به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، مشکل آلایندگی کلانشهرها با هدر دادن ارز کمیاب برای نصب فیلتر دوده بر روی خودروهای بیابانی حل نمی شود.
یکی از مشکلات اساسی سازمانهای تدوین کننده استانداردها این است که آرمانی فکر می کنند و آنها را تبدیل به قانون کرده و کاری به امکانات اجرایی کشور آنهم در شرایط تحریمهای تحمیلی دشمن در چند سال گدشته که اکنون به یک جنگ تمام عیار اقتصادی تبدیل شده است ندارند.
از سال 93 پس از کاهش شدت تحریمهای دور اول ، مدیریت وقت سازمان حفاظت محیط زیست الزام خوروسازان تجاری به نصب فیلتر جاذب دوده را در دستور کار خود قرار داد در حالی که پیش نیاز اجرای ضابطه ابلاغی یعنی تولید و توزیع سراسری سوخت دیزل استاندارد ( با گوگرد کمتر از 50 واحد) در دسترس نبود.
ضمن آنکه اصولا مشکل اساسی ، آلایندگی هوا در کلانشهرها بوده و هست و نه در جاده ها !!! و حل مشکل کلانشهرها میبایستی در اولویت قرار میگرفتند.
عامل اصلی آلایندگی کلانشهرها ریزگردها ، ذرات معلق و از جمله ذرات دوده هستند که عامل آخر برای سلامتی شهروندان بسیار بسیار خطرناک است.
منبع تولید ذرات دوده ، تردد بیش از10000 دستگاه اتوبوس، مینی بوس،کامیونت عمدتا فرسوده و بدتر از همه ترددشبانه 7000 کامیون فرسوده در داخل شهر است.
با توجه به خطرناک بودن ذرات دوده برای سلامت ساکنین کلانشهرها ، و با توجه به وجود سوخت استاندارد در کلانشهرها ، تنها راه حل مشکل، نصب فیلتر جاذب دوده بر روی خودروهای مذکور در بند فوق است. و نه در نصب فیلتر دوده در خوروهای دیزلی بیابانی ، آنهم بدون آنکه سوخت استاندارد در تمام جاده ها در دسترس باشد
سوخت استاندارد مورد نیاز ، نه تنها در تمام جاده ها موجود نیست، بلکه طبق اسناد موجود در سازمان حفاظت محیط زیست، توزیع مستمر سوخت دیزل استاندارد به 168یستگاه مصوب دولت ثبات نداشته و غیر مستمراست (77 ایستگاه برای چند روز اصلا سوخت یورو 4 نداشتند و در برخی دیگر سوخت استاندارد را با سوخت غیر استاندارد مخلوط نموده بودند بطوریکه سولفور سوخت بالاتر از1000 PPM بوده است.)
استفاده از گازوئیل غیر استاندارد ، باعث پر شدن سریع و تخریب DPF شده و به علت خفگی، حرارت موتور افزایش یافته و باعث خرابی زود هنگام موتور میشود. به همین دلیل هم رانندگان آنرا باز کرده و کنار می گذارند. و در نتیجه نه تنها هزینه ارزی انجام شده در این وانفسای کمبود ارز ، به هدر میرود بلکه نقض غرض شده و میزان آلایندگی را هم صدها برابر افزایش میدهد
این مشکلات کتبا به اطلاع مدیران ارجمند سازمان حفاظت محیط زیست و همچنین ستاد اقتصاد مقاومتی رسانده شد تا برای جلوگیری از هدر رفت منابع ارزی که کوچکترین اثر مثبتی در کاهش آلایندگی کلانشهرها ندارد بلکه موجب ایجاد نارضایی شدید رانندگان بخاطر ضرر و زیان تحمیلی به ایشان و شکایت به دادگاه ها شده ، و حتی یکی از قضات محترم ، مدیر عامل شرکت را بخاطر فروش خودرویی که سوخت مناسب آن در دسترس راننده نبوده بشدت مورد مواخذه قرار داده و ...
خوشبختانه جناب آقای دکتر کلانتری با توجه به شرایط بحرانی/ اضطراری فعلی، ناشی از تداوم جنگ تمام عیار اقتصادی دشمن، در مصاحبه 11/3/98 خود با خبرگزاری ایسنا به مشکلات اجرایی اشاره و فرموده اند:
11/3/98- ایسنا- عیسی کلانتری- رئیس سازمان حفاظت محیط زیست -
سازمان حفاظت محیط زیست الزام نصب «فیلتر دوده» در اگزوز خودروهای درحال تردد را به عنوان یک سیاست اصلی برای کنترل آلایندگی وسایل نقلیه دیزلی از طریق مصوبه سال 1393 دولت، پیگیری میکند.
شرط لازم برای استفاده از خودروهای دیزلی با حداقل آلایندگی، استفاده از «سوخت پاک» است که تأمین آن بر عهده وزارت نفت است. علیرغم تلاش وزارت نفت،تعدادزیادی از جایگاههای سوخت کشور از گازوئیل استاندارد یورو4 برخوردار نیستند و اگر خودروهای دیزلی حتی یک بار هم از سوخت غیر استاندارد با گوگرد بالای 50m pp استفاده کنند، علاوه بر اختلال در کارکرد موتور، قطعات کاهش آلایندگی نیز بلافاصله تخریب میشوند.
خوشبختانه با اظهار نظر منصفانه ریاست محترم سازمان ، امیدواریم درخواست مجدد ما برای تعلیق موقت الزام به نصب فیلتر جادب دوده بر روی خودروهای دیزلی بیابانی تا رفع شرایط تحریم تحمیلی و امکان توزیع مستمر سوخت استاندارد به تصویب برسد.