ضرورت ارتقا کیفی ناوگان حمل‌ونقل اردبیل

عصر خودرو- در وضعیتی که گردشگری و تجارت از ارکان توسعه استان اردبیل محسوب می‌شود، زیرساخت راه و وضعیت ناوگان حمل‌ونقل در این استان همچنان یک دغدغه جدی برای مسئولان و شهروندان محسوب می‌شود.

چهارشنبه ۱۳ آبان ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۹:۰۰

ضرورت ارتقا کیفی ناوگان حمل‌ونقل اردبیل

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از مهر، توسعه راه‌ها و زیرساخت‌های حمل‌ونقل در استان اردبیل به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی، واقع‌شدن در مرز شمال غرب کشور، مجاورت با کشورهای منطقه قفقاز، واقع‌شدن در مسیر ترانزیت چندین استان، واقع‌شدن در میانه کوه‌ها و گردنه‌ها و به دلیل جاذبه‌های گردشگری، کشاورزی، فرهنگی و تاریخی همواره عنصری کلیدی است.

بطوریکه در بسیاری از مقاطع مشاهده‌شده وضعیت راه‌ها و کیفیت حمل‌ونقل در امور مختلف استان ازجمله گردشگری، اقتصاد و عمران تأثیرگذار بوده و حتی توانسته است کیفیت سایر عوامل را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

طی سال‌های گذشته توسعه و تجهیز ناوگان حمل‌ونقل استان هرچند توانسته به بخشی از نیازهای موجود پاسخ دهد اما به دلیل اینکه به‌موازات آن نیازهای جدید تعریف‌شده است، همچنان تجهیز و توسعه را ضروری ساخته و لازم است با نگاهی جدید و موشکافانه حتی تأثیر عوامل متعدد در ایجاد نیازهای جدید بررسی‌شده و بر اساس آن برنامه‌های تجهیز و توسعه دنبال شود.

به‌منظور بررسی وضعیت ناوگان حمل‌ونقل و پایانه‌های استان با مدیرکل این مجموعه علی رحمتی به گفتگو نشستیم. گفتگویی که به دلیل گستردگی این حوزه به دو ساعت انجامید و مدیر جدید حمل‌ونقل استان به برنامه‌هایی اشاره کرد که در آینده نزدیک خواهد توانست به بخشی از دغدغه‌های موجود پاسخ گوید.

*چند شرکت حمل‌ونقل بار و مسافر در استان فعال هستند؟

در حال حاضر 87 شرکت حمل بار فعال هستند که از این تعداد 64 مورد در حوزه کالا و 23 مورد در خصوص سیمان نسبت به حمل بار اقدام می‌کنند. شرکت‌های حمل‌ونقل سیمان در شهرستان نمین استقرار دارند.

در بخش مسافر نیز 46 شرکت فعال داریم که از این تعداد 18 مورد در اردبیل استقرار دارند.

*فعالیت شرکت‌ها را در سال جاری تشریح بفرمایید؟

در پنج‌ماهه نخست سال جاری یک‌میلیون و 732 هزار و 531 تن کالا توسط 137 هزار و 478 دستگاه خودرو جابه‌جاشده است که به نسبت مدت مشابه سال گذشته 13 درصد رشد به لحاظ بار و هشت درصد رشد به لحاظ ناوگان را نشان می‌دهد.

عمده محصولاتی که حمل شده گندم، سیمان، هندوانه، آب‌معدنی، یونجه، سیب‌زمینی، دام سبک و گوجه‌فرنگی است که به دلیل اینکه تولید برخی محصولات ازجمله گندم با رشد همراه بود حمل‌ونقل بار نیز با افزایش همراه است.

در خصوص مسافر نیز در پنج‌ماهه نخست امسال یک‌میلیون و 931 هزار و 85 نفر مسافر با 123 هزار و 458 دستگاه سفر انجام‌شده که در مسافر شش درصد و در سفر 10.7 درصد کاهش را نشان می‌دهد.

