به گزارش پایگاه خبری «عصر خودرو» به نقل از ایرنا، با وجود افزایش قیمت 9 درصدی تایر در تیر ماه، اما افزایش قیمت مواد اولیه این صنعت آنقدر زیاد بود که سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و کارگروه تنظیم بازار را مجاب کرد تا قیمتها را برای بار دیگر در سال جاری افزایش دهند.
قیمت تایر در ماههای اخیر افزایشی را تجربه کرد که علت آن را باید در افزایش قیمت تمام شده و به دنبال آن، کاهش تولید و ایجاد بازار سیاه جستوجو کرد. در این بازار سیاه، حتی در مواردی تایر تا دو برابر قیمت کارخانه، به فروش میرسید و مصرفکنندگان واقعی و تولیدکنندگان بیشترین ضرر را میکردند.
از همین رو بود که تولیدکنندگان، مستندات خود را مبنیبر افزایش قیمت مواد اولیه به سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان عرضه کردند تا فکری به حال پنچری صنعت تایر کند.
همین اتفاق نیز افتاد و با بررسیهای صورت گرفته، قیمتها در تایرهای رادیال 20 درصد و تایرهای نخی تا 32 درصد افزایش پیدا کرد تا این امید وجود داشته باشد که قیمتها در ماههای باقی مانده سال با ثبات باشد و نوسانات بزرگ را تجربه نکند.
**افزایش 9 درصدی کارآمد نبود
در همین مورد، محمدحسین مولاخواه، مدیر کل نظارت بر کالاهای غیر فلزی سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان با اشاره به افزایش قیمت تایر که از سال گذشته آغاز شده بود، ادامه داد: تغییرات قیمتی مواد اولیه، کار را به آنجا رساند که توافق برای افزایش 9 درصدی قیمت تایر در تیرماه اعمال شود.
وی با بیان اینکه آن زمان توافق بر این اساس بود که قیمتها بهصورت تدریجی افزایش پیدا کند، گفت: با توجه به این توافق، شرکتهای تولیدکننده تایر، اسناد جدیدی را بابت افزایش قیمت مواد اولیه و سرباز دستمزد به سازمان ارائه کردند تا در صورت تصویب، قیمت محصولات خود را افزایش دهند.
مولاخواه افزود: سرانجام با بررسیهای سازمان حمایت و قیمتهای کارشناسی که از شرکتهای تولیدی اعلام کرده بودند، به قیمت جدیدی برای تایر رسیدیم و موضوع در کارگروه تنظیم بازار مطرح شد. با موافقت کارگروه تنظیم بازار افزایش قیمت تایر صورت گرفت که افزایش قیمت 20 درصدی برای تایر رادیال و 32 درصدی برای تایر نخی در نظر گرفته شد.
**افزایش عرضه برای خروج از زیان
به گفته مدیر کل نظارت بر کالاهای غیر فلزی سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، این افزایش قیمت قانونی در کاهش قیمتها در بازار سیاه تأثیرگذار است، زیرا زمانی که قیمت تمام شده یک حلقه تایر 110 هزار تومان است، اما 94 هزار تومان قیمتگذاری شده، به گسترش بازار سیاه دامن خواهد زد.
وی ادامه داد: این قیمتها سبب میشد تا واسطه و دلال در بازار منفعت کنند و سود واقعی به تولیدکننده نرسد. در نهایت نیز از آنجایی که تولید برای شرکت سودده نبود، منجر به کاهش تولید میشد. این موضوع نیز خود شرایط بدتری را برای فعالیت بازار رقم میزد.
مولاخواه تأکید کرد: با بهروز شدن قیمتها، عرضه بیشتر شده، زیرا شرکتهای تولیدی مکلف شدند عرضه خود را بیشتر کنند که میتواند این شرکتها را از زیاندهی خارج کند.
**مواد اولیه داخلی؛ متهم ردیف اول گرانی تایر
وی در این رابطه افزود: در روزهای آینده، قیمتها را در بازار رصد میکنیم و وضعیت در بازار را به اطلاع عموم خواهیم رساند.
مدیر کل نظارت بر کالاهای غیر فلزی سازمان حمایت از مصرفکنندگان بیشترین افزایش قیمت مواد اولیه را مربوط به موادی دانست که از داخل تأمین میشود و ادامه داد: عمده افزایش قیمت مربوط به مواد اولیهای مانند مواد پتروشیمی، دوده کربن، نخ و... بود که از داخل تأمین میشود.
وی همچنین گفت: به شرط افزایش نیافتن قیمت مواد اولیه تولید تایر، این قیمتها تا پایان سال ثابت میماند. حتی اعلام کردیم اگر قیمت مواد اولیه کاهش پیدا کرد، باید به سمتی بروند که قیمت فروش کاهش پیدا کند.
**تا پایان سال افزایش قیمتی نداریم
به گفته مولاخواه، با وضعیتی که پیش میرود افزایش قیمتی تا پایان سال نخواهیم داشت.
وی با اشاره به اینکه اکنون قیمتها و نرخنامههای شرکتهای تولیدی در سامانه 124 بارگذاری شده، گفت: مردم و شرکتهای تولیدی برای آگاهی از قیمتهای مصوب میتوانند به این سامانه مراجعه کنند.
مولاخواه تأکید کرد: اگر مردم تخلف قیمتی در بازار دیدند با 124 تماس بگیرند. از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت استانها اطلاعات آنها دریافت شده و قابل بررسی است. اگر از خود واحد تولیدی بابت گرانفروشی تخلفی مشاهده شد، میتوانند به سازمان حمایت اطلاع دهند.