به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از ایرنا، شهر انسان محور در کالبد خود تنها در خیابان، پیاده رو و سایر زیرساخت ها خلاصه نمیشود، بلکه بتواند با روح انسان ها ارتباط برقرار کند و برای این منظور زیرساخت های شهری را به خدمت بگیرد.
مسیر توسعه و چشم انداز شهرسازی در شهرهای بزرگ جهانی بر مبنای شهر « انسان محور» تعریف شده است.
شهری که در توسعه ، خاطره ها را از بین میبرد و برای تسهیل تردد خودروها از هیچ تلاشی کوتاهی نمیکند، در آن خیابان ها و طرح ها هم برای رفت و آمد خودروها طراحی میشود.
حال باید دید جایگاه انسان در برنامهریزیها و سیاستگذاریهای شهری کجاست؟ اگر انسان محور است، چرا در برنامهریزیهای توجهی به آن نمیشود؟
شهرستان یزد با حدود 600 هزار نفر جمعیت از این قاعده مسثنی نیست همانند دیگر شهرها بیشتر به خودرو محور بودن آن توجه شده است.
البته اقداماتی هم صورت گرفت، گرچه کافی نیست، باید یزد از شهر خودرو محور به شهر انسان محور تبدیل شود.
** یزد، شهر خودرو محور است
مدیر گروه مدیریت کاهش خطر در حوادث و بلایای دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با طرح این سئوال آیا یزد، شهر انسان محور یا خودرو محور است؟، گفت: اگرچه در سالهای اخیر فعالیتهای خوبی در راستای انسان محور شدن شهر انجام شد اما شواهد نشان میدهد، یزد، هماچنان شهری خودرو محور است و نیازمند توجه خاص و مراقبت بیشتر جهت تأمین ایمنی انسانها دارد.
حسن جان فدا با اشاره به رشد کمی شهر یزد در دهه اخیر تأکید کرد: مرکز استان نیاز به رشد کیفی در ابعاد شهرنشینی دارد.
وی افزود: شهرهای انسان محور، مناطق توسعهیافتهای هستند، اما یزد نیاز به توجه و مراقبت خاص جهت تأمین ایمنی انسان ها دارد تا بر پایه شهرهای انسان محور روند توسعه خود را پیش ببرد.
گرچه تعداد معابر اصلی، فرعی و کوچهها نسبت سالهای قبل زیادتر شده است، باید پرسید،آیا توسعه کمی در راستای توسعه کیفی شهر است ؟
احساس امنیت کاربران ترافیک به هنگام عبور در شهر اعم از عابر پیاده، موتورسوار، خودرو سوار و... از شاخصهای مهم افزایش کیفیت ترافیک است و بالا بودن این شاخص نشان از توجه سیاستگذاران و مدیران شهری به مقوله انسان محور بودن شهر دارد.
با این وجود پیشنهاد میشود مراکز افکار سنجی شهرداری به عنوان حقی که مردم بر مسئولان دارند در این زمینه پاسخ دهند.
جان فدا در بخشی از این گفتوگو خاطرنشان کرد: در حال حاضر رشد تصادف جرحی و کاهش تصادف فوتی در استان در هشتماهه 1397، مهمترین علت توجه به انسان محور شدن شهر است که با افزایش تعداد خودروها و ترددها احتمال افزایش آن نیز وجود دارد.
رعایت ایمنی از سوی کاربران این موضوع را حائز اهمیتتر میکند که ترافیک هم حق نفس است هم حقالناس و هم حقالله، در باورهای دینی ما اهمیت توجه به حقوق دیگران بسیار موردتوجه قرار دارد .
باید مردم به حقوق هم احترام بیشتری بگذارند، امروزه احساس امنیت در هنگام عبور از عرض خیابانهای یزد کمتر شده است.
نماینده انجمن جامعه ایمن کشور در استان یزد اضافه کرد: درست است دوربین در خیابان ها نصب شد، قطعاً کمتر چهارراهی است چراغ راهنمایی آن فعال نباشد، اما توجه جدی مردم به رعایت حقوق هم یک اصل است، باید رعایت شود بهخصوص موتورسوارها که در بسیاری از موارد از چراغقرمز عبور میکنند و برای حقوق عابران احترامی قائل نیستند.
به گفته وی باید از اقدام خوب شهرداری و سایر دستگاههای مسئول در ساخت پیادهروهایی با کیفیت، نصب چراغ روشنایی با کیفیت نور مناسب، جداسازی خیابانها در برخی معابر ، مانند خیابان دهم فروردین، کاشانی و مطهری... و در بحث امنیت پیادهروها و ارتقا توسعه فرهنگ عمومی تشکر کرد و برای سایر مواردی هم که امنیت مردم را تهدید میکند نیز اقداماتی انجام شود.
مدیر گروه مدیریت کاهش خطر در حوادث و بلایای دانشگاه علوم پزشکی یزد اضافه کرد: با توجه به رویکرد اصلی جوامع پیشرفته، توسعه حمل نقل عمومی کارآمد، ارزان، در دسترس، سریع از شاخصههای اصلی انسان محور بودن شهر است که ان شاء الله قدمهای بلندی دراینارتباط برداشته خواهد شد.
جان فدا اظهار امیدواری کرد که علاوه بر قطار شهری و حملونقل خودروهای سریعالسیر( بی. آر.تی)، مراحل مقدماتی شبکه دوچرخهسواری ایمن در یزد عملیاتی شود.
به گفته وی آمارها نشان میدهد، تا قبل از ساعت 9 صبح، 85 درصد خودروهای عبوری تکسرنشین هستند، تردد این تعداد خودرو در سطح شهر نهتنها آلودگی زیستمحیطی زیادی به همراه دارد بلکه زیانهای اقتصادی، سلامتی و اجتماعی آن غیرقابل محاسبه است .
مدیر گروه مدیریت کاهش خطر در حوادث و بلایای دانشگاه علوم پزشکی یزد اظهار امیدواری کرد: باید دستگاههای مختلف در انسان محور شدن شهر التزام بیشتری داشته باشند و اقدامات بهنوعی عملیاتی شود که امنیت کاربران ترافیک بهخصوص عابران در هنگام عبور از محلهای خطکشی شده، تردد موتورسواران و دوچرخهسواران در معابر فراهم شود.