پیکاپ آسنا پیشتاز رقیبان؛
پیمایش ۱۶۰ کیلومتر با کمتر از ۱۰ هزار تومان
عصر خودرو- همزمان با افزایش قیمت سوخت در کشور، خودروهای دوگانه سوز از محبوبیت بیشتری برخودار شدند. به طوری که مصرف روزانه گاز طبیعی که در جایگاه ها عرضه می شد، از حدود ۱۹ میلیون لیتر در روز به ۲۱ میلیون لیتر رسیده است.
دوشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۹:۱۲:۰۰
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، افزایش دو میلیون لیتری مصرف گاز طبیعی در خودروها نشان می دهد آینده خودروسازی در ایران به سمت گاهش مصرف سوخت بنزین و حرکت به سمت استفاده بیشتر از گاز طبیعی دارد.
استفاده از سوخت گاز طبیعی در خودروهای ایرانی، سابقه چندین ساله دارد. اما خودروهای تجاری سبک تقریبا کمترین بهره را از گاز طبیعی در ایران داشتند. در حالی که به دلیل کارکرد بالا این خودروها به خصوص در ناوگان سازمانی و ارگانی، لزوم استفاده از گاز طبیعی در آنها به شدت احساس می شود. هر چند خودروهای فعلی و قبلی موجود در بخش پیکاپ ها، از نظر فنی قابلیت های مناسب برای دوگانه سوز بودن را نداشتند و شاید به همین دلیل است که از مدار دوگانه سوزی خارج ماندند.
اما نکته جالب توجه ساخت خودروی پیکاپ دوگانه سوز با برند ایرانی در 2.5 سال قبل توسط آمیکو است. شرکت ارس خودرو دیزل ( آمیکو) پیکاپ آسنا و آراز را به صورت دوگانه سوز در ایران تولید می کند. خودروهایی که می توانند از جمله گزینه های جایگزنی با خودروهای فرسوده ناوگان سازمانی و ارگانی در کشور باشند.
جالب است بدانید به دلیل طراحی موتور این خودروها به صورت پایه گاز سوز، در زمان استفاده از سوخت گاز، تقریبا تفاوت محسوسی در کشش و عملکرد خودرو مشاهده نمی شود. در تست های میدانی که با این خودرو انجام گرفته است، پیکاپ آمیکو آسنا در یک مسیر ترکیبی شامل ترافیک شهری، مسیرهای سربالایی و سراشیبی کوهستانی و اتوبان ها، توانسته تا 160 کیلومتر پیمایش را تنها با سوخت گاز طبیعی به ثبت برساند. این در حالی است که هزینه پر کردن مخزن گاز حدود 9 لیتری این خودرو تنها حدود 10 هزار تومان است!
حالا تصور کنید قرار باشد یک مسیر 160 کیلومتری را با سوخت بنزین طی کنید. با توجه به مصرف سوخت استاندارد پیکاپ آسنا در حالت بنزین سوز، تقریبا حدود 10.7 لیتر در سیکل ترکیبی سوخت نیاز دارید. به این ترتیب برای پیمودین همین مسیر با بنزین باید حدود 16 لیتر سوخت مصرف می کنید که با یک حساب سرانگشتی و با محاسبه هر لیتر بنزین به قیمت 3000 تومان، می توان گفت باید حدود 48 هزار تومان هزینه کنید. در حالی که می توانید همین مسیر را تنها با حدود 10 هزار تومان و گاز طبیعی طی کند.
از دیگر پتانسیل های این خودرو که با برنید ایرانی ساخته می شود، باید به طراحی موتور خودرو بر پایه دوگانه سوز بودن اشاره کرد. زیرا خودروهای دوگانه سوز به دلیل خواص متفاوت شیمیایی و حرارتی گاز طبیعی، از طراحی متفاوتی در قطعات داخلی موتور چون سیت سوپاپ، گاید سوپاپ، زوایای نشست سوپاپ، محفظه احتراق و حتی آلیاژ قطعات برخودارند. از این رو آمیکو در مرحله مهندسی محصول، موتوری را انتخاب و سفارش داده است که با رعایت اصول مهندسی راندمان مناسبی داشته باشد.
شرایط ایران به عنوان بزرگ ترین دارندi منابع گازی جهان و البته توان داخلی سازی قطعات مورد نیاز این سیستم سوخت رسانی، بستری با پتانسیل های بالا را در اختیار مسئولین و تولید کنندگان قرار داده است که تنها باید برای استفاده از آن استراتژی های مناسب را تدوین کرد. به نظر می رسد آمیکو با شناخت دقیق از شرایط آینده کشور از 2.5 سال قبل پا در مسیر استفاده از سوخت پاک نهاده است و حالا نیز به عنوان سازنده تنها پیکاپ های تجاری کشور با موتورهای طراحی شده برای سوخت دوگانه، پیشاپیش رقیبان حرکت می کند.