بررسی سهم CNG در سبد سوختی کشور؛

سراب دوگانه‌سوزها

عصر خودرو- دوشنبه بعدازظهر شورای اقتصاد در جلسه فوق العاده خود با پرداخت ۶۵۰۰ میلیارد تومان کمک بلاعوض دولت برای دوگانه سوز کردن بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار وانت، تاکسی، ون و دیگر مسافربر‌های شخصی موافقت کرد.

چهارشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۸ - ۱۰:۴۶:۰۰

سراب دوگانه‌سوزها

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، طبق مصوبه دولت، تمام خودروهای عمومی کشور برای دوگانه سوز شدن کمک بلاعوض می‌گیرند. این مصوبه با پیشنهاد مشترک وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه به تایید رسیده است. همچنین این شورا به استناد ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر تصویب کرد که برای تبدیل خودروهای عمومی و مسافربر شخصی بنزین‌سوز به سی‌ان‌جی‌سوز (کارخانه‌ای و کارگاهی)، اصل و فرع تسهیلات مالی را که به مالکان خودرو‌ها یا کارخانه‌ها پرداخت می‌شود، تضمین و بازپرداخت کند.

این مصوبه بیش از یک میلیون و 400هزار خودرو را در بر گرفته و کل خودرو‌های تاکسی، وانت، ون و مسافربر شخصی کشور را شامل می‌شود. با توجه به مصوبه شورای اقتصاد مشخص است که دولت عزم جدی در کاهش میزان مصرف سوخت بنزین و جایگزینی آن با دیگر فرآورده نفتی کشور دارد.هر چند در غیاب محصولات دیزلی و هیبرید در شرایط کنونی چاره‌ای جز بهره برداری بیشتر ازسوخت گاز نیست، اما استفاده از این فرآورده نفتی نیز با توجه به منابع غنی گاز در ایران همیشه مقطعی صورت گرفته است.ایران نام دومین دارنده ذخایرگاز در جهان را یدک می‌کشد و آمار و ارقام نیز از رشد تولید گاز طی سال‌های اخیر در کشورمان حکایت دارد. با این حال اما این فرآورده نفتی هیچ گاه به‌طور جدی در سبدسوختی ایران قرار نگرفته است. هر چند در سال‌های 87-86 با توجه به حذف بخشی از یارانه بنزین، دولت وقت دوگانه سوز کردن خودروها را به‌طور جدی در دستور کار قرار داد، اما سرعت گازسوز کردن این خودروها متناسب با سرعت تولید زیرساخت‌ها نبود که همین امر فرآیند گازسوز کردن محصولات خودرویی را با چالش‌هایی روبه‌رو کرد. این بار نیز همراه با افزایش قیمت ناگهانی بنزین باز هم دولت خواهان آن است که در مدت زمان اندکی سهم گاز را در سبد سوختی کشور چندین برابر کند. سهمی که بعد از دولت نهم چندان مورد توجه قرار نگرفته است. حال این سوال مطرح است که با توجه به منابع غنی گاز در ایران و ارزان بودن این فرآورده نفتی در کشورمان چرا دولت‌ها چندان راغب به افزایش سهم گاز در سبد سوختی نیستند و با وجود هزینه‌هایی که استفاده از آن بر کشور تحمیل می‌کند و همچنین آلودگی‌های زیست محیطی، اصرار بر استفاده از این سوخت دارد؟ همانطور که گفتیم ایران سرشار از منابع غنی گاز است حال آنکه در هیچ دولتی برنامه‌ریزی صحیحی برای استفاده گسترده از این منبع زیرزمینی به‌عنوان سوخت جایگزین بنزین صورت نگرفته است و تنها به‌طور مقطعی آن هم بعد از افزایش قیمت بنزین بهره‌برداری از آن مورد توجه قرار می‌گیرد. به این ترتیب همراه با افت و خیز توجه دولت به سبد سوختی کشور و همچنین عدم انگیزه مشتریان به دلیل فاصله قیمتی کم بنزین و گاز، سوخت گاز نتوانست در ایران به جایگاه اصلی خود برسد. آنچه مشخص است در برنامه سوم توسعه کشور، مجلس شورای اسلامی به درستی وارد اقتصاد انرژی شد و در ماده 27 سوخت‌های جایگزین را مطرح کرد و وزارت نفت وقت توانست صنعت CNG را وارد عرصه سوختی کشور کند. در برنامه چهارم توسعه نیز برنامه ریزی برای تداوم استفاده CNG صورت گرفت این در شرایطی است که به گفته بسیاری از کارشناسان و دست اندرکاران نفتی کشور در برنامه پنجم و ششم نگاه جدی به صنعت CNG نشد. بر این اساس در قانون برنامه پنجم توسعه، سهم سی ان جی از سبد مصرف انرژی کشور باید به 25 درصد می‌رسید. در این زمینه بسیاری از کارشناسان تاکید دارند که اگر از دو دهه گذشته دولت‌ها با توجه به منابع غنی گاز نگاه جدی به این سوخت داشتند حالا شاید چندان نیازی به تصمیم‌گیری عجولانه در شرایط کنونی نبود.

