فونیکسریمکسبهتام

آزمایش رانندگی و بررسی مزدا RX-۸ در کشور ترکیه

آخرین خزنده بازیگوش

عصر خودرو: با خروج مزدا RX-۸ به عنوان بزرگ‌ترین خودرو اسپرت مزدا در سال ۲۰۱۱‌، شمارش معکوس برای خداحافظی با موتور‌های دورانی وانکل مزدا نیز آغاز شد.

آخرین خزنده بازیگوش
نسخه قابل چاپ
پنجشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۱:۴۹:۰۰
  • آخرین خزنده بازیگوش
  • آخرین خزنده بازیگوش
  • آخرین خزنده بازیگوش
  • آخرین خزنده بازیگوش
  • آخرین خزنده بازیگوش
  • آخرین خزنده بازیگوش
  • آخرین خزنده بازیگوش
  • آخرین خزنده بازیگوش

به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، RX-8 خودرویی اسپرت به عنوان جایگزین مدل مطرح RX-7 در سال 2002 به بازارهای جهانی معرفی شد اما از آغاز فروش تا پایان عمر 10 ساله این خودرو هیچ‌گاه مدیران مزدا را از نظر فروش راضی نکرد اما با این حال هنوز هم از RX-8 به عنوان اسطوره‌ای بی‌نظیر یاد می‌شود که با گذشت حدود 5‌سال از غیبتش هنوز هم مزدا جایگزینی را برای این خودرو اسپرت معرفی نکرده و مدل کوچک MX-5 هم‌اکنون تنها خودرو اسپرت مزدا در جهان است.از خودروهای جدید اسپرت و رکوردداران شتاب که بگذریم، گاهی خودرو‌های اسپرت نه‌چندان مطرح هم سوژه‌های داغی برای آشنایی هستند. RX-8 یکی از خاص‌ترین خودرو‌های اسپرت جهان است که به دلیل تولید و فروش محدود در آینده نزدیک به خودرویی ارزشمند تبدیل خواهد شد. مهم‌ترین خاصیت این خودرو بهره‌گیری از پیشرانه دورانی وانکل است که در ادامه با آن بیشتر آشنا خواهید شد. پیشرانه 1.3 لیتری وانکل RX-8 مورد آزمایش ما در ترکیه با تقویت‌های انجام شده 270 اسب بخار قدرت تولید می‌کند و طی 5.8 ثانیه از سکون به سرعت 100 کیلومتر در ساعت می‌رسد. این اعداد مطمئنا گویای شگفتی‌های RX-8 هستند اما توانایی‌های فنی این خودرو اسپرت مزدا به همین موارد ختم نمی‌شود لذا برای آشنایی بیشتر با این خودرو خاص در ادامه با آزمایش مزدا RX-8 تقویت‌شده در ترکیه با ما همراه باشید.

