فونیکسریمکسبهتام

با نگاه به الگوی جهانی بررسی شد؛

نسبت دستمزد به درآمد در خودروسازی ایران

عصر خودرو- بنابر صورت‌‌های مالی ارائه شده به بورس توسط ایران‌خودرو، سایپا و پارس خودرو، آنها در سال گذشته در مجموع بیش از ۱۰ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان صرف حقوق و دستمزد پرسنل خود (کارگری و کارمندی) کرده‌اند که این رقم حدود ۵/ ۶درصد از کل درآمد فروش آنها را تشکیل می‌دهد.

نسبت دستمزد به درآمد در خودروسازی ایران
نسخه قابل چاپ
چهارشنبه ۱۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۰:۴۰:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از دنیای اقتصاد، با در نظر گرفتن این مقیاس در خودروسازی جهان، مشخص می‌شود در دنیا بخش بیشتری از درآمد شرکت‌های خودروساز صرف حقوق و دستمزد پرسنل می‌شود. به عنوان مثال، در سال 2020 حدود 13 درصد از درآمد فولکس واگن صرف حقوق و دستمزد پرسنل شده است. این در شرایطی است که در خودروسازی ایران اولا قیمت‌گذاری دستوری بوده و ثانیا نیروی کار نیز ارزان‌تر است. از طرفی خودروسازی ایران دارای هزاران نیروی مازاد است که هزینه حقوق و دستمزد را حسابی بالا برده‌اند.

    از 10 هزار و 700 میلیارد تومانی که غول‌های جاده مخصوص طی سال گذشته صرف هزینه حقوق و دستمزد کرده‌اند، بیش از 9 هزار میلیارد تومان آن به بخش سربار - کارگری- مربوط می‌شود و هزار و 700 میلیارد تومان باقی‌مانده نیز به پرسنل اداری، عمومی و فروش (غیر‌کارگری) ارتباط دارد. با توجه به اینکه سه خودروساز بزرگ کشور در سال 99 بالغ بر 6 هزار و 765 میلیارد تومان صرف حقوق و دستمزد کل پرسنل خود کرده‌اند، هزینه موردنظر در سال 1400 حدودا 59 درصد رشد را نشان می‌دهد.

    اما در حالت تفکیکی با توجه به اینکه هزینه حقوق و دستمزد پرسنل کارگری سه خودروساز بزرگ کشور در سال 1399 حدود 5 هزار و 681 ‌‌میلیارد تومان بوده، هزینه آنها در این بخش طی سال گذشته حدود 60 ‌‌درصد رشد کرده است. خودروسازان همچنین در سال 1400 حدود هزار و 700 میلیارد تومان صرف حقوق و دستمزد پرسنل اداری، فروش و عمومی خود کرده‌اند، بنابراین هزینه مربوط به حقوق و دستمزد غیر کارگری آنها در مقایسه با سال 99 رشد 57 درصدی را نشان می‌دهد.

    این سه خودروساز همچنین در مجموع بالغ بر 13‌‌هزار و 400‌‌ میلیارد تومان صرف هزینه‌های سربار خود در سال 1400 کرده‌اند که البته حقوق و دستمزد نیز در آن محاسبه شده است. در مجموع طی سال گذشته حدود 68 درصد از هزینه سربار خودروسازان بزرگ کشور به حقوق و دستمزد اختصاص داشته است. در صورت‌های مالی خودروسازان اما جمع هزینه‌های بخش اداری، عمومی و فروش نیز محاسبه و طبق حساب و کتاب آنها، حدودا 7 هزار میلیارد تومان صرف این امور شده است. در مقایسه با سال 1399، هزینه‌های سربار 53 ‌‌درصد و هزینه اداری، عمومی و فروش نیز 70درصد رشد را به خود می‌بینند. طبق پیش‌بینی خودروسازان اما هزینه‌های آنها در بخش حقوق و دستمزد، سربار و امور اداری، عمومی و فروش طی سال جاری رشد سنگینی در مقایسه با سال گذشته خواهد داشت. طبق اطلاعات ارائه‌شده به بورس، هزینه سه خودروساز بزرگ کشور در این بخش طی سال جاری، به بالای 14 هزار و 200 میلیارد تومان خواهد رسید که نسبت به سال گذشته 55 درصد رشد خواهد داشت.