مشخص است که دولت‌ها طی این سال‌ها نه اقدامی برای گسترش زیرساخت‌های استفاده از سی ان جی انجام دادند و نه مشتریان را ترغیب به جایگزینی بنزین کردند. مشتریان به دلیل یارانه بنزین و عدم تفاوت چندان میان قیمت گاز و بنزین گرایشی به استفاده از سی ان جی  نداشتندحال آنکه خودروسازی کشور نیز به نظر می‌رسد در این زمینه اقدامات موثری انجام نداده است و همچنان به تولید محصولات پرمصرف بنزین سوز گرایش داشته است. به این ترتیب اگر سی ان جی نتوانسته با توجه به منابع گازی، در رتبه اول سوخت کشور قرار بگیرد را باید دربی برنامگی و عدم استراتژی مشخص دولت‌ها در این زمینه جست‌وجو کرد. یارانه بنزین، خودروسازان و مالکان خودرو را در صرفه جویی و استفاده از سوخت دیگر کرخت کرد این در حالی است که نمی‌توان به یکباره گاز را سوخت اول کشورقرار داد.
  خودروسازان و سبد سوختی

همان‌طور که عنوان شد در شرایطی دولت عزم خود را برای تنوع‌بخشی به سبد سوختی کشور جزم کرده است که به نظر می‌رسد این تلاش به خودی‌خود کافی نیست و باید برای این منظور برنامه‌ریزی بلندمدتی را هدف‌گذاری کند و سایر بخش‌ها از جمله شرکت‌های خودروساز را نیز بیش از گذشته به بازی بگیرد.در این ارتباط حسن کریمی‌سنجری کارشناس خودرو به «دنیای‌اقتصاد» می‌گوید بحث تنوع‌بخشی به سبد سوختی کشور همواره مطرح بوده است اما برنامه‌ریزی بلندمدت و استراتژی در این زمینه تدوین نشده است.این کارشناس خودرو ادامه می‌دهد: تنها در مقاطعی که کشور در زمینه تامین بنزین با چالش روبه‌رو است، مباحثی از این دست مطرح و موردتوجه قرار می‌گیرد اما بعد از برطرف شدن محدودیت‌ها، تمام ایده‌ها و برنامه‌ها رها شدند.

کریمی‌سنجری بحث نبود استراتژی برای توسعه CNG در سبد سوختی کشور را در خطوط تولید شرکت‌های خودروساز دنبال می‌کند و می‌گوید: خودروسازان در زمینه تولید خودروهای گازسوز هیچ‌گاه استراتژی مدونی نداشته‌اند.او نداشتن اراده و اختیار را اصلی ترین دلیل برای نبود استراتژی در شرکت‌های خودروساز در این زمینه می‌داند.کریمی‌سنجری بی‌انگیزگی خودروسازان برای تدوین استراتژی‌های متنوع از جمله تدوین استراتژی برای تولید خودروهای گاز‌سوز را به دولتی بودن شرکت‌های خودروساز و تعیین مدیران این شرکت‌ها از سوی سیاست‌گذار کلان خودرو مربوط می‌داند.این کارشناس می‌گوید: مدیران خودروساز برای تدوین استراتژی‌هایی مانند افزایش سهم خودروهای گازسوز در سبد محصولات خود نمی‌توانند به تنهایی تصمیم بگیرند و باید منتظر دیکته کردن این جنس سیاست‌ها از سوی سیاست‌گذار کلان خودرو باشند.این کارشناس خودرو ادامه می‌دهد که مدیران خودروساز با سرمایه‌سوزی به جای سرمایه‌گذاری خوب و هدفمند در بخش‌هایی مانند توسعه موتورهای پایه گاز‌سوز امکان سرمایه‌گذاری در این بخش را از خود سلب کردند.کریمی‌سنجری معتقد است مساله دیگری که سبب می‌شود نتوانیم استراتژی مشخصی تدوین و آنها را دنبال کنیم، مباحث مرتبط با تحریم‌هاست.این کارشناس خودرو حضور پررنگ دولت در صنعت خودرو و سایه تحریم‌ها را دو عاملی می‌داند که هیچ‌گاه اجازه نداده شرکت‌های خودروساز به سمت تدوین استراتژی خوب، هدفمند و پایدار در هر زمینه‌ای از جمله تولید خودروهای گازسوز بروند.

