آمار کیفیت خودروها در مرداد منتشر شد
حذف تدریجی مونتاژیها از گزارش کیفی
عصر خودرو- گزارش کیفی خودروها در دومین ماه تابستان در شرایطی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت منتشر شد که دو خودروی سیتروئن C3 و تیگو 5 محصولات شرکتهای سایپا-سیتروئن و مدیران خودرو در این گزارش حضور ندارند.
Tuesday 24 September 2019 - 08:51:00
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، در حالی این دو خودرو از لیست مذکورخارج شدهاند که دیگر محصول مدیران خودرو یعنی آریزو 5 به تازگی در گزارش کیفی سازمان بازرسی کیفیت واستاندارد ایران جای گرفته است. آنچه مشخص است، توقف تولید سیتروئن C3 از خط تولید شرکت سایپا-سیتروئن دلیل حذف آن از گزارش کیفی مردادماه است. اما در ارتباط با حذف تیگو 5 و اضافه شدن آریزو 5 مشخص نیست که آیا تیگو 5 که ماه گذشته به لیست اضافه شده بود نیز بهدلیل توقف تولید از لیست کیفی محصولات شرکتهای خودروساز حذف شده است یا اینکه دلیل دیگری منجر به حذف این محصول و اضافه شدن محصول دیگری از این خودروساز خصوصی در گزارش کیفی مردادماه شده است.
در این گزارش که شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران آن را منتشر کرده، 40 خودروی تولیدی و مونتاژی داخل مورد بررسی کیفی قرار گرفته و با توجه به سطح کیفیتشان، ستاره دریافت کردهاند. طبق روش این شرکت برای ارزیابی کیفی خودروها، هر محصول بسته به امتیازات کسبشده بین یک تا پنج ستاره کیفی دریافت کرده و در دسته قیمتی خود جای گرفته است. اخذ یک ستاره، نشاندهنده حداقل کیفیت یک خودرو بوده و هرچه تعداد ستارهها بالاتر باشد، به معنای آن است که آن خودرو از سطح کیفی بهتری برخوردار است. در گزارش کیفی مردادماه، تنها پژو 2008 که از اسفندماه سال گذشته پنج ستاره شد، توانسته تمام ستارههای کیفی را به دست بیاورد. این در حالی است که در ماه گذشته سیتروئن C3 نیز مانند دیگر هموطن خود توانسته بود 5 ستاره کیفی را کسب کند. با این حساب، حدود 5/ 2 درصد خودروهای ارزیابی شده در دومین ماه تابستان، پنج ستاره شدهاند.
با توجه به ستارههای کسب شده توسط خودروهای ارزیابی شده در مرداد امسال، 30 درصد خودروها معادل 12 محصول توانستهاند چهار ستاره کیفی بهدست آورند. همچنین 30 درصد خودروها یعنی 12 محصول دیگر نیز سه ستاره کیفی کسب کردهاندتا کیفیتی متوسط را از آن خود کرده باشند. در نهایت 15 خودرو نیز کماکان دو ستاره باقی ماندهاند و این یعنی حدود 5/ 37 درصد خودروهای ارزیابیشده در مرداد اندکی بیش از حداقل کیفیت را از آن خود کردهاند. مانند گزارشهای قبلی اما خودروها در دستههای قیمتی یک تا پنج قرار گرفتهاند و در این بین، کف قیمت (ملاک قیمت کارخانه است) 37 میلیون تومان و سقف آن نیز بالغبر 270 میلیون تومان (با ملاک قرار دادن نرخ کارخانه) است. بیشتر خودروهای حاضر در این گزارش، در ارزیابی تیرماه هم حضور داشتهاند و هیچ کدام نیز با کم و زیاد شدن ستارههایشان مواجه نشدهاند. انتشار گزارش کیفیت خودروهای داخلی در روزهایی که وزارت صنعت، معدن و تجارت جزئیات آمار تولید را منتشر نمیکند، میتواند ناشی از ثبات کیفی باشد. در حال حاضر اوضاع تولید خودروسازان مناسب نیست و آنها همچنان تمرکز خود را به جای افزایش تیراژ، روی تکمیل محصولات ناقص مانده در انبارهای خود معطوف کردهاند. با این حساب، بهنظر میرسد وزارت صنعت، معدن و تجارت فعلا و تا وقتی اوضاع رو به راه نشود، تمایلی به انتشار آمار مربوط به تولید خودرو در کشور ندارد.
