به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از نسیم، طرحی که در اکثر پایتختهای اروپایی و شهرهای بزرگ جهان در حال اجرا است. اما آنچه طراحان آن پیشبینی نمیکردند سیل انتقادها و ایراداتی بود که منتقدین و مخالفان طرح در رسانهها مطرح کردند که به نظر میرسد مدافعان این طرح کمتر توانستند پاسخهای علمی و اقناعی داشته باشند.مناطق کم انتشار (Low Emission Zone) مناطق جغرافیایی هستند که باهدف بهبود کیفیت هوا ایجاد میشوند. برای رسیدن به این هدف، خودروهای با آلایندگی بالا و غیراستاندارد از تردد در این مناطق منع میشوند و دسترسی وسایل نقلیه به آنها بر اساس میزان انتشار آلودگیشان تعریف و محدود میگردد و برای این مناطق استانداردهای خاصی در نظر گرفته میشود.
این مناطق ابتدا در سال 1996 در شهر استکهلم سوئد معرفی شدند، در حال حاضر حدود 225 منطقه کم انتشار در 11 کشور عضو اتحادیه اروپا شامل کشورهای آلمان، دانمارک، سوئد، ایتالیا، هلند، مجارستان، اتریش، بلژیک، انگلستان، نروژ و سوئیس وجود دارد.
مطابق با استانداردهایی که در اتحادیه اروپا وضعشده است، استاندارد یورو5 برای ورود مجاز خودروهای سواری، استاندارد یورو 4 برای ورود اتوبوسها و استاندارد یورو 3 برای ورود خودروهای ون و مینیبوس به محدودههای تعیینشده از جغرافیای شهرهای مشمول در سال 2008 وضع گردید. هدفگذاری که طراحان آن داشتهاند این است که استانداردهای آلایندگی مجاز در قالب این طرح تا سال 2020 به یورو6 ارتقاء یابد.
شروع مطالعات این طرح در ایران از دو سال پیش و در جلسات شورای عالی ترافیک آغاز شد. در این طرح محدودیتهایی برای تردد خودروها در محدوده طرح زوج و فرد فعلی بر اساس میزان آلایندگیشان وضع میشود که اصلیترین هدف این طرح اعمال محدودیتهایی بر تردد خودروهای فرسوده و کاربراتوری و حذف آنها از چرخه حملونقل شهری است تا از این طریق کیفیت هوا بهبود یابد. در این طرح نسبت به شرایط و اندازه آلودگی هوا، نوع محدودیتهای اعمالشده بر تردد خودروها متغیر خواهد بود.
ملاک تقسیمبندی خودروها در طرح مناطق کم انتشار، میزان آلایندگی است و بر این اساس به چهار رنگ تقسیم میشوند:
- قرمز: خودروهای کاربراتوری در سن فرسودگی
- زرد: خودروهای نزدیک به سن فرسودگی و با استاندارد پایینتر از یورو2
- سبز: خودروهای با استاندارد بیش از یورو2
- آبی: خودروهای برقی و با استاندارد بیش از یورو 5
بنابرگفته مدیران شهرداری تهران از اوایل آبان 94 قرار بود L.E.Z اجرایی گردد اما به دلیل ابهامات فراوان شروع اجرای طرح به تعویق افتاد و شاید هم بهطور کلی لغو گردد. در ادامه به بررسی ایرادها و ابهامات طرح کاهش محدوده آلایندگی خواهیم پرداخت:
90 درصد مردم میتوانند وارد محدوده طرح کاهش شوند
یکی از اصلیترین نگرانیهای پلیس برای اجرای طرح L.E.Z افزایش حجم ترافیک است. به گفته وحید حسینی مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران، "90 درصد مردم میتوانند وارد محدوده طرح کاهش شوند"، با توجه به تمام محدودیتهای ترافیکی که در این چند سال اخیر در شهر تهران انجامگرفته است، آزادی بهیکباره آنها تنها پیامی که میتواند داشته باشد قفل شدن کامل خیابانهای پایتخت است. اصولاً فلسفه طرح، کاهش حل معضل ترافیک نیست و نباید همچنین توقعی از این طرح داشت.
ابهام دیگری که در مورد این طرح وجود دارد این است که طراحان و پیشنهاددهندگان تخمینی از تبعات اجتماعی و هزینههایی که بر مردم تحمیل میشود را ندارند. سردار اسکندر مؤمنی جانشین فرمانده ناجا در اظهارنظری صریح گفته است: "طرحهای پیدرپی و مطالعه نشده که در آن حقوق مردم نقض شود نباید نظم مردم را برهم ریزد". ایجاد محدودیتهای جدید و حذف نزدیک به 300 هزار خودروی آلاینده از چرخه حملونقل تهران، بر روی کاغذ ساده است اما بدون در نظر گرفتن بهبود و گسترش طرحهای تعویض خودروهای فرسوده، تبعات اجرای این طرح بر روی دوش طبقات پایین جامعه قرار میگیرد که خیلی از آنها معیشتشان را از این طریق تأمین میکنند.