در حالی کریمی‌سنجری نبود استراتژی در شرکت‌های خودروساز را سبب کم رنگ بودن سهم CNG در سبد سوختی کشور می‌داند که یکی از مسوولان طرح CNG شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی به خبرنگار ما می‌گوید: کمرنگ بودن سهم CNG در سبد سوختی کشور به دلیل بی‌علاقگی خودروسازان به تولید خودروهای گازسوز است. او ادامه می‌دهد: در اواخر دهه 70 شمسی طرح تنوع‌بخشی به سبد سوختی کشور در سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت مطرح شد. در این طرح تکالیفی برای وزارت نفت در نظر گرفته شده بود. احداث 2 هزار و 500 جایگاه CNG و همچنین ایجاد زیرساخت برای دو‌گانه‌سوز کردن خودروهایی که پیش‌تر تولید شدند از جمله این تکالیف بود. وزارت نفت توانست به تکالیف خود در این زمینه عمل کند اما سیاست‌گذار بخش خودرو و شرکت‌های خودروساز همراهی لازم را به عمل نیاوردند.این مسوول در طرح CNG ادامه می‌دهد: شرکت‌های خودروساز دلیل این مساله را نبود تقاضا برای این خودروها عنوان ‌کردند.او می‌گوید: خودروسازان تاکید داشتند که مشتریانشان به دلیل نزدیک بودن نرخ بنزین و CNG، از دست دادن بخشی از فضای صندوق عقب و شتاب پایین خودروها هنگام پیمایش، از خودروهای گازسوز استقبال نکردند. این در حالی است که در شرایط فعلی بار دیگر توجه مصرف‌کنندگان به سمت خودروهای گازسوز جلب شده است. اما خودروسازان توان پاسخگویی به این حجم از تقاضا را به دلیل توسعه‌نیافتگی زیرساخت‌ها ندارند.بنابراین به نظر می‌رسد آنچه سبب شده CNG در سبد سوختی کشور جایگاه قابل قبولی نداشته باشد را باید در نبود استراتژی مدون و همچنین همراهی نکردن خودروسازان جست‌و‌جو کرد.  حال به سراغ تجربه جهانی استفاده از این سوخت می‌رویم. هر چند ایران در جایگاه دوم از لحاظ دارا بودن منابع گازی قرار دارد اما کشورهایی هم هستند که در گازسوز کردن خودروها پیشرو شناخته می‌شوند که به بررسی آنها می‌پردازیم.
  80 درصد گازسوزها در 6 کشور

سازمان جهانی «ان‌.جی‌.وی» نهاد جهانی مرکزی برای بررسی و انتشار آمار وسایل نقلیه‌ای است که از سوخت گاز طبیعی استفاده می‌کنند، در گزارش سال 2018 خود اعلام کرد که در سراسر جهان، 26 میلیون دستگاه خودروی گازسوز تردد می‌کنند که از انواع گاز مایع یا حالت گازی آن برای سوخت خود استفاده می‌کنند. براساس داده‌های این موسسه، روند رشد استفاده از خودروهای گازسوز در جهان طی سال‌های 2000 تا 2018، چشمگیر بوده است و این رشد خیره‌کننده در منطقه آسیا-اقیانوسیه از شتاب بیشتری برخوردار بوده و با درجه کمتر در آمریکای لاتین نیز قابل مشاهده است. از سال 2005 تا 2017، سهم خودروهای گازسوز در ناوگان جهانی وسایل‌نقلیه، از 5/ 0 درصد به 5/ 1 درصد افزایش یافت. در این میان، سهم کشورهای چین، ایران، هند و ایتالیا در استفاده از ناوگان خودروهای گازسوز به‌طور چشمگیری بیشتر از دیگر کشورها است.

نمودارهای این گزارش نشان می‌دهد که 80درصد از ناوگان خودروهای گازسوز تنها در 6 کشور تردد می‌کنند و البته سهم چین، ایران و هند به‌عنوان سه کشور دارای بیشترین خودروهای گازسوز 50 درصد از کل ناوگان این خودروها در جهان است. بر این اساس، چین با 23 درصد، ایران 17 درصد، هند 12 درصد، پاکستان 12 درصد، آرژانتین 8 درصد، برزیل 7 درصد، ایتالیا 4درصد، ازبکستان 3 درصد، کلمبیا 2 درصد و تایلند یک درصد به ترتیب در رده 10 کشور دارای بیشترین خودروهای گازسوز جای می‌گیرند. 10 درصد دیگر هم متعلق به دیگر کشورهای جهان است. اما اگر در بازار هر کشور سهم خودروهای سی‌ان‌جی را مقایسه کنیم، این دسته از وسایل‌نقلیه در ایران و ازبکستان، بیشترین سهم از بازار خودرویی را به خود اختصاص داده‌اند. در ایران سهم خودروهایی که مجهز به محفظه‌های گاز هستند، 9/ 31 درصد از کل بازار خودرو است و این رقم در ازبکستان 40 درصد است. این درحالی است که اگرچه چین با تعداد 6 میلیون و 80 هزار دستگاه دارای تعداد بیشتری از خودروهای گازسوز نسبت به ناوگان 4میلیون و 500 هزار دستگاهی ایران است، اما سهم این نوع از وسایل‌نقلیه در بازار خودرویی چین تنها 7/ 3 درصد است. بنابر این گزارش، سهم مصرف گاز توسط خودروها در چین طی سال 2016 برابر با 8/ 20 میلیارد متر مکعب بوده است درحالی‌که این میزان در ایران معادل 08/ 8 میلیارد متر مکعب به ثبت رسیده است.اگرچه اطلاعات دقیقی در دست نیست اما مشخص است که اغلب وسایل‌نقلیه گازسوز از نوع سبک و سواری هستند. بنابر اعلام آژانس بین‌المللی انرژی در سال 2017، کامیون‌ها و وسایل‌نقلیه سنگین گازسوز تنها یک درصد از مجموع ناوگان جهانی این نوع از وسایل‌نقلیه را به خود اختصاص داده‌اند. اغلب کامیون‌های گازسوز نیز در چین، ایالات‌متحده و اتحادیه اروپا تردد می‌کنند. اما به‌نظر می‌رسد که برخلاف خودروهای سبک، آینده روبه رشدی را باید برای کامیون‌های باری و وسایل‌نقلیه سنگین گازسوز متصور بود. چراکه اهمیت مصرف سوخت در این وسایل‌نقلیه به‌طور فزاینده‌ای افزایش می‌یابد. در نهایت باید توجه داشت اگرچه شمار وسایل‌نقلیه گازسوز در سطح جهان روبه‌ رشد بوده است اما پراکندگی اغلب این خودروها تنها محدود به تعداد انگشت‌شماری از کشورها است.

