زمستان سال گذشته بود که سازمان استاندارد و سازمان حفاظت محیط زیست طی دستورالعملی اعلام کردند که از سال آینده باید موتورسیکلت های انژکتوری جایگزین موتورسیکلت های کاربراتوری شوند. طرحی که با مخالفت انجمن تولیدکنندگان موتورسیکلت به دلیل نبود زیرساخت ها و زمانبر بودن جایگزینی انجین های انژکتوری مواجه شد. آلودگی هوا، سازمان محیط زیست را ناچار به الزام چنین طرحی کرده و کارشناسان به دلیل میزان بالای آلایندگی موتورسیکلت های کاربراتوری اجرای آن را الزامی می دانند. حالا نزدیک به دو ماه مانده به اجرای این طرح گفته می شود که مشروط براینکه تولیدکنندگان موتورسیکلت دیگر انجین های کاربراتوری را وارد نکنند، می توانند تا اسفند ماه موتورسیکلت های کاربراتوری را پلاک کنند.
یکی از انتقاداتی که به اجرای این طرح وارد می شد، کافی نبودن زمان برای این جایگزینی بود زیرا بخش عمده ای از موتورسیکلت های تولید شده دارای انجین های کاربراتوری چینی هستند که چینی ها نیز توانایی تولید انجین های انژکتوری را ندارند. حالا با توجه به اینکه زمان اجرای این طرح به صورت مشروط به تعویق افتاده، این پرسش مطرح است که آیا بسترها برای این جایگزینی آماده شده است؟
بهمن ضیاء مقدم، دبیرانجمن تولیدکنندگان موتورسیکلت، در پاسخ به این پرسش می گوید: «اجرای این طرح یک الزام است و ما نظرات خود را به سازمان محیط زیست اعلام کردیم. اکنون چند ماهی است که طرف های چینی در حال آماده سازی خود برای این جایگزینی هستند و رفت و آمدهای زیادی نیز انجام شده است. همچنین بخش محدودی از تولیدکنندگان که انجین های خود را از سایر کشورها تأمین می کردند، مشغول تولید موتورسیکلت های انژکتوری هستند که البته کمتر از 10 درصد تولیدات را تشکیل می دهد.»
او ادامه می دهد: «تولید انجین انژکتوری برای موتورهای زیر 200 سی سی برای چینی ها صرفه نداشته و همین موضوع یکی از موانع ما بود که خوشبختانه اقدامات خوبی در این راستا صورت گرفته است، البته همچنان چالش تعمیرگاه ها برای این نوع موتورسیکلت ها مطرح است که امیدواریم به زودی برطرف شود.»
تفاوت قیمت چقدر است؟
یکی دیگر از انتقادهایی که به این طرح وارد می شد، بالا بودن قیمت موتورسیکلت های انژکتوری نسبت به موتورسیکلت های کاربراتوری بود. این انتقاد از این رو مطرح می شد که بخش عمده ای از مصرف کنندگان موتورسیکلت از اقشار کم درآمد جامعه بوده و این وسیله نقلیه در کشور ما یک وسیله درآمدزایی نیز محسوب می شود. حالا اما رئیس اتحادیه فروشندگان دوچرخه و موتورسیکلت می گوید این تفاوت قیمت چندان نیست.
محمد خادم منصوری در این زمینه بیان می کند: «موتورسیکلت های انژکتوری حدودا 500هزارتومان از موتورسیکلت های کاربراتوری گران تر هستند و این رقم آنقدر نیست که مصرف کننده توانایی تأمین آن را نداشته باشد. همچنین با توجه به مشخصات این موتورسیکلت ها پیش بینی من این است که از ورود آنها به بازار استقبال هم بشود.»
طــرح جایگزینی موتورسیکلت های انژکتوری، برای کاهش آلودگی هوا لازم و مناسب است اما باید دید که دولت برنامه ای هم برای تعویض موتورسیکلت های کاربراتوری با موتورسیکلت های انژکتوری و اسقاط آنها در سر دارد؟