چرا خرید و فروش خودرو راکد است؟

شکست پروژه رکودزدایی بازار خودرو

عصر خودرو: این روزها بازار خودرو ایران در حالی با تشدید رکود دست و پنجه نرم می‌کند که طی یکی دو سال گذشته گهگاه محرک‌ها و مشوق‌هایی برای افزایش خرید و فروش از سوی خودروسازان و دولت در نظر گرفته شد، اما هیچ‌کدام از آنها نتوانستند خواب را از سر بازار بپرانند.

دوشنبه ۱۹ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۰:۳۰:۰۰

شکست پروژه رکودزدایی بازار خودرو

به گزارش پایگاه خبری«عصرخودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، از افزایش وام خودرو گرفته تا لحاظ کردن روش‌های فروش جدید و حتی در نظر گرفتن تخفیف، همه و همه در قالب یک پکیج و بسته غیر‌رسمی، به جنگ بازار راکد خودرو رفتند؛ اما از پس آن برنیامدند تا یکی از بزرگ‌ترین بازارهای خودرو خاورمیانه همچنان غرق در رکود بماند.
حالا این پرسش پیش آمده که با وجود پکیج و بسته‌ای که برای خروج بازار خودرو از رکود، ارائه شد، چرا خرید و فروش در این بازار رونق نگرفت و حتی بیش از پیش نیز نزول کرد؟ همچنین پرسش دیگر اینجاست که چه کسانی مقصر عدم کارآیی بسته ضد رکود بازار خودرو هستند و چه اشتباهاتی سبب شد حتی وام خودرو نیز نتواند بازار را از رکود خارج کند.

چه بر بازار خودرو گذشت؟

برای پاسخ به این پرسش‌ها، باید ابتدا نگاهی بیندازیم به آنچه طی سه سال گذشته در بازار خودرو ایران اتفاق افتاده، چه آنکه به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، رکود در این بازار از اواخر سال 91 و همزمان با ورود شورای رقابت به موضوع قیمت‌گذاری خودرو، آغاز شده است.
کارشناسان البته این بازه زمانی سه ساله را به دو مقطع تقسیم می‌کنند؛ مقطع اول به اواخر سال 91 تا اوایل سال 92 مربوط می‌شود، دوره‌ای که به‌دلیل کاهش تولید و کمبود عرضه، قیمت‌ها به شدت بالا رفتند و چون از آن سو قدرت خرید مشتریان نیز پایین آمده بود، عملا خرید و فروش در بازار خودرو به رکود رفت. در واقع در این دوران، رکود بازار خودرو فقط از جنس افزایش قیمت و کاهش قدرت خرید بود و چون مشتریان توان خرید خودروهای به شدت گران شده را نداشتند، بازار با رکودی کم سابقه روبه‌رو شد.

افزایش قیمت 2/ 2 درصدی خودروها (به روایت رسمی خودروسازان) و افت قدرت مالی، کار را به جایی رساند که بسیاری از مشتریان حتی توان خرید ارزان ترین خودروهای داخلی را نیز نداشتند و خودروسازان هم نه تنها برنامه‌ای برای کاهش قیمت محصولات خود پیاده نکردند، بلکه همچنان افزایش قیمت را در دستور کارشان قرار دادند. در کنار این اتفاق، ورود شورای رقابت به ماجرای قیمت‌گذاری خودرو نیز به نوبه خود بر رکود بازار اضافه کرد، چه آنکه شعار شورا، تثبیت و حتی کاهش قیمت بود و مشتریان نیز به هوای این وعده، دست از خرید خودرو کشیدند و بیش از پیش به رکود بازار افزوده شد.
این وضع تقریبا تا اواخر سال 92 ادامه داشت، اما پس از «توافق ژنو» میان ایران و کشورهای گروه 1+5، جنس رکود بازار خودرو تغییر کرد و به اصطلاح متنوع‌تر شد، به‌نحوی‌که علاوه‌بر مسائل قبلی (کاهش قدرت خرید مشتریان و افزایش قیمت‌ها و ورود شورای رقابت به قیمت‌گذاری خودروهای داخلی)، «انتظار کاهش قیمت و ورود خودروهای جدید» نیز به عوامل رکودزا در بازار، اضافه شد و این موضوع خرید و فروش خودرو را بیش از پیش کاهش داد.

