عصر خودرو- استفاده از LPG به جای گازوئیل در اتوبوسها هم هزینه ها را کاهش میدهد و هم موجب افزایش صادرات گازوئیل و در نتیجه، افزایش درآمد ارزی دولت می شود.
به گزارش پایگاه خبری«عصر خودرو» به نقل از فارس، در پی افزایش جمعیت کشورهای دنیا و استفاده روزافزون از وسایل نقلیه، آلودگی هوا به یکی از معضلات روزانه کشورها تبدیل شده است. در این میان بسیاری از این کشورها به فکر راههایی برای بیرون رفت از این مشکل هستند. دلیل اصلی آلودگی هوا توسط خودروها تا حد زیادی نوع سوخت خودرو است. از این رو برخی از این کشورها در حال جایگزینی سوختهای پاک به جای بنزین و گازوییل هستند.
برای مثال در کشورهایی همچون ترکیه، کره جنوبی و لهستان در حال جایگزینی LPG با نام اتوگاز به جای بنزین درخودروها هستند. کشورهایی همچون ایران و چین نیز از CNG به طور عمده برای جایگزینی بنزین بهره گرفتهاند. برخی کشورها همچون ایتالیا و روسیه نیز به طور همزمان شروع به جایگزینی هر دو سوخت LPG و CNG با بنزین کردهاند. مسئولین تعدادی از این کشورها علاوه بر هدف کاهش آلودگی هوا به منظور افزایش امنیت سوخت نیز این سیاست را به کار میگیرند.
اخیرا اما کشورهایی همچون چین، آمریکا، کره جنوبی، انگلیس و کانادا در حال توسعه جایگزینی LPG با دیزل هستند. زیرا انتشار آلودگی حاصل از LPG بسیار کمتر از دیزل است که خود میتواند راهکاری مناسب برای کاهش آلودگی شهرها باشد. این مسئله تا جایی پیش رفته است که در آمریکا به منظور کاهش هزینه و آلودگی هوا، برای مدارس اتوبوسهایی با سوخت LPG عرضه کردهاند. این اتوبوسها که به "اتوبوس مدارس" معروف هستند در حال گسترش در ایالات آمریکا هستند. دولت انگلیس نیز به منظور تبدیل اتوبوسهای گازوئیل سوز به LPG سوز، تسهیلات ویژهای در نظر گرفته است. همچنین 90% اتوبوسهای عمومی در گوانگژو و 30% در هنگ کنگ LPG سوز هستند.
*مزایای جایگزینی LPG به جای گازوئیل در اتوبوسها
جایگزینی LPG به جای گازوئیل در اتوبوسها مزایای زیادی را به همراه دارد. در این راستا رضا رحیمی کارشناس انرژی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس میگوید: «از جمله مزایای جایگزینی LPG با گازوئیل در اتوبوسهای عمومی و خصوصی درون شهری میتوان به کاهش آلودگی هوا در کلانشهرها، کاهش هزینه حمل LPG تولیدی پالایشگاههای مرکزی تا مرز برای صادرات، جلوگیری از هدررفت مقدار مازاد تولید LPG در کشور و صادرات راحتتر گازوئیل آزاد شده معادل LPG مصرفی در اتوبوسها اشاره کرد».
وی همچنین اظهار داشت: «افزایش درآمد دولت با توجه به بیشتر بودن قیمت گازوییل صادراتی نسبت به LPG و عدم نیاز به تعداد زیاد جایگاه سوختگیری با توجه به پیمایش زیاد اتوبوس با LPG از دیگر مزایای استفاده از این سوخت در اتوبوسها است. این موضوع از این نظر اهمیت دارد که میتوان با احداث تعداد محدودی جایگاه سوختگیری در حواشی کلانشهرها سوختگیری اتوبوسها را انجام داد».
*پیشنهاد زنگنه برای استفاده از گازمایع در اتوبوسها
در این راستا، بیژن زنگنه وزیر نفت نیز در در مراسم امضای تفاهمنامه تامین مالی دوگانهسوزکردن خودروهای عمومی در آبان 98 گفت: «برای خودروهای گازوئیلی نیز تلاش میشود تا LPG یا همان گازمایع جایگزین شود، زیرا هزینه را به نصف کاهش میدهد».
بنابراین با توجه به این موضوع که اکنون سالانه 10 میلیون تن LPG مازاد بر مصرف و صادرات در کشور تولید میشود، نیاز است تا وزارت نفت اقدام به استفاده از این سوخت در اتوبوسها کرده و از ضررهای ناشی از سوختن آن در فلرها و تزریق در خط لوله جلوگیری کند.
نمودار زیر اختلاف هزینه ایجاد شده توسط خودروهای LPG سوز و دیزلی را به ازای هر مایل مسافت در آمریکا نشان میدهد.
تصویر 1- اختلاف هزینه خودروهای LPG سوز و دیزلی
همچنین با توجه به اینکه ارزش حرارتی LPG بیشتر از گازوییل است، با مصرف آن در اتوبوسهای عمومی و خصوصی درون شهری میتوان مقدار وزنی بیشتری از گازوییل صادر نمود. از آنجایی که قیمت صادراتی هر تن گازوییل حداقل 150 دلار بیشتر از LPG است، با صادرات آن درآمد بیشتری نصیب دولت خواهد شد.