برچسب ها

خودرو دوگانه سوز
مطالب مرتبط بیشتر
پیشنهاد واردات خودروی دوگانه سوز معضل انفجار خودروهای دوگانه‌سوز قابل حل است حمایت از تولید خودروهای دوگانه سوز افزایش می یابد ظرفیت تولید یک میلیون مخزن سی ان جی در کشور توضیحات سایپا در خصوص عایق حرارتی خودروی ساینا S دوگانه‌سوز نگاهی به سدان اقتصادی و دوگانه سوز سایپا آمادگی ایران خودرو برای گازسوز کردن خودرو‌ها «نیسان آبی» منجی دوگانه‌سوزها خودروی دوگانه‌سوز وارد کنید عرضه ۲۳ میلیون متر مکعب سی‌ان‌جی در شبانه‌روز فصل پایانی خودروهای دوگانه‌سوز؟ سیاست تکلیفی این بار در مورد دوگانه‌سوزها سورن پلاس دوگانه سوز از مردادماه وارد ناوگان تاکسی‌رانی می‌شود چرا خودروساز و بازار، دوگانه‌سوزها را پس زدند؟ تولید خودرو‌های گاز سوز در گرو سیاست‌های وزارت نفت رونمایی از تاکسی‌های جدید دوگانه‌سوز در کشور نوسازی ۱۰ هزار تاکسی با سورن پلاس دوگانه‌سوز استفاده از سیلندر گاز مایع برای سوخت خودرو ممنوع است صرفه‌جویی ۳۵۰ میلیون لیتر بنزین با گازسوز کردن ۲۰۰هزار خودرو خودروهای عمومی و مسافربرهای شخصی رایگان دوگانه سوز می شوند دوگانه سوزها در خط پایان تولید دو راهکار مجلس برای احیای دوگانه‌سوزها ایمن‌سازی خودروهای دوگانه‌سوز در انتظار تهیه شیوه‌نامه‌ها اختلاف قیمت خودرو بنزینی و دوگانه‌سوز; ۷۰ میلیون تومان! کم‌سویی چراغ تولید دوگانه‌سوزها دوگانه‌سوز کردن کدام خودروها رایگان است؟ تولید دوگانه‌سوزها نصف شد امکان ثبت‌نام در سامانه دوگانه‌سوز کردن خودروها از امروز قرارداد تولید ۴۵ هزار خودروی تاکسی و وانت دوگانه‌سوز امضا شد آمادگی تولید سالانه ۱۰۰ هزار دستگاه خودروی دوگانه سوز قرارداد تولید ۴۵ هزار خودروی دوگانه‌سوز امضا می‌شود خروج موقت سامانه تبدیل خودرو‌های بنزینی به دوگانه سوز از دسترس دوگانه‌سوزها در نزدیکی خط پایان طرح دوگانه‌سوزی خودروها شکست خورد‌؟ سقوط تولید دوگانه‌سوزها مردم از خرید سیلندرهای گاز کارکرده خودرو پرهیز کنند افت تولید دوگانه سوزها دوگانه سوزها احیا می‌شوند؟ بازرسی و آزمون ۹هزار مخزن CNG خودروی دوگانه سوز ظرفیت دوگانه‌سوز کردن خودروهای عمومی افزایش می‌یابد افزایش ظرفیت دوگانه‌سوز کردن خودرو‌های عمومی نفس‌های آخر دوگانه‌سوزها خودروهای دوگانه‌سوز در پیچ و خم جاده تولید سهم مسافربرهای اینترنتی برای دوگانه‌سوز کردن خودرو جزئیات مصوبه جدید دوگانه سوز کردن خودرو‌های عمومی و مسافربر‌های شخصی کاهش تولید دوگانه‌سوزها اثر منفی یک خبر روی ثبت نام متقاضیان خودروهای دوگانه سوز تاکسی های اینترنتی فقط یک چهارم هزینه تبدیل به دوگانه سوز را می پردازند یکساله شدن طرح تبدیل خودروها به دوگانه سوز رشد ۷۶ درصدی تولید دوگانه‌سوزها ۱۰۰ هزار خودروی عمومی در کشور رایگان گازسوز شد آخرین وضعیت دوگانه‌سوز کردن تاکسی‌ها اولویت قرارگرفتن ۲۰۰ هزار خودروی شخصی برای تبدیل به دوگانه سوز گازسوزکردن رایگان حدود ۸۴ هزار خودرو در سال ۹۹ خودروهای دوگانه‌سوز حذف می شوند؟ دوگانه‌سوز کردن خودرو‌های شخصی با ۲ میلیون تومان آغاز طرح تبدیل خودروهای مسافربر شخصی به دوگانه سوز تولید دوگانه‌سوزها در مدار رشد ۷۰ هزار خودرو عمومی در کشور رایگان گازسوز شد چه تعداد خودرو دوگانه‌سوز شدند؟ خیز خودروهای دوگانه‌سوز پارادوکس عرضه در بازار خودرو آغاز دوگانه سوز کردن تاکسی‌های اینترنتی از دو هفته آینده آغاز ثبت‌نام دوگانه‌سوزکردن خودروهای مسافربر اینترنتی از آذرماه تمام کارگاه‌های تبدیل خودروها به دوگانه سوز باز است خودروهای دوگانه‌سوز؛ انتخاب سناریوی برتر در توسعه پایدار متقاضیان گازسوز کردن خودرو بخوانند تولید دوگانه‌سوزها در مدار رشد علت افزایش قیمت نجومی خودرو‌های شخصی گازسوز چیست؟ رشد تولید دوگانه‌سوزها ۳۵۰ هزار خودرو در صف دوگانه‌سوز شدن تعلل وزارت صمت در صدور گواهی سلامت خودروهای دوگانه سوز کارگاهی چه زمانی تاکسی‌های اینترنتی دوگانه سوز می‌شوند؟ پنج سال بازرسی دوره‌ای رایگان برای ثبت‌نام کنندگان در طرح خودروهای دوگانه سوز عمومی بازرسی دوره‌ای رایگان می‌شوند تجهیز ۱۸۶ کارگاه برای تبدیل خودروهای عمومی به دوگانه سوز انتخاب کارگاه‌های تبدیل سی‌ان‌جی برای متقاضیان امکان‌پذیر شد آغاز روند اصلاح کارت خودروهای دوگانه‌سوز تولید دوگانه‌سوزها رشد کرد سیلندرهای گاز خودروهای سواری استاندارد است استقبال ۹۵ هزار خودرو از طرح تبدیل رایگان به دوگانه سوز ممانعت از سوختگیری خودروهای دوگانه سوز غیراستاندارد آغاز طرح تبدیل یارانه ای خودروهای مسافربر شخصی به گازسوز زمان دوگانه سوز شدن خودرو‌های اینترنتی مشخص شد انتقاد از انجام معاینات فنی آفلاین برخی مراکز معاینه فنی خودروهای گازسوز ایمن‌تر از خودروهای بنزینی است رشد تولید دوگانه‌سوزها در بهار ۹۹ گواهی سلامت خودروهای دوگانه سوز ثبت شده در سامانه سیمفا اعتبار دارد چه تعداد خودرو تاکنون رایگان دوگانه سوز شده اند؟ بیشترین انفجار خودرو‌های گاز سوز دستکاری مخازن است تأیید مشخصات بیش از ۱۶ هزار خودرو عمومی برای تبدیل به گازسوز خودروهای CNG‌ سوز بمب متحرک هستند؟ چرا رانندگان از طرح دوگانه سوز شدن خودرو‌ استقبال نمی‌کنند؟ صدور گواهی سلامت برای خودرو‌های دوگانه سوز ثبت نام متقاضیان خودروهای دوگانه‌سوز از طریق سایت irngv.ir ثبت‌نام ۶۰هزار خودرو برای دوگانه‌سوزی مالکان خودرو پس از فرایند دوگانه سوز کردن نسبت به دریافت گواهی سلامت اقدام کنند افزایش ۲ برابری ظرفیت دوگانه سوز کردن خودرو‌های عمومی تا پایان تیر صرفه جویی ۶۰ درصدی هزینه سوخت برای خودرهای دوگانه سوز ضعف قانونی مانع نظارت بر کارگاه‌های دوگانه‌سوزسازی خودروهاست لزوم دریافت گواهی سلامت برای تبدیل خودروهای بنزینی به دوگانه سوز ثبت‌نام ۵۶ هزار خودرو برای تبدیل رایگان به دوگانه سوز شمارش معکوس تولید کارخانه‌ای خودروهای دوگانه‌سوز ثبت نام ۵۱ هزار خودرو برای دوگانه‌سوزکردن در سامانه وزارت نفت شرایط گازسوز کردن رایگان خودروها چیست؟ ۴۶۰۰ خودرو شامل طرح رایگان تبدیل خودرو شدند صرفه‌جویی ۱۳ میلیون تومانی با گازسوزکردن خودروهای عمومی ثبت نام ۴۵ هزار نفر در سامانه گازسوز کردن خودرو آخرین وضعیت ثبت‌نام دوگانه‌سوز کردن خودروها ثبت نام ۴۸۰ هزار خودرو بنزینی برای تبدیل به دوگانه‌سوز تاکسی و وانت‌بار‌ها در اولویت تبدیل رایگان به دوگانه سوز سامانه جدید طرح رایگان دوگانه‌سوز کردن خودروهای عمومی رونمایی شد تبدیل یک میلیون و ۴۶۰ هزار خودروی عمومی بنزینی به دوگانه سوز آغاز ثبت نام متقاضیان دوگانه‌سوز کردن خودرو‌های عمومی آغاز ثبت نام گازسوز کردن خودروها تا هفته آینده ثبت نام از متقاضیان دوگانه سوز کردن خودرو‌ها، به زودی سهم ۳۰ درصدی سی‌ان‌جی در سبد سوخت خودروها تولید دوگانه‌سوزها نصف شد وام ۲.