نکته قابلتوجه دیگری که میشود مطرح کرد این است که مسئولان شهری چنان روی خودروهای برقی و هیبریدی و استاندارد یورو 5 مانور میدهند که گویی این خودروها بهوفور در خودروسازیهای کشور تولید میشوند و مردم از روی دلخوشی توجهی به آنها ندارند!. سرهنگ مراد مرادی رئیس مرکز اطلاعرسانی راهور تهران با اشاره به عدم فراهم بودن زیرساختهای شهری میگوید: "اگر بخواهیم این طرح را اجرایی کنیم باید سوخت متناسب با استانداردهای یورو 4 و یورو5 را تأمین کنیم، بهعلاوه یکسری امکانات زیرساختی برای شارژ خودروهای هیبریدی نیز در شهر پیشبینی نشده است".
سهم 25 درصدی موتورسیکلتها در آلودگی هوای شهر تهران
مورد دیگری که هم در طرح زوج و فرد و هم در طرح L.E.Z نادیده گرفته شده است، سهم 25 درصدی آلایندگی موتورسیکلتها است. با توجه به آزمایشهایی که شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران انجام داده است، موتورسیکلتهای کاربراتوری که دارای موتور 125CC هستند به ازای هر کیلومتر 15 گرم آلایندگی تولید میکنند که این میزان آلایندگی تقریباً حدود 5 برابر یک خودروی استاندارد است! این در حالی است که یک موتورسیکلت استاندارد به ازای هر کیلومتر تردد تنها نیم گرم آلایندگی ایجاد میکند. این ارقام نشان میدهند که موتورسیکلتها سهم 25 درصدی در آلودگی هوای شهر تهران دارند و باید در خصوص تردد آنها اقدامات جدی انجام شود. علاوه بر آن عدم توانایی در اعمال محدودیتهای ترافیکی برای عبور و مرور موتورسیکلتها همزمان شده است با رشد چشمگیر تولید مدلهای کاربراتوری قدیمی، بیکیفیت و غیر ایمن و رشد فزاینده استفاده از آنها در سطح شهر، در این طرح مدنظر قرار نگرفته است. از همین ابتدا باید گفت 25 درصد از اهداف طرح L.E.Z محقق نخواهد شد.
موارد ابهام و اشکالات دیگری نیز وجود دارند که هر کدام شرح مفصلی را میطلبد که به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- برنامهای برای توسعه حملونقل عمومی ندارد
- برنامهای برای مدیریت تقاضای سفر و استفاده از خدمات الکترونیک وجود ندارد
- تقسیمبندی خودروها در این طرح با موارد مشابه جهانی متفاوت است
- اجرای یکباره طرح و عدم فرهنگسازی در این زمینه و در نتیجه سردرگمی اکثر مردم
- عدم تمایز بین خودروهای کاربراتوری و انژکتوری در بانکهای اطلاعاتی پلیس
- نگرانی در کنترل مرزبندیهای معین شده و تشخیص خودروهای فرسوده در محدوده طرح
- در طرح L.E.Z هیچ تفاوتی میان تاکسی، اتوبوس و خودروی شخصی دیده نشده است
- قیمت بسیار بالای خودروهای هیبریدی و برقی در کشور
- امکانات زیرساختی برای شارژ خودروهای هیبریدی پیشبینینشده است
- سوخت متناسب با استانداردهای یورو 4 و یورو5 تأمین نشده است
با بررسی جوانب مختلف، مزایا و معایب طرح L.E.Z میتوان گفت اشکالات متعددی در این طرح وجود دارد که تا کنون پاسخهای قانع کنندهای برای آنها ارائه نشده است. پیشنهاد دهندگان طرح تنها به کاهش آلودگی هوا اشاره میکنند، این در حالی است که باید میان تمام مؤلفههای ترافیکی، معیشتی، زیست محیطی و ... یک توازن منطقی برقرار شود. حال به سؤال اولیه باز میگردیم آیا همچنان طرح L.E.Z میتواند جایگزین مناسبی برای طرح زوج و فرد باشد؟
جدای از پاسخ به سؤال طرح شده، تا چه زمان باید شاهد باشیم که طرحهای غیر بومی و ناآشنا به مؤلفهها و مختصات جغرافیایی و فرهنگی ما از خارج وارد میشوند و به جای حل مشکلات مردم در دراز مدت جز افزودن بر مشکلات، دستاورد دیگری ندارد. باید به جای اجرای طرحهای دهن پرکن و کپی کردن از دست غربیها سعی کنیم تا با به کارگیری دانش و توان علمی و بومی کشور مسائل و مشکلات داخلی را متناسب با مقتضیات خود حل کنیم. شاید تطابق اهداف اولیه طرح زوج و فرد با وضع موجود برای تصمیم گیران در این حوزه راهگشا باشد.
برای آگاهی از تازه های جهان خودرو، جدیدترین قیمت ها و بازار خودرو ایران اینستاگرام خودرو امروز را دنبال کنید و جهت دریافت آخرین اخبار از طریق تلگرام به کانال اختصاصی عصر خودرو (https://telegram.me/asrekhodro ) بپیوندید. برای دریافت آخرین نسخه از نرم افزار تلگرام اینجا را کلیک کنید