به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان،زندگی در کلانشهرها،همواره با برخی معضلات و مشکلاتی عجین می شود که آلایندگی از بارزترین و برجسته ترین آنها به شمار می رود.
آلایندگی هوا،آلودگی های صوتی و نوری بخشی از نارسایی ها و دشواری هایی است که سلامت زیست محیطی و آرامش خاطر عمومی مردم ساکنان در چنین مناطقی (کلانشهرها) را تحت شعاع قرار می دهد.
سرعت غیر مجاز،نصب بوق هایی با صداهای ناهنجار و خارج از قاعده،حمل بار فراتر از حد مجاز،حرکت در لاین تند رو،ترددهای رُعب آور در میان خطوط،تنها نمونه ای از معضلاتی به شمار می رود که در اوقات شبانگاهی شهرهای بزرگ، بعضا مسبب بروز مشکلات عدیده ای برای مردم می شود.
اگرچه این بی قانونی و به نوعی هنجار شکنی ها،مشمول تمامی رانندگان کامیون ها و خودروهای سنگین نمی شود، اما عمق این ناهنجاری ها و ضریب آزار آن برای عموم به میزانی است که حداقل افرادی که به چنین رفتارهایی مبادرت می ورزند نیز باعث نارضایتی و تکدر خاطر بسیاری از شهروندان می شوند.
کریم رهنما،یکی از ساکنان شهر تهران در گفت و گو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،با اشاره به لزوم برخوردهای جدی با رانندگان خودروهای سنگینی که قانون را به سُخرِه می گیرند،گفت:یکی از دلایل اصلی،ظهور و بروز چنین چالش هایی در اوقات شبانه،به محدودیت هایی معطوف می شود که برای تردد کامیون ها و خودروهای سنگین در ساعاتی خاص از شبانه روز لحاظ می شود و طبیعتا در چنین شرایطی،تردد چنین خودروهای سنگینی از ساعت 22 شب به بعد،با افزایش قابل توجهی همراه می شود.
وی افزود:البته نمی توان نقدی به این محدودیت های زمانی وارد کرد زیرا به هر حال تعریف شدن ساعات لحاظ شده از توجیه و استدلال خاص به خود برخوردار است و این رانندگان کامیون ها و خودروهای سنگین هستند که باید الزامات و اقتضائات تردد در ساعات بامدادی را رعایت کنند.
این شهروند ساکن محدوده شرقی تهران عنوان کرد:بوق زدن های پیاپی و بی موقع،اضافه بارهای نابجا و سبقت های دیوانه وار،تنها نمونه ای از مشکلات و معضلاتی است که به واسطه بی توجهی برخی از رانندگان کامیون ها بوجود می آید که هر کدام به نوعی مسبب سلب آرامش و ایجاد مخاطرات و تصادفات احتمالی برای دیگر خودروها خواهد بود.
رهنما گفت:به نظر می رسد برخی از رانندگان خودروهای سنگین خود را مالک جاده و محورهای مواصلاتی می دانند و گویی اینکه تمامی خودروهای سبک باید حریم خود را در اختیار آنها گذاشته تا تنها به دلیل بزرگ و حجیم بودن خودروهای اینچنینی،عرصه را برای هر گونه حرکت های ماجراجویانه برای برخی از این رانندگان واگذار کنند.
وی افزود:البته قریب به 80 تا90 درصد رانندگان خودروهای سنگین مُجَرَب هستند و به دلیل برخورداری از گواهینامه پایه یک به اصول و قواعد رانندگی پایبندند،لذا با این وجود هستند برخی رانندگانی که متاسفانه قوانین را زیر پا می گذارند و همین تعداد اندک،خالق بسیاری از صحنه های آزار دهنده و بعضا خونبار می شوند که هر از چند گاهی نمونه هایی از آن در صدر اخبار رسانه ها قرار می گیرد و به واسطه رسانه های دیداری،شنیداری یا مکتوب،اخبار دردناک و تاسف آوری منعکس می شود که ریشه بخش قابل توجهی از این رخدادهای تلخ را باید در عدم توجه کافی به قوانین و ضوابط رانندگی جستجو کرد.