    همچنین طبق پیش‌بینی خودروسازان، جمع هزینه سربار آنها طی امسال به بالای 18 هزار و 600 میلیارد تومان می‌رسد، بنابراین در مقایسه با سال گذشته رشد حدودا 40 درصدی خواهد داشت. در بخش اداری، عمومی و فروش نیز خودروسازان پیش‌بینی کرده‌اند که طی امسال بالغ بر 10 هزار و 400 میلیارد تومان هزینه خواهند کرد و در صورت تحقق آن، هزینه موردنظر در مقایسه با سال گذشته رشد حدودا 49 درصدی را به خود می‌بیند.

    ایران‌خودرو چقدر حقوق می‌دهد؟
    طبق صورت‌‌های مالی ارائه شده بورس توسط ایران‌خودرو، این شرکت در سال گذشته نزدیک به6 هزار میلیارد تومان صرف حقوق و دستمزد کارگری کرده و حدود 940 میلیارد تومان نیز به پرسنل غیر‌کارگری خود پرداخته است، یعنی در مجموع چیزی حدود 7 هزار میلیارد تومان. این در حالی است که ایران‌خودرو در سال 99 کمتر از3‌‌هزار و 700 ‌‌میلیارد تومان حقوق و دستمزد به کارگران خود پرداخته بود و سهم پرسنل غیر‌کارگری نیز حدودا 580 میلیارد تومان بوده است. بنابراین بزرگ‌ترین خودروساز ایران طی سال گذشته با رشد حدودا 66 درصدی هزینه در بخش حقوق و دستمزد مواجه بوده است. ایران‌خودرو همچنین پیش‌بینی کرده که طی سال جاری حدودا 11 هزار و 133 میلیارد تومان صرف حقوق و دستمزد کارکنان و کارگران خود خواهد کرد. در صورت تحقق این پیش‌بینی، ایران‌خودرویی‌ها امسال و در مقایسه با سال گذشته حدودا 60 درصد رشد در هزینه مربوط به حقوق و دستمزد خواهند داشت.

    ایران‌خودرویی‌‌ها اما در بخش مربوط به استهلاک هزینه‌‌ای حدود 550 ‌‌میلیارد تومان طی سال گذشته صرف کرده‌اند، بنابراین در مقایسه با سال 1399، هزینه این شرکت در بخش موردنظر، کمتر از 4 درصد افزایش یافته است.

    یکی دیگر از موارد مربوط به هزینه‌های سربار در خودروسازی، بخش انرژی شامل آب، برق، گاز و سوخت است. ایران‌خودرو در این بخش بالغ بر 83 میلیارد تومان طی سال گذشته هزینه کرده است. این در حالی است که سال 99 هزینه ایران‌خودرو در این بخش کمتر از 27 میلیارد تومان بود. بنابراین قبض انرژی ایران خودرو در سال گذشته و نسبت به سال 99 بیش از سه برابر شده است. در مجموع با در نظر گرفتن دیگر هزینه‌ها از جمله هزینه مواد مصرفی، بزرگ‌ترین خودروساز ایران طی سال گذشته بالغ بر7 هزار و 600 میلیارد تومان صرف هزینه‌های سربار کرده است. در مقایسه با سال 99، هزینه سربار ایران‌خودرو رشد 55 ‌‌درصدی را نشان می‌دهد. اما هزینه‌های ایران‌خودرو در بخش اداری، عمومی و فروش نیز طی سال گذشته نزدیک به 4 هزار میلیارد تومان بوده است. در مقایسه با سال 99 هزینه  مورد نظر رشدی 74 درصدی داشته است.

