عصر خودرو- مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران با بیان اینکه براساس قانون هوای پاک، ارائه برگه معاینه فنی به به خودروهای فرسوده ممنوع است، گفت: بیش از ۷۰ درصد اتوبوسهای شرکت واحد و حدود ۸۰ درصد موتورسیکلتهای تهران نباید معاینه فنی دریافت کنند، اما از آنجا که نمیتوانیم آنها را نوسازی کنیم، ناگزیر به آنها برگه معاینه فنی میدهیم.
به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از ایلنا ، سید نواب حسینیمنش (مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران) درباره آمار آلایندگی اتوبوسها و وسایل نقلیه سنگین گفت: سهم آلایندگی خودروهای سنگین در ذرات معلق زیر 2/5 میکرون چیزی در حدود 55 درصد است. از این آمار، سهم آلایندگی اتوبوسهای شرکت واحد اتوبوسرانی حدود 18 درصد است و الباقی سهم آلایندگی بقیه ناوگان سنگین درونشهری است.
مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران ادامه داد: اگر پاییز امسال را با پاییز سال قبل مقایسه کنیم، میبینیم که چقدر هوا به نسبت بهتر بود. این ناشی از فشاری بود که امسال بهخصوص روی خودروهای دیزلی گذاشته شد و با همکاری خوبی که میان پلیس راهور و ستاد معاینه فنی شکل گرفت، آلودگی هوا کاهش یافت.
وی در پاسخ به این سوال که با وجود اعمال جریمه برای ماشینهای فاقد معاینه فنی چطور هنوز در سطح شهر خودروهای سنگینی دیده میشوند که دود میکنند، گفت: درصدی از خودروهای سنگین که ما در تست کنار جادهای آنها را کنترل میکنیم، معاینه فنی ندارند. همچنین درصدی از خودروها علیرغم داشتن معاینه فنی، دودزا هستند که این میتواند ناشی از چند علت باشد. یکی از علل آن میتواند فرسودگی خودرو باشد؛ مانند اتفاقی که در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد رخ داد. بعضی از خودروهای سنگین در جاهایی هستند که ما دسترسی به آنها نداریم تا کنترلشان کنیم.
حسینیمنش افزود: البته این سخن درست است که در شهر ماشینهای دودزا دیده میشود. اگر این ماشینها جزو اتوبوسهای شرکت واحد اتوبوسرانی باشند، مردم میتوانند با سامانه 1888 تماس بگیرند و شماره پلاک آن و محل را اعلام کنند تا ما بلافاصله از تردد آنها جلوگیری و جریمهشان کنیم. همچنین در مورد کامیونهای دودزا هم پلیس راهور ورود کرده و آنها را به مراکز معاینه فنی دعوت میکند. به هر حال با تمام این اقدامات در تلاش هستیم تا عرصه را بر خودروهای دودزا تنگ کنیم تا اصلاح شوند.
مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران با بیان اینکه 85 درصد خودروهای دیزلی معاینه فنی دارند، گفت: حدود 15 درصد از خودروهای دیزلی معاینه فنی ندارند و روزانه جریمه میشوند. در تهران به صورت میانگین روزانه 25 هزار خودروی فاقد معاینه فنی توسط دوربینها جریمه میشوند و این تعداد با ورود دوربینهای جدید ما به چرخه افزایش هم مییابد، اما صرف معاینه فنی کامل نیست. ما باید با ماشینهایی که معاینه فنی دارند اما دود میکنند هم باید برخورد کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که چگونه ممکن است ماشینی که معاینه فنی دریافت کرده، همچنان دودزا باشد، بیان کرد: ماشینی که دارای فرسودگی است، بین دو معاینه فنی، 6 ماه فرصت دارد. مراکز معاینه فنی کار شاقی انجام نمیدهند. با یک تست 20 هزار تومانی برای خودروهای سبک و یک تست 30 هزار تومانی برای خودروهای سنگین میتوان ماشینها را کنترل کرد. امیدواریم روزی برسد که مردم به صورت خودکار اقدام به دریافت معاینه فنی کنند.
مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران در پاسخ به این سوال که چگونه برخی ماشینها روزانه 50 هزار تومان جریمه میشوند اما بازهم برای دریافت معاینه فنی اقدام نمیکنند، گفت: ما بهطور متوسط روزانه 25 هزار خودرو (چه سنگین و چه سبک) را در تهران جریمه میکنیم. همچنین تعدادی دوربین جدید اکنون در حال نصب است که تا یکی دو ماه دیگر فعال میشوند و با ورود آنها چرخه نظارتی ما کاملتر میشود.
وی افزود: در حال حاضر حدود 300-200 هزار خودرو فاقد معاینه فنی در تهران داریم، اما از اینکه آیا همه این خودروها در تهران سکونت دارند یا خیر، آمار دقیقی در دست نیست. تعدادی از خودروهای پلاک تهرانی مقیم شهرستانها هستند و اصلا صاحبان آنها در تهران زندگی نمیکنند؛ چراکه بسیاری علاقه دارند ماشینهای پلاک تهرانی داشته باشند و از تهران ماشین میخرند. بنابراین این ماشینها روزانه جریمه میشوند و پیامک هم برای آنان ارسال میشود.
