عصر خودرو- آمار جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان میدهد مجموع تولید خودروهای تجاری سبک و سنگین در کشور در هفت ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵درصد کاهش داشته است.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، طبق آمار موردنظر، در هفت ماه امسال 48 هزار و 126 دستگاه انواع خودروهای تجاری شامل کامیون، کامیونت، کشنده، وانت، ون، مینیبوس و اتوبوس در کشور تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش پنج درصدی را نشان میدهد. بیشترین محصول تولیدی در این بخش را وانت تشکیل میدهد، ون نیز دارای کمترین تیراژ است. با توجه به رشد تولید در بخش کامیون و کامیونت، تیراژ کلی تجاریها میتوانست رشد را در هفت ماه امسال تجربه کند، اما افت تولید وانت این اجازه را نداده است. اگر آمار وانت را در نظر نگیریم، مجموع تولید خودروهای تجاری در هفت ماه امسال رقم شش هزار و 201 دستگاه را نشان میدهد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته نشان از رشد 60 درصدی دارد.
اما نکته دیگر در مورد آمار هفت ماه این است که تجاریسازان کماکان بسیار کمتر از ظرفیت اسمی خود تولید دارند. این در حالی است که با توجه به تردد تعداد زیادی خودروی فرسوده سبک و سنگین به خصوص در بخش اتوبوس، مینیبوس و کامیون، نیاز به اسقاط و جایگزینی آنها است و برای این کار باید تولید بیش از اینها باشد. با این حال مشکلاتی مانند تحریم، کمبود نقدینگی و ضعف تقاضا اجازه نداده تجاریسازان به خصوص در بخش محصولات سنگین تولید خود را بالا ببرند. در این بین، لغو تحریمها میتواند کمک بزرگی به رونق گرفتن تولید خودروهای تجاری در کشور کند، زیرا امکان بازگشت خارجیها فراهم خواهد شد و آنها که برگردند، تولید در مسیر رشد قرار میگیرد.
اما طبق آمار وزارت صمت، در هفت ماه امسال بیشترین تیراژ در بخش خودروهای تجاری سبک و سنگین به وانت اختصاص دارد که تولید آن نزولی شده است. در هفت ماه امسال، 41 هزار و 925 دستگاه وانت در کشور تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش حدودا 11 درصدی را نشان میدهد. بخش اعظم وانتهای تولیدی در هفت ماه امسال به سایپا و وانتپراید اختصاص داشته است. در بخش کامیون، کامیونت و کشنده اما تیراژ حسابی بالا رفته و تجاریسازان موفق شدهاند تا پایان مهر امسال نزدیک به پنج هزار دستگاه از این خودروها را تولید کنند. این رقم سبب شده تولید گروه خودرویی موردنظر در مقایسه با هفت ماه سال گذشته حدود 81 درصد بالا برود. بیشترین تولید در این بخش به واحد تجاریساز سایپا(سایپادیزل) اختصاص دارد و بقیه تولید سهم ایرانخودرو دیزل و شرکتهای بخش خصوصی است. اما در حوزه اتوبوس و مینیبوس، خودروسازان همچنان عملکردی ضعیف دارند. طی هفت ماهه امسال، در مجموع 509 دستگاه مینیبوس و میدل باس در کشور تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کمتر از هشت درصد افزایش را نشان میدهد. تولید اتوبوس نیز تا پایان مهر امسال 367 دستگاه بوده که افت حدودا 22 درصدی را در مقایسه با هفت ماه سال گذشته حکایت میکند. در نهایت اما تولید ون در هفت ماه امسال هرچند رشد قابل توجهی داشته، با این حال تیراژ این مدل خودرو در کشور همچنان پایین است. آمار وزارت صمت میگوید در هفت ماه امسال 340 دستگاه ون تولید شده که در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته نزدیک به 97 درصد رشد را نشان میدهد. بیشتر ونهای تولیدی در هفت ماهه امسال سهم بخش خصوصی بودهاند.