فونیکسریمکسبهتام

خودروسازها به کاهش فاصله تا بازار واکنش نشان دادند

شارژ خودرو با اصلاح قیمت

عصر خودرو- رشد ۵۶درصدی تولید خودرو در خرداد به نسبت اردیبهشت ۱۴۰۰ در حالی رقم خورد که شاهد هستیم سیاستگذار خودرویی همچنان بر اصلاح ناقص قیمت خودرو تاکید دارد. با این حال همین اصلاح ناقص قیمت سبب شد تا هم فاصله قیمت کارخانه و بازار کاهش یابد و هم تولید شارژ شود. بنابراین آزادسازی قیمت می‌تواند منافع بیشتری برای تولید و بازار به‌دنبال داشته باشد. اگر دولت سیزدهم قصد دارد ورق خودروسازی کشور را برگرداند، باید دست از اصلاح ناقص قیمت خودرو بردارد و آزادسازی را در دستورکار قرار دهد.

شارژ خودرو با اصلاح قیمت
نسخه قابل چاپ
چهارشنبه ۰۹ تير ۱۴۰۰ - ۱۱:۲۹:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصرخودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، بررسی آمار تولید سه خودروساز بزرگ کشور تا پایان خرداد که در سایت کدال سازمان بورس منتشر شده است، از ثبات تولید نسبت به مدت مشابه گذشته حکایت دارد. سه خودروساز بزرگ کشور طی فصل بهار امسال در مجموع 203هزار و 529دستگاه خودروی سواری تولید کردند، این در‌حالی‌ است که طی سال گذشته تا پایان خردادماه در مجموع 203هزار و 334دستگاه انواع محصولات شرکت‌های خودروساز در خطوط تولید آنها نهایی شده است. بر این اساس با توجه به هدف‌گذاری تولید یک‌میلیون و 250 هزار دستگاهی خودرو در سال 1400، خودروسازان باید به‌طور فصلی نسبت به تولید 203 هزار خودرو اقدام کنند که این رقم در فصل بهار محقق شده است.در میان سه خودروساز بزرگ کشور سهم ایران‌خودرو از تولیدات سواری تا پایان سومین ماه سال جاری بیش از 97هزار و 200دستگاه بوده است، به این ترتیب آبی‌های جاده مخصوص با این تعداد تولید در صدر جدول تولید بهاره قرار دارند.دیگر خودروساز بزرگ کشور یعنی خودروسازی سایپا نیز با تولید بیش از 81هزار و 600دستگاه خودروی سواری و وانت، جایگاه دوم را در جدول تولید بهاره خودروسازان به خود اختصاص داده است. این در شرایطی است که پارس‌خودرو با تولید بیش از 24هزار و 600دستگاه خودرو در جایگاه سوم ایستاده است.

    در شرایطی شاهد ثبات تولید در سه ماه اول سال جاری هستیم که پیش‌تر سیاستگذار خودرویی از بسته جهش تولید رونمایی و این بسته را برای تصویب به هیات دولت ارسال کرده بود. براساس برنامه وزارت صمت قرار بود تولید خودروسازان تا شهریورماه امسال به رشد 50درصدی برسد. حال خبر می‌رسد که بسته مذکور همچنان در ستاد اقتصادی دولت است و هنوز به هیات دولت ارسال نشده است. با این حال خودروسازان تنها به بسته جهش تولید اکتفا نکرده و با مجلس هم رایزنی‌هایی جهت اصلاح قیمت و به دنبال آن رشد تولید خودرو داشته‌اند. در هر صورت با گذشت سه ماه از سال1400 نه‌تنها جهش تولیدی اتفاق نیفتاده، بلکه تولید در خطوط خودروسازان به ثبات رسیده است. ثبات تولید بهاری خودروسازان یک دلیل مشخص دارد که اقدام دیرهنگام شورای رقابت برای ارائه مجوز افزایش قیمت است.در شرایطی که شورای رقابت سال گذشته مجوز افزایش قیمت زمستانه خودرو را لغو کرد، خودروسازان امید داشتند که با جبران لغو مجوز زمستانه این شورا، مجوز مناسبی در فروردین‌ماه دریافت کنند.