در واقع ازآنجاکه بسیاری از مشتریان گمان می‌کردند از پس این توافق، خودرو ارزان و همچنین محصولات جدیدتر روانه بازار می‌شوند، دست از خرید کشیده و منتظر ماندند تا خودروهای نو و ارزان از راه برسند. هرچند پس از توافق ژنو، مذاکراتی میان خودروسازان ایرانی و خارجی صورت گرفت و خبرهایی مبنی‌بر ورود خودروهای جدید به کشور منتشر شد، اما هیچ اتفاق عملی خاصی رخ نداد و نه خودرو ارزان شد و نه محصولی جدید (از ناحیه توافق هسته‌ای ژنو) به ایران آمد.
پس از ژنو اما توافقی دیگر میان ایران و کشورهای گروه 1+5 و این بار در لوزان سوئیس شکل گرفت و این اتفاق نیز به عاملی دیگر برای تشدید رکود در بازار خودرو تبدیل شد.

در واقع توافق لوزان، انتظار مشتریان برای ورود خودروهای جدید به کشور و کاهش قیمت‌ها را که از پس توافق ژنو حاصل شده بود، تشدید کرد تا پیکر نیمه جان بازار خودرو ایران، ضعیف و ضعیف‌تر شود. پس از توافق لوزان، هرچند مذاکرات با خارجی‌ها همچنان ادامه یافت و بازار در رکود باقی ماند، اما باز هم اتفاقی مبنی‌بر کاهش قیمت رخ نداد و خودرو جدیدی نیز راهی ایران نشد. حالا دیگر همه چشم انتظار حصول توافق جامع هسته‌ای بودند، چه آنکه انتظار داشتند از پس این توافق، تحریم‌ها لغو و خودروهای جدید روانه ایران شده و قیمت خودروهای فعلی بازار نیز بشکند و شرایطی ایده آل برای خرید و فروش خودرو پیش بیاید.
اگرچه ایران و کشورهای گروه 1+5 بالاخره در تیرماه امسال به توافق تاریخی بر سر مساله هسته‌ای رسیدند و تحریم‌ها در آستانه لغو قرار گرفتند، اما باز هم خودرو ارزان نشد و مشتریان نیز تحریم بازار را نشکستند. اتفاقا، توافق جدید که به «توافق وین» مشهور است، به‌نوعی به رکود بازار خودرو دامن زد؛ زیرا مشتریان حالا دیگر مطمئن شده بودند قیمت خودرو پایین خواهد آمد و از طرفی خودروهای ارزان و با کیفیت دنیا میهمان جاده‌ها و خیابان‌های کشور خواهند شد. با این حال، هم‌اکنون که کمتر از یک ماه از توافق وین می‌گذرد، بازار بیشتر و بیشتر در رکود رفته، به‌نحوی‌که حتی آثار این رکود به بازار خودروهای وارداتی نیز کشیده شده است و این نشان می‌دهد ایرانی‌ها هنوز هم در رویای کاهش قیمت خودرو و ورود خودروهای ارزان و باکیفیت به کشور به سر می‌برند.

کارشناسان معتقدند با توجه به روندی که در سه سال گذشته در بازار خودرو کشور طی شده، مشخص می‌شود چهار عامل اصلی، مسبب جواب ندادن بسته ضد رکود در بازار خودرو به شمار می‌روند و این ماجرا همچنین سه مقصر بزرگ نیز دارد. به گفته کارشناسان، «افزایش قیمت خودرو»، «کاهش قدرت خرید مشتریان»، «ورود شورای رقابت به قیمت‌گذاری خودرو» و همچنین «ایجاد انتظار ارزانی و ورود خودروهای جدید به بازار»، چهار عامل اصلی تثبیت رکود در بازار و به‌عبارت بهتر جواب ندادن بسته ضد رکود به شمار می‌روند.