حسینیمنش ادامه داد: از 25 هزار خودرویی که جریمه میشوند، خیلی افراد ممکن است برای دریافت معاینه فنی مراجعه کنند و بسیاری از افراد که نمیآیند، ماشینشان فرسوده است و فرد قصد پرداخت جریمههایش را ندارد. علاوه بر این شماره تماس برخی افراد معتبر نیست و یا شماره اشتباه دادهاند، یا شماره تماسشان تغییر کرده است. چنین افرادی جریمه میشوند و پیامکهای ما را دریافت نمیکنند. بنابراین برخی افراد هر روز 50 هزار تومان جریمه میشوند و یا بیخبرند؛ یا به دلیل فرسودگی ماشین، به معاینه فنی یا پرداخت جریمه آن فکر نمیکنند.
مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران در پاسخ به این سوال که با وجود اینکه گفته میشود خودروهای فرسوده مثل اتوبوسهای بالای 10 سال نباید معاینه فنی دریافت کنند، چگونه مراکز معاینه فنی به آنها گواهی میدهند تا شاهد دودزایی و سایر نواقص فنی آنها باشیم، گفت: این سخن درست است. براساس قانون هوای پاک، خرید و فروش، ارائه بیمه شخص ثالث و معاینه فنی به خودروهای فرسوده ممنوع است. ماجرا این است که بیش از 80-70 درصد اتوبوسهای شرکت واحد اتوبوسرانی تهران به سن فرسودگی رسیدهاند.
حسینیمنش با طرح این سوال که اگر همین امروز این اتوبوسها را از چرخه تردد خارج کنیم، چه اتفاقی میافتد، عنوان کرد: تعداد زیادی مسافر که روزانه با اتوبوس تردد میکنند، از این امکان بیبهره میمانند. قانونگذار این قانون را در کنار قانون نوسازی ناوگان عمومیگذاشته است. وقتی دولت نمیتواند اتوبوسها، تاکسیها و مترو را نوسازی کند و این قانون اجرا نمیشود، لاجرم مجبور میشویم به این خودروها اجازه تردد دهیم.
وی اضافه کرد: هم در وزارت کشور و هم در سازمان حفاظت محیط زیست جلساتی برگزار و تصمیم گرفته شد تا زمانی که نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومیشروع شود، خودروهای فرسوده درصورت داشتن معاینه فنی اجازه تردد داشته باشند؛ درحالی که براساس قانون این ماشینها اصلا نباید معاینه فنی دریافت کنند، اما در شرایط اقتصادی فعلی و مشکلات ناشی از تحریم و مسائلی که در حوزه تولید اتوبوس یا کامیون داریم، قرار شده تا پایان سال 98 این اجازه داده شود که خودروها درصورت اخذ معاینه فنی تردد کنند.
معاینه فنی درخصوص موتورسیکلتهای کاربراتوری کمکی نمیکند
مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران در پاسخ به این سوال که آیا این صحت دارد که از آنجا که موتورسیکلتها در قسمت جلویی پلاک ندارند، دوربینهای پلاکخوان نمیتوانند اطلاعات آنها را ثبت کنند، اظهار داشت: این موضوع مطرح شده و درست است، اما نکته مهمتر از این ماجرا این است که 80 درصد موتورسیکلتهای سطح شهر تهران بیش از 8 سال سن دارند و براساس قانون هوای پاک به سن فرسودگی رسیدهاند و نباید به آنها معاینه فنی داده شود.
وی ضمن اشاره به نکته دوم درمورد موتورسیکلتها اظهار کرد: معاینه فنی بر موتورهای کاربراتوری نافذ نیست. ما هم بدمان نمیآید پس از معاینه فنی وسایل نقلیه از سلامت و امنیت آنها اطمینان حاصل کنیم اما موتورسیکلتهای کاربراتوری یک ایراد دارند و آن این است که شیر بنزینشان دستی است؛ افراد قبل از معاینه فنی شیر بنزین را نسبتا تا آخر میبندند تا بنزین به صورت قطرهچکانی وارد سیلندر شود. موتورسیکلت به معاینه فنی میآید و از آن گذر میکند؛ آنگاه شیر را تا آخر باز میکنند و آلودگی را دوباره به موتور برمیگردانند. بنابراین ما میتوانیم فقط درخصوص موتورهای انژکتوری میتوانیم معاینه فنی دهیم که درمورد آن اطمینان حاصل کنیم، چراکه شیر بنزین این موتورها با دست و پیچ گوشتی باز و بسته نمیشود.
حسینیمنش تصریح کرد: بنابراین به نظر من درخصوص موتورسیکلتهای کاربراتوری معاینه فنی اصلا کمکی نمیکند و تا زمانی که این موتورها از رده خارج نشوند و موتورهای انژکتوری وارد مدار نشوند، نمیتوانیم در مورد معاینه فنی موتورسیکلتها بحثی کنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا در روند معاینه فنی، علاوه بر موتورسیکلتها و اتوبوسها، در مورد خودروهای شخصی نیز استثنائاتی وجود دارد و خودروهای شخصی فرسوده هم با وجود فرسودگی، معاینه فنی دریافت میکنند، گفت: بله، در مورد خودروهای شخصی فرسوده هم معاینه فنی داده میشود؛ درصورتی که براساس قانون هوای پاک این کار ممنوع است. وزارت کشور زمانی قانون را اجرا میکند که برای همه اجرا شود. نمیتوان گفت برای موتورسیکلتها و اتوبوسها قانون اجرا نشود، اما در مورد خوروهای شخصی اجرا شود. نمیتوان قانون را به صورت تکهتکه اجرا کرد. ضمن اینکه تاکسیها هم در زمره خودروهای سبک هستند و اگر بخواهیم فرسودگی را لحاظ کنیم، تعداد زیادی از آنها هم باید از مدار خارج شوند.