عصر خودرو- سایتهای غیرفعال خودروسازان در خارج از ایران، یکی از نقاط پررنگ انتقادات به غولهای جاده مخصوص بود؛ سایتهایی که اکثر آنها بیش از آنکه با معیارهای اقتصادی راهاندازی شده باشند، با معیارهای سیاسی و در دولت قبل راهاندازی شدند.
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از فرصت امروز، حالا گروه صنعتی ایران خودرو، پس از چندین سال توقف، تولید در سایت سیامکو سوریه را از سر گرفته و سعید تفضلی، معاون صادرات و امور بینالملل این شرکت میگوید که بهزودی سایتهای سنگال و بلاروس نیز از خواب بیدار خواهند شد. با او در همین زمینه گفتوگو کردهایم.
سایتهای خارجی از خواب بیدار میشوند
بالاخره سایت سوریه راهاندازی شد، برنامه دقیق شما برای این سایت چیست؟
سایت سیامکو از ماههای آخر سال 94 راهاندازی شده و محمولههایی نیز به این سایت ارسال شده است. با توجه به برنامه این کشور برای خرید قطعات، حدودا بین هزار تا هزار و 200 دستگاه از محصولات ایرانخودرو شامل رانا، دنا و سورن طی سال جاری در این سایت تولید خواهد شد.
به غیر از سوریه، ایرانخودرو در ونزوئلا، سنگال و دیگر کشورها نیز سایتهای غیرفعال دارد، وضعیت این سایتها چگونه است؟
سایت عراق که فعال است. درباره سایت ونزوئلا به دلیل بحران اقتصادی شدید این کشور و تسویه نشدن طلب ما از این کشور، نمیتوانیم برنامهای داشته باشیم زیرا اعلام هر برنامهای منوط به پرداخت بدهی این کشور به ایران است.
چرا هنوز این بدهی پرداخت نشده است؟
متأسفانه به دلیل مشکلات اقتصادی و بحرانهای سیاسی این کشور که اخیراً تشدید نیز شده، این بدهی هنوز پرداخت نشده است.
مبلغ این بدهی چقدر است؟
حدود 33 میلیون دلار به ایرانخودرو بدهکار هستند. البته شرکت سایپا و ایریکو نیز از این کشور طلب دارند که مجموع بدهی حدود 80 میلیون دلار است. بنا بر اطلاع ما سایپا نیز تا زمان تسویه این بدهی، محمولهای برای این کشور ارسال نخواهد کرد.
سایت سنگال چطور؟
سایت سنگال فعال شده و ما یک محموله 48 دستگاهی رانا به این کشور ارسال کردیم. البته محصول دنا و سورن نیز به صورت CBU ارسال شده که اگر پاسخ مثبتی از بازار دریافت شود، سفارش قطعات منفصله آن نیز ارسال خواهد شد.
شما در بلاروس نیز سایتی دارید که گویا قرار است فعال شود، با این کشور نیز به مشکل حقوقی برخورده بودید، آیا این مشکل برطرف شده است؟
در سفر اخیر، کمیسیون مشترک دو کشور به ریاست وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت، مقرر شد که ما با اخذ استاندارد یورو5 روی محصولات رانا و دنا که حدود چهار ماه زمان میبرد، مجددا سایت بلاروس را برای صادرات به روسیه فعال کنیم. درباره مشکل حقوقی نیز فعلاً یک رأی به نفع ایرانخودرو صادر شده است اما طبق توافق صورت گرفته، قرار شده هر دو طرف رأی نهایی را بپذیرند و فعالیت این سایت آغاز شود.
مبلغ بدهی طرف بلاروسی به ایرانخودرو چقدر است؟
3میلیون و 600 هزار یورو است. در حال حاضر ما توانستهایم یک رأی مثبت از دادگاه بگیریم اما طرف بلاروسی درخواست تجدید نظر داده است.
شما در گفتوگوی قبلی از جذاب نبودن بازار بلاروس صحبت کرده بودید، اکنون چه جذابیتی ایجاد شده که قرار است دوباره این سایت فعال شود؟
بازار بلاروس همچنان بازار جذابی نیست اما با توجه به پیمان تعرفه گمرکی میان پنج کشور روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، بلاروس و ارمنستان که منجر به کاهش تعرفه گمرکی در مبادله کالا میان این کشورها شده است، نهتنها ایرانخودرو بلکه شرکتهایی نظیر پژو، شورولت و سانگ یانگ کره در بلاروس اقدام به مونتاژ محصولات برای صادرات به روسیه کردهاند.
سایت آذربایجان ایرانخودرو نیز حدود هشت سال است معلق مانده، آیا تصمیمی برای فعالیت مجدد آن ندارید؟
این سایت کماکان غیرفعال است اما طرف آذربایجانی پیدا شده که قرار است سایت جدیدی را احداث کند.
یکی از برنامههای صادرات ایرانخودرو صادرات محصول به نیجریه و تونس بود، آیا امسال برنامه اجرایی در این دو کشور خواهید داشت؟
برای بازار تونس بحث بسیار عملی در حال پیگیری است. طرف تونسی که شرکت پیای موتور است، کارکنان خود را برای آموزش اعزام کرده و نمایشگاههای مجهزی را در چهار نقطه تونس برگزار کردهاند. در حال انجام کارهای مقدماتی برای ارسال محموله محصولات رانا، دنا و سورن هستیم. اما درباره نیجریه به دلیل مشکلات اقتصادی این کشور، هنوز به نتیجه نرسیدهایم.
پیشبینی شما این است که ایرانخودرو تا آخر امسال چند هزار دستگاه صادرات خواهد داشت؟
برنامه ما برای صادرات 20 هزار دستگاه خودرو است که حدود 80 درصد آن در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا صورت خواهد گرفت.