عصر خودرو- استون مارتین Rapide یک خودرو اسپرت ۴سرنشینه بوده و در اوایل سال ۲۰۱۰ به دنیای بیکران خودرو معرفی شده است. این خودرو با عملکرد قابل توجه فنی برای اولینبار در سال ۲۰۰۶ به عنوان یک خودرو مفهومی در نمایشگاه بینالمللی خودرو آمریکای شمالی در دیترویت معرفی شد و از نسخه تولید شده Rapide در نمایشگاه فرانکفورت در سال ۲۰۰۹ رونمایی شد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، نام Rapide اشاره به Lagonda Rapide دارد؛ خودرو سواری چهاردر تولید شده توسط Lagonda، در حال حاضر بخشی از استونمارتین به شمار میرود. اولین نمونههای تولیدی این خودرو که در ماه مه 2010 روانه بازار شد در ابتدا در یک کارخانه اختصاصی در شهر گراتس اتریش ساخته شد و جالب اینجاست که این کارخانه قصد داشت در سال، 2000 دستگاه از آنرا تولید کند اما بهدلیل رعایتنکردن قوانین فروش در سال 2012 به انگلستان نقل مکان کرد. اولین سال حضور Rapide با فروش فوقالعاده 468 دستگاه در سال همراه شد و با اینکه در سال 2013 نسل دوم این محصول با تغییرات مشهود تولید شد اما کمپانی استون مارتین دیگر چنین فروشی را با رپید تجربه نکرد. مجموع فروش این خودرو تا سال 2016 مجموعا 1887 دستگاه بود و البته با وجود رقبایی همچون پورشه پانامرا توربو که با قیمت 160 هزار دلار و مازراتی کواتروپورته 145 هزار دلاری به نسبت رپید که 200هزار دلار قیمت داشت، انتظار زیادی برای فروش آن وجود نداشت. با توجه به اینکه مدتی قبل یکی از نمونههای نسل اول این خودرو (مدل 2012) بهصورت گذرموقت وارد خاک کشورمان شد، توانستیم ملاقاتی کوتاه با آن در شیراز داشته باشیم که مشروح این بررسی را در ادامه خواهید خواند :
غرش ملکه بریتانیا
از سالها پیش کمپانی استون مارتین برای قدرتنمایی از موتورهای پرقدرت 12سیلندر استفاده می کرده است و در این بین محصولاتی همچون ونتیج، DB9 و ONE-77 نیز از این مورد بیبهره نبودند. البته مدیران استون مارتین در نسل جدید و در راستای ارتقا سطح تکنولوژی، موتورهای 8 سیلندر را جایگزین کردهاند تا در جهت کاهش وزن، استهلاک و حتی مصرف سوخت قدم مثبتی برداشته باشند. در این بین استون مارتین رپید هم از آغاز با پیشرانه 12 سیلندر 5.9 لیتری معرفی شد اما از سال 2013 خودرو رپید S با موتور 8سیلندر تنفس مصنوعی یا همان توربوشارژ روانه بازار شد. پیشرانه خودرو مورد آزمایش نمونه V12 با حجم 5.9 لیتری بود که حداکثر قدرت خروجی آن به 470 اسب بخار در دور موتور 6000 دور در دقیقه میرسید.
بیشک کمپانی استون مارتین برای اثبات چابکی محصولی همچون رپید مجبور به استفاده از گیربکس تنومند 6HP26 شد. جالب است بدانید این گیربکس 6سرعته اتوماتیک برای خودروهایی همچون رولزرویس فانتوم، سریهای 3، 5، 6 و 7 بامو بهعلاوه جگوار XJ انجام وظیفه کرده است. حال استون مارتین رپید با وزن 1.950 کیلوگرمی به کمک این گیربکس میتواند حداکثر گشتاور 600 نیوتنمتر را در دور موتور 5.000 دور در دقیقه رقم بزند. این خودرو با چنین مشخصات فنی میتواند در مدت زمان 5.2 ثانیه سرعت خود را از صفر به 100کیلومتر برساند و ناگفته نماند حداکثر سرعت استون مارتین رپید نیز 296 کیلومتر در ساعت است.
کت و شلوار اتو کشیده
نماد تمام محصولات کمپانی استون مارتین پیش رادیاتور مشبک معروف آن است و با چراغهای کشیدهشده روی گلگیرهای جلو، نمایی از ونتیج را نشان میدهد. شاید بتوان هواکشهای روی در موتور و گلگیرهای جلو بهعلاوه برآمدگی کشیدهشده روی درها را دلیلی بر خاصبودن آن دانست زیرا اگر آنهم نبود، سادگی و یکنواختی بدنه چشم بیننده را به خود جلب نمیکرد. نمای عقب رپید از نظر طراحی به خودروهای فستبک بسیار نزدیک است و شیب انتهایی سقف، فرم کوپه به خودرو بخشیده است. چراغهای LED جلو و عقب با طراحی سپرهای رپید همخوانی دارد و و در شکل گیری آن از زوایای نرم استفاده شده است. فضای صندوق بار بهنظر محدود میآید اما وقتی در را باز کنید، یک فضای 317 لیتری در اختیار مالک قرار دارد تا بتوان 4 چمدان متوسط را در آن جا داد و درصورت نیاز به فضای بیشتر میتوانید با فشردن یک ثانیهای کلید کنار در عقب، صندلیها را بخوابانید و فضایی در حد 886 لیتر را به دست آورید.
