فونیکسریمکسبهتام

مدیرعامل سرمایه‌گذاری سایپا اعلام کرد:

دلایل اقبال بازار به سهام خودروسازان

عصر خودرو : مدیرعامل سرمایه گذاری سایپا دلایل اقبال بازار به سهام خودرو، اثرات اجرای هدفمند کردن یارانه ها بر این صنعت و مسائل مربوط به معامله ۲۹ درصد سهام سایپا را شفاف سازی کرد.

دلایل اقبال بازار به سهام خودروسازان
نسخه قابل چاپ
شنبه ۰۹ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۶:۰۵:۰۰

    به گزارش پایگاه اطلاع رسانی «عصر خودرو» به نقل از فارس، سهام سرمایه گذاری و گروه سایپا درشرایطی تا همین دو هفته پیش مورد توجه عمده فعالان بازار سهام قرار گرفته و برخی به دنبال دلیل یا دلایل افزایش بهای سهام شرکت های خودرویی و این شرکت های سایپایی هستند که صبح شنبه گذشته نماد معاملاتی شرکت های خودرویی از سوی سازمان بورس بسته شد. اما ساعتی قبل از این رویداد، خبرنگار بورس فارس با حضور در محل شرکت سایپا برای تهیه گفت وگویی با مسئولان امر و انعکاس نقطه نظرات اقدام کرده بود که با توقف نمادها متقارن شد.
    در این رابطه عیسی حسین پناه مدیرعامل سرمایه گذاری سایپا با بیان عرضه 7 درصد از سهام شرکت برای افزایش سهام شناور آزاد طی دو سه هفته پیش، اعلام کرد هر چند نسبت قیمت به درآمد صنعت خودرو ( P/E) طی یکسال اخیر دو برابر شده اما هنوز نسبت به دیگر صنایع حاضر در بورس از نسبت پایینی برخوردار است.
    وی در این گفت وگو ضمن تشریح دلایل اقبال بازار به سهام خودرو، در خصوص اثرات اجرای هدفمند کردن یارانه ها بر این صنعت و مسائل مربوط به معامله 29 درصد سهام سایپا هم شفاف سازی کرد و توضیحاتی داد. این گفت وگو قبل از توقف نماد معاملاتی شرکت های سایپا و سرمایه گذاری سایپا و همچنین ایران خودرو انجام شد و وی هم از دلیل این توقف بی اطلاع بود.
    نسبت P/E صنعت خودرو هنوز هم پایین است
    حسین پناه در آغاز اظهار داشت: اگر نسبت قیمت به درآمد هر سهم یا همان P/E صنعت خودرو را به عنوان شاخص و متغیری مهم در ارزیابی سهام شرکت های این صنعت در نظر گرفته شود، باید گفت این نسبت در مقایسه با P/Eدیگر صنایع بورس نه تنها بالا نیست بلکه پایین هم است. علاوه بر این اعتقادم ندارم که P/E صنعت خودرو باید همواره پایین تر از P/E دیگر صنایع بورس باشد و دلیلی هم وجود ندارد.
    وی ادامه داد: اگر بپذیریم که این نسبت برای صنعت خودرو باید از وضعیت معقولی برخوردار باشد و دلیلی برای پایین بودن آن ، نسبت به دیگر صنایع وجود ندارد، نسبت ها و قیمت های کنونی سهام شرکت های خودرویی حبابی نیست و خطری از این بابت وجود ندارد.بنابراین منشا حساسیت های مربوط بالا بودن P/E سهام صنعت خودرو را نمی دانم. شاید دلیلش سوابق تاریخی این صنعت در بورس باشد که همواره از نسبت P/Eپایینی برخوردار بود.
    این مقام مسئول در واکنش به این سؤال که نسبت P/E صنعت خودرو طی یکسال اخیر چقدر رشد کرده پاسخ داد: هر چند این نسبت به طور میانگین حدوداً دوبرابر شده اماباید به این نکته هم توجه کرد که در گذشته که این نسبت پایین بود به دنبال دلایل پایین بودن غیرموجه P/E صنعت خودرو بودیم و نسبت به آن انتقاداتی وجود داشت و حتی سمیناری باید با حضور فعالان و کارشناسان بازار سهام هم برای بررسی وضعیت این متغیر برگزار شد. چه بسا که از دلایل بهبود و رشد P/E خودرو تغییر رویکرد سرمایه گذاران، شفاف سازی و استراتژی مدیران صنعت خودرو باشد.
    عوامل اصلی رشد P/E صنعت خودرو
    حسین پناه دربرابر این سؤال که با این اوصاف چند درصد از رشد دوبرابری نسبت P/E صنعت خودرو ناشی از تقسیم سود شرکت های خودرویی و چند درصد به دلیل رشد قیمت سهام این گروه بود پاسخ داد:به نظرم عامل اصلی در رشد این نسبت ناشی از همان تغییر رویکرد و دیدگاه سرمایه گذاران به سهام خودروی است.بنابراین با توجه به عواملی که گفته شد نگاه شفاف تر و روشن تری در خصوص آینده صنعت ترسیم شده و بازار هم نسبت به این اینده نظر مثبتی دارد. در حالی که پیش از این آینده صنعت تاریک و مبهم بود.
    چرا هدفمند سازی یارانه ها بر سهام خودرویی اثر مثبت گذاشت؟
    مدیرعامل سرمایه گذاری سایپا در واکنش به این پرسش که به اعتقاد برخی از فعالان با اجرای قانون هدفمند سازی یارانه ها و حذف سهمیه 100 تومانی بنزین و کاهش 5 تا 10 درصدی قیمت خودرو، دلیلی برای رشد قیمت سهام خودرویی وجود ندارد پاسخ داد: این نقطه نظر هم از جمله تحلیل های اشتباهی است که کارشناسی شده نیست ولی عنوان می شود. این دیدگاه به مانند این است که بگوییم با گران شدن برق تقاضا برای یخچال و دیگر ملزومات زندگی کم شود. درحالی که باید گفت با اجرایی شدن قانون هدفمند کردن یارانه ها، شیوه استفاده از خودرو تغییر می کند. یعنی الگوی مصرف خودرو عوض می شود ونه تقاضا برای خرید خودرو . چرا که خودرو از مدت ها پیش از گروه کالاهای لوکس خارج شده و در فهرست محصولات ضروری هر خانواده ایی قرار گرفته است.
    حسین پناه افزود: بنابراین درحالی هر خانوار می تواند یک خودرو داشته باشد که با اجرای قانون تنها الگوی مصرف تغییر می کند. به همین دلیل افزایش قیمت سوخت تاثیر چندانی در صنعت خودرو و به خصوص محصولات ساخت داخل نخواهد داشت.
    وی در رابطه با تاثیر حذف یارانه ها در بهای تمام شده محصولات خودرویی هم توضیح داد: صنعت خودرو به مانند دیگر صنایع تحت تاثیر قیمت تمام شده قرار خواهد گرفت. اما اگر وارد جزئیات شویم باید بگوییم که خودرو از لحاظ میزان تاثیر هدفمند سازی بر قیمت تمام شده یک محصول میانی تلقی می شود. یعنی صنعت خودرو نه آن چنان انرژی بر است و نه اینکه بدون تاثیر خواهد بود. در این حالت صنعت خودرو چندان آسیب پذیر نیست.