*در خصوص ساماندهی قیمت‌گذاری در شرکت‌های مسافرتی چه برنامه‌هایی در نظر دارید؟

در کالا و مسافر ما تعیین نرخ نداریم و نرخ توافقی است. درواقع شاخص اصلی تعیین‌کننده عرضه و تقاضا است؛ مثلاً در روزهای پیک قیمت بلیط درخواست شده تا 400 هزار ریال باشد درحالی‌که در سایر روزها کاهش می‌یابد. تأکید ما بر این است که در ایام پیک قیمت‌ها در محدوده تعیین‌شده و قابل‌پذیرش عرف رعایت شود.

*طرحی مبنی بر شبانه‌روزی کردن پایانه مسافرتی اردبیل عنوان‌شده است. دلایل طرح این موضوع را بیان کنید.

ما در مسافرت‌ها با تغییرات تقاضا مواجه هستیم. طی جلساتی که با شرکت‌های مسافربری داشتیم تصمیم گرفته‌شده به دلیل نیازی که احساس می‌شود طرح شبانه‌روزی کردن پایانه مسافرتی اجرا شود.

با وضعیتی که پروازهای فرودگاه اردبیل دارد پیش‌بینی می‌کنیم شبانه‌روزی کردن پایانه کشش خواهد داشت.
ببینید ما در استان اردبیل با کثرت ناوگان حمل‌ونقل مواجه ایم. درگذشته برخی مسافرت‌ها ازجمله پوشش استان گیلان یا مسافرت‌های خارجی به ترکیه و سوریه انجام می‌شد اما در حال حاضر این‌ها اجرا نمی‌شود.

از طرفی تقاضا برای افزایش سفرها به‌ویژه پایتخت افزایش دارد. با وضعیتی که پروازهای فرودگاه اردبیل دارد پیش‌بینی می‌کنیم شبانه‌روزی کردن پایانه کشش خواهد داشت. به‌ویژه باید در این طرح به مقاصدی که مسافران تقاضا دارند سفرها تعریف شود. ضروری است حداقل چند سرویس صبح برای تهران تعریف شود.

*در حال حاضر رانندگان به دلیل اینکه در برخی مقاطع سال مسافر کمتر است با نرخ پایین‌تر سفر می‌کنند. این تعارض به عقیده شما به چه شکل رفع خواهد شد؟

بله. به‌غیراز روزهای پیک سطح اشغال صندلی با ظرفیت کامل نیست و به‌طور میانگین با 16 صندلی است. بااین‌وجود چون بررسی‌شده احساس می‌شود می‌توان برای یک بامداد به بعد سرویس‌هایی را تعریف کرد. اگر به این شکل سفرهای جدید تعریف کنیم مسافران هم معطلی نخواهند داشت. درواقع در نظر داریم هر نیم ساعت یک‌بار به مقصد تهران سفر تعریف کنیم تا نیازها پاسخ داده شود.

*به کثرت ناوگان اشاره کردید. به‌منظور افزایش و نوسازی ناوگان چه برنامه‌هایی در نظر دارید؟ برخی تسهیلات مورد استقبال نیست.

نوسازی ناوگان بر عهده مدیریت سوخت و شرکت نفت گذاشته‌شده است و در حال حاضر تسهیلاتی پیش‌بینی‌شده که در اتوبوس تا چهار میلیارد ریال، در مینی‌بوس تا یک میلیارد و 200 میلیون ریال، در سواری تا 450 میلیون ریال، در تویوتا، هیوندا و کیا تا 950 میلیون ریال و در ون تا 800 میلیون ریال است.

تسهیلات نوسازی با شش درصد و توسعه از 10 تا 12 درصد محاسبه می‌شود که حقیقتاً نرخ حمایتی است؛ اما به گفته شما مشکل در نوسازی استقبال حداقلی از تسهیلات است. به‌عنوان‌مثال در مینی‌بوس عمر میانگین ما 22.91 در اتوبوس 10.56 و در سواری 9.87 است اما استقبال به شکل مطلوب نیست.

دلیل آن‌هم گرانی خودرو است. هرچند تسهیلات نرخ مطلوبی دارد اما تا قیمت خودرو کاهش نیابد استقبال مطلوب نخواهد بود. برای جبران این موضوع نیز نمی‌توان مرتباً نرخ را افزایش داد چراکه با افزایش نرخ هم راننده و هم مسافر ناراضی هستند و موردپذیرش نیست.