از دید کارشناسان، سه مقصر اصلی این اتفاق (ماندن بازار خودرو در رکود) نیز اول خودروسازان داخلی اند و دوم و سوم نیز شورای رقابت و سیستم بانکی.


خودزنی خودروسازان

اما چرا خودروسازان کشور در باقی ماندن رکود در بازار مقصرند؟ به باور کارشناسان، خودروسازان چند اشتباه بزرگ را طی سه سال گذشته مرتکب شده‌اند و به‌نوعی با این اشتباهات، خودزنی کرده‌اند. اول اینکه آنها همواره طی این مدت بر طبل افزایش قیمت کوبیده و در مقاطعی نیز قیمت محصولات خود را بالا برده و به‌نوعی مشتریان را از خود دور کرده‌اند.

در واقع مشتریانی که به‌دلیل مشکلات اقتصادی کلی حاکم بر کشور، قدرت خرید‌شان کاهش یافته، نتوانستند خود را با شیب تند افزایش قیمت‌ها هماهنگ کنند و از همین رو دست بسیاری از آنها از بازار خودرو کوتاه شد. به‌عبارت بهتر، افزایش قیمت و کاهش قدرت خرید سبب شد بخش قابل‌توجهی از ظرفیت خرید بالقوه بازار خودرو کشور، بالفعل نشود و مشتریان به ناچار از بازار روی برگردانند.
دیگر اشتباهی که خودروسازان در این مدت مرتکب شدند، علنی کردن مذاکرات خود با خودروسازان بزرگ دنیا بود؛ زیرا این اتفاق سبب شد مشتریان به هوای ورود خودروهای باکیفیت‌تر و ارزان‌تر، خرید خودرو را به عقب بیندازند. این اشتباه به‌خصوص پس از توافق وین، بیش از پیش به رکود بازار دامن زد؛ زیرا وقتی خودروسازان احتمال همکاری و شراکت با بزرگانی مانند فولکس واگن و سیتروئن و فیات و حتی کرایسلر را تایید کردند، شوقی بیش از پیش در میان مشتریان به وجود آمد و آنها با خود گفتند حالا که قرار است محصولات چنین خودروسازانی روانه ایران شود، بهتر است برای خرید دست نگه دارند.

این در شرایطی است که به اعتقاد کارشناسان، ورود شرکای جدید و خودروهای روز دنیا به بازار ایران، در بهترین حالت دو سال به طول می‌انجامد و از طرفی مشخص نیست خودروهای آینده قیمتی مطابق میل و انتظار مشتریان کشور داشته باشند.


شورای رقابت و بلاتکلیفی بازار

دیگر مقصر بزرگ ماندن بازار خودرو در رکود اما «شورای رقابت» است، شورایی که به اعتقاد کارشناسان، بازار را دچار بلاتکلیفی کرده و سرگردانی مشتریان را سبب شده است.

شورای رقابت از روزی که سکان قیمت‌گذاری خودرو را به دست گرفت، وعده تثبیت و حتی کاهش قیمت را به ایرانی‌ها داد و همین وعده و وعید سبب شد بخشی از مشتریان دست نگه داشته و خرید خودرو را به عقب بیندازند. این در حالی است که شورای رقابت هیچ‌گاه از قیمت خودروها کم نکرد و حتی در چند مقطع رای به افزایش قیمت‌ها داد تا مشتریان به‌نوعی رودست بخورند. طی سه سالی که از ورود شورای رقابت به ماجرای قیمت‌گذاری خودرو می‌گذرد، مشتریان بارها به‌دلیل اظهارنظر مسوولان شورای رقابت مبنی‌بر تثبیت یا کاهش قیمت، خرید خودرو را به عقب انداخته و به‌نوعی سرگردان و معطل این شورا شدند. کارشناسان بر این باورند که عدم تصمیم‌گیری‌های قاطع شورای رقابت، یکی از دلایل اصلی بلاتکلیفی بازار و سرگردانی مشتریان به‌شمار می‌رود، به‌خصوص در سال‌جاری که این شورا هنوز قیمت جدید خودروها را اعلام نکرده است. در این شرایط، مشتریان نمی‌دانند که شورای رقابت چه برنامه‌ای برای قیمت خودروها در نظر دارد و از همین رو خرید و فروش را نوعی ریسک می‌دانند.