حذف سیتروئن
اما به سراغ جزئیات کیفیت خودروهای داخلی در دومین ماه تابستان برویم تا مشخص شود سطح کیفی آنها از چه شرایطی برخوردار بوده است. در گزارش منتشره، بازهم خودروهای گرانقیمت، بیشترین ستارهها را نصیب خود کردهاند. بر این اساس، در گروه خودروهای سطح قیمتی یک، تنها با یک عضو مونتاژی یعنی مزدا3 چهار ستاره گروه بهمن شرکت بهمن موتور روبهرو هستیم. این خودرو در ماه پیش نیز همین تعداد ستاره را کسب کرده بود. بنابراین تغییر کیفیت خاصی در این خودرو رخ نداده است. این محصول از داخلیسازی پایینی برخوردار است. با توجه به ادامه تحریم، خروج برخی از شرکای بینالمللی شرکتهای خودروساز و روند توقف تولید خودروهایی مانند سوزوکی گرند ویتارا این احتمال به واقعیت نزدیک است که مزدا 3 نیز در ماههای پیش رو به سرنوشت سوزوکی گرند ویتارا دچار شود.
اما در سطح قیمتی 2 با 7 محصول مونتاژی مواجه میشویم که در بین آنها، پژو 2008 توانسته پنج ستاره کیفی خود را حفظ کند. 2008 که اولین محصول پسابرجامی خودروسازی کشور بهشمار میرود و با وجود تعلیق فعالیتهای پژو در ایران، تولید آن فعلا ادامه دارد، اسفند سال گذشته موفق به کسب پنج ستاره کیفی شد. این خودرو توانسته این روند را تا این ماه ادامه دهد و همچنان خود را بهعنوان یکی از باکیفیتترین محصولات تولیدی شرکتهای خودروساز معرفی کند. هرچند مشخص نیست آیا تولید آن همچنان و پس از اتمام ذخایر قطعهای، ادامه خواهد داشت یا آبیهای جاده مخصوص باید با این میهمان فرانسوی نیز وداع کنند. همان کاری که در این ماه نارنجیپوشان جاده مخصوص انجام دادند و سیتروئن C3 را از سایت سایپا-سیتروئن واقع در کاشان بدرقه کردند. از آنجا که به گفته مسوولان سایپا تنها 2 هزار دستگاه از این خودرو پیش فروش شده است، مشخص است پس از تحویل این تعداد، تولید این خودرو در خطوط تولید سایپا متوقف شده و به نظر نمیرسد دیگر قطعهای برای ادامه تولید آن باشد.
اما بهجز 2008 ایران خودرو، 6 خودروی دیگر نیز در دسته قیمتی دو حضور دارند که مجموعهای از مدلهای چینی و کرهای هستند. در میان آنها، کیاسراتو توانسته چهار ستاره کیفی خود را حفظ کند، بنابراین در مقایسه با گزارش تیرماه تغییر خاصی نداشته است. شرکت سایپا ماه گذشته اعلام کرده بود تولید این محصول بهدلیل قطع همکاری شرکت کیا با این خودروساز متوقف شده است. با این حال همچنان شاهد هستیم که این خودرو در طرحهای فروش فوری شرکت سایپا حضور دارد. بنابراین به نظر میرسد این محصول حداقل تا یکی دو ماه آینده در گزارش ارزیابی کیفی حضور داشته باشد. اما در گروه تحت بررسی، پنج خودروی چینی نیز به چشم میآید که همه آنها با داخلیسازی پایینی در کشور مونتاژ میشوند. در این بین، هایما S7 اتومات کماکان چهار ستاره دارد و نسبت به گزارش تیرماه تغییری حاصل نکرده است. این محصول در ایرانخودرو خراسان مونتاژ میشود، درست مانند هایما S5 که آن نیز میهمان خراسانیها است. مدل S5 در گزارش مردادماه توانسته سه ستاره کیفی خود را حفظ کند. ظاهرا ایرانخودروییها تولید هایما را طی سالجاری همچنان در دستورکار دارند، البته مشروط بر آنکه قطعات آن از طرف شرکت چینی تامین شود. دیگر خودروی چینی این گروه یعنی جک S5 نیز بهعنوان محصول مونتاژی کرمان موتور، با کسب سه ستاره، شرایط کیفی مشابهی با گزارش تیرماه دارد، چه آنکه در مردادماه نیز همین تعداد ستاره را کسب کرده است. این گروه میزبان محصولی دیگر از جک به نام S3 نیز است. طبق گزارش منتشره، خودروی موردنظر مانند گزارش دومین ماه تابستان 98، سه ستاره کیفی کسب کرده بنابراین کیفیت آن تغییر خاصی به خود نمیبیند. اما امویام X33 نیو که دیگر خودروی دسته قیمتی دو است تنها دو ستاره کیفی به دست آورده است. این محصول از ابتدا دو ستاره بود و ظاهرا قرار نیست سطح کیفی آن ارتقا پیدا کند. حال نگاهی به دسته قیمتی سوم بیندازیم که در تصاحب محصولات چینی است. در این گروه سه خودروی چینی حضور دارد و دو مدل از این خودروها توانستهاند چهار ستاره کیفی به دست آورند و دیگر عضو این سطح قیمتی 3 ستاره کیفی به دست آورده است. آریزو 5 میهمان جدید این سطح قیمتی است. این خودرو که در گزارش تیرماه حضور نداشت با کسب 3 ستاره از 5 ستاره کیفی در گزارش مردادماه حضور دارد. در این بین، بسترن که محصول مونتاژی گروه بهمن بهحساب میآید و در گزارش تیر نیز چهار ستاره داشت، تغییر کیفی به خود ندیده است . چانگان نیز که در سایپا کاشان مونتاژ میشود چهار ستاره کیفی خود را حفظ کرده است. وضعیت تداوم تولید چانگان و بسترن هم با توجه به چالش تحریم، مشخص نیست، هرچند ظاهرا سایپاییها قصد دارند به هر شکل ممکن چانگان را حفظ کنند.