*شما طرحی مبنی بر انتقال پایانه مسافربری اردبیل را در دستور کار قرار داده‌اید. بفرمایید این انتقال به چه دلیل ضرورت دارد؟

درگذشته وقتی پایانه اردبیل در محل فعلی احداث شد مطلوب بود و پاسخگوی نیازها نیز بود؛ اما در حال حاضر در داخل شهر واقع‌شده و خود موجب برخی بی‌نظمی‌ها شده است. ازجمله یکی از دلایل مسافر گیری اتوبوس‌ها در میدان‌ها محل فعلی پایانه است که به دلیل نزدیکی اتوبوس می‌تواند بعد از خروج از پایانه در میدان نیز مسافر گیری کند.

ما در نظر داریم پایانه جدیدی در خروجی شهر به سمت کوراییم خلخال در ابتدای جاده سرچم تعریف کنیم. برای 300 هکتار نامه‌نگاری شده است و به دلیل اینکه شهرداری اذعان می‌کند توان مالی ساخت پایانه را ندارد در نظر داریم از مشارکت بخش خصوصی این پایانه را برای چشم‌انداز حداقل 30 سال تعریف کنیم.

*وضعیت فعلی مجتمع‌های رفاهی را تشریح کنید. تا چه حد ظرفیت بخش خصوصی در این حوزه فعال‌شده است؟

اردبیل یک استان گردشگر پذیر است. این را می‌توان از آمار تردد این استان استنباط کرد. در سال گذشته ما 42 میلیون تردد در جاده‌های استان ثبت کردیم و این به این معنی است که ما نیازمند تجهیز و توسعه زیرساخت‌های راه از بعد رفاهی و خدماتی هستیم.

با توجه به پیشرفت بالای 50 درصد برخی مجتمع‌ها پیش‌بینی می‌شود تا چهارماهه اول سال آینده حداقل چهار مورد به بهره‌برداری برسد.
در حال حاضر 21 مجتمع خدماتی داریم، هفت مورد به بهره‌برداری رسیده و بعلاوه یک مورد دولتی همگی فعال است. هفت مورد در حال ساخت داریم و شش مورد در حال استعلام است تا تغییر کاربری زمین اختصاصی آن بررسی شود.

برای رمپ‌های ورود و خروج در آزادراه دولت تا سه میلیارد و 500 میلیون ریال و در بزرگراه تا سه میلیارد ریال کمک بلاعوض می‌کند که باهدف تشویق سرمایه‌گذار پیش‌بینی‌شده است.

با توجه به پیشرفت بالای 50 درصد برخی مجتمع‌ها پیش‌بینی می‌شود تا چهارماهه اول سال آینده حداقل چهار مورد به بهره‌برداری برسد.

مجتمع‌های خدماتی نیاز استان است و ما همه‌جا سرمایه‌گذاران را حمایت می‌کنیم تا درجاهای خالی و آنجا که نیاز برای احداث داریم وارد کار شوند. این مهم هم اشتغال‌زایی به دنبال داشته و هم ایمنی جاده را ارتقا خواهد بخشید.

*در حال حاضر چند پایانه در استان فعال است؟

در حال حاضر دو پایانه یکی شهرداری و یکی شهید برزگر در اردبیل و در خلخال، مشکین‌شهر، پارس‌آباد، نیر و کوثر نیز پایانه داریم. درمجموع هفت پایانه در استان فعال است.

البته پایانه کوثر بعد از احداث جاده سرچم و به دلیل اینکه مردم محل در کنار جاده سوار اتوبوس یا سایر وسایل حمل‌ونقل می‌شوند غیرفعال شده است.

*برنامه حمل‌ونقل برای توسعه و تجهیز پایانه مرزی بیله سوار را بیان کنید؟

پایانه مرزی بیله سوار در 15 هکتار یکی از پایانه‌های شکیل و مجهز مسافربری در کشور است. مدیریت پایانه باوجود استقرار 13 دستگاه به حمل‌ونقل سپرده‌شده است. درگذشته هشت هکتار برای پارکینگ ناوگان ترانزیتی جانمایی شده بود که چهار هکتار از آن با هزینه کرد 138 میلیارد ریال به بهره‌برداری رسید.

