به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، بهروز مرادی مدیرعامل شرکت عقاب افشان در گفتوگو با پایگاه خبری خودروهای تجاری (سیونا)، با اشاره به مشکلات صنعت اتوبوسسازی در کشور افزود: درخواست ما این است که مسوولان به ما بگویند برای امسال روی چه میزان ارزی ما می توانیم برنامهریزی کنیم تا بر اساس آن بررسی کنیم چه میزان تولید خواهیم داشت و چه میزان ظرفیت تولید باید داشته باشیم. هم اکنون نیاز بخش صنعت در این حوزه است.
متن کامل این گفتوگو را در ذیل بخوانید:
سوال: تاثیر وضعیت تحریمها بر صنعت اتوبوسسازی تا کنون چه بوده است؟
خودروسازان سواری تا حدودی مساله تحریم را مدیریت کردند و مساله موتور و شاسی حل شده و تنها یک بخشی از خودروهای سواری با برند وارداتی شاید دچار مشکل شدهاند ولی در کل تولیدات آنها ادامه دارد.
تولید در حوزه خودروهای تجاری با خودروهای سواری کاملا متفاوت است در حوزه خودروهای تجاری اکثر برندها هم اکنون تولیدشان متوقف شده است و این واقعیتی است که هم اکنون وجود دارد. اما شرکت عقاب افشان شاید از معدود خودروسازان تجاری است که تا امروز توانسته است به تولیدات خود ادامه دهد ولی تولید آن کاهش یافته است.
پیش از آغاز تحریمها شرکت عقاب افشان موفق شد به ظرفیت روزانه تولید 7 دستگاه اتوبوس دست یابد که هم اکنون این ظرفیت به روزانه یک دستگاه و گاها هر دو روز یک دستگاه کاهش یافته است.
شرکت عقاب افشان اوایل مشکلات فراوانی از جمله گمرک، ورود کالا، تامین ارز و … داشت ولی هم اکنون این مشکلات قدری کمتر شده است.
مدیرعامل عقاب افشان: هیچ کارگری را تعدیل نکردهایم
در قوه قضائیه تصمیمات مناسبی از سوی ریاست محترم قوه در حوزه تولید گرفته شد و این دستگاه تنها دورهای بوده که اینگونه با شهامت و جسارت در این حوزه ورود کرده است و پایش ایستاده و با کسی تعارف ندارد و واقعا طرف حق را گرفته است.
دستگاه قضایی هم اکنون راحت تر از خیلی از مدیران دولتی که باید مشکلات بخش صنعت را بفهمند مشکلات ما را می فهمند و برایشان راهکار پیدا میکند.
در حوزه مسوولان استانی نیز انصافا استاندار سمنان زحمات بسیاری را متحمل شدند ولی بخشی از کار در مرکز است و کشور با معذوراتی مواجه است و مجبوریم برخی ظرفیتها را کاهش دهیم.
هم اکنون ما شریک خارجی دیگری را نیز انتخاب کردهایم ولی برای تامین ارز دچار مشکل هستیم.
الان شاید مسأله دارو، گندم و … در اولویت دولت و بانک مرکزی برای تخصیص ارز و تولید در اولویتهای بعدی باشد اما درخواست ما این است که مسوولان به ما بگویند برای امسال روی چه میزان ارزی ما می توانیم برنامهریزی کنیم تا بر اساس آن بررسی کنیم چه میزان تولید خواهیم داشت و چه میزان ظرفیت تولید باید داشته باشیم. هم اکنون نیاز بخش صنعت در این حوزه است.
سوال: بحث خودتحریمی در داخل چه مشکلاتی برای صنعت ایجاد کرده است و دولت در این خصوص چه کمکی میتواند انجام دهد؟
خودتحریمی داخل ایران وجود دارد. برخی مواقع مشکلات داخل بیشتر از خارج می شود. ما به عنوان یک بخش خصوصی یاد گرفتهایم که مشکلات را خودمان حل کنیم وکسی به فریاد ما نمی رسد. در این راه میدان را خالی نکردهایم.
علیرغم این که در رسانهها شاید بحثهایی در خصوص مشکلات عقاب افشان مطرح شده باشد اما سهامداران شرکت، از خودگذشتگی کردند.
بالغ بر یکسال است که باید ظرفیت نیروهای خودمان را کاهش می دادیم ولی این کار را نکردیم به این امید که مشکلاتمان را حل کنیم. ما یک بنگاه تجاری هستیم و سررسید بانکها و چکها، آب، برق، گاز، حقوق کارگران، تامین اجتماعی و … باید سر وقت پرداخت شود و ما باید از خودمان مایه بگذاریم چون عملا درآمدی نداشتهایم.
ما هیچ وقت قصد گروکشی یا فشار به مسوولان را نداشتیم بلکه برعکس بوده و سهامداران بیش از حد از خودگذشتگی می کنند و این به لحاظ مدیریتی درست نیست. هم اکنون مدیران شرکت مسایل اخلاقی را هم وارد کارشان کردهاند. من به عنوان مدیرعامل میخواهم جایی تصمیم مدیریتی بگیرم ولی مواجه می شوم با یک سری مسایل اخلاقی که نشات گرفته از تفکرات ارزشمند سهامداران شرکت است.
