عصر خودرو- اکثر کشورهای صنعتی در دنیا باور دارند که سریعترین و ارزانترین راه کاهش گازهای گلخانهای توقف سوزاندن سوختهای فسیلی است.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از سایپانیوز، توقف سوزاندن سوختهای فسیلی مستلزم آن است که همه خودروها، منازل و کارخانهها به برق پاک متصل شوند. اما انجام چنین کاری به آسانی گفتن آن نیست. برای این کار، تولید برق فعلی باید تغییر کند و به شیوه پاک تبدیل شود. ظرفیت فعلی برای نیاز آینده کافی نیست و باید دو برابر شود. تغییر شیوههای فعلی و ایجاد ظرفیت برای دو برابر شدن آن حداقل به 40 سال وقت نیاز دارد.
بر اساس برآوردهای دانشمندان دانشگاه برکلی کالیفرنیا که در پژوهش جامع 2020 انجام شده، اگر تمام خودروهای تولیدی تا سال 2030 برقی شوند، و تمام منازل و کارخانهها فقط از برق استفاده نمایند، امکانات فعلی جوابگوی برق مورد نیاز نخواهند بود. تنها 35 درصد از این افزایش ظرفیت برق را خودروها مصرف خواهند کرد. برای دو برابر شدن ظرفیت تولید برق مورد نیاز، علاوه بر ایجاد مزارع تولید برق به کمک انرژی باد و خورشید بایدکارخانههای برق هستهای احداث شوند و زیرساختهای ذخیره انرژی در باتری به وجود آیند.
از آنجایی که دوره گذار خودروهای بنزینی به برقی و تبدیل برق مورد نیاز منازل و کارخانهها از سوختهای فسیلی به انرژیهای پاک و تجدیدپذیر در طول 4 دهه و تدریجی خواهد بود، نیروگاههای برق دنیا با وقفه شدید و قطعی برق مواجه نخواهند شد.
نیکیت آبیانکار از دانشمندان ارشدی که در انجام این مطالعه جامع نقش اصلی را داشته میگوید: «خوشبختانه کمر نیروگاههای برق نخواهد شکست. رسیدن به ظرفیت مورد نیاز دست یافتنی است و در گذشته هم تجربه آن وجود داشته است.»
بیشترین رشد تقاضا برای برق و انرژی پاک از سوی خودروهای برقی خواهد بود، در مقام دوم منازل و در مقام سوم کارخانهها و صنایع سنگین قرار دارند که به طور تدریجی باید مصرف سوخت فسیلی را کاهش داده و به برق پاک و انرژی تجدیدپذیر روی بیاورند.مطالعهای جداگانه در دانشگاه پرینستون هم انجام شده است. این پژوهش هم تا حدودی مؤید مطالعه دانشگاه برکلی کالیفرنیا است و برآوردها نشان میدهد که باید تا سال 2030 میزان تولید برق 60 درصد افزایش پیدا کند.
با توجه به اینکه نیروگاههای فعلی تولید برق براساس فناوریهای سده گذشته ایجاد شدهاند، زمان خیلی کمی باقی مانده است. در دولت جدید آمریکا برنامههایی برای صرف 2 هزار میلیارد دلار برای زیرساختهای جدید پیشنهاد شده است که به احتمال زیاد در چهار سال آینده با جدیت بیشتری دنبال میشود.
نکته امیدوارکننده در این موضوع، کاهش قیمتها در ساخت توربینهای بادی، باتریها و به طور کلی فناوریهای تولید انرژی پاک است که همراه با مدلهای کسب و کار جدید business models امکان توسعه فناوریهای انرژی پاک و تجدیدپذیر را افزایش داده است. سیاستگذاریهای دولتها از جمله معافیتهای مالیاتی طولانیتر برای انرژیهای پاک، تعطیلی کارخانههایی که زغالسنگ و سوختهای فسیلی مصرف میکنند و اقدامهای مشابه میتواند بر دوره گذار از انرژیهای فسیلی به انرژیهای پاک تجدیدپذیر مؤثر واقع شود.