در حال حاضر فاز دوم محوطه‌سازی آغازشده و از پیمانکار خواستیم تا هفته دولت سال 95 این پروژه را به اتمام برساند.

*در خصوص ارتقا ایمنی جاده‌ها از طریق مرکز مدیریت راه‌ها چه برنامه‌هایی در دستور کاردارید؟

مرکز مدیریت راه‌ها یکی از مجهزترین مراکز است که از طریق 36 دوربین نظارت تصویری بر نقاط حادثه‌خیز و گردنه‌ها نظارت دارد و در تمامی محورهای متصل به شهرستان‌ها نصب‌شده‌اند.

برنامه ما برای توسعه این مرکز راه‌اندازی استودیو خبری است. هرچند در حال حاضر استودیو داریم اما آنلاین نیست که در نظر داریم با مشارکت صداوسیما به‌صورت آنلاین آن را فعال کنیم تا شهروندان و مسافران در مقاطع خاصی از سال ازجمله پیک سفرها از وضعیت جاده‌ها مطلع شوند.

 

برای آگاهی از تازه های جهان خودرو، جدیدترین قیمت ها و بازار خودرو ایران اینستاگرام خودرو امروز را دنبال کنید و جهت دریافت آخرین اخبار از طریق تلگرام به کانال اختصاصی عصر خودرو (https://telegram.me/asrekhodro ) بپیوندید. برای دریافت آخرین نسخه از نرم افزار تلگرام اینجا را کلیک کنید.