قدرت باور‌نکردنی از قلبی متفاوت
موتور مزدا RX-8 از سیلندر بهره نمی‌برد بلکه موتور آن از نوع دورانی وانکل(wankel rotary) است. این پیشرانه برای اولین بار در اوایل دهه 50 میلادی توسط یک شرکت آلمانی با نام NSU طراحی شد و کمپانی‌های متعددی نظیر سیتروئن‌، فورد‌، رولز‌رویس و ... به دنبال استفاده از این پیشرانه رفتند اما مزدا تنها شرکتی بود که از دهه 60 تا‌کنون موفق به تولید این پیشرانه در تیراژ انبوه شده است. در پیشرانه‌های دورانی وانکل یک روتور مثلثی‌شکل با صفحات محدب وجود دارد که داخل یک محفظه دایره‌ای شکل می‌چرخد و مشابه پیشرانه‌های 4‌زمانه در هر قسمت یکی از مراحل مکش‌، تراکم‌، احتراق و تخلیه صورت می‌پذیرد. این پیشرانه با ساختاری به‌مراتب ساده‌تر از پیشرانه‌های پیستونی‌، وزن کمتر و قدرت خروجی بیشتری را ارائه می‌کند. موتورهای وانکل همچنین به دلیل سهولت در تولید و قطعات کمتر هزینه ساخت پایین‌تری نیز دارند و لرزش‌های کمتری نسبت به پیشرانه‌های پیستونی به اتاق منتقل می‌کنند.  تغییرات خودرو مورد آزمایش شامل سیستم سوخت‌رسانی‌، سیستم جرقه‌زنی (Easytuning MSD Ignition Kit)، ورودی هوا (AEM Cold Air Intake)، سیستم کلاچ (EXEDY Stage 2 Clutch)، کامپیوتر خودرو (Easytuning Ecu Tuning with Cobb Accessport) و موارد دیگر می‌شود و به گفته مالک اهل ترکیه این خودرو به زودی با تجهیز این پیشرانه توربو قدرت آن تا 400 اسب بخار نیز افزایش خواهد یافت. پیشرانه این خودرو با کد 13B-MSP Renesis نمونه توسعه‌یافته پیشرانه وانکل 13B است که پیش‌تر روی مدل RX-7 قرار داشت. به واسطه اصلاحات و بهبود‌هایی که برای کاهش مصرف سوخت روی این پیشرانه صورت گرفته سیستم توربو نیز از روی آن حذف شده و در نتیجه با معرفی این پیشرانه در سال 2003 روی مدل RX-8 شاهد قدرت کمتری از RX-7 در این مدل هستیم. مزدا با این پیشرانه در سال 2003 موفق به کسب جایزه بهترین پیشرانه در جهان و همچنین بهترین پیشرانه جدید شده است. این پیشرانه با 2 روتور و 2محفظه که هر کدام 654 سی‌سی حجم دارند، در مجموع با حجم پیشرانه 1.3 لیتر قدرت و گشتاوری معادل یک پیشرانه 2.6 لیتری 4‌زمانه معمولی را تولید می‌کند.این پیشرانه به صورت استاندارد در دور موتور 8500 دور در دقیقه حداکثر قدرت 232 اسب بخار را تولید می‌کند اما خودرو مورد آزمایش با توجه به تغییرات اعمال شده توانایی دستیابی به حداکثر قدرت 270 اسب بخار را دارد.
مزدا RX-8 با 4 گیربکس 5 یا 6 سرعته دستی و 4 یا 6 سرعته اتوماتیک برای جذب مشتری روانه بازار شده است و انتقال قدرت در این خودرو به محور عقب صورت می‌گیرد. خودرو مورد آزمایش ما مجهز به گیربکس 6‌سرعته دستی بود. به‌صورت استاندارد حداکثر گشتاور این خودرو در دور موتور 5500 دور در دقیقه برابر 210 نیوتن‌متر است. حداکثر گشتاور خودرو مورد آزمایش به دلیل ایجاد تغییرات به 235 نیوتن‌متر رسیده است. به گفته مزدا در حالت استاندارد این خودرو با وزن 1373 کیلوگرم می‌تواند در 6.3 ثانیه از حالت سکون به سرعت 100 کیلومتر در ساعت دست پیدا کند اما در واقعیت این عدد به 7.2 ثانیه می‌رسد. خودرو مورد آزمایش با وجود سبک‌سازی (وزن 1290 کیلوگرم) و تغییر در سیستم سوخت‌رسانی و دیگر موارد‌، شتابی برابر 5.8 ثانیه را به خود اختصاص می‌دهد و همانند نمونه فابریک حداکثر سرعتی برابر با 240 کیلومتر در ساعت دارد.

ژاپنی بزک‌شده
خودرو مورد آزمایش با ایجاد تغییرات فراوان ‌روی بدنه همچون اسپویلر عقب، در موتور فیبر‌کربن و بالچه‌های کوچک روی سپر جلو جلوه خاصی گرفته است. رنگ قرمز بدنه با ادغام رنگ مشکی استیکر و در کاپوت فیبرکربن با رینگ‌های 10 پره‌ای 18 اینچی این خودرو بی‌شک یکی از ترکیب‌های خشن و اسپرت است. وسط درکاپوت و همچنین به‌صورت فابریک روی گلگیر جلو یک برش برای خروجی هوای گرم محفظه موتور و دیسک‌ها تعبیه شده تا هوای گرم مشکل‌ساز نشود.
با دیدن طول 4435 میلی‌متری در ذهن فضای صندوق عقب بزرگ از RX-8 نقش می‌بندد اما در واقعیت فضای صندوق آن 215 لیتر است. یکی از خصوصیات جالب مزدا RX-8، 4در بودن است زیرا جزو معدود خودروهای اسپرت 4در دنیاست.
ابعاد کوچک پیشرانه 1.3 لیتری وانکل به طراحان مزدا اجازه داده‌ تا داخل کابین را کمی جادار‌تر طراحی کنند اما باید میانگین قد هر 4 نفر کمتر از 180 سانتی‌متر باشد! با وجود یک کنسول در وسط ردیف عقب‌، ظرفیت این خودرو به 4 نفر محدود شده است اما فکر نکنید که معجزه می‌کند و 4 بزرگسال به‌راحتی در این خودرو جای می‌گیرند چرا که همچون مزدا 3 اگر سرنشین جلو بخواهد راحت باشد‌، فضای پا برای سرنشین عقب محدود می‌شود.
در یک نگاه چیدمان نمای داخلی RX-8 نزدیک به مزدا 3 و در کل زیباست. صندلی‌های اسپرت جلو با تودوزی مشکی نقره‌ای را می‌توان در 8 حالت تنظیم کرد و راننده می‌تواند به‌صورت دلخواه بهترین وضعیت صندلی را در 3 حالت ذخیره‌سازی کند‌.
به‌دلیل نبود ستون وسط(B)، کمربند سرنشینان جلو روی در عقب نصب شده است و نگهدارنده پایین آن در یک ریل آهنی حرکت می‌کند تا هنگام باز کردن در عقب‌،کمربند برای سرنشین عقب مشکل‌ساز نشود‌. اگر به بخش میانی داشبورد نگاه کنید یک دایره نقره‌ای رنگ مشاهده می‌کنید که از لوگوی مزدا الهام گرفته شده است و در وسط آن دکمه‌های کنترل‌کننده سیستم صوتی متشکل از یک CDچنجر 6تایی با خروجی 300 وات و همراهی 9 بلندگوی BOSE و 2 تیوتر قرار گرفته است‌. در زمان ساخت این خودرو هنوز دکمه Start/Stop به یک آپشن استاندارد تبدیل نشده بود و همچون مزدا 3 اتاق قدیم با کلید می‌توان موتور را روشن کرد. گرمکن صندلی‌های جلو سیستم کروزکنترل، حسگر باران و نشان‌دهنده باد لاستیک از چند نمونه امکانات مزدا RX-8 است.
سیستم‌های ایمنی RX-8 کمک بسیاری در کنترل می‌کنند و همچنین وظیفه حفظ و نگهداری سرنشینان را به‌خوبی انجام می‌دهند؛ 2 کیسه هوا برای ردیف جلو و 2‌کیسه هوای پرده‌ای برای حفاظت در ضربه‌های جانبی 4 سرنشین را در حفاظ امنیتی قرار می‌دهد. 4‌چرخ مزدا RX-8 به ترمز ضد‌قفل مجهز شده و سیستم توزیع نیروی الکترونیکی (EBD) در کنار کنترل پایداری پویا (DSC) و کنترل کشش (TC) هرگونه خروج خودرو از مسیر ایمن را کنترل می‌کنند و با فشردن کلید DSC در کنار فرمان می‌توانید روح شیطانی این خودرو را آزاد کنید.