    تحلیلی برای رشد قیمت سهام سرمایه گذاری سایپا
    حسین پناه در ادامه این گفت وگو در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چه تحلیلی برای رشد قیمت سهام سرمایه گذاری سایپا طی سال جاری دارد پاسخ داد: با توجه به اعلام هر ماه وضعیت پرتفوی و دارایی ها و ارایه گزارش های میان دوره ایی، سرمایه گذاری سایپا از درجه شفاف سازی مطلوبی برخوردار است. از سوی دیگر با توجه به پیش بینی سود 85 تومانی هر سهم شرکت، قیمت 300 تومانی هر سهم حبابی نیست.ضمن اینکه تمایل به افزایش قیمت نداریم چون نمی خواهیم سهامداران جزء در نتیجه وجود نوسان بازار از محل سرمایه گذاری سایپا متضرر شوند. به همین دلیل طی چند وقت اخیر سهام قابل توجه ای از شرکت را برای متعادل کردن عرضه و تقاضای بازار واگذار کردیم.
    وی با بیان اینکه تاکنون بیش از 7 درصد معادل 130 میلیون سهم سرمایه گذاری سایپا در بورس عرضه شده ادامه داد: در صورتی که تقاضا برای خرید سهام این شرکت باشد قطعاً باز هم اقدام به عرضه سهام و افزایش درصد سهام شناور آزاد خواهیم کرد.
    توصیه هایی به سهامداران
    این مقام مسئول در واکنش به این سؤال که چه توصیه هایی به سهامداران دارد پاسخ داد: مهمترین نکته این است که سهامداران در قبال هیچ شرایطی نباید تحت تاثیر هیجانات بازار قرار گیرند و از بررسی های بنیادی بهره گیرند و از هجوم برای فروش و خرید سهام شرکت های خودرویی یا دیگر شرکت ها پرهیز کنند. در این حالت است که سرمایه گذاران برنده شده و ریسک تحمل فشارها را به حداقل می رسانند.

