عصر خودرو- تمامی افراد جامعه کم و بیش دارای عادات اشتباهی در زندگی روزمره و حتی نگهداری از خودروی خود هستند. عادات اشتباهی که ممکن است برخی از آنها مشکلات مالی و حتی جانی را در پی داشته باشد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو»، "رانندگی و نگهداری صحیح از خودرو" از جمله این موارد است. امدادخودرو ایران در این نوشتار به بررسی برخی از این عادات و راه حل مناسب برای مقابله با آنها میپردازد.
گرم کردن خودرو پیش از شروع حرکت
شاید در بسیاری از خودروهای قدیمی و کاربراتوری به ویژه در فصول سرد، گرم کردن خودرو به صورت درجا و پیش از شروع حرکت امری متداول بود، اما امروزه در خودروهایی که دارای سیستم سوخترسانی انژکتوری و واحد کنترل الکترونیکی (ECU) هستند، گرم کردن درجا عملا کاری بیهوده و غیرعلمی است. دلیل نخست این مساله این است که در فصول سرد واحد کنترل الکترونیک نسبت به بالا بردن دور موتور به طور خودکار اقدام کرده تا پیشرانه خودرو به دمای استاندارد کاری خود برسد. علاوه بر این، بحث گرم کردن خودرو فقط شامل پیشرانه (موتور) نمیشود بلکه سایر اجزای متحرک خودرو مانند قطعات داخلی جعبهدنده، دیفرانسیل، اجزای متحرک سیستم فرمان و تعلیق، بلبرینگها و... نیز در زمان خاموش ماندن طولانی مدت خودرو در فصول سرد میتوانند دچار یخزدگی و انقباض شوند. بنابراین روشن گذاشتن خودرو به صورت درجا هیچ کمکی به گرم شدن این قطعات و کارکرد روان آنها نخواهد کرد.
بهترین روش برای گرم کردن خودرو این است که یک دقیقه پس از روشن کردن پیشرانه، با دنده سنگین و بسیار آهسته حرکت آغاز شود تا تمامی اجزای متحرک بتوانند به طور یکنواخت و همزمان گرم شوند. توصیه میشود تا زمانی که دمای خودرو به حد استاندارد آن نرسیده از رانندگی پرشتاب و گاز دادن بیش از حد به خودرو پرهیز شود.
احساس صدای اضافی از بخشهای مختلف خودرو
این مساله بیشتر جنبه روانشناسی دارد. برخی از افراد در نگهداری از وسایل شخصی خود دارای وسواسی خاص و توجه بیش از حد هستند. البته تلاش برای نگهداری از وسایل شخصی به بهترین شکل در نوبه خود امری بسیار پسندیده و قابل تحسین است اما زمانی که این مراقبت و نگهداری از حد طبیعی خود فراتر رفته و به نوعی به وسواس تبدیل شود میتواند مخرب باشد. افرادی که دچار چنین مسالهای هستند دائما در حال تلاش برای یافتن عیوب هرچند کوچک از خودرو یا سایر وسایل بوده و حتی گاهی سر و صداهای طبیعی بسیاری از بخشهای خودرو نیز برای آنها غیر طبیعی به نظر میرسد.
مالکان هر یک محصولات گروه صنعتی ایرانخودرو میتوانند با انجام به موقع سرویسهای دورهای و استفاده از خدمت سرویس در محل شرکت امداد خودرو ایران نسبت به سلامت خودرو خود اطمینان کافی را حاصل کنند.
تست کیفیت روغن با دست
بسیاری از رانندگان برای اطلاع از زمان مناسب برای تعویض روغنموتور خودروی خود نسبت به انجام تست چسبندگی با انگشتان دست اقدام میکنند تا از روی میزان چسبندگی و لزجت روغن تشخیص دهند که آیا زمان تعویض روغنموتور فرا رسیده است یا خیر. میزان چسبندگی زیاد یا کم روغن کارکرده دلیلی بر کارکرد مناسب روغنموتور نخواهد بود. روغنموتور دارای خاصیتی به نام لزجت یا گرانروی است که یک شاخصه بسیار مهم هر روغن به شمار میرود و سنجش آن از طریق حس لامسه غیر ممکن است. بهترین روش برای اطلاع از زمان تعویض روغنموتور مراجعه به دفترچه راهنمای مشتری و جدول سرویس دورهای است. مشتریان جهت اطلاع از فواصل زمانی و کیلومتری باید به دفترچه مذکور مراجعه نمایند، در ضمن با توجه به دفترچه راهنمای مشتریان زمان تعویض روغن از منظر زمانی هر 6 ماه می باشد.
