به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از ایسنا، روز یکشنبه (9 اردیبهشت) سازمان حفاظت محیط زیست از توزیع سوخت دیزل یورو 4 از اول خردادماه در تمام راههای مواصلاتی کشور خبر داد. پیش از این هم محمدرضا موسوی خواه - مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی - در گفت و گو با ایسنا، تاکید کرده بود که تا دو ماه دیگر(خردادماه) توزیع نفت گاز یورو چهار در جایگاههای کل کشور اجرایی میشود.
گرچه بر اساس مصوبه دولت یازدهم قرار بود توزیع گازوئیل یورو4 از ابتدای آذرماه سال 95 در کل کشور اجرا شود و بنا به دلایل متعدد اجرای این مصوبه به تعویق افتاد اما بالاخره وزارت نفت در اقدامی مهم که به طور قطع تاثیر مهمی در کاهش آلودگی هوا خواهد داشت؛ تصمیم به توزیع گازوئیل یورو4 از ابتدای خرداد ماه سال جاری گرفته است. در این میان آنچه از منظر محیط زیست اهمیت مییابد؛ پایش کیفیت گازوئیل توزیعی است که در این باره شینا انصاری-مدیر کل پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست- در گفتوگو با ایسنا، ضمن تشریح فرآیند اندازهگیری پارامتر گوگرد گازوئیل اظهار کرد: دفتر پایش فراگیر سازمان محیط زیست موظف به اندازه گیری پارامتر گوگرد گازوئیل توزیعی در کشور است. با توجه به اینکه قرار است از دو ماه دیگر توزیع سوخت گازوئیل یورو4 در سراسر کشور اجرایی شود، سازمان حفاظت محیط زیست نیز پایش این سوخت را در سطح کشور در دستور کار قرار داده و پیشبینیهای لازم را انجام است.
مدیرکل پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به جلسات مشترک سازمان حفاظت محیط زیست با وزارت نفت اظهار کرد: با توجه به تصمیم جدید مبنی بر توزیع گازوئیل یورو4 در کل کشور، قطعا حجم نمونهبرداریها بیشتر میشود. به همین علت تفاهمنامه مشترکی که بین سازمان محیط زیست و شرکت پخش و پالایش نفتی وزارت نفت تدوین شده است و در آستانه نهایی شدن قرار دارد. بر اساس این تفاهمنامه فهرست کلیه جایگاههای توزیع سوخت دیزل یورو4 در اختیار سازمان محیط زیست قرار میگیرد.
جزییات پایش گازوئیل توسط سازمان حفاظت محیط زیست
انصاری با تاکید بر اینکه سازمان حفاظت محیط زیست اندازه گیری پارامتر گوگرد در گازوئیل توزیعی را مد نظر دارد، گفت: گوگرد گازوئیل باید زیر 50ppm باشد. قصد داریم از ابتدای خرداد به مدت شش ماه 25 درصد جایگاههای توزیع سوخت گازوئیل یورو4 را به مدت دو هفته مورد پایش قرار دهیم. واضح است که نمونهبرداریها به طور تصادفی صورت خواهد گرفت ضمن اینکه در شش ماهه دوم از 25 درصد جایگاهها به طور ماهیانه نمونهبرداری میشود البته تلاش میشود پراکنش نمونهبرداری از جایگاههای سوخت گازوئیل بهگونهای باشد که همه آنها را پوشش دهد.
وی با بیان اینکه قرار شده است نام و آدرس کلیه جایگاههایی که دارای گازوئیل یورو4 هستند به تفکیک استانها در اختیار سازمان حفاظت محیط زیست قرار گیرد، تصریح کرد: از طریق ادارات کل محیط زیست استانها نمونهبرداری از جایگاههای سوخت انجام میشود البته نماینده شرکت نفت نیز در امر نمونهبرداری مشارکت خواهد داشت. نمونهبرداریها به این شکل است که دو نمونه شامل یک نمونه آزمایشگاهی و یک نمونه شاهد انجام خواهد شد.
انصاری افزود: نمونه آزمایشگاهی به منظور بررسی پارامتر گوگرد به آزمایشگاههای مرجع و معتبر ارسال میشود. نمونه شاهد نیز تا چند ماه در آرشیو سازمان حفاظت محیط زیست نگهداری میشود. هدف از داشتن نمونه شاهد آن است که اگر به نتیجه اندازهگیری نمونه آزمایشگاهی شک داشتیم بتوانیم برای بار دوم نمونه شاهد را مورد پایش قرار دهیم. نمونه شاهد به صورت پلمب شده با امضای نمایندههای سازمان حفاظت محیط زیست و شرکت نفت در اختیار ما قرار میگیرد.
مدیرکل پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه گزارشهای مربوط به آنالیز گوگرد گازوئیل یورو4 به طور ماهیانه اطلاعرسانی میشود و در اختیار کارگروه کاهش آلودگی هوا قرار میگیرد، اظهار کرد: جایگاههای توزیع گازوئیل یورو4 بیشتر در مسیرها و جادههای مواصلاتی مستقر هستند و بارها در کارگروه آلودگی هوا مطرح شده است که در حال حاضر بنزین یا گازوئیل یورو4 در داخل شهرها توزیع میشود اما خودروهایی که از خارج از شهر تامین سوخت میکنند وارد شهر میشوند بنابراین با توجه به اینکه در تصمیم جدید تمرکز توزیع سوخت گازوئیل یورو4 به جادههای بین شهری است، میتواند تاثیر مثبتی بر کاهش آلودگی هوا داشته باشد.
به گزارش ایسنا، نبود یا کمبود سوخت دیزل یورو4 یکی از مهمترین معضلات کشور در حوزه آلودگی هواست چون گازوئیل استاندارد تاثیر بسیاری بر تولید کربن سیاه به عنوان یکی از مهمترین آلایندهها دارد. واضح است که با اصلاح کیفیت سوخت اتفاق خوبی در زمینه کاهش آلودگی هوا رخ خواهد داد. ضمن اینکه با ارتقای کیفیت سوخت دیزل، مسیرها برای نصب فیلتر دوده در خودروهای دیزلی فراهم خواهد شد.