عصر خودرو- یک بوم شناس معتقد است که اتوموبیلرانی آفرود آسیبهای جدی به طبیعت وارد میکند این در حالیست که این روزها باب شده گروههای فعال در این حوزه از شعارهای زیست محیطی در تفریحات خود استفاده میکنند.
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از ایلنا، اتوموبیلرانی یا موتورسواری آفرود (off road) یا خارج از جاده که چند سالی است در کشور رونق یافته و بیشتر با هدف رونق گردشگری در کشور انجام میشود؛ انتقادات بسیاری را به دلیل آسیب زدن به محیط زیست در پی داشته، این در حالی است که برخی از این گروهها برای پوشاندن این مساله از شعارهای زیست محیطی استفاده میکنند، برای نمونه 29 آبان ماه مسابقات آفرود با شعار حفاظت از یوزپلنگ ایرانی برگزار شد.
اسماعیل کهرم در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در مورد اتومبیلرانی و موتورسواری آفرود و تاثیر آن بر محیط زیست گفت: زمانی که یک مسیر به دفعات زیاد محل عبور خودرو میشود، خاکش آن منطقه فشرده شده و منفذهایی که در زیر آن به عنوان لانه حیوانات قرار دارد؛ تخریب میشود و حیوانات داخل یا فرار میکنند و یا میمیرند.
وی ادامه داد: همچنین براساس تحقیقی که در سوئیس انجام دادیم متوجه شدیم جانوران از جاده فرار میکنند یعنی حیوانات جاده را به عنوان یک منطقه خطرناک میشناسند و از آن عبور نمیکنند و این موضوع به بچههای آنها نیز منتقل میشود بنابراین تکلیف جاده مشخص است اما زمانی که خودرو خارج از جاده «آفرود» حرکت میکند، حیوانات غافلگیر میشوند و سبب له شدن حیوانات در زیر چرخ این ماشینها میشود، زیرا حیوانات نمیدانند که قرار است از این مناطق ماشین بگذرد.
این بومشناس با اشاره به گسترش اتوموبیلرانی آفرود در کویرهای ایران افزود: از آنجا که در بیابان آفتاب تند است حیواناتی همانند مارمولکها، لاک پشتها، گربههای شنی و... برای دور بودن از آفتاب در زیر خاک لانه میسازند و آفرود لانه آنها را خراب میکند.
کهرم با بیان اینکه این نوع از اتوموبیلرانی به پوشش گیاهی نیز آسیب میزند، توضیح داد: تحقیق شده است که هشت هزار جانور به یک بوته بزرگ گون وابسته هستند و از سایه و میوهاش استفاده میکنند یا در آن برای شکار کمین میکنند. با این حساب وقتی اتومبیلهای آفرود از روی این بوته رد میشوند مشخص است که این نوع تفریح میتواند به محیط زیست آسیب بزند.
مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: رفتن به طبیعت اصول خاصی دارد و اینگونه نیست که عدهای با ماشین آخرین سیستم هوس بیابانگردی کنند و اسمش را اقدام محیط زیستی بگذارند.