عصر خودرو- سایپای امروز، محصول تحول تفکر و تدوین مسیری جدید است که نمود واقعی آن از سال ۱۴۰۰ آغاز شده است. آغاز مسیر جدید نیازمند زمینه سازی های متعدد برای به بار نشستن تحولات است.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، سایپا که روزگاری 70 درصد خط تولیدش در اختیار پراید بود با تصمیمی شجاعانه این خودرو را خط تولید خارج کرد تا پوست بیاندازد و نگاهش به خودروسازی را کاملا متحول کنید. سید جواد سلیمانی بدون شک نامی ماندگار در فهرست مدیران عامل سایپا خواهد بود که تصمیم سرنوشت ساز خروج پراید از خط تولید را گرفت. سایپا علاوه بر خروج پراید، دیگر ارتباطی با شرکای خارجی مانند برلیانس، چانگان و رنو نداشت. در شرایطی که سایپا مانده بود و پلتفرم X200 با اعضایی مانند تیبا، ساینا و کوییک، این خودروساز بدون عقبگرد و کاهش تیراژ حتی در سال 98 تنها خودروسازی شد که با کاهش تیراژ موجه نشده بود. در این جنگ و بحران که با تحریم ها و همه گیری ویروس کرونا نیز همراه شده بود سایپا مگاپلتفرم SP100 را توسعه داد و در حداقل زمان ممکن خانواده جدیدی از محصولات در کلاس C را آغاز کرد.
شتاب در طراحی این خودروها و گذر از بحران ممکن است این تصور را بوجود بیاورد که محصولات جدید سایپا مشکلات متعدد کیفی و طراحی دارند اما بررسی شواهد و نشانه ها عکس این موضوع را نشان می دهد به گونه ای که شاهین به عنوان نخستین عضو از خانواده SP100 نظام جدید کیفیت و طراحی را آغاز کرده است. در بخش ایمنی که مهمترین محل حمله به سایپا در زمان تولید پراید بود، شاهین موفق به کسب استاندارد معتبر ECE اروپا شد و سایپا برای اثبات این مساله ویدیو های تست کیسه هوا و تصادف جانبی شاهین را به صورت عمومی منتشر کرد. انتشار این ویدیو ها برای نخستین بار در صنعت خودرو کشور اتفاق افتاد و مهر تاییدی بر تفاوت شاهین نسبت به دیگر پروژه های صنعت خودروسازی کشور بود. در مرحله دوم کیفی سازی شاهین به مراحل پیش از تولید خودرو منتقل شد به گونه ای که خودروساز ها پیشتر با آغاز تولید ملزم به ارائه نمونه هایی جهت بررسی کیفی بودند اما سایپا این بررسی ها را در مراحل پیش از آغاز تولید آزمایشی مد نظر قرارداد تا آغاز تولید شاهین با محصولی کیفی و بدون مشکل باشد. گارانتی یک خودرو بدون شک نشان دهنده میزان اطمینان یک خودروساز از مسائل فنی و کیفی آن محصول است. سایپا در روزهای پایانی منتهی به سال 1400 و در آستانه تحویل نخستین سری شاهین، در حالی که کسی انتظارش را نداشت اعلام کرد که شاهین را با گارانتی 3 سال یا 60 هزار کیلومتر به مشتریان تحویل خواهد داد. این در حالی است که الزامات قانونی کشور گارانتی 2 سال یا 40 هزار کیلومتر است و این حرکت از سوی سایپا مهر تایید دیگری بر تفاوت عملکرد در طراحی شاهین نسبت به دیگر خودروهای بومی کشور است.
پرواز سایپا با شاهین آغاز شد و در مراحل بعد طی سال جاری آریا و اطلس دو محصول جدید این خودروساز خواهند بود و احتمالا یک سدان جدید نیز در گروه خودروسازی سایپا طراحی و آماده عرضه به بازار خواهد شد. سایپایی که با شاهین به پرواز در آمده هیچ شباهتی به سایپای دو سال قبل ندارد و ادامه مسیر آن نیز در طول تاریخ این خودروساز بی سابقه است. راه سایپا با خودروهای بومی و طراحی شده در این مجموعه شکل می گیرد در حالی که سایپا در گذشته متکی به خودرویی قدیمی و پرتیراژ در کنار خودروهای مونتاژی بود.
گذر از بحران، گام نخست سایپا در رونمایی از چهره جدید و تحول یافته بود که با حفظ تیراژ و ایجاد تنوع در سبد محصولات اتفاق افتاد. آنچه از این پس می توان انتظار داشت، معرفی خودروهای جدید در کلاس های متنوع، استمرار فیس لیفت محصولات و به روز رسانی آن ها مانند پروژه های کوییک و ساینا فیس لیفت در کنار توسعه قوای محرکه است. اگر کمی آینده نگرانهتر به تحرکات جدید سایپا نگاه کنیم، دورنمای ورود به مباحث صادراتی با محصولات اختصاصی و بومی سایپا دور از ذهن نیست. محصولات سایپا در مقایسه با خودروهای برند های معتبر دیگر کشورها از نظر قیمت جایگاه قابل توجهی دارد و با در نظر گرفتن استاندارد های اروپایی این محصولات می توان شاهد حضور این خودرو ها در بازار های دیگر کشورها و بخصوص کشورهای در حال توسعه بود.
سایپا با تلاش های بسیار تحولات در طراحی، کلاس محصولات و دیگر بخش ها را ادامه می دهد. این شرکت به تازگی در حرکتی تحول گرایانه قلبی جدید را برای کراس اوور آریا انتخاب کرده که بر اساس جدیدترین تکنولوژی های روز دنیا طراحی شده و علی رغم حجم کم، قدرت بالا و کشش قابل توجه در کنار مصرف سوخت کم و استاندارد آلایندگی یورو6 را ارائه می کند. قوای محرکه به روز، طراحی محصولات با زبان جدید سایپا و توسط متخصصان ایرانی، ارائه پر آپشن ترین خودروهای بومی کشور و ایمنی به سبک استاندارد های اروپا هیچ نویدی جز آینده ای متفاوت و روشن از سبد محصولات سایپا ندارد.