به مناسبت نودمین سالگرد تاسیس برند سوئدی ولوو
اسطوره اسکاندیناوی در ایران
عصر خودرو - خودروسازان اروپایی همواره سهم قابل توجهی از بازار کشورمان را به خود اختصاص دادهاند و هر یک طرفداران خاص خود را دارند. با این حال بیشتر سهم بازار به خودروسازان فرانسوی و آلمانی رسیده و بقیه برندها برای سهمخواهی باید با رقبای قدر اروپایی و آسیایی بجنگند. در این میان اما یکی از کمحاشیهترین خودروسازانی که به طور آهسته و پیوسته و تقریبا در تمامی اعصار دوران مدرن در بازار ایران حضور داشته، ولوو است؛ برندی سوئدی که بهتازگی جشن تولد ۹۰سالگی خود را جشن گرفت و برای ما ایرانیان بیش از همه یادآور خودروهای سنگین و اتوبوسهای بین شهری است.
شنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۳:۵۶:۰۰
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، به بهانه تولد 90سالگی ولوو اما قصد داریم تا به طور خلاصه تاریخچه حضور این برند مطرح سوئدی در ایران را بررسی کنیم.
دوران پیش از پیروزی انقلاب
در چهاردهم آوریل سال 1927 میلادی بود که ولوو کار خود را به عنوان یک خودروساز در سوئد آغاز کرد. با اینکه مشخص نیست اولین بار چه مدلی از ولوو و در چه سالی به ایران وارد شده، اما واردات گسترده محصولات این خودروساز در دهه30 شمسی به کشورمان آغاز شد. در دهه 40 میلادی ولوو برای جهانیشدن تلاش میکرد و سری PV سردمدار این روند گسترش بازارها بود. در سال 1335 شرکت اردکانی کار که دفتر آن در خیابان سعدی تهران واقع بود، واردات مدل PV444 را آغاز کرد. در آگهیهای این خودرو به کممصرف بودن، دوام و استحکام بالای ولوو اشاره شده بود. در نهایت این مدل چندان موفق ظاهر نشد، اما محصولات سنگین و تجاری ولوو توانستند به موفقیتی مناسب دست یابند. به طوری که کامیونهای L385 و اتوبوسهای 615-8 فروشی خیرهکننده داشتند و ولوو به نحوی در بازار خودروهای سنگین کشور جایگاه خود را کسب کرد. از اوایل دهه 40شمسی اما مدل موفق آمازون به بازار کشورمان وارد شد. این محصول که به نحوی اولین موفقیت جهانی ولوو بود، در ایران نیز فروش مناسبی را تجربه کرد و توانست افسانه استحکام و دوام ولوو را در ایران نیز نهادینه کند. در این دوره شرکت رنا واقع در خیابان سعدی تهران عهدهدار واردات و خدمات پس از فروش آمازون بود. اما رفته رفته ولوو سعی کرد تا تنوعی بیشتر به محصولاتش بدهد و در بخشهای بیشتری از بازار حضور داشته باشد. این وضعیت به بازار کشورمان نیز تعمیم یافت و محصولات جدیدتر ولوو وارد کشورمان شدند. در این میان شاید جذابترین محصول سری P1800 باشد که دو گونه ES و S آن وارد کشورمان شد. این کوپه اسپرت با ظاهری شبیه به خودروهای انگلیسی، دوام و استحکام سایر محصولات ولوو را نیز به ارث برده بود. امروزه هنوز هم تعدادی از این خودروها در کشورمان باقی ماندهاند و وضعیت بیشتر آنها قابل قبول است. اما شاید بیشتر موفقیت ولوو در این دوره را باز هم سدانهای خانوادگی و خودروهای متوسطی کسب کردند که مشهورترین آنها سریهای 140 و 200 بودند که تعداد زیادی از آنها وارد کشور شد. این اسطورههای دوام و ایمنی، حتی تا به امروز نیز در خیابانهای کشورمان دوام آوردهاند و وضعیت ظاهری و فنی بیشتر آنها بسیار مناسب است.
دهههای 60 و 70 شمسی
در دهه 60 شمسی، ورود بیشتر خودروها به کشورمان قطع شد و با بسته شدن مرزها، بازار کشورمان نیز تنها به محصولات مونتاژ داخل و واردات محدود خودرو قناعت کرد. بدین ترتیب هیچ ولوویی نیز در این دوره به کشورمان وارد نشد. اما در این میان محصولات تجاری و سنگین ولوو در کشورمان حضوری فعال داشتند. در دهه 70 شمسی اما وضعیت به نحوی بهتر شد. ولوو با آنکه همانند خودروسازان فرانسوی و آلمانی فرصت حضوری استثنایی را نیافت و همانند آسیاییها نیز بازار را قبضه نکرد، اما به طور آهسته و پیوسته به کشورمان وارد شد. در این دوره سری 300 به عنوان محصول اقتصادی کوچک و همچنین سریهای 700 و 900 به عنوان سدان بزرگ و لوکس و همچنین سری 400 به عنوان محصول متوسط این خودروساز وارد کشورمان شدند. علاوه بر این اما شرکتی سعی داشت تا با واردات نمونههای کشیده سری 900، در بخش خودروهای تشریفاتی و لوکس کشورمان سهمی برای خود دست و پا کند. با این حال در نهایت تنها تعداد اندکی از این خودرو وارد کشور شد که به نظر میرسد هیچ یک نیز نتوانستند پلاک دریافت کنند.
با قطع واردات خودرو در اواسط دهه 70 شمسی، به نظر میرسید که کار ولوو نیز به پایان راه رسیده است. اما از همان زمان تا اوایل دهه 80 شمسی، همه ساله در نمایشگاه بینالمللی خودرو تهران، نام ولوو به عنوان یکی از خودروسازانی که قرار است تا در ایران به طور تولید شود مطرح میشد. محصولات متعددی همانند S40 ،S60 و S80 در کنار خودرو اسپرت C70 در این نمایشگاهها حضور یافتند و تبلیغات زیادی نیز پیرامون ویژگیهای خاصشان مطرح شد.
با این حال این وعده هیچ گاه تحقق نیافت و در نهایت ولوو برای نزدیک به 2 دهه از بازار ایران دور ماند.
اوجگیری مجدد در عصر حاضر
ار میانه دهه 80 شمسی که واردات خودرو مجددا از سر گرفته شد، همواره نام ولوو به عنوان یکی از خودروسازانی که قرار است به ایران بیاید مطرح بود. با این حال این وعدهها تا اوایل دهه 90 شمسی و آغاز به کار افرا موتور محقق نشد. در ابتدا محصولاتی همانند XC60 ،C30 ،C70 و XC90 در تیراژی نسبتا محدود وارد کشور شدند. موج دوم واردات ولوو اما با فروشی نسبتا بالا و موفق همراه بود. دو محصول اصلی ولوو در این دوره V40 و XC90 هستند که توانستهاند به لطف عملکرد فنی عالی، ظاهر جذاب، مشخصات خوب و لیست تجهیزات رفاهی و آپشنهای عالی در بازار خودروهای لوکس ایران به گزینههایی مناسب بدل شوند. با وجود موفقیت ولوو در این مقطع زمان، مشکلاتی نیز برای مالکین ایجاد شده است که در این میان باید به مشکل تعویض روغن برخی محصولات اشاره کرد که در نهایت به معلق شدن نمایندگی افرا موتور انجامید. با وجود تمامی مشکلات، هنوز هم ولوو را باید خودروسازی موفق در ایران دانست که همواره جای پای خود را حفظ کرده است.