    شورای رقابت مجوز افزایش قیمت بهاره را 13اردیبهشت‌ماه ابلاغ کرد که با اعتراض سه شرکت بزرگ خودروساز همراه شد. شورای رقابت در این مجوز برای شرکت ایران‌خودرو به‌طور متوسط 2/ 8درصد و برای شرکت سایپا به‌طور متوسط 9/ 8درصد افزایش قیمت در نظر گرفته بود. این مجوز در نهایت با اصلاحاتی در ابتدای خردادماه از سوی وزیر صمت ابلاغ شد. بنابراین تاخیر در ارائه مجوز و همچنین ابلاغ آن، مانع رشد تولید بهاره شرکت‌های خودروساز شد، این در حالی است که رشد تولید در خردادماه را در پی داشت.

    بررسی تولید یک‌ماهه خرداد و مقایسه آن با تولید اردیبهشت امسال از رشد بیش از 56درصدی تولید خودرو خبر می‌دهد. سه خودروساز بزرگ کشور در مجموع طی خرداد سال جاری بیش از 84هزار و 900دستگاه انواع محصولات خود را در خطوط تولید تکمیل کرده‌اند، حال آنکه مجموع تولید طی اردیبهشت حدود 54هزار و 200دستگاه بوده است. همان‌طور که عنوان شد، ریشه این مساله را باید در ابلاغ قیمت‌های جدید در اردیبهشت و اجازه اعمال آن از خرداد امسال از سوی سیاستگذار خودرویی جست‌وجو کرد. با توجه به نوع قیمت‌گذاری خودرو در سال گذشته، خودروسازان با رشد 145درصدی زیان در تولید محصولات خود نسبت به سال 98 روبه‌رو بودند. زیان تولید از یک سو انگیزه افزایش تیراژ را در خودروسازی‌های کشور ضعیف و از سوی دیگر پارکینگ خودروسازان را از محصولات ناقص انباشته کرده بود. این وضعیت در سال جدید نیز تداوم یافته، حال آنکه به گفته کارشناسان اگر دولت سیزدهم نسبت به اصلاح قیمت‌گذاری خودرو اقدام کند، به‌طور حتم در آینده نزدیک شاهد رشد 50درصدی قیمت خواهیم بود.

      تولید بهاره خودروسازان
    در میان سه خودروساز بزرگ کشور، خودروسازی سایپا به‌رغم تولید کمتر از ایران‌خودرو، توانسته در صدر جدول رشد تولید سالانه قرار گیرد. غول نارنجی جاده مخصوص تا پایان فصل بهار امسال به نسبت بهار 99 رشد تولید حول و حوش 3 درصدی را در کارنامه خود ثبت کرده است. خودروسازی سایپا تا پایان خرداد امسال تولید بیش از 81 هزار و 600 دستگاه از محصولات خود را نهایی کرده است این در‌حالی‌ است که تا پایان خرداد 99 بیش از 79 هزار و 500دستگاه خودرو در خطوط تولید این خودروساز تکمیل شده بود. ایران‌خودرویی‌ها نیز هر چند اندک اما رشد تولید را در کارنامه بهاره خود در سال جاری به نسبت مدت مشابه سال گذشته به ثبت رساندند. وضعیت تولید آبی‌های جاده مخصوص در خرداد ماه سال جاری و مقایسه آن با خرداد سال گذشته از رشد تولید حدود 5/ 0 درصدی حکایت دارد.ایران‌خودرو در فصل بهار 1400 تولید بیش از 97 هزار و 200 دستگاه از محصولات خود را نهایی کرد این در شرایطی است که تولید این خودروساز تا پایان خرداد 99 عددی حول و حوش 96هزار و 600 دستگاه را نشان می‌دهد.اما برخلاف خودروسازی سایپا و ایران‌خودرو، سومین خودروساز بزرگ کشور یعنی پارس خودرو افت تولید را در بازه زمانی یاد شده تجربه کرد.مقایسه آمار تولید بهاری پارس خودرویی‌ها در سال 1400 با سال پیش از آن از افت تولید بیش از 9  درصدی حکایت دارد.سومین خودروساز بزرگ کشور طی سه ماه ابتدای سال جاری در مجموع بیش از 24 هزار و 600 دستگاه تولید داشته اما بررسی آمار تولید آنها تا پایان خرداد 99 عددی حول و حوش 27 هزار و 100 دستگاه را نشان می‌دهد.