در هر نقطه از خودرو همچون زیر شیشهها، بالای چراغهای عقب و حتی روی گلگیرهای جلو نوار کروم رنگ تعبیه شده تا دیگر رانندهها بتوانند در تاریکی تشخیص دهند خودرویی در مسیر وجود دارد. هندسه شاسی این خودرو بهگونهای طراحی شده که قدرت جذب و دافعه بالایی دارد و همچنین یک میله ضربهگیر به سیستم تعلیق ایرماتیک(Adaptive Damping System) این خودرو کمک میکند تا عملکرد سیستم تعلیق مستقل دوجناغی دوطرفه این خودرو سواری لذتبخش، اسپرت و متفاوتی را برای 4 سرنشین رپید رقم بزند. طول این خودرو برابر 5.02 متر است و بدونشک کنترل این خودرو با عرض 1.9 متر کمی دشوارتر از دیگر خودروهای شهری است. وزن 1950 کیلوگرمی استونمارتین رپید تاثیر بالایی در ترمزگیری آن دارد و در خصوص ایمنی لازم است بدانید در محور جلو از دیسکهای ترمز دوگانه 390 میلیمتری با پشتیبانی 6 پیستون تزریق و همچنین در محور عقب دیسکهای دوگانه در اندازه 360 میلیمتر از 4 پیستون تغذیه میشوند.
استون مارتین رپید به سیستمهای کنترل پایداری دینامیکی (DSC)، توزیع الکترونیکی نیروی ترمز (EBD)، کمک هیدرولیکی ترمز (HBA)، کنترل مثبت گشتاور برای جلوگیری از قفل شدن چرخ های عقب (PTC)، کنترل کشش(TC) و ترمز پارک الکترونیکی(EPB) تجهیز شده و همگی در جهت افزایش ایمنی و آرامش خاطر سرنشینان روی این خودرو سنگینوزن تعبیه شدهاند. دستگیره درها همسطح بدنه طراحی شدند و برای بازکردن کافی است طرف راست آنرا فشار داده و بعد آنرا بکشید تا بتوانید در را باز کنید. برای سهولت در سوار یا پیادهشدن از خودرو، حالت بازشدن درها با شیب رو به بالا همراه است و حتی برای زیبایی هیچ قاب آلومینیومی دور شیشهها مشاهده نمیکنید.
طرح مبتکرانه
با ورود به کابین خودرو طراحی فوقالعاده دلچسب و ترکیبی از المانهای اسپرت و لوکس را میتوان بهخوبی لمس کرد. با چنین طرحی، حس اعتماد بهنفس فوقالعادهای به سرنشین القا میشود و فضایی کاملا متفاوت در مقایسه با نمای بیرونی به چشم میخورد. قالب صندلیها کاملا اسپرت برشخورده است اما تمام متعلقات نمای داخلی از چرم خوشرنگ با دوخت دقیق پوشیده شده تا در عین اسپرت بودن بتوان حس لوکسبودن را به سرنشین القا کرد. کلیدهای کنترلکننده صندلیهای ردیف جلو با 3 حافظه ذخیرهسازی به طرفین کنسول چسبیده بودند. بیشترین جلب توجه در استونمارتین رپید، استفاده از کلیدهای تغییر وضعیت گیربکس روی داشبورد بهجای دسته دنده بود تا امضایی از ونکوئیش و DB9 در این خودرو بهجا گذاشته شود.
در نگاه اول به نظر میرسد کلیدهای امکانات مختلفی روی داشبود جاسازی شدهاند اما بیشتر آنها فقط برای کنترل سیستم صوتی 1000وات (16 اسپیکر + 2 توییتر) و سیستم تهویه مطبوع تعبیه شدهاند. کمی پایینتر، 4کلید وجود دارد تا راننده با فشردن هرکدام بتواند سیستم تعلیق اسپرت، حالت رانندگی اسپرت، سیستم کنترل کشش و مهشکن را فعال یا غیرفعال کند. هر چهار صندلی این خودرو به سردکن و گرمکن مجهزند و کلیدهای آن در وسط کنسول میانی قرار گرفته است بهعلاوه میتوان به دیگر امکاناتی همچون GPS، دماسنج، کروزکنترل، چتر مخصوص استون مارتین، بلوتوث و هشداردهنده باد تایرها اشاره کرد و حتی در کشورهای آمریکا و کانادا سیستم دربازکن گاراژ بهعلاوه رادیو ماهوارهای هم در سبد امکانات آن قرار دارد. در کشور بریتانیا بهدلیل وجود دوربین و کنترلکنندههای مختلف سیستم ردیاب خودرو هم وجود دارد تا در صورت دزدیدهشدن موقعیت دقیق به پایگاه کمپانی ارسال شود.