۵ میلیون تومانی برای دوگانه سوز کردن خودرو‌ها در سال جدید دوگانه سوز کردن خودروها نباید روی قیمت خودرو تاثیر داشته باشد گازسوز شدن ۳۶ هزار خودروی عمومی با وام بلاعوض تا پایان سال دوگانه سوز کردن تاکسی، وانت و مسافربرهای شخصی معاف از مالیات شد طرح شتاب زده تبدیل خودروهای بنزینی به گاز سوز طرح ملی دوگانه سوز کردن رایگان ناوگان عمومی آغاز شد ۳۶ هزار خودرو تا پایان سال دوگانه سوز می‌شوند تمام خودروهای عمومی تا دو سال آینده گازسوز می‌شوند گازسوز کردن پراید چقدر آب می‌خورد؟ + نرخ‌ سایر خودروهای داخلی جزئیات دوگانه سوز کردن یک میلیون و ۴۰۰ هزار خودروی عمومی آغاز گازسوز کردن رایگان یک میلیون و ۴۶۴ هزار خودرو وام بلاعوض برای دوگانه‌سوز کردن یک و نیم میلیون خودرو تست خودروهای دوگانه‌سوز غیرکارخانه‌ای زیر نظر اتحادیه سوخت‌های جایگزین انجام می‌شود اختصاص بودجه ۶ میلیاردی برای گازسوز شدن خودرو‌ها درآمد ۳ هزار میلیارد تومانی دولت با ورود گاز مایع به حمل ونقل جلوگیری از سوختگیری خودروهای خطرزا نیازمند اقدام عاجل دوگانه‌سوز کردن بدون شیوه‌نامه اجرایی آخرین جزئیات طرح رایگان گازسوز کردن خودرو‌های عمومی هشدار درباره مصرف سوخت خودروها علت افزایش قیمت نجومی خودروهای گازسوز چیست؟ گازسوز کردن رایگان خودروها ۲ هفته دیگر آغاز می‌شود آغاز تبدیل رایگان خودروها به گازسوز تا دو هفته دیگر موتور‌های پایه گاز سوز گران‌تر از خودور‌های تبدیلی هستند جاماندن از موج فزاینده تقاضا برای دوگانه‌سوزها بازی دو سر برد برای دولت و خودرودارها رفع مشکل فرسودگی موتور خودروهای دوگانه‌سوز تا دو ماه آینده به تقاضاها برای دوگانه‌سوز کردن خودروها پاسخ می‌دهیم ممنوعیت سوخت‌گیری خودروهای گازسوز غیرمجاز ثبت‌نام ۷۰ هزار نفر برای دوگانه‌سوز کردن خودرو پس از سهمیه‌بندی بنزین تولید روزانه ۳۰۰ تا ۸۰۰خودروی دوگانه سوز تا پایان سال مسیر برای دوگانه سوز کردن خودرو‌ها باز است تبدیل یک میلیون و ۴۰۰ هزار خودرو عمومی به دوگانه سوز ۶۵ هزار میلیارد دلار تسهیلات برای دوگانه سوز کردن یک میلیون خودرو تبدیل ۶ هزار خودروی گازوئیلی به CNG آمادگی ایران خودرو برای تولید روزانه ۴۰۰ دستگاه خودرو دوگانه سوز هزینه گازسوز کردن پراید چقدر است؟ + تغییرات قیمت مخازن نو تاثیر مصوبه شورای اقتصاد برای ارائه‌ی تسهیلات دوگانه‌سوز کردن خودروها تفاوت قیمت خودروهای دوگانه‌سوز با تک‌سوز چقدر است؟ + آخرین نرخ‌ها موج‌سواری بر دوگانه‌سوزها صرفه جویی ۶ میلیون تومانی هر خودروی گازسوز جهش دوم در توسعه CNG آخرین جزئیات گازسوز کردن خودرو های سواری فرسوده‌هایی که دوگانه سوز می‌شوند مزایای دوگانه‌سوز کردن خودروها بررسی شرایط دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی با کمک بلاعوض هفته آینده جزئیات طرح دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی اعلام می شود ثبت روزانه ۴۰هزار تقاضا برای دوگانه‌سوز‌کردن خودرو جزئیات دوگانه‌سوز شدن ناوگان حمل و نقل عمومی اعلام شد خطر درکمین خودروهای دوگانه‌سوز خودروهای عمومی برای دوگانه‌سوز شدن کمک بلاعوض می‌گیرند استفاده از مخازن CNG غیرمجاز روی خودروها خودرو‌های عمومی برای دوگانه‌سوزشدن کمک بلاعوض می‌گیرند هشدار نسبت به گازسوزکردن خودروها در مراکز غیر مجاز مراقب مراکز غیر مجاز گاز سوز کردن خودروها باشید سلامت خودروهای دوگانه سوز زیرذره بین وجود ۵ میلیون خودروی گازسوز در کشور شهروندان به مراکز غیرمجاز گازسوز کردن خودرو مراجعه نکنند متولی دو‌گانه‌سوز کردن خودروها مردم نگران افزایش قیمت تبدیل خودرو‌ها به گازسوز نباشند سرنوشت وام ۲.