ما نمی خواهیم کسی را تخریب کنیم. همه به دنبال خدمتیم و دنبال ایجاد کردن هزینه برای نظام و حاکمیت نیستیم بلکه معتقدیم اگر خودمان هزینه بشویم هم مشکلی ندارد و نمی خواهیم از طرف دیگر موجب خوشنودی دشمنان شویم و بگویند که تحریمها واقعا تولید را متوقف کرد.
فقط تقاضای ما از مسوولان این است که جلسات ماهانه یا فصلی بگذارند و تصمیماتی را بگیرند و از افرادی که واقعا در امر تولید هستند و کسانی که ارز کشور را می گیرند و محصول عرضه و کار ایجاد می کنند حمایت کنند.
سوال: موضوع شکایت از شرکت عقاب افشان چیست؟
دادستان سمنان اخیرا مواردی را مطرح کرده است که شاید اگر کسی آنها را بخواند موضوعات دیگری در ذهن متبادر می کند.
در رابطه با پرونده تهران یک شخص حقیقی از ما شکایتی را مطرح کرده است که این شکایت یک موضوعی عادی است و به دلیل این که محل و اقامتگاه قانونی شرکت در سمنان است موضوع به دادگاه سمنان آمده و دادگاه سمنان نیز پرونده را به تهران ارجاع داده است.
در بحث واردات هم خود شرکت پیگیری کرد و کار شرکت کاملا قانونی و منطبق با کتاب تعرفه است.
تازه برخی مواقع در مورد ما سختگیریهای مضاعفی انجام می شود که عملا به ما ظلم می شود مثلاً با یک فرد معمولی مدلی دیگر رفتار می شود و با ما سختگیری بیشتری انجام میشود.
سوال: آیا شرکت عقاب افشان تعدیل نیرو داشته است؟
اول بگویم تا امروز ما کسی را تعدیل نکردیم. اما این تعداد نیرو برای ظرفیت ٣ دستگاه اتوبوس در سال است که آخرین ظرفیت تولید شرکت حدود ١6 دستگاه بود که در حال رسیدن به ١٨ دستگاه بودیم که به دلیل تحریمها این ظرفیت کاهش قابل ملاحظهای داشته است.
علی رغم این که شرکت عقاب افشان تنها کارخانه تولیدکنندهای است که با حداقل 5٢ درصد ساخت داخل محصولات خود را عرضه می کند اما حدود 4٨ درصد مابقی به شاسی و قوای محرکه باز میگردد و شرایط فعلی تحریمها و توقف واردات شاسی موجب شده که ما نتوانیم از ظرفیت 5٢ درصدی استفاده بهینه کنیم.
همین امر موجب می شود که مجبور شویم در خصوص نیروی کاریمان تجدیدنظر کنیم هرچند حدود یکسال و نیم است که به دلیل مسایل اخلاقی و کاری که به هم تنیده شده در این زمینه تجدیدنظری نکردهایم. مسوولان استان هم بر اساس آمار و مستندات باید ورود کنند نمی توان انتظار داشت وضعیت کارخانه وقتی ماهانه ١٨ دستگاه شاسی وارد کارخانه می شد با هماکنون یکی باشد. ما با همه کارگرانمان دوستیم و وقت گذاشتهایم و آنها را آموزش دادهایم. آنها هم برای ما زحمات فراوانی کشیدهاند و ما واقعا ناراحتیم اما شاید مجبور شویم به ناچار به صورت موقت با تعدادی از آنها خداحافظی کنیم اما تمام تلاش ما این است که این وضعیت موقت باشد و بتوانیم از توان آنها مجددا در کارخانه بهره بگیریم.
از سوی دیگر تمام تلاشمان برای مذاکره با شریک خارجی جدید در این راستاست تا نیروهایمان را حفظ کنیم و یا با حداقل تغییرات و کاهش نیروی انسانی مواجه شویم.
سنگرها تغییر کرده است یک زمانی جنگ بوده و امروز تولید و مباحث اقتصادی شده است. دشمن بیکار نمی نشیند. ما تلاش می کنیم که تحمل کنیم و سنگر را خالی نکنیم.
و امیدواریم با یاری خدا مشکلات را هرچه سریعتر حل کنیم و از این بحران خارج شویم.
سوال: برنامه شرکت عقاب افشان در سال جهش تولید چیست؟
ما شریک جدیدی را به شرکای قبلیمان یعنی اسکانیا و اتوکار اضافه کردهایم. از تمام ظرفیت خارج استفاده کرده ایم و طی ٣ ماه آینده نتایج آن مشخص می شود و الان زمان استفاده از تمام ظرفیت داخلی است که امیدواریم مسوولان با تمام توان به عرصه بیایند تا مشکلات در این حوزه نیز به حداقل برسد و بتوانیم شعار امسال را به طور کامل محقق کنیم.