    مدارک ثابت می کند "سهام سایپا را توسط سایپا خریداری نشده "
    حسین پناه دربخش دیگری از اظهارات خود به موضوع داد و ستد 29 درصد از سهام سایپا در ماه های گذشته اشاره کرد و گفت: اتفاقی که برای گروه سایپا رخ داد اتفاقی بود که با توجه به فرایند خصوصی سازی بنگاه ها و شرکت ها همه آن منتظر بودند. این در حالی است که به هنگام اجرای قانون اصل 44 همگان از انقلاب اقتصادی ایران سخن می گفتند اما با اجرای این قانون برخی واکنش های منفی مشاهده شد.
    وی افزود: با واگذاری بنگاه های بزرگ در بورس، اثرات مثبتی در کاهش تصدی گری دولت رخ داد و چه بسا که اجرای این قانون باعث رشد قیمت ها در برخی مقاطع شد اما عده ای بر چسب "اقتصاد سازی " و "خصولتی " زدند. به شخصه نمی دانم منافع چه گروهایی تهدید شده که یک شخص حقوقی دارایی های خود را به یک شرکت حقوقی دیگر فروخته است و معلوم نیست چرا هیاهوی بسیار برای شرکتی که دارای مدیریت شناخته است ایجاد می شود.
    حسین پناه در برابراین نکته که بحث اصلی بر سر نحوه اجرای قانون اصل 44 است و برخی از خرید "سهام سایپا توسط سایپا " سخن می گویند تاکید کرد: این گونه نیست و می توان با استفاده به مدارک موجود این بحث را روشن کرد. درجریان واگذاری بلوک 18 درصدی سایپا کنسرسیوی متشکل از سرمایه گذاری رنا، سرمایه گذاری کارکنان سایپا، انجمن قطعه سازان و واحدهای خدمات پس از فروش سایپا با محوریت سرمایه گذاری کارکنان سایپا وارد رقابت شد که در جریان رقابت برای خرید این بلوک اتفاقاتی رخ داد که منجر به بروز ابهاماتی در واگذاری شده و رقابت و شفافیت این موضوع با ابلاغ مصوبه ایی مبنی بر امکان حضور دیگر گروه ها برای دریافت رد دیون مخدوش شد.
    وی افزود: رویداد دیگر مربوط به 23 تیرماه بود که به رغم برنده شدن کنسرسیوم خریدار به ناحق این بلوک واگذار نشد. تحت تاثیر این موضوع اتحاد امضاء کنسرسیوم شدید تر شد و با دیگر سهامداران مایل به واگذاری بلوکی سهام سایپا با قیمت های نزدیک به قیمت برنده شدن کنسرسیوم ( هر سهم 486 تومان) مذاکراتی به عمل آمد که در نتیجه 29 درصد از سهام توسط گروه بهمن و تامین اجتماعی بین 4 شرکت توزیع شد.
    به گفته وی این شرکت ها شامل سرمایه گذاری رنا است که ازگذشته دور هلدینگ خودرویی و مالک سهام ایران خودرو و سایپا بوده وگروه هایی مانند صندوق بازنشستگی و سازمان گسترش سهامداران آن هستند و هیچ توان قدرت مطلقه ایی وجود ندارد.دو شرکت پیشگامان بازرگانی ستاره تابان و تجارت الکترونیک خودرو تابان هم تحت مالکیت کنسرسیومی متشکل از سرمایه گذاری کارکنان سایپا و انجمن قطعه سازان و سرمایه گذاری سایپا قرار دارند.
    حسین پناه تاتکید کرد: بنابراین با درنظر گرفتن همه سهام مستقیم و غیرمستقیم سایپا در این شرکت ها کمتر از 20 درصد است.با این اوصاف این تعبیر نادرست که سایپا را سایپا خریده است سندیت ندارد.چرا که شرکت های سایپا و سرمایه گذاری سایپا در زمره شرکت های بورسی قرار دارند که نمی توانند نکته ای را برای پوشیده گذاشتن داشته باشند.اگر هم سرمایه گذاری سایپا در جایی اقدام به سرمایه گذاری کرده باشد، سودش را می برد.
    خرید سهام پارسیان
    حسین پناه در بخش پایانی این گفت وگو در برابر این سئوال که سرمایه گذاری سایپا تاکنون چند از درصد سهام بانک پارسیان را خریداری کرده و آیا برنامه برای افزایش درصد مالکیت دارد یا خیر پاسخ داد: تا کنون 3.8 درصد از سهام این بانک خریداری شده است. این در حالی است که با توجه به ماهیت فعالیت سرمایه گذاری سایپا در خصوص خرید سهام شرکت ها و بنگاه های ارزشمند، افزایش خرید سهام بانک پارسیان می تواند مورد بررسی قرار گیرد.
    وی درخاتمه گفت: سرمایه گذاری سایپا هیچ برنامه ای برای خرید سهام ایران خودرو ندارد.
    کرمان موتوراکستریم