سطح چهار و پنج قیمتی بدون تغییر
نگاهی هم بیندازیم به دسته قیمتی چهار که بیشترین خودروهای داخلی را در خود جای داده است. مانند چند گزارش قبلی، همچنان محصولات رنو و پژو ردههای ابتدایی این گروه را به خود اختصاص دادهاند. بر این اساس، تندر90 پلاس اتومات، تندر90 پلاس معمولی، پارس تندر، پژو207 اتومات،پژو 207 صندوقدار اتومات و پژو 207 معمولی ردههای اول تا پنجم را در این دسته قیمتی به دست آورده و همگی موفق به کسب چهار ستاره کیفی شدهاند. هیچ کدام از خودروهای مذکور تغییری در سطح کیفیشان نسبت به گزارش تیر رخ نداده است، چه آنکه در آن گزارش نیز محصولاتی چهار ستاره بودند. در بین خودروهای مذکور، پژو 207 صندوقدار اتومات به تازگی و از خرداد ماه میهمان این دسته قیمتی شده است و توانسته در بدو ورود نیز چهار ستاره کیفی را کسب کند. در گزارش کیفی مردادماه اما کماکان ساندرو اتومات و تندر90 پارس خودرو غیبت دارند که این موضوع میتواند با افت شدید یا توقف تولید آنها در ارتباط باشد. با توجه به رفتن رنو از ایران، تولید محصولات این شرکت در ایرانخودرو و پارسخودرو رو به توقف است، هرچند ظاهرا خودروسازان برنامههایی برای ادامه تولید آنها در نظر دارند. بررسی جدول ردهبندی دسته قیمتی چهار نشان میدهد در ردههای ششم تا پانزدهم این دسته با 10خودرو مواجه میشویم که تنها دنا پلاس و پارس تندر چهار ستارهاند و هشت محصول دیگر، سه ستاره کسب کردهاند. این خودروها که عبارتند ازپارس تندر، دنا پلاس، تندر90، رانا، پژو 206 صندوقدار، پژو 206، دانگ فنگ، دنا، کوئیک و پژو پارس کرمانشاه، همگی در گزارش کیفی تیرماه محصولاتی با همین تعداد ستاره بودند، بنابراین تغییر کیفی خاصی را در مرداد تجربه نکردهاند. خودروی پژو پارس اتوماتیک که مانند پژو 207 صندوقدار از آخرین ماه بهار به این لیست اضافه شده است با سه ستاره حضور دارد. همچنین در گروه مورد بررسی 10 خودروی دو ستاره نیز به چشم میآید و اتفاقا هیچ کدام از آنها در مقایسه با گزارش قبلی، با تغییر ستارهبندی مواجه نشدهاند. این خودروها عبارتند از سورن، سمند تبریز، پژوپارس کرمانشاه، پژو 405 خراسان، پژو پارس تولیدی در سایت فارس، پژو پارس تولیدی در مازندران، پژو پارس تولیدی در سایت صنایع خودروسازی فردا، ساینا، تیبا و تیبا2. طبق گزارش منتشره اما سطح کیفی خودروهای حاضر در دسته قیمتی پنج طی مردادماه در مقایسه با تیر تغییری نکرده است. این دسته، ارزانترین خودروهای داخلی را که شامل مدلهای مختلف پراید میشود، در خود جای داده است این خودروها عبارتند از پراید 131 تولید سایپا، پراید 111 (هاچبک)، پراید 132 و پراید 131 تولید پارس خودرو. تمامی این خودروها در گزارش کیفی مرداد تنها دو ستاره به دست آوردهاند و این موضوع نشان میدهد کیفیت آنها در مقایسه با تیر تغییر خاصی نکرده است.
برچسب ها
بازرسی کیفیت و استاندارد ایرانارزیابی کیفی خودروها