چالش قدرت
تقسیم وزن حدود 50/50 این خودرو کمک بسزایی در افزایش پایداری و ثبات بهتر خودرو می‌کند. به‌علاوه سیستم تعلیق چندنقطه‌ای با 2 بازوی جناقی محور عقب و تعلیق مستقل با بهره‌گیری از بازوهای آلومینیومی برای محور جلو یک ترکیب ایده‌آل برای سواری اسپرت این خودرو رقم می‌زند. با اینکه موتور این خودرو دورانی بوده و ذاتا سبک‌تر از موتورهای معمولی است، آنچنان حجمی ندارد و با این حال خروجی قدرت آن با موتور‌های 6سیلندر بالای 2.5‌لیتر برابری می‌کند! به‌دلیل دنده دستی بودن و کلاچ دوبل (با برند Exedy) در معکوس‌دادن‌ها بسیار قدرتمند واکنش نشان می‌دهد. هنگام دور دور کردن کاملا مشخص بود ظاهر این خودرو و همچنین صدای فوق‌العاده آن چگونه نگاه‌های مختلف را محو خودرویی می‌کند که در حقیقت در بازارهای جهانی شکست خورده است.  یک فرعی برای تست شتاب پیدا کرده و توقف کردیم؛ پاشش سوخت را توسط Access Port بالا بردیم. با فشردن دکمه DSC روی دیگر RX-8 را زنده کردیم؛ دنده یک را جا زدیم و ‌با تثبیت دور موتور روی 3500‌، پدال کلاچ را درگیر کردیم تا شروعی رویایی با این مزدای 270 اسب بخاری رقم بخورد. همانطور که دور موتور‌شمار بالا می‌رفت و دنده را عوض می‌کردیم کیلومتر دیجیتالی بی‌وقفه شمارش می‌کرد تا اینکه در پایان دنده 2 و در زمان 5.36 ثانیه سرعتمان به 100 کیلومتر در ساعت رسید. البته این بهترین زمان بود زیرا 2 بار این‌کار را تکرار کردیم تا به چنین عددی دست پیدا کنیم. این خودرو قیمت آنچنانی ندارد اما بسیار خاص و دوست‌داشتنی است‌. با توجه به عضلات بدنه، قدرت مانور برای تیونینگ کردن آن نامحدود است و حتی از یک موتور 1.3 لیتری می‌توان قدرتی بیش از 400 اسب بخار گرفت. با این موتور مصرف سوخت شهری آن به ازای هر 100 کیلومتر 14.7 لیتر است اما در جاده 10.6 لیتر مصرف می‌کند و در نهایت مصرف سوخت ترکیبی آن به 11.5 لیتر در 100 کیلومتر می‌رسد.
در پایان از دوست عزیزمان آقای اِمرِ اِستر‌ که ساعاتی از وقت خود را با ما سپری کردند، کمال تشکر و قدردانی را داریم.

کرمان موتوراکستریم