*دغدغه نان،باعث بروز برخی تخلفات می شود
روح ا...تدین،یکی از کامیون داران فعال در شهر تهران،در گفت و گو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،،ضمن تایید برخی از قانون شکنی ها از سوی عده ای از رانندگان خودروهای سنگین و بخصوص کامیون ها عنوان کرد:یکی از عوامل اصلی بروز چنین تخلفاتی به نیازها و دغدغه های مالی و اقتصادی رانندگان خودروهای سنگین معطوف می شود.
وی افزود:برخی از رانندگان کامیون ها،تلاش می کنند با افزایش سرعت و حمل بار فراتر از حد مجاز،سرویس دهی و خدمات بیشتری ارائه کنند تا ما به ازای آن دریافتی بیشتری از متقاضیان دریافت خدمات اخذ کنند.
تدین ضمن انتقاد از چنین ذهنیت و رویه ای در برخی از رانندگان خودروهای سنگین عنوان کرد:بروز یک حادثه از سوی خودروهای سنگین،به مراتب با هزینه های مالی و جانی سنگین و عمیق تری همراه خواهد بود و نباید صرفا به دلیل انگیزه های مادی،اینچنین با جان مردم در جاده ها و محورهای مواصلاتی بازی کرد.
وی افزود:البته امیدواریم دستگاه های ذیربط،اقدامات حمایتی هر چه بیشتری را از این طیف(رانندگان کامیون) لحاظ کنند که قطعا با ارائه تسهیلات بیشتر،علاوه بر ارتقای کیفی خدمات،از بروز بخشی از تخلفات اینچنینی جلوگیری خواهد شد.
این راننده کامیون فعال در شهر تهران گفت:افزایش تعداد نیروهای راهور در معابر پر تردد،ضرورت دیگری است که می توان با اتکای به آن،کنترل و نظارت هر چه بیشتری را لحاظ کرد و بدون تردید در چنین شرایطی،عرصه برای ظهور و بروز برخی تخلفات اینچنینی محدود و تنگ تر خواهد شد.
*رانندگی در کشور ایران نیازمند فرهنگ سازی و آموزش مستمر است
عبدالمجید یار یار،جامعه شناس و آسیب شناس مسائل اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،با اشاره به پُر شمار بودن تخلفات رانندگی در کشور عنوان کرد:واکاوی تخلفات رانندگی در جامعه ایران،نیازمند واکاوی و مطالعات جدی و عمیق است.
وی افزود:به عقیده بنده همسو با تشدید جرایم و اعمال قوانین سخت گیرانه،فرهنگ سازی و آموزش امر حائز اهمیتی دیگر است که باید به موازات اقدامات قهریه و پلیسی مد نظر قرار گیرد.
یار یار عنوان کرد:البته در طول سالیان اخیر با تبلیغات محیطی،تولید و پخش انیمیشن های آموزنده،گام های مثبت و سازنده ای در این خصوص برداشته شده،اما حصول توفیقات بیشتر،نیازمند کار فرهنگی مضاعف و جدی تر است.
وی افزود:بروز تخلفات رانندگی،از معضلاتی به شمار می رود که در اقصی نقاط جهان،نمونه های متعددی از آن مشاهده می شود و بعضا در اخبار منعکس شده از سوی رسانه ها به روشنی شاهد هستیم از سوی برخی مشاهیر و چهره های برجسته جوامع دیگر نیز تخلفاتی رخ می دهد،اما تفاوت موجود در فرهنگ رانندگی در میان جوامع، به ضریب بروز این تخلفات و تعدد و کثرت آن معطوف می شود.
وی در خاتمه یادآور شد:بهبود فرهنگ رانندگی،نیازمند یک اقدام بین دستگاهی مستمر از سوی تمامی دستگاه ها ونهادهای ذیربط اجرایی،فرهنگی،مدیریتی و خدماتی اعم از وزارت کشور،بخشداری ها،شهرداری ها،وزارت صنعت،معدن و تجارت،راه و شهرسازی و ... است و با لحاظ کردن سه عامل جاده،وسیله نقلیه و رانندگی باید به فراخور نیاز سنجی های احصاء شده،نسبت به اتخاذ تدابیر موثر و هوشمندانه برای مرتفع کردن چنین نارسایی هایی اقدام شود.