رانندگی در حالت خلاص و استفاده مکرر از ترمز
بسیاری از رانندگان در زمان حرکت با سرعت بالا یا در سرازیریها برای کاهش مصرف سوخت اقدام به خلاص کردن گیربکس خودرو میکنند. این مساله از نظر علمی کاملا اشتباه بوده و استفاده مکرر از ترمز خودرو نیز در چنین شرایطی میتواند باعث داغ شدن بیش از حد دیسک و لنتترمز شده و تصادفات مرگباری را رقم بزند.
به عنوان مثال شرایطی را در نظر بگیرید که در آن خودرویی در دنده 3 در مسیری سرازیری در حال حرکت است و راننده هیچ فشاری روی پدال گاز خودرو وارد نمیکند. در این حالت ECU خودرو نسبت به قطع جریان سوخت اقدام میکند و مصرف سوخت تقریبا به صفر میرسد. اما اگر در همین وضعیت خودرو خلاص شود دور موتور به دور درجا بر میگردد و خودرو مصرف سوخت خواهد داشت!
بنابراین رانندگی در سرازیری در حالتی که خودرو در دنده قرار دارد هم مصرف سوخت را به حداقل میرساند و هم باعث جلوگیری از افزایش سرعت خودرو به دلیل خاصیت ترمزگیری و کمپرس معکوس موتور خواهد شد.
برداشتن فیلتر هوا برای افزایش شتاب و قدرت
کاربرد فیلتر هوا در خودرو جهت تصفیه هوای ورودی مکش شده توسط پیستونها برای ورود به محفظه احتراق است تا از هرگونه دوده و آلودگی پاک شود. تنظیم میزان سوخت و هوا در خودروهای امروزی بر عهده واحد کنترل الکترونیک است و عملا برداشتن فیلتر هوا کارکرد بد موتور شده و هوای آلوده وارد محفظه احتراق شده و باعث ایجاد رسوبات بسیار زیادی در این محفظه و کثیف شدن زود هنگام روغنموتور و در نتیجه آسیب به بخشهای متحرک موتور شود. لازم به ذکر است که استفاده از فیلتر هوای غیر استاندارد میتواند جلوی ورود هوای کافی را گرفته و روی عملکرد خودرو تاثیر منفی داشته باشد. بنابراین استفاده از فیلتر هوای استاندارد و با کیفیت مناسب بسیار ضروری است.
بهترین زمان تعویض فیلتر هوا برای خودرو هر 10هزار کیلومتر میباشد.
تماس دائمی پا با پدال کلاچ در زمان رانندگی
برای این مساله هیچ دلیل علمی و منطقی نمیتوان یافت. بسیاری از رانندگان بر اساس یک عادت غلط چه در حال رانندگی با سرعت در بزرگراه باشند و چه در حالت خلاص بودن خودرو در ترافیکها، تماس پای چپ خود با پدال کلاچ را قطع نمیکنند. اگر چه این تماس بسیار سطحی و بدون فشار به نظر میرسد اما میتواند در درگیری دیسک، صفحه و بلبرینگ کلاچ تاثیر گذاشته و استهلاک این بخش را به شدت بالا ببرد. بنابراین بهتر است پای چپ در هنگام عدم نیاز به فشردن پدال کلاچ هیچ تماسی با پدال کلاچ نداشته باشد.
استفاده از تینر فوری در باک خودرو برای شست و شوی انژکتورها
تینر فوری (که اصطلاحا تینر 10 هزار نیز نامیده میشود.) دارای خاصیت خورندگی و حلالیت بالایی است. استفاده از آن در باک خودرو و در ترکیب با "بنزین" میتواند به لولههای سیستم سوخترسانی، واشرها، و اورینگهای سوزنهای انژکتور آسیب برساند.