۵ میلیون تومانی دوگانه‌سوز کردن خودرو چالش دوگانه‌سوزهای کارگاهی متقاضیان گازسوز کردن خودروها بخوانند موج تقاضا برای خرید خودروهای دوگانه سوز خودرو خود را گازسوز بکنیم؟ کاهش ۱۵ درصدی مصرف سی ان جی در کشور نسخه پیچی با رویکرد توسعه گازسوزها افزایش استفاده از سوخت گاز در گرو تعدیل قیمت کاهش شدید تیراژ دوگانه‌سوزها صدور گواهی سلامت برای خودروهای دوگانه‌سوز تبدیلی امکان دوگانه سوز کردن خودروهای دیزلی وجود دارد مجلس خودروسازها را مکلف به تولید ۳۰درصد از تولیدات‌شان بر پایه گازسوز کند شروع زمستانی دوگانه‌سوزها گازسوز کردن خودرو چقدر هزینه دارد؟ استراتژی؛ حلقه مفقوده دوگانه‌سوزها تردد ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار خودروی گازسوز و دوگانه سوز در کشور چند درصد تاکسی‌های کشور دوگانه سوزند؟ آغاز به کار ۱۱۰۰ کارگاه تبدیل خودروهای بنزینی به گازسوز خودروهای دوگانه‌سوز تبدیلی چگونه گواهی سلامت دریافت کنند؟ ساخت مخزن گاز خودرو با پوست گردو دوگانه‌سوزها بدون گواهی سلامت نمی‌توانند سی‌ان‌جی دریافت کنند نفس دوگانه‌سوزها به شمارش افتاد آغاز ثبت‌نام دریافت گواهی سلامت خودروهای دوگانه سوز ساماندهی و تامین ایمنی خودروهای دوگانه سوز استفاده از کدام خودروهای گازسوز خطرناک است؟ تصمیمات دولت برای ساماندهی و تأمین ایمنی تردد خودروهای دوگانه‌سوز اقدامی برای صفر شدن حوادث خودروهای CNG‌ سوز خودروهای گازسوز بازار چند؟ +جدول جاده ناهموار تولید دوگانه‌سوزها مزایای توسعه صنعت سی‌ان‌جی در ایران تولید دوگانه‌سوزها نصف شد ۱.۲ میلیون خودرو دوگانه سوز برای استانداردسازی ثبت نام کردند دوگانگی ارائه خدمات به خودروهای دوگانه سوز ناایمن تولید دوگانه‌سوزها نصف شد عرضه دوگانه‌سوزها در سراشیبی ساماندهی چرخه معاینه فنی خودروهای دوگانه‌سوز در آینده نزدیک سئات با آرونای دوگانه‌سوز به فرانسه می‌رود! تلاش برای اصلاح مصوبه تسهیلات هزار میلیارد تومانی خودروسازان کاهش تولید دوگانه‌سوزها مظنه فروش خودرو دوگانه سوز در بازار چقدر است؟ ارائه پیشنهاد پرداخت کارت اعتباری به خودروهای دوگانه سوز پیش شرط صدور معاینه فنی برای خودروهای دوگانه سوز مدل‌های قبل ۹۱ اعلام شد کاهش تولید دوگانه‌سوزها تداوم کاهش تولید دوگانه‌سوزها اجباری شدن مراجعه خودرو‌های دوگانه سوز به مراکز معاینه فنی از ابتدای تیرماه خودروهای دوگانه سوز غیرمجاز در خراسان رضوی سوختگیری نمی شوند ادامه روند نزولی تولید دوگانه‌سوزها از عرش تا فرش دوگانه‌سوزها تداوم کاهش تولید دوگانه‌سوزها افزایش و کاهش تولید دوگانه‌سوزها! وضعیت تولید دوگانه‌سوزها یک میلیون خودرو با مخازن فرسوده ' سی. ان. جی ' در کشور وجود دارد اعطای وام یک میلیون تومانی به تعویض مخزن خودروهای گازسوز از دهم دی ماه آغاز اجرای طرح ملی تعویض مخازن فرسوده خودروهای گازسوز از هفته آینده طرح ویژه فروش اقساطی پژو پارس بنزینی و دوگانه‌سوز افت تولید دوگانه‌سوز‌ها متولی تولید و نظارت بر خودروهای گازسوز کدام نهاد است؟ طرح فروش نقدی و اعتباری خودروی وانت آریسان دوگانه سوز تداوم کاهش تولید دوگانه‌سوزها افزایش مراکز هیدرو استاتیک خودروهای دوگانه سوز به ۵۵ مرکز در آینده نزدیک مهلت ۳ ماهه برای تست خودروهای دوگانه سوز مشکل معاینه فنی خودروهای دوگانه سوز حل شد دلیل عدم استقبال از خودروهای گازسوز الزامی شدن جایگزینی خودروهای فرسوده و دولتی با گازسوزها افزایش مراکز معاینه فنی ویژه خودرو‌های CNG سوز ایران ۱۶ درصد خودروهای گازسوز جهان را دارد حداکثر هزینه معاینه فنی خودرو های دوگانه سوز ۱۸۱ هزار تومان است آیا خودروهای دوگانه‌سوز مقرون‌ به‌صرفه هستند؟ نوسان در تولید سواری‌های دوگانه‌سوزها تغییرات سیستم سیمفا برای معاینه فنی خودروهای دوگانه سوز تغییرات تعویق معاینه فنی خودروهای دوگانه سوز از شنبه اجرا می شود چرایی مصرف سوخت بالای دوگانه‌سوزها تداوم روند نزولی تیراژ دوگانه‌سوزها مالکان خودروهای دوگانه سوز نگران جریمه پلیس طرح معاینه فنی خودروهای دوگانه‌سوز ۳ ماه به تعویق افتاد خودروهای برقی به سرنوشت دوگانه‌سوزها دچار نشوند خودروهای دوگانه‌سوز قربانی کم‌توجهی سازمان استاندارد دوگانه‌سوزها ریپ زدند! افزایش تیراژ دوگانه‌سوزها در چهار ماهه امسال ۵ دلیل عمده عدم استقبال مردم از سوخت CNG جدیدترین وضعیت تولید دوگانه‌سوزها افت تولید دوگانه‌سوزها فرانسویِ پرطرفدار در گذر از کیلومترها صدور معاینه فنی خودروهای دوگانه سوز از سامانه سیمفا در آینده نزدیک جدیدترین وضعیت تولید دوگانه‌سوزها تولید دوگانه‌سوزها در سراشیبی جدیدترین وضعیت تولید دوگانه‌سوزها افزایش تولید دوگانه‌سوزها در سال ۹۵ جدیدترین وضعیت تولید دوگانه‌سوزها صعود دوگانه‌سوزها دستور دادستان درباره خودروهای گازسوز جدیدترین وضعیت تولید دوگانه‌سوزها رویکرد جدید دولت برای کاهش آلایندگی خودروها خودروهای گازسوز بازار چند؟ +جدول جدیدترین وضعیت تولید دوگانه‌سوزها رشد تولید دوگانه‌سوزها خودروهای گازسوز بازار چند؟ +جدول جدیدترین وضعیت تولید سواری‌های دوگانه‌سوز خودروهای گازسوز بازار چند؟ +جدول تردد ۲.۵ میلیون بمب متحرک در کشور خودروهای گازسوز بازرسی نشده بمب متحرک هستند جدیدترین وضعیت تولید دوگانه‌سوزها رشد اندک تولید دوگانه‌سوزها توقف تولید خودروهای گازسوز خودروهای گازسوز بازار چند؟ +جدول خودروهای گازسوز بازار چند؟ +جدول شماره گذاری ۹ تیپ از خودروهای گازسوز متوقف شد افزایش ایمنی، دلیل تاخیرتحویل محصولات دوگانه سوز سایپا مردم از دوگانه سوزکردن خودروها درمراکز متفرقه خوداری نمایند تفاوت کارخانه تا بازارخودروهای گازسوز؟+جدول جدیدترین وضعیت تولید دوگانه‌سوزها کاهش تولید دوگانه‌سوزها تفاوت کارخانه تا بازار خودروهای گازسوز؟+جدول تفاوت کارخانه تا بازار خودروهای گازسوز؟+جدول اولین خودرو دوگانه‌سوز تاریخ چه شکلی بود؟ کاهش تولید خودروهای دوگانه‌سوز تفاوت کارخانه تا بازار خودروهای گازسوز؟+جدول جدیدترین وضعیت تولید دوگانه‌سوزها تفاوت کارخانه تا بازار خودروهای گازسوز؟ بی میلی بازار به خودروهای دوگانه‌سوز جدیدترین وضعیت تولید دوگانه‌سوزها خودرو صفر دوگانه‌سوز بازار چند؟ نوسان در تولید سواری‌های دوگانه‌سوز کپسول گاز مانعی برای ارائه خدمات تاکسی به معلولین با ویلچر است اولین عکس منتشر شده از خودرو دوگانه سوز پورشه جدول قیمت خودروهای صفر دوگانه‌ سوز جدیدترین وضعیت تولید دوگانه‌سوزها جدیدترین وضعیت تولید دوگانه‌سوزها در کشور جدیدترین وضعیت تولید دوگانه‌سوزها رشد تولید دوگانه‌سوزها ۴۵ درصد خودروهای دوگانه سوز به جایگاهها مراجعه نمی‌کنند چراغ دوگانه‌سوزها دوباره سبز‌ شد آخرین وضعیت تولید خودروهای دوگانه‌سوز افزایش۵۸ درصدی تولید خودروهای دوگانه ‌سوز در ایران افت تولید ۲/۱۴ درصدی دوگانه سوزها
برگشت به بالا