تقصیری که بر گردن بانک‌ها است

اما از سیستم بانکی نیز به‌عنوان دیگر مقصر رکود بازار خودرو کشور یاد می‌شود، به دو دلیل؛ اول اینکه سیستم بانکی در این سال‌ها با توجه به سیاست‌هایش در مورد سود بانک‌ها، عملا لیزینگ‌ها را از بازار خودرو حذف کرد، زیرا عرضه خودرو با سودهای مورد نظر برای شرکت‌های لیزینگ صرفه اقتصادی نداشت و از طرفی اگر می‌خواستند سودهای بیشتری در نظر بگیرند، مشتریان حاضر به خرید خودرو و پرداخت سودهای کلان نبودند.

تقصیر دیگری که کارشناسان آن را بر گردن سیستم بانکی می‌اندازند، ضعف در پرداخت وام بانکی است. به اعتقاد کارشناسان، بانک‌ها مصوبه شورای پول و اعتبار مبنی‌بر پرداخت وام 15 میلیونی به متقاضیان را به درستی و آن طور که باید، اجرا نکرده‌اند و از همین رو مصوبه ضد رکود شورای پول و اعتبار در بازار خودرو چندان جواب نداده است.

برچسب ها

خرید وفروش خودرو
مطالب مرتبط بیشتر
فروش خودروی نو در آمریکا ۲۵ درصد سقوط کرد زمستان طلایی سایپا در راه است مراحل فروش قانونی خودرو چیست؟ منتخبان طرح پیش‌فروش ایران‌خودرو مشخص شدند لایحه دولتی نقل و انتقال خودرو توسط پلیس فراقانونی است رتبه بازار خودرو در بازدهی منفی فروش ویژه خودروسازان ترمز افزایش قیمت را کشید ۲۶ میلیون تومان جریمه برای خرید خودرو وکالتی ۱۰ خودرو پرفروش دنیا در سال ۲۰۱۹ معرفی شدند افت بی‌سابقه فروش خودرو در آلمان بهترین زمان برای فروش خودرو بازار خودرو؛ داغ در فضای مجازی، راکد در عمل قیمت جدید بنزین بازار کدام خودروها را داغ کرد؟ پنج فاکتور برای یک خرید ایمن ‌‌خرید خودرو صفر به‌صرفه‌تر است یا کارکرده؟ همه آنچه که باید هنگام فروش خودرو بدانید خریداران خودرو برای پیگیری مطالبات خود به راه‌های غیرقانونی متوسل نشوند ثبات قیمت‌ها با تنوع در شرایط فروش خودرو انتقاد از دریافت دو مرحله‌ای مالیات بر ارزش افزوده از خودروهای لیزینگی سایپا دست دلالان را در خرید خودرو کوتاه کرد خرید و فروش خودروی وکالتی ممنوع است بازار شیرین خودروهای قسطی قیمت پرفروش‌ترین خودرو‌ها در ۱۷ مرداد ۹۸ + جدول از شرکتهای بی نام و نشان خودرو نخرید شرایط فروش اعتباری محصولات ایران‌خودرو اعلام شد رکود بی‌سابقه در بازار خودروی چین ورود مجلس به رانت ۳۰۰ میلیاردی برخی نمایندگی‌های فروش خودرو شرایط فروش فوری محصولات ایران‌خودرو خرید و فروش خودرو به صفر رسید جدیدترین اخبار از بازگشت قیمت‌ها به آگهی‌های فروش خودرو حجم تحویل خودرو به مشتری ها با افزایش تولید بیشتر می شود به این سه دلیل منتظر ارزانی خودرو نباشید آغاز فروش خودروهای تسلا کاهش ۳/۷ درصدی فروش خودروسازان غربی در ماه مارس آمار فروش جهانی خودرو در سالی که گذشت اولویت خرید خودرو در فروش نقدی با چه کسانی باشد؟ شیفت مشتریان به خودروهای دست‌دوم آغاز فروش فوری جدید محصولات سایپا از ساعت ۱۰ صبح امروز شنبه ۱۱ اسفند هنگام معامله خودرو دست دوم به چه نکاتی دقت کنیم؟ بیگ‌بنگ بازار خودرو حداکثر زمان در هر کشور برای خرید ماشین با حداقل حقوق چرا وزارت صنعت تکلیف خریداران خودرو را مشخص نمی کند؟ هنگام خرید خودرو در دقیقه ۹۰ شب عید باید چه نکاتی را در نظر داشته باشیم؟ بازداشت کلاهبردارن ۱۰۰۰ میلیاردی خرید و فروش خودرو در کرج کمبود عرضه خودرو از سوی خودروسازان مانعی برای ورود لیزینگ ها چگونه خودروی مناسب خود را بخریم؟ سود و زیان قیمت‌های جدید برای خودروسازان چسبندگی قیمت‌ها در بازار خودرو آغاز فروش شاسی بلند لوکس چری جنجال قیمتی خریدار و فروشنده در بازار خودرو؛ مقصر کیست؟ سقوط قیمت خودرو همراه با نرخ ارز گول آگهی سایت های خرید و فروش خودرو را نخورید تأملی بر بازار سیاه خرید و فروش کدملی برای ثبت نام خودرو و تبعات آن بازار خودرو در انتظار برنامه های فروش خودروسازان ۹۵ درصد متقاضیان پیش خرید خودرو،دلال هستند خرید و فروش حواله خودروهای سایپا غیر قانونی است مردم پول خود را به خودرو تبدیل می‌کنند! یک حاشیه‌نگاری خودمانی بر ثبت‌نام اینترنتی سایپا با یک کد ملی از هر دو شرکت خودرو بخرید!!! با ۱۵ میلیون تومان تیبا ۲ بخرید وقتی ۲۰ هزار خودرو ۱۵ دقیقه‌ای نیست می‌شود! خودروسازان قبل از طرح پیش فروش به تعهدات خود عمل کنند خرید خودرو به مسابقه "بخت‌آزمایی" تبدیل شده است تقاضای خرید خودرو سیری‌ناپذیر شده است سود ۹ تا ۷۰ میلیون تومانی در بازار خرید و فروش حواله خودرو کاهش فروش خودرو در چین خرید و فروش خودروی خارجی متوقف شد با ۲۸ میلیون تومان ۲۰۷i بخرید با ۲۱ میلیون تومان ۲۰۶ بخرید امکان تبانی در طرح‌های فروش اینترنتی خودرو وجود ندارد کلاهبرداری میلیاردی با ترفند فروش اقساطی خودرو در اصفهان بازار خودرو پلیسی شد ضرورت استعلام مالکیت املاک و اصالت خودرو در معاملات شهروندان تب خرید و فروش خودرو خوابید مردم برای خرید خودرو تعجیل نکنند الان زمان خرید خودرو نیست تکمیل ظرفیت پیش فروش خودرو ظرف چند دقیقه بنگاه های معامله خودرو نظارت بیشتری لازم دارند شرایط جدید فروش H۳۰ کراس ویژه خرداد ماه اعلام شد مدل جدید کلاهبرداری در خرید اقساطی خودرو زمان طلایی خرید خودرو کسب مقام نخست اولین دوره مسابقات بین المللی مهارت های فروش توسط مدیران خودرو سود سه‌ ماهه هوندا افزایش یافت فعالیت ۲۵۰ واحد صنفی فروش خودرو با مجوز یک ساله علی بابا دستگاه فروش خودرو را در چین افتتاح کرد ایرانی‌ها امسال چه خودروهایی بیشتر خریدند؟ ۷ توصیه کاربردی برای خرید خودرو افزایش تعداد کارشناسان مراکز خرید و فروش خودرو در پایان سال نگاهی به تغیرات ظاهری نسل جدید پرچمدار فروش شاسی بلندهای نیسان در دنیا لزوم مراجعه به مراکز شماره گذاری هنگام خرید خودرو راهکارها و تکنیک‌های شناسایی خودروهای تصادفی خودرو نخستین کالای پرفروش در جهان ۸ نکته ای که هنگام خرید خودرو باید به یاد داشته باشید! ادامه فروش لیزینگی خودرو به