برچسب ها

حمل ونقل عمو می
مطالب مرتبط بیشتر
آزادسازی قیمت‌ها در بخش حمل و نقل راهکار مبارزه با آلودگی هوا پایین بودن بهره وری در حمل و نقل تصاویری از جابجایی های عجیب پیشنهاد جدید شهرداری برای حل مشکل اتوبوس‌های فرسوده توسعه مترو به شرط ساماندهی تاکسیرانی شهرداری تنها ۱۶ میلیون پول داده جزئیات نرخ گذاری کرایه‌های سال ۹۵ وسایل حمل و نقل عمومی ساماندهی پایانه های ورودی شهر رشت چه زمانی اتوبوس های واحد رایگان می شوند؟ افزایش تعداد تاکسی‌های ون در خطوط پرتردد منطقه انتقاد فرمانده پلیس راه از کمبود شدید اتوبوس در مهران نجات تهران از آلودگی هوا از مسیر توسعه حمل و نقل عمومی می‌گذرد تامین سوخت خودروها تا بازگشت زائران به کشور ادامه می یابد تعداد تاکسی های ناوگان حمل ونقل عمومی زنجان افزایش یافت زائران در مرز چذابه به صورت رایگان تا اهواز منتقل می شوند آماده باش بیش از ۳۰۰۰خودرو از کرمانشاه برای انتقال زائرین کربلا خط قرمز برای رانندگان اتوبوس های حامل زائران استقرار ۴۰۰۰ دستگاه اتوبوس در پایانه‌های مرزی مهران، چذابه و شلمچه حمل و نقل، عمده‌ترین مشکل زائران اربعین در بازگشت به کشور کرایه‌های نجومی اربعین عجیب ترین وسایل نقلیه دنیا در نمایشگاه ICAP مترو در اربعین تعطیل نیست جابجایی رائران حسینی با کامیون و تریلر ساعات کار قطارهای نیمه‌شمالی خط۳ مترو تهران افزایش یافت ۱۰۸ دستگاه اتوبوس از شیراز به مهران اعزام شدند سالانه ۵۰۰ خودرو فرسوده به تاکسیرانی اصفهان اضافه می‌شود مشهد میزبان نمایشگاه تخصصی خدمات شهری و حمل و نقل ترافیک می شود از مافیای دلال‌ها تا یکه‌تازی معتادان و قاچاقچیان خودروهای مسافربرهای شخصی در چالوس ساماندهی شود جاده ها بسته شود، پذیرایی می کنیم اختصاص ۲۰ هزار دستگاه اتوبوس برای سفرهای اربعین استاندارگیلان بر توسعه همکاری با باکو در حوزه حمل و نقل تاکید کرد تمام مینی‌بوس‌های تهران آلاینده هستند خون تازه در رگ‌های حمل‌ونقل خصوصی انجام مطالعات خط ۲ متروی اصفهان اعزام ۸۰۰ دستگاه اتوبوس در اربعین صاحبان مینی‎بوس‌های فرسوده می توانند وارد ناوگان تاکسیرانی شوند با ظرفیت ترین وسایل نقلیه جهان معاون شهردار تهران با مترو به نمایشگاه مطبوعات می رود استقرار هیات بازرسی در معاونت حمل ونقل ترافیک شهرداری تهران لزوم افزایش ظرفیت حمل‌ونقل جهت انتقال زائران اربعین حسینی نودو پنجمین ایستگاه مترو تهران دوشنبه افتتاح می‌شود اجرای ۵خط اتوبوسرانی فرامنطقه ای در پایتخت ۳۴۸هزار تردد مسافر در پایانه بیله سوار ثبت‌شده است جابه‌جایی روزانه ۳۱۳۰۰۰۰ ایرانی با ۲۱۷ کیلومتر مترو فرصت های جذب سرمایه گذاری خارجی در حوزه حمل ونقل خدمت‌رسانی شرکت واحد اتوبوسرانی تهران در ایام برگزاری نمایشگاه مطبوعات افتتاح ایستگاه مترو نعمت آباد در آینده‌ای نزدیک حمل و نقل در ایران «مفت» است قطاری متفاوت در چین هر ۷۶۰۰ تهرانی یک واگن مترو حکایت معادله چندمجهولی تاکسی‌ها در روزهای بارانی! ضرورت برگزاری دوره های آموزشی برای رانندگان حمل و نقل همگانی بازبینی طرح جامع حمل و نقل تجهیزات حمل و نقل تهران از فرآیند مناقصه تامین می‌شود پروژه احداث مترو به سرعت اجرایی شود وضعیت اتوبوس‌های شهر تهران بحرانی است ممنوعیت تردد تاکسی های فاقد کارنامه هوشمند در محدوده طرح ترافیک بیشترین تخلف رانندگان تاکسی در قزوین دریافت کرایه اضافی است مسافربرهای شخصی ساماندهی شوند نصب تدریجی کاتالیست بر روی تاکسی ها خط ۳ مترو، افتتاحی عجولانه بدون تامین واگن ساماندهی آژانس‌های مسافربری روی میز شورا آیین‌نامه ستاد مدیریت حمل‌و نقل و سوخت تغییر کرد مناسب سازی امکانات حمل و نقل برای افراد معلول و نابینا امری ضروری است. ۵۰درصد اتوبوس‌های تهران درسن بازنشستگی آمادگی اتوبوسرانی و تاکسیرانی مشهد برای سرویس دهی به عزاداران حسینی تامین وسایل حمل‌ونقل به تعداد زائران در مرز مهران تاکسی داران مشهد سوگواران را رایگان جابجا می کنند سرویس‌های ویژه‌ای به عزاداران حسینی ارائه می‌شود فعالیت شبانه‌روزیBRT در تاسوعا و عاشورای حسینی سرویس‌رسانی سامانه معلولان و جانبازان به جشنواره پارالمپیک استقرار خودروهای عمومی در مهران چرخ حمل‌ونقل تندتر می‌چرخد انتقال ایستگاه‌های تاکسی اطراف میدان راه‌آهن تا پایان سال متروی تهران رکورد زد ورود خودروهای شخصی به پایانه های تاکسیرانی ۵۰۰ هزار ریال جریمه دارد کالابرهای استاندارد جایگزین چرخ دستی‌ها می‌شوند افزایش ناوگان جاده‌ای برای اربعین امسال امکانپذیر نیست در توسعه مترو از برنامه عقب هستیم حمل و نقل عمومی و زیرساخت های گردشگری اصفهان نیازمند اصلاح است ترویج فرهنگ استفاده از حمل و نقل عمومی ایستگاه مترو نعمت‌آباد به زودی آماده بهره‌برداری می‌شود ترکیب سرمایه‌های داخلی و خارجی، راهبرد اصلی عرصه حمل‌ونقل افزایش ساعت سرویس دهی در خط سه مترو تهران ۱۰ هزار تاکسی فرسوده نوسازی می شوند عمده حمل و نقل روستایی با تراکتور انجام می‌شود بودجه حمل‌ونقل؛ یک‌دهم نیازهای سالانه حضور فرانسویان در حمل‌و‌نقل ایران سرمایه‌گذاری ۹۸ هزار میلیارد تومانی در حوزه‌های حمل و نقل پیگیری متروشهرهای اقماری تهران افتتاح بلندترین خط متروی خاورمیانه با حضور رییس جمهور توسعه حمل و نقل عمومی، تنها راهکار شکست چالش آلودگی هوا نیمه شمالی خط ۳ مترو سه شنبه به بهره برداری می‌رسد احداث ۴ ایستگاه جدید در بخش جنوبی خط ۶ مترو افتتاح متروی مهرآباد تا پایان سال آمادگی حمل و نقل شمال تهران برای مهر ماه تخفیف ۵۰ درصدی مترو و اتوبوس برای دانش‌آموزان و دانشجویان فعالیت تاکسی‌تلفنی‌های کرمان زیر نظر صنف جرثقیل‌داران آینده حمل و نقل تغییر می‌کند؟ تقویت ناوگان اتوبوسرانی مستلزم کمک دولت است اتوبوس‌رانی شهر اندیشه ساماندهی می‌شوند بهره‌برداری از هشت ایستگاه خط ۷ مترو در خرداد ۹۵ مترو در روز اول مهر برای دانشجویان و دانش‌آموزان رایگان است افتتاح ۴ ایستگاه خط ۳ مترو تا اوایل مهرماه ورود ۲۶۰ دستگاه اتوبوس جدید به ناوگان اتوبوسرانی در آغاز مهر ورود ۲۰۰ اتوبوس دو کابین به پایتخت تاسیس صندوق توسعه حمل‌ونقل تصویب شد ناکامی حمل‌ونقل عمومی در رقابت با خودروهای شخصی طرح فهام بسترساز ورود خودروهای برقی به حمل و نقل است اتصال خط سه مترو به خط یک توزیع یک میلیون کتاب در مترو و اتوبوس نظام معاینه فنی اتوبوس‌ها باید تغییر کند بازدید اعضای مجمع شهرداران آسیایی از مترو حمل و نقل الکترونیکی در شهرهای آسیایی تقویت شود پیشرفت ۷۰درصدی خط ۷ مترو در بخش تونل ۴۴هزار تاکسی در چالش با مسافرکش‌های شخصی لندن گران‌ترین سیستم حمل‌ونقل عمومیِ جهان را دارد قول مساعد شهرداری و شورای شهر برای پرداخت هزینه ایاب و ذهاب دانش‌آموزان استثنایی تهران میزبان مدیران حمل و نقل شهری ۱۵ کشور آسیایی زمان کاهش سر فاصله حرکت قطارهای خط سه مترو افتتاح چهار ایستگاه مترو در بخش شمالی خط ۳ مترو تبریز پس از توقف ۳ ساله در ایستگاه وعده افتتاح شد عذرخواهی مترو تهران از تاخیر امروز حرکت قطار در خط یک نقص فنی و قطعی برق در خط یک مترو تاکسی بانوان و امنیت روانی انجام مانور دوره‌ای واکنش در شرایط اضطراری در سه پایانه مترو تکمیل خط ۳ مترو تا نیمه شهریورماه اختصاص ۳۰ دستگاه خودرو ون برای حمل و نقل روستایی در قم اعطای تسهیلات چهاردرصدی برای خرید ناوگان حمل و نقل روستایی بررسی آخرین وضعیت پیشرفت پروژه های خطوط ۶ و ۷ مترو تهران ۲۰۰۰خلبان جوان مسافرکِش شدند مترو یک رسانه است بودجه مصوب مجلس برای ساخت ۱۵۰۰ متر مترو کفایت می کند وضعیت قطار شهری کرج توسط مسئولان کشوری و استانی بررسی شد ضرورت بازتعریف نگاه حاکم بر حمل‌ونقل آیا قطار جدید وارد ناوگان حمل و نقل مترو می شود؟ تغییر نام یکی از ایستگاه های مترو برای چهارمین بار تسریع در عملیات پروژه متروی قم به‌عنوان زیرساخت مهم حمل و نقل شهری
برگشت به بالا