      حقوق و دستمزد در گروه سایپا
    اما طبق صورت‌‌های مالی ارائه شده به بورس توسط سایپا، این شرکت در سال گذشته حدودا 2هزار و 400 میلیارد تومان بابت حقوق و دستمزد کارگران خود و 609 میلیارد تومان نیز صرف حقوق غیر‌کارگری کرده است. این در حالی است که سایپا در سال 99 کمتر از ‌‌هزار و 550‌‌ میلیارد تومان حقوق و دستمزد کارگری و 423 میلیارد تومان نیز حقوق و دستمزد غیر کارگری پرداخته است. با این حساب، هزینه این شرکت در این بخش حدود 51 ‌‌درصد بالا رفته است. سایپایی‌‌ها اما در بخش مربوط به استهلاک هزینه‌‌ای نزدیک به 387‌‌میلیارد تومان صرف کرده‌اند و این رقم نشان می‌دهد دومین خودروساز بزرگ ایران در مقایسه با سال 99، هزینه استهلاک خود را حدودا 6 درصد کاهش داده است. سایپا نیز مانند ایران‌خودرو بخشی از هزینه‌های سربارش به انرژی مربوط می‌شود.

    این شرکت در این بخش بالغ بر 28 میلیارد و 400 میلیون تومان هزینه کرده که نسبت به سال 99 حدودا 7/ 2 برابر شده است. در مجموع با در نظر گرفتن دیگر هزینه‌ها از جمله هزینه مواد مصرفی، دومین خودروساز بزرگ ایران طی سال گذشته بیش از 3 ‌‌هزار و 840 میلیارد تومان صرف هزینه‌های سربار کرده است. هزینه‌های سایپا در بخش اداری، عمومی و فروش نیز طی سال گذشته و در مقایسه با سال 99 با رشد مواجه شده است. این شرکت در سال گذشته حدودا 2 هزار و 580 میلیارد تومان صرف هزینه‌های مربوط به بخش اداری، عمومی و فروش کرده که نسبت به سال 99 رشد حدودا 72 درصدی را نشان می‌دهد.

    سراغ پارس‌خودرو برویم، سومین خودروساز بزرگ ایران که کمترین نیروی انسانی را بین سه شرکت اصلی صنعت خودروی کشور در خود جای داده است. طبق صورت‌‌های مالی ارائه‌شده به بورس توسط پارس‌خودرو، این شرکت در سال گذشته نزدیک به 697 میلیارد تومان حقوق و دستمزد به کارگران خود پرداخت کرده است. این در حالی است که پارس خودرو در سال 99 کمتر از 475‌‌میلیارد تومان حقوق و دستمزد به کارگران خود پرداخته بود. بنابراین هزینه این شرکت در این بخش حدود 47 درصد بالا رفته است. پارس خودرو اما در بخش انرژی کمتر از 17 میلیارد و 500 میلیون تومان طی سال گذشته هزینه کرده که نسبت به سال 99به میزان 4/ 2 برابر رشد را نشان می‌دهد. در مجموع با در نظر گرفتن دیگر موارد از جمله مواد مصرفی، سومین خودروساز بزرگ ایران طی سال گذشته نزدیک به هزار و 880 میلیارد تومان صرف هزینه‌های سربار کرده است. در مقایسه با هزینه سربار حدودا 950‌‌میلیارد تومانی در سال گذشته، پارس خودرو در این بخش حدودا دو برابر رشد هزینه داشته است. اما هزینه‌های پارس خودرو در بخش اداری، عمومی و فروش نیز طی سال گذشته و نسبت به 99 رشد هنگفتی داشته است. این شرکت در سال گذشته بالغ بر 418 میلیارد تومان صرف هزینه‌های اداری، عمومی و فروش کرده که رشد 67 درصدی را نشان می‌دهد.

    برچسب ها
    کرمان موتوراکستریم
    مطالب مرتبط