    حال سراغ جزئیات آمار تولید سه خودروساز بزرگ کشور می‌رویم و وضعیت افت و خیز تولید محصولات آنها را بررسی می‌کنیم. ایران‌خودرو طی یک ماهه خرداد در قیاس با اردیبهشت  امسال رشد تولید بیش از 110 درصدی را در کارنامه خود ثبت کرده است.آبی‌های جاده‌مخصوص تنها در خرداد امسال تولید بیش از 42 هزار و 900 دستگاه از محصولات خود را نهایی کردند.

    بررسی اطلاعات منتشر شده این خودروساز طی فصل بهار سال جاری در سایت کدال نشان می‌دهد تمامی محصولات ایران‌خودرو به جز رانا افت تولید را طی سه ماه اول امسال در قیاس با همین بازه زمانی در سال گذشته تجربه کرده‌اند. این آمارها نشان می‌دهد ایران‌خودرو نزدیک به 7 هزار دستگاه رانا تا پایان خرداد ماه امسال تولید کرده است. این میزان تولید در قیاس با تولید سال گذشته رشدی نزدیک به 246 درصدی را نشان می‌دهد. در میان محصولات این خودروساز گروه پژو سهمی نزدیک به 70 درصد را به خود اختصاص داده است. آبی‌های جاده مخصوص تا پایان خرداد ‌ماه امسال 67 هزار و 537 دستگاه از محصولات این گروه را تولید کردند. بررسی‌ها نشان می‌دهد تولید گروه پژو در مقایسه با همین بازه زمانی در سال گذشته افتی حدود 2 درصد را به خود دیده است. بعد از گروه پژو، دنا در جایگاه دوم به لحاظ سهم تولید در سبد محصولاتی ایران‌خودرو قراردارد. آبی‌های جاده مخصوص تا پایان خرداد امسال 11 هزار و 842 دستگاه انواع دنا تولید کردند. این میزان تولید در قیاس با مدت مشابه سال گذشته افت بیش از 5 درصدی را نشان می‌دهد. آبی‌های جاده مخصوص در تولید گروه سمند نیز مانند دنا افت را در کارنامه خود ثبت کردند. غول آبی جاده مخصوص تا پایان سومین ماه از سال‌جاری توانسته تولید 9هزار و 145 دستگاه از محصولات حاضر در گروه سمند را نهایی کند که در مقابل تولید 10 هزار و 193 دستگاهی سال گذشته، افت بیش از 10 درصدی را نشان می‌دهد. هایما تنها محصول مونتاژی ایران‌خودرو نیز افت تولید را به خود دیده است. آبی‌های جاده مخصوص تا پایان خرداد‌ماه امسال توانسته‌اند هزار و 119 دستگاه‌ هایما تولید کنند. این میزان تولید از افتی حدود 23 درصدی در قیاس با همین بازه زمانی در سال گذشته حکایت می‌کند.ایران‌خودرو تا پایان خرداد 99 در مجموع هزار و 450 دستگاه هایما تولید کرده بود.تارا محصول جدید ایران‌خودرو نیز طی مدت زمان ذکر شده در سال‌جاری 595 دستگاه تولید داشته است.حال  سراغ وضعیت تولید دیگر خودروساز بزرگ کشور یعنی خودروسازی سایپا می‌رویم.نارنجی‌های جاده مخصوص طی خرداد  به نسبت اردیبهشت ماه امسال توانسته‌اند تولید محصولات خود را نزدیک به 22 درصد افزایش دهند.سایپا در خرداد امسال بیش از 33 هزار و 100 دستگاه خودرو تولید کرده است.

    تمرکز این خودروساز روی تولید محصولات خانواده تیبا، وانت 151 و شاهین بوده است. در میان محصولات یاد شده خانواده تیبا بیش از 87 درصد سهم تولید این خودروساز را فصل بهار 1400 به خود اختصاص داده است. سایپا تا پایان خرداد ‌ماه امسال تولید 71 هزار و 679 دستگاه از محصولات خانواده تیبا را نهایی کرده است. این میزان تولید از رشد بیش از 81 درصدی محصولات این خانواده در قیاس با مدت زمان یاد شده در سال 99 حکایت دارد. وانت‌پراید (پراید 151) با تولید 6هزار و 120 دستگاه سهمی حول و حوش 7درصد را از میزان تولیدات این خودروساز تا پایان سومین ماه از سال‌جاری به خود اختصاص داده است. غول نارنجی جاده مخصوص توانسته رشد تولیدی بیش از 14درصد را در تولید این محصول تجاری سبک به نسبت مدت مشابه در سال قبل رقم بزند. سایپایی‌ها طی دو ماهه ابتدایی امسال 3 هزار و 870 دستگاه شاهین تولید کردند.

    حال سراغ جزئیات آمار تولید پارس خودرو به‌عنوان سومین خودروساز بزرگ کشور می‌رویم. پارس خودرویی‌ها تا پایان سومین ماه از سال جاری توانسته‌اند 24 هزار و 630 دستگاه خودرو تولید کنند. سومین خودروساز بزرگ کشور به‌رغم افت تولید سالانه توانسته در خرداد به نسبت اردیبهشت ماه سال جاری رشد تولید 34‌درصدی را رقم بزند. این خودروساز طی خرداد امسال تولید حدود 8 هزار و 900 دستگاه از انواع محصولات خود را نهایی کرده است.

    بررسی اطلاعات پارس خودرو در سایت کدال نشان می‌دهد در پایان فصل بهار امسال در میان محصولات تولیدی این خودروساز، گروه Q200 (شامل کوئیک R، R پلاس و کوئیک اتومات) جایگاه اول را به خود اختصاص داده است. سهم گروه Q200 از سبد محصولات این خودروساز در بازه زمانی یاد شده حول و حوش 70 درصد بوده است. پارس خودرویی‌ها تا پایان خرداد ‌ سال جاری 17 هزار و 201 دستگاه از محصولات گروه Q200 تولید کردند که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشدی بیش از 176 درصد داشته است. اما در آمار تولید سومین خودروساز بزرگ کشور که در سایت کدال منتشر می‌شود تولید کوئیک معمولی به‌ صورت جداگانه ثبت می‌شود. پارس خودرویی‌ها تا پایان خرداد سال‌جاری 4هزار و 468 دستگاه کوئیک معمولی تولید کردند. این خودروساز توانسته از گروه S200 (ساینا) طی مدت زمان یاد شده، 2 هزار و 746 دستگاه تولید کند. هر دو محصول کوئیک معمولی و گروه S200 سال گذشته در همین بازه زمانی هنوز به سبد محصولاتی پارس خودرو اضافه نشده بودند. پارس خودرویی‌ها همچنان تولید برلیانس محصول مونتاژی خود را در دستور کار دارند. این خودروساز تا پایان خرداد ‌ماه 1400 تولید 215 دستگاه از این محصول را نهایی کرده است. مقایسه آمار تولید برلیانس طی مدت زمان یاد‌شده در سال‌جاری با سال 99 از افت تولید بیش از 84 درصدی حکایت دارد.

    برچسب ها
    کرمان موتوراکستریم
    مطالب مرتبط