توصیه میشود برای شست و شوی انژکتورها از محلولهای تایید شده توسط شرکت سازنده خودرو استفاده یا این شست و شو توسط دستگاههای مخصوص در نمایندگیهای مجاز صورت گیرد.
بازکردن ترموستات در تابستان برای جلوگیری از افزایش دمای موتور
اگر قطعات سیستم خنک کننده موتور خودرو سالم بوده و عملکرد صحیحی داشته و پیشرانه خودرو نیز در وضعیت قابل قبولی قرار داشته باشد، دمای کارکرد پیشرانه در تابستان نباید از حد مجاز فراتر رود.
البته استفاده از کولر خودرو و رانندگی در شیبهای تند باعث افزایش دمای پیشرانه خواهد شد که به خودی خود امری طبیعی است. اما در شرایط عادی حتی استفاده از کولر نیز نباید باعث افزایش بیش از حد دما شود. باز کردن ترموستات خودرو باعث بر هم خوردن عملکرد منظم حرارتی پیشرانه میشود.
شاید باز کردن ترموستات باعث جلوگیری از افزایش دمای موتور شود اما زمانی که خودرو در دور بالا یا سرازیری در حال حرکت است، نبود ترموستات باعث کاهش ناگهانی و بیش از حد دمای آب رادیاتور شده و این سرد و گرم شدنهای متوالی باعث آسیب رساندن به پیشرانه خودرو خواهد شد. در حالی که وجود ترموستات باعث میشود که با افت بیش از حد دمای آب مسیر جریان آب را بسته و از کاهش بیشتر آن جلوگیری کند و با افزایش دما نیز مسیر را به تدریج باز کرده تا آب به گردش درآمده و توسط رادیاتور خنک شود.
باید بدانیم پایین بودن بیش از حد دمای کارکرد موتور موجب استهلاک و فرسایش سریعتر قطعات متحرک موتوری و افزایش مصرف سوخت خودرو خواهد شد.
رانندگی با چراغ خاموش برای شارژ بهتر باتری خودرو
زمانی که پیشرانه خودرو روشن و در حال کار است، دینام (یا بهتر است بگوییم آلترناتور) در حال شارژ کردن باتری خودرو به میزان مشخصی است. طبیعی است که استفاده از تجهیزات الکتریکی خودرو نظیر کولر و بخاری (به دلیل روشن شدن فن داخل کابین و فن رادیاتور و ...) یا استفاده از سیستم صوتی و ... مصرف برق خودرو را افزایش داده و آلترناتور را مجبور میکند به طور مداوم در حال شارژ باتری باشد، اما خاموش نگه داشتن چراغهای خودرو برای شارژ بهتر باتری عملا کار بیهودهای است.
اگر چراغهای خودرو هم روشن باشند باتری تا میزانی که باید شارژ خواهد شد و خاموش نگه داشتن چراغها تنها خطر "تصادف" را افزایش میدهد. لازم بذکر است آلترناتور در یک خودرو به گونه ای طراحی می شود که بدون نیاز به باتری، بتواند مصرف کلیه قطعات الکتریکی خودرو را تامین نماید.
دریافت خدمات مطمئن
شاید بتوان علاوه بر موارد بالا، بسیاری دیگر از عادات اشتباه رانندگی را نیز برشمرد و برای رفع آن راهکارهای مناسبی نیز ارائه دارد اما نکته قابل توجه این است که در بیشتر این موارد حصول اطمینان از سلامت فنی خودرو و انجام به موقع سرویسهای دورهای میتواند آرامش خاطر راننده و سرنشینان خودرو را تامین و از بروز برخی عادات غلط و زیانآور جلوگیری کند. خدمات امدادی، تعمیرات و سرویسهای دورهای در محل مشتری ارائه شده از سوی شرکت امدادخودروایران میتواند بهترین راه حل برای رسیدگی فنی به خودرو با صرف کمترین زمان باشد وب سایت WWW.096440.COM و شماره تماس 096440 و همچنین اپلیکیشن "ایساکو" راههای ارتباطی مطمئن برای دریافت خدمات این شرکت است.