوارض برای کسب درآمد نیست. برای کاهش به میل به مصرف است. دلمان می خواهد به مردم بگوییم به نفعتان است خودرو شخصی استفاده نکنید یا سفرهای خود را کاهش دهید.
پورسیدآقایی توضیح داد: اکنون یک میلیون خودرو در سامانه تهران من ثبت شده است در حالی که تهران حدود 4 میلیون خودرو دارد. این عزیزان وقتی وارد محدوده کنترل ترافیک می شوند، اگر در سامانه ثبت نام نکرده باشند، باید از همان روز اول، عوارض پرداخت کنند. مردم بدانند با یک ثبت نام ساده می توانند از 20 روز معافی عوارض استفاده کنند، در غیر اینصورت از روز اول ورود به محدوده، عوارض به حساب آنها منظور و بدهکار می شوند.
وی گفت: امسال طرح ترافیک در پنجشنبه های نخواهیم داشت، اما محدوده کنترل آلودگی هوا یعنی زوج و فرد را داریم. اگر کسی در محدوده کل محدوده کنترل آلودگی هوا تردد کند، جزء 20 روزش تلقی می شود. آن 20 روز با محاسبه روزهای پنجشنبه هم خواهد بود ولی فقط محدوده کنترل آلودگی هوا محاسبه می شود و بابت ورود به طرح ترافیک، عوارض دریافت نمی شود.
پول مردم دیگر بلوکه نمی شود
پورسیدآقایی با بیان اینکه شهروندان باید قبلا عوارض ورود به محدوده کنترل ترافیک را رزرو می کردند و ما هم پولی از این لحاظ بلوکه می کردیم، گفت: چون معمولا رسیدگی به پلاکها و برداشت از حسابها، یک هفته طول می کشید، با اعتراض شهروندان روبرو بودیم که یک هفته پولمان بلوکه شده است. تصمیم گرفتیم این مصوبه را برداریم و از اول تیرماه، همه عزیزان که ورود به طرح را رزرو می کنند، پولی از آنها بلوکه نمی شود. در صورتی که تردد نکنند، چون پولی بلوکه نشده است، چیزی از آنها کسر نمی شود. همینطور اگر کسی بیش از 20 روز وارد محدوده شود و حسابش شارژ نباشد، با توافق شورای شهر تهران و پلیس، تا 30 روز به این شهروندان مهلت داده شد که حساب خود را شارژ و بدهی خود را پرداخت کنند. هم در my Tehran و هم در اپلیکیشن های مختلف می توانند بدهی خود را بپردازند. شماره پلاک خودرو را وارد کنند و بدهی شان را بپردازند. در صورت عدم پرداخت بدهکاری ظرف یک ماه، بخشودگی 20 درصدی آنها لغو نمی شود و عملا 25 درصد عوارض بیشتر باید بپردازند و ضمنا پلاک آنها توسط پلیس جریمه می شود. این را در نظر داشته باشید که عوارض و جریمه، دو چیز جداست، یعنی جریمه پلیس، علاوه و مازاد بر عوارض ورود به محدوده است.
معاون شهردار تهران در بیان دلایل اجرای طرح ترافیک گفت: این پیام را به عزیزان شهروند داریم با حمل و نقل عمومی تردد کنید و در صورت اصرار بر استفاده از خودرو شخصی، باید عوارضی را پرداخت کنید که خرج توسعه حمل و نقل عمومی، اتوبوسرانی، مترو و توسعه حمل و نقل عمومی می شود. امسال تخفیف معاینه فنی برتر، 25 درصد است، تا به مردم بگوییم دنبال درآمد نیستیم، دنبال پاکی تهران هستیم. هر کسی می رود و داوطلبانه معاینه فنی برتر می گیرد، تخفیفاتمان را بیشتر کنیم.
پورسیدآقایی در ادامه سخنانش گفت: ما سال گذشته از محل عوارض طرح ترافیک 296 میلیارد تومان وصول کردیم. 13 دستگاه اتوبوس دوکابین خریداری کردیم، بخش مهمی از این عوارض به مترو برای توسعه ساخت مترو داده شد و بخشی هم به اتوبوسرانی برای بازسازی اتوبوسها پرداخت شد. آمار ما می گوید استفاده از مترو و اتوبوسرانی در منطقه مرکزی شهر افزایش داشته است. ولی در کل سفرهای مترو، سال گذشته رشد نداشتیم ولی در منطقه مرکزی شهر، سفر مردم با مترو، رشد قابل توجهی داشته است.
او ادامه داد این را باید در نظر داشت ما روزی تا 30 هزار پلاک خودرو را برای پلیس ارسال می کنیم تا جریمه کند. بعضا این اعداد به 15هزار خودرو می رسد.
محدودکردن بیشتر خودروهای شخصی به چه قیمتی؟
پورسیدآقایی در پاسخ به خبرنگار خبرگزاری خبرآنلاین که پرسید: «دو ایراد عمده به طرح ترافیک جدید وارد می شود؛ یکی با بحث محدود کردن حق مالکیت مالکان خودرو و استفاده از خودرو شخصی برای 20 روز در یک فصل (93 روز) مواجهیم و ایراد دوم این است که با محدود کردن بیشتر وسایط نقلیه خصوصی، توسعه مناسبی در حمل و نقل عمومی صورت نگرفته و متروها و اتوبوسها شلوغتر خواهد شد. چه پاسخی دارید؟» گفت: حق مالکیت و آزادی تردد اشتباه است بگوییم هر کسی هر چیزی داشت هر طور خواست استفاده کند. احترام مالکیت سر جای خود، ولی اگر دیگران از استفاده او ضرر می کنند، باید عوارض را پرداخت کند. این ابداع ما در تهران نیست. بلکه در بسیاری از شهرهایی که شعار آزادی می دهند، این محدودیتها را وضع می کنند. اگر قرار است کسی از خودرو شخصی استفاده کند، باید عوارضی که برای دیگران به وجود می آورد، پرداخت کند. من شاید بخواهم روزانه صدها کیلومتر در شهر ویراژ دهم، ترافیک و آلودگی به وجود بیاورم، ما می گوییم منعی برای استفاده نیست ولی اگر قرار است مردم از تردد شما ضرر کند و مریض شوند، باید عوارض را بپردازی. عوارض فعلی خیلی اندک است. طبق گزارش بانک جهانی ضرر ترافیک در تهران 2.6 میلیارد دلار در سال است. مردم تهران سالانه هزینه سلامتی و درمان به دلیل آلودگی هوا و ترافیک می پردازند. آزادانه اگر رفتار کنیم، باید آنهایی که آلودگی ایجاد می کنند باید 2.6 میلیارد دلار جبران کنند، چه کارخانه، نیروگاه یا خودرو سواری باشد.
او ادامه داد: ما درباره توسعه حمل و نقل عمومی هم همزمان داریم این کار را انجام می دهیم. در سال 96 و 97 ما 13 قطار اضافه کردیم. امسال 10 قطار جدید اضافه می کنیم. در اتوبوسرانی، 13 اتوبوس جدید خریدیم. خطوط مینی بوس رانی با مشارکت بخش خصوصی راه اندازی می شود. خوشبختانه مینی بوسهای مجهز به فیلتر که دود ایجاد نمی کند، خریداری شده است و فردا گروه اول این مینی بوسها استفاده می شود.