ردیف عقب توسط یک کنسول میانی مابین صندلی، ظرفیت سرنشینان را به 4 نفره تبدیل کرده و روی آن 2 جالیوانی، کلیدهای چراغ مطالعه، گرمکن و سردکن، کنترلکنندههای سیستم تهویه و دریچهها قرار گرفتهاند، البته پشت سرصندلی ردیف جلو، مانیتورهایی جاسازی شدهاند تا سرنشین عقب بتواند در حین سواری از تماشای ویدئو یا بازیکردن لذت ببرد.
روح اسپرت در کالبد لوکس
برای استارتزدن کافی بود ریموت کنترل را در محفظه مشخصه وسط داشبورد وارد کنیم و برای یک ثانیه آنرا فشار دهیم تا جریان خون در رگهای قلب غولپیکر بریتانیایی خوشصدا جریان پیدا کند. با کمی گاز درجا، غرش گوشنواز موتور 12 سیلندر رپید حالمان را دگرگون کرد و با فشردن کلید D آرام آرام حرکت کردیم. با نگاه معنادار مردم، توقف خودروها سر چهارراه برای تماشای رپید و حتی برق چشمان کودکان دوچرخهسواری که برای دیدن این اعجوبه بریتانیایی توقف کردند، یک حس جاودانه همچون قدرتی مثالزدنی به سرنشین میداد، شاید نتوان جیمزباند شد اما میتوان آن را حس کرد.
در مسیر مستقیم خیلی نرم و آرام به حرکتمان ادامه دادیم و تقریبا لازم بود از نگاهها و رانندگانی که قصد اذیت داشتند، فرار کنیم. پدال گاز را تا انتها فشردیم تا بتوانیم در کنار ظاهر خاص، قدرت را به رخ بکشیم؛ با دنده معکوس از جا کنده شد و پرواز کرد. زمان شتابگیری کمی ضربات ناشی از آسفالت وارد میشد و برای تکمیل آن حالت اسپرت بهعلاوه سیستم تعلیق را فعال کردیم تا در وضعیت کاملا اسپرت قرار گیرد و بتوان حس و حالی شبیه به سواری با یک ونتیج یا DB9 را تجربه کنیم. در وضعیت کاملا اسپرت برای تست شتاب آماده شدیم، بعد از یک توقف کوتاه استون مارتین رپید را با یک لانچ شلیک کردیم. دنده یک خودرو کمتر از 3 ثانیه به حداکثر سرعت 53 کیلومتر در 6400 دور در دقیقه رسید و توسط شیفتر پشت فرمان دنده را تغییر دادیم؛ دنده 2 در صدم ثانیه وارد مدار شد و شاهد افزایش سرعت دلچسب رپید بودیم تا اینکه در دور موتور 6.450 دور عقربه کیلومترشمار عدد 100 را نشان داد و مجموعا شتاب صفر تا 100 این خودرو در مدت زمان 5.6 ثانیه ثبت شد اما همچنان ادامه دادیم و در 0.550 دور ، دنده 3 وارد مدار شد. حداکثر سرعتی که رپید با دنده 3 طی کرد برابر حداکثر سرعت پراید یعنی چیزی حدود 165 کیلومتر بود و هنوز 3 دنده دیگر جا داشت.
شاید برایتان جالب باشد بدانید هیچ مزیتی بدون عیب نیست، مصرف سوخت شهری این خودرو با توجه به عظمت اعداد درون کاتالوگ رپید به ازای هر 100 کیلومتر برابر با 22 لیتر و مصرف جادهای آن 10.4 لیتر است که بهصورت ترکیبی 14.9 لیتر بنزین مصرف میکند. در نتیجهگیری پایانی میتوان به پیشرانه پرقدرت V12 رپید، صدای فریبنده خاص، تسلط بالا روی سطح جاده و توزیع وزن بالای آن نمره مثبت داد اما نباید از معایبی مانند قیمت بسیار بالا، فضای داخلی محدود سرنشینان و دید محدود عقب چشمپوشی کرد. جا دارد از مالک خودرو، آقای مومنی که خودرو خاص خود را در اختیار تیم هفتهنامه خودروامروز قرار دادند تشکر و قدردانی کنیم.
آزمایش و نوشته: میلاد کجوری
عکس: رضا مشکل گشا، سینا صمدی، علیرضا بحرالعلوم