بازنشستگان برنده قرعه کشی تا ۲۰ دی افزایش ۱ تا ۴ میلیونی قیمت خودرو در بازار امروز + جدول قیمت‌ خودرو طرح اولیه برای دستگاه اتوماتیک فروش خودرو در چین سرقت مسلحانه در پوشش فروش خودرو چشم‌انداز بازار آمریکا در ۲۰۱۸ در گفت‌وگو با مدیر مجموعه نمایندگی‌های خسروانی عنوان شد: مشاوره و ارائه مشوق‌های خرید؛ راه متفاوت اتوخسروانی در فروش خودرو صنعت خودروی جهان در سراشیبی فروش خودروها در جهان از ۲۰۴۰ افت می‌کند بهمن، پایان پیش‌فروش خودرو با نرخ مشارکت بالای ۱۸درصد «پیغام خطا» در سایت فروش خودروسازان برنامه‌ریزی برای رشد فروش صنعت خودرو به ۵۰ میلیارد دلار بررسی نکاتی که هنگام دریافت خودرو باید مد نظر داشت برخورد قانونی با تغییر غیرمنطقی قیمت خودروهای وارداتی لزوم ثبت اسناد معاملات خودرو در دفاتر اسناد رسمی مالکان خودرو، سرگردان میان پلیس و دفتر اسناد با ۵ میلیون تومان چه خودروهایی می‌توان خرید؟ پیش‌فروش جدید تندر۹۰ و رنو ساندرو اتوماتیک آغاز شد افزایش فروش سالانه صنعت خودرو به ۲۸ میلیارد دلار فروش خودروی سوخت فسیلی در انگلیس ممنوع می‌شود سمینار جهانی نوآوری در زمینه رضایت‌مندی مشتریان هیوندای در هریک از مراکز خریدوفروش خودرو پایتخت چه خدماتی ارائه می شود فروش ویژه با تحویل فوری محصولات گروه سایپا امید بازار خودرو به خروج از رکود در تابستان ۱۰ ویژگی مهم برای خرید خودرو در جهان (+عکس) چگونه یک خودرو بخریم؟ مهم‌ترین نکات درمورد نوشتن مبایعه‌نامه خودرو قفل معاملات خودرو باز نشد یک مدیر برای چند خودرو نکاتی درباره مراحل حقوقی خرید و فروش خودرو مراحل حقوقی خریدوفروش خودرو چیست برای حذف دلالان، خودروها را اینترنتی بفروشید توصیه های حقوقی به خریداران خودرو روایت تولید از رشد فروش خودرو برخی خریداران خودرو همچنان در دام کلاهبرداران چتر نو بر سر فروش سنتی خودرو رکورد فروش خودرو در بریتانیا پیش‌بینی فروش خودرو در جهان ۳۰ سال حضور غیرقانونی دفترخانه‌ها در معاملات خودرو حدود ۱۰ هزار دفتر غیر مجاز خرید و فروش خودرو در تهران فعالند ۴ روش خرید خودرو‌های کارکرده شرایط فروش جک J۵ دنده ای اعلام شد فروش فوری خودرو مشروط شد خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا موجب کاهش فروش خودروسازان خواهد شد شرایط متفاوت فروش خودرو در ایران و جهان برای خرید خودروی دست دوم مشاوره بگیرید فروش ۲۰ میلیون دستگاه خودرو تا ۲۰۱۸ میزان سود مشارکت خرید خودرو تعیین شد با ۲۰ میلیون هم می‌توان خودرو خرید؟ پیش فروش خودرو بدون مجوز ممنوع است رونمایی از روش جدید خرید خودرو کاهش عرضه خودرو به بازار قیمت خودروهای لوکس در بازار تهران +جدول فصل پیش فروش ها برای صنعت خودرو نوروز سایه رکود را از بازار اتومبیل مشهد نراند مراکز فروش خودرو در قم به میدان شهید رجایی منتقل می‌شود پلاک خودرو پس از فروش قفل می‌شود ۴ اشتباه رایج هنگام خرید خودرو
برگشت به بالا