عصر خودرو: در حالی کمپین نخریدن خودرو نو ابعاد وسیعی پیدا کرده که خودروسازان و وزارت صنعت، معدن و تجارت مشغول برنامهریزی برای شکست تحریم خرید از سوی مشتریان هستند. در همین راستا معرفی برخی محصولات آینده خودروسازان با اعلام قیمت و زمان عرضه و همچنین فروش ویژه و اقساطی برای شفافیت و تحریک بازار از سوی تولیدکنندگان اجرایی شده است. ازسوی دیگر دو معاون وزیر صنعت نیز طی هفته اخیر از برنامهریزی این وزارتخانه برای خروج بازار از رکود خبر داده بودند.
به گزارش پایگاه خبری«عصر خودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، این موضوع در شرایطی صورت گرفته که تداوم رکود در بازار خودرو، موجب کاهش عرضه محصولات خودروسازان نیز شده و از سوی دیگر واکنش عجیب مدیران صنعتی را نیز بهدنبال داشته است، بهطوریکه آنها بیتوجه به خواست مشتریان از افزایش قیمت محصولات خود در هفتههای آتی خبر میدهند. برهمین اساس، احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان سهشنبه گذشته ضمن تاکید بر افزایش قیمت خودرو توسط خودروسازان از برگزاری جلسات مختلف خودروسازان با شورای رقابت و نهایی شدن قیمت خودروهاخبر داده و اینکه قیمت جدید خودروها با افزایش 10 تا 12 درصدی ظرف دو هفته آینده اعلام میشود. در عین حال، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز درهفته جاری با دفاع تمام قد از خودروسازان، این روزها را بهترین زمان برای قیمتگذاری خودرو در حاشیه بازار دانسته و تاکید کرده است که اگر خودروسازانقیمت خودرو را افزایش ندهند در اصل یعنى قیمت را کاهش دادهاند. موضع وزیر در دفاع از خودروسازان در شرایطی است که نمایشگاهداران خودروی پایتخت معتقدند که اظهارنظرهای صورت گرفته از سوی خودروسازان و مسوولان نه تنها موجب خروج بازار از رکود نشده است بلکه باعث شده تا مشتریان روی دنده لج بیفتند و هر گونه خریدی را به آینده موکول کنند. تداوم رکود بازار خودرو بنا به گفته کارشناسان دلایل مشخصی دارد که یکی از مهمترین علتهای آن عملکرد نامناسب شرکتهای خودروساز داخلی در سالهای گذشته بوده است و اینکه آنها توجهی به خواستهها و نیازهای مشتریان نداشتند. در همین راستا، کمپین موسوم به «نخریدن خودروی صفر» که در هفتههای گذشته تشکیل شد نیز باعث موضعگیری وزیر صنعت و برخی مسوولان دیگر در خصوص تاثیرات این کمپین در آینده خودروسازان شده است.
در حالی که مدیرعامل ایران خودرو فعالیت این کمپین را بدون تاثیر در کاهش قیمت و تولید خودرو در کشور دانسته، اما خبرهای منتشر شده در هفته جاری نشاندهنده آن است که رکود بازار در روند تقاضا تاثیرگذار بوده است؛ بهطوریکه یکی از شرکتهای خودروساز تیراژ تولید خود را از 2400 دستگاه به 2هزار دستگاه کاهش داده است. رکود بازار خودرو هر چند از اواسط سال گذشته شکل گرفت، اما طی یکی دو ماه اخیر و پس از توافق هستهای میان ایران و کشورهای 1+5 شدت گرفته است و برهمین اساس مشتریان انتظار کاهش قیمت خودرو را دارند. انتظاری که در ماههای اخیر موجب کاهش بین یک تا 4 میلیون تومانی برخی از خودروها شده و اینکه در برخی موارد، قیمت بازار با کارخانه برابری میکند. بهدنبال این موضوع در هفته جاری نیز قیمت برخی از خودروهای داخلی با کاهش مواجه بوده، اما این کاهش به اندازه هفتههای گذشته نبوده است. با نگاهی به بازار خودروی کشور در هفته جاری متوجه خواهیم شد که کاهش قیمت در برخی خودروهای داخلی همچنان ادامه دار است؛ بهطوریکه برخی خودروها در هفته جاری کاهشی بین 100 هزار تا یک میلیون تومان را تجربه کردهاند.
براساس گفته فعالان بازار پژو 206 تیپ 5 کاهش قیمت 100 هزار تومانی را تجربه کرد و در حال حاضر با قیمتی برابر با 36 میلیون و 200 هزار تومان خرید و فروش میشود. همچنین پژو 206 صندوقدار در مدل V8 با کاهشی 100 هزار تومانی روبهرو شده و هماکنون 36 میلیون و 700 هزار تومان قیمت دارد، اما از بازار پژو 405 نیز خبر میرسد که این محصول پرتیراژ ایران خودرو نیز با کاهش 200 هزار تومانی در هفتهجاری مواجه بوده و در حال حاضر 28 میلیون و 800 هزار تومان به فروش میرسد. همچنین پژو پارس نیز که افت قیمتی 100 هزار تومانی را تجربه کرده، در حال حاضر 35 میلیون و 300 هزار تومان است. به گفته فعالان بازار، رانا نیز با افت 500 هزار تومانی در حال حاضر 31 میلیون و 700 هزار تومان قیمت دارد. دنا نیز 42 میلیون و 500 هزار تومان خرید و فروش میشود.
سری هم به بازار تیبا و پراید بزنیم، خودروهایی که در بین آنها تنها مدل 111 با افت قیمت روبهرو شده و باقیشان ثبات را در هفته جاری تجربه کردهاند. در حال حاضر پراید 111 قیمتی برابر با 20 میلیون و 100 هزار تومان دارد که این موضوع از کاهش 100 هزارتومانی قیمت خودروی موردنظر در هفتهجاری حکایت میکند. تیبا نیز هماکنون 24 میلیون تومان خرید و فروش میشود که این موضوع از ثبات قیمتی آن خبر میدهد. پراید مدل 131 نیز با ثبات قیمت در هفته جاری هماکنون 20 میلیون تومان به فروش میرسد. برای خرید مدل 132 پراید هم در حال حاضر باید 20 میلیون و 500 هزار تومان هزینه کرد که این موضوع از ثبات قیمت خودروی موردنظر حکایت میکند.
ادامه کاهش تندر
فعالان بازار اما از تداوم افت قیمت تندر-90 صحبت به میان میآورند. به گفته آنها، مدل E2 این خودرو با کاهشی 300 هزار تومانی در حال حاضر 39 میلیون و 400 هزار تومان خرید و فروش میشود. همچنین پارس تندر با افت 300 هزار تومانی هماکنون در بازار به قیمت 39 میلیون و 700 هزار تومان به فروش میرسد. تندر اتومات نیز هماکنون 47 میلیون تومان قیمت دارد که این موضوع از ثبات قیمتی این خودرو در بازار حکایت دارد.
افت وارداتیها
آنطور که فعالان بازار میگویند، بازار خودروهای وارداتی در هفته جاری کاهش قیمت بین 500 هزار تا 2 میلیون تومان را تجربه کرده است. این افت قیمت در شرایطی است که واردات خودرو به کشور کاهش بیش از 50 درصدی در سالجاری داشته است. به گفته برخی از نمایشگاهداران پایتخت، کاهش قیمت خودروهای وارداتی بهدلیل کاهش تقاضایی است که در بازار خودرو کشور وجود دارد. با این حال در هفته جاری انتشار خبر ورود خودروهای 2016 به بازار ایران، واردکنندگان خودرو را بر آن داشته تا حاشیه سود زیاد خود را کاهش دهند. اما قیمت خودروهای خارجی در بازار نیز با افتوخیز روبهرو بوده است؛ بهطوریکه هماکنون هیوندایی سوناتا کاهش 2 میلیون تومانی را تجربه کرده است و قیمتی برابر با 161 میلیون تومان دارد. توسان نیز با کاهش یک میلیون تومانی هماکنون 147 میلیون تومان خرید و فروش میشود. مدل النترا نیز نیم میلیون تومان افت قیمت داشته، در حال حاضر 112 میلیون و500 هزار تومان به فروش میرسد. از بازار خودروهای کیا نیز خبر میرسد مدل اسپورتیج قیمتی برابر با 150 میلیون تومان دارد که این موضوع از کاهش یک میلیون تومانی این خودرو حکایت دارد. همچنین سراتو نیز با کاهش نیم میلیون تومانی در حال حاضر با قیمتی معادل 114 میلیون و 500 هزار تومان خرید و فروش میشود. بین دیگر محصولات تویوتا، یاریس هاچبک بدون تغییر قیمت هماکنون 105 میلیون تومان به فروش میرسد و مدل RAW4 نیز 208 میلیون تومان قیمت دارد. همچنین برای خرید لکسوس مدل RX نیز بهعنوان یکی از گران قیمتهای بازار، در حال حاضر باید 